Za gistro info je kriv Nenad Ljiga Stefanović i obojici je mesto u zatvoru.
Protesti
- Post n°301
Re: Protesti
E to je Bujke, on je zadužen za presipanje para.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°303
i andrea jovanović ima nešto da kaže o protestima
(ponovo long read, izvinjavam se)
Već odavno verujem da je ovaj čovek, Ginter Felinger, nesvesno Druge Srbije i opozicije. On eksplicitno govori i zastupa sve ono što su konačne implikacije njihovih pozicija i njihovog delanja, samo su oni ili nesposobni ili nevoljni da ih izvedu.
Veoma sam se trudila prethodnih nedelja da ne komentarišem same učesnike i učesnice protesta "Srbija protiv nasilja": radi se o ideološki veoma heterogenoj masi ljudi, koji tu dolaze iz raznoraznih razloga i zbog raznoraznih emocija, potreba pa i rezonovanja. Uopšte bi i bilo teško da se o njima govori načelno, jer dele veoma malo zajedničkih pozicija osim nekakvog osećanja da im je dosta situacije u kojoj smo (a čije uzroke vrlo različito razumeju) i da vide Vučića kao "ultimativno zlo". Čini mi se da pak dominira deo onih koje "boli uvo za politiku", koji preziru opoziciju ako ne jednako onda tek malo manje nego vlast, koji dolaze iz neke potrebe za "kolektivnom utehom" i/ili željom da se čuju, vide, pokažu... Veoma bitna stvar koju sam naučila je da su ljudske individualne motivacije jako klizav teren i da u bavljenju njima lako i opravdano ispadnete govno, stoga se u isto gotovo nikada ne upuštam (izvan kontrolisanih uslova naučnih istraživanja).
Ono što pak jeste polje društvene kritike i razumevanje određenih procesa spada u stvari kojima se već duže od deceniju bavim. A to je pre svega razumevanje uzroka, i ništa manje, posledica određenih društvenih odnosa i fenomena, poput ovih protesta.
Stoga ću za sad reći samo ovo:
1. 80% politike u Srbiji nije stvar naše vlasti, ko god na njoj bio; mi nismo suverena država, ni u jednom pogledu
2. Živimo u globalnom kapitalističkom sistemu, te i gomila problema sa kojima se susrećemo dolazi odatle odnosno mi smo deo njega
3. Taj se sistem trenutno nalazi u veoma kompleksnim geopolitičkim odnosima, i od najveće je važnosti kako se odnosimo prema njima, iako za sad na njih nemamo nikakav uticaj
4. Pored toga, nominalno živimo u liberalnoj demokratiji, sa svim njenim manama i prednostima: vlast se menja na izborima, i to će tako još dugo dugo ostati
5. Naša opozicija, kao i opoziciona javnost u širem smislu (dakle, javne ličnosti, novinari, deo kulturnog sektora, itd) predstavljaju produženu ruku zapadnog okupatora: ništa što bi oni učinili ne bi bilo dobro za Srbiju i narod u njoj, jer oni njemu ne služe, služe stvaranju podela, raspirivanju autorasizma, zaoštravanju i spinovanju realnosti, zamagljivanju svega što sam napisala pod 1, 2, 3 i 4. i konačno služe samom Vučiću - svojim nastupima, ponašanjem, rezonovanjem proizvode kontraefekte kod većine naroda (svest o brojnosti protesta kod nas je sa svih strana polupana, na najbrojnijem protestu vas je bilo oko 80.000, a Vučko je na izborima dobio preko 2.200.000 glasova), jer Srbija nije samoudavljeni Beograd
6. Naravno, i sam Vučić je u ogromnoj meri (mada ne apsolutnoj, kao zapadna opozicija) zapadni čovek, podržavan tu samo s jednim ciljem: da obavi zadatak priznanja Kosova i Metohije, jer je on još uvek jedini koji to može da uradi a da ovde ne ode sve dozlaboga. Onih 20% vladavine koju ima koristi na raznorazne načine: neki od njih su loši, neki dobri; većina ih je jedina moguća u kontekstu čiji je on deo.
7. Opozicija takvom Vučiću služi i zbog sledećeg: možete do prekosutra da verujete da ste tu zbog pravde, da ste "samo narod" i da ne volite ni ove druge, činjenica je da samo opozicija i njena javnost efektivno politički postoje: oni su u prenosima NATO televizija, oni su u novinama, oni su u emisijama, oni su na svojim privilegovanim pozicijama s kojih govore kada kažu "ma nek dođe i gori, samo da ga srušimo" jer oni ne zavise od njega, oni čekaju svoj trenutak da zasednu u stolice, neki od njih su te stolice jbn i napravili ali je naše kolektivno sećanje nažalost prekratko, a vi na ulicama ste njihovo meso isto kao što su oni ljudi juče bili Vučiću (s tim što ja iskreno verujem da ti ljudi imaju realniji pogled na svet, ali to je druga tema)
Da zaključim: politička sila odnosno organizacija koja bi mogla da se suprotstavi svemu ovome jednostavno ne postoji, a uslovi za njeno nastajanje u našoj bližoj budućnosti su gotovo ravni nuli. Ovakva opozicija je jedan od lokalnih uzroka tome, mada su globalni tokovi veoma bitni.
Znam koliko je teško stati, i razmišljati, i ne povesti se masovnim osećanjima. Ali verujem iz dna duše da je bitno, jedino bitno, i nužno.
(ponovo long read, izvinjavam se)
Već odavno verujem da je ovaj čovek, Ginter Felinger, nesvesno Druge Srbije i opozicije. On eksplicitno govori i zastupa sve ono što su konačne implikacije njihovih pozicija i njihovog delanja, samo su oni ili nesposobni ili nevoljni da ih izvedu.
Veoma sam se trudila prethodnih nedelja da ne komentarišem same učesnike i učesnice protesta "Srbija protiv nasilja": radi se o ideološki veoma heterogenoj masi ljudi, koji tu dolaze iz raznoraznih razloga i zbog raznoraznih emocija, potreba pa i rezonovanja. Uopšte bi i bilo teško da se o njima govori načelno, jer dele veoma malo zajedničkih pozicija osim nekakvog osećanja da im je dosta situacije u kojoj smo (a čije uzroke vrlo različito razumeju) i da vide Vučića kao "ultimativno zlo". Čini mi se da pak dominira deo onih koje "boli uvo za politiku", koji preziru opoziciju ako ne jednako onda tek malo manje nego vlast, koji dolaze iz neke potrebe za "kolektivnom utehom" i/ili željom da se čuju, vide, pokažu... Veoma bitna stvar koju sam naučila je da su ljudske individualne motivacije jako klizav teren i da u bavljenju njima lako i opravdano ispadnete govno, stoga se u isto gotovo nikada ne upuštam (izvan kontrolisanih uslova naučnih istraživanja).
Ono što pak jeste polje društvene kritike i razumevanje određenih procesa spada u stvari kojima se već duže od deceniju bavim. A to je pre svega razumevanje uzroka, i ništa manje, posledica određenih društvenih odnosa i fenomena, poput ovih protesta.
Stoga ću za sad reći samo ovo:
1. 80% politike u Srbiji nije stvar naše vlasti, ko god na njoj bio; mi nismo suverena država, ni u jednom pogledu
2. Živimo u globalnom kapitalističkom sistemu, te i gomila problema sa kojima se susrećemo dolazi odatle odnosno mi smo deo njega
3. Taj se sistem trenutno nalazi u veoma kompleksnim geopolitičkim odnosima, i od najveće je važnosti kako se odnosimo prema njima, iako za sad na njih nemamo nikakav uticaj
4. Pored toga, nominalno živimo u liberalnoj demokratiji, sa svim njenim manama i prednostima: vlast se menja na izborima, i to će tako još dugo dugo ostati
5. Naša opozicija, kao i opoziciona javnost u širem smislu (dakle, javne ličnosti, novinari, deo kulturnog sektora, itd) predstavljaju produženu ruku zapadnog okupatora: ništa što bi oni učinili ne bi bilo dobro za Srbiju i narod u njoj, jer oni njemu ne služe, služe stvaranju podela, raspirivanju autorasizma, zaoštravanju i spinovanju realnosti, zamagljivanju svega što sam napisala pod 1, 2, 3 i 4. i konačno služe samom Vučiću - svojim nastupima, ponašanjem, rezonovanjem proizvode kontraefekte kod većine naroda (svest o brojnosti protesta kod nas je sa svih strana polupana, na najbrojnijem protestu vas je bilo oko 80.000, a Vučko je na izborima dobio preko 2.200.000 glasova), jer Srbija nije samoudavljeni Beograd
6. Naravno, i sam Vučić je u ogromnoj meri (mada ne apsolutnoj, kao zapadna opozicija) zapadni čovek, podržavan tu samo s jednim ciljem: da obavi zadatak priznanja Kosova i Metohije, jer je on još uvek jedini koji to može da uradi a da ovde ne ode sve dozlaboga. Onih 20% vladavine koju ima koristi na raznorazne načine: neki od njih su loši, neki dobri; većina ih je jedina moguća u kontekstu čiji je on deo.
7. Opozicija takvom Vučiću služi i zbog sledećeg: možete do prekosutra da verujete da ste tu zbog pravde, da ste "samo narod" i da ne volite ni ove druge, činjenica je da samo opozicija i njena javnost efektivno politički postoje: oni su u prenosima NATO televizija, oni su u novinama, oni su u emisijama, oni su na svojim privilegovanim pozicijama s kojih govore kada kažu "ma nek dođe i gori, samo da ga srušimo" jer oni ne zavise od njega, oni čekaju svoj trenutak da zasednu u stolice, neki od njih su te stolice jbn i napravili ali je naše kolektivno sećanje nažalost prekratko, a vi na ulicama ste njihovo meso isto kao što su oni ljudi juče bili Vučiću (s tim što ja iskreno verujem da ti ljudi imaju realniji pogled na svet, ali to je druga tema)
Da zaključim: politička sila odnosno organizacija koja bi mogla da se suprotstavi svemu ovome jednostavno ne postoji, a uslovi za njeno nastajanje u našoj bližoj budućnosti su gotovo ravni nuli. Ovakva opozicija je jedan od lokalnih uzroka tome, mada su globalni tokovi veoma bitni.
Znam koliko je teško stati, i razmišljati, i ne povesti se masovnim osećanjima. Ali verujem iz dna duše da je bitno, jedino bitno, i nužno.
- Post n°304
Bukvalno sve što ovde piše je izuzetno glupo.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°305
Ala Uskok goustrajtuje...
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°306
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°307
Sedi, jedan. (Odnosi se na autorku). Ogavan tekst.
- Guest
- Post n°308
Glupo je ako bi pokušali da analiziramo (a ne vidim zašto bi, ovo je obično "sve proteste neko kontroliše" smeće iz moskovske kuhinje), ali je vrlo pametno ako želi da se profiliše kao nacionalna radnica tako što hrabro govori opšta mesta.
Na momente, tekst izgleda kao da je pisao Vini sa susednog foruma Nema nam spasa, zato ne treba ni pokušavati ništa.
Na momente, tekst izgleda kao da je pisao Vini sa susednog foruma Nema nam spasa, zato ne treba ni pokušavati ništa.
- Post n°309
naucni metod intensifies - suvereni smo oko 20%
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°310
Cousin Billy wrote:Glupo je ako bi pokušali da analiziramo (a ne vidim zašto bi, ovo je obično "sve proteste neko kontroliše" smeće iz moskovske kuhinje), ali je vrlo pametno ako želi da se profiliše kao nacionalna radnica tako što hrabro govori opšta mesta.
tzv. nahrani vucica i ne diraj nista
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°311
Juče sam se malo raspravljao sa mojim ličnim Vinijem, drugarom koji za sebe smatra da je levičar, ali zapravo deli ovaj gnostički pogled na svet - sve je laž, sve je kontrolisano, itd. Ne vredi. Najgore od svega je što bi čovek inače mogao da bude vrlo koristan i produkvtivan u političkog borbi, ali je prozreo da je to sve laž i sad samo pije pivo, gleda filmove i smatra o univerzumu.
_____
- Post n°312
boomer crook wrote:Cousin Billy wrote:Glupo je ako bi pokušali da analiziramo (a ne vidim zašto bi, ovo je obično "sve proteste neko kontroliše" smeće iz moskovske kuhinje), ali je vrlo pametno ako želi da se profiliše kao nacionalna radnica tako što hrabro govori opšta mesta.
tzv. nahrani vucica i ne diraj nista
_____
- Post n°313
boomer crook wrote:naucni metod intensifies - suvereni smo oko 20%
E da, i to:
Pa čekaj. Ako ih je većina jedina moguća u kontekstu čiji je on deo, onda i to spada u onih 80%. Pa onda lepo kažeš 90%, odnosno 91%, pošto je u pitanju većina od tih 20%. Jebemtileb, doktorica filozofije.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Guest
- Post n°314
Ne kaze se vini nego uajni.
Nego, jel moze neko da mi ukratko kaze sta se sinoc desavalo? Bio sam na protestu ali mi i dalje nije jasno. Koliko je bilo ljudi, sto su kolone isle na jednu pa na drugu stranu pa unakrst i kako se i kada protest zavrsio.
Nego, jel moze neko da mi ukratko kaze sta se sinoc desavalo? Bio sam na protestu ali mi i dalje nije jasno. Koliko je bilo ljudi, sto su kolone isle na jednu pa na drugu stranu pa unakrst i kako se i kada protest zavrsio.
- Post n°315
vlast se menja na izborima i to će još dugo tako ostati
_____
ja se rukovodim logikom gvozdenih determinizama
- Post n°316
Istovremeno smo pod okupacijom, i živimo u liberalnoj demokratiji u kojoj se vlast menja na izborima. Vučića drže na vlasti samo da bi dao Kosovo, ali opozicija radi za okupatora. Stay tuned for more great insights!
_____
- Post n°317
Erős Pista wrote:Lazice, zasto si nervozan?
Поставља се питање зашто ти и други овде нису унервозени? Пази овако, 11 година се исто понавља и сваки пут такви као ти праве неке најаве, планове-те само што није, те када револуција дође и так даљше. Сваки пут нешто Србљавићка пише, ви преносите у заносу револуционарне правде, види како се продала. И тако 11 година.
Нормалан човек у Србији може само да буде нервозан. Пошто сам ја гастос, посматрам то као трагикомедију. Више у смислу серије "Зона сумрака" црно-бела варијанта. Али подржавам смену Бујкета и Љ. Стефановића. Овога пута ће стварно отићи-време је.
- Post n°318
host wrote:Ne kaze se vini nego uajni.
+1
_____
ova zemlja to je to
- Post n°319
problem sa ovim protestima i jeste to što ih niko ne kontroliše, opozicija pokušava da usmeri i načelno se plan poštuje ali više po inerciji no što se stvarno veruje u plan, n1 pokušava u svojim izveštajima da protest predstavi kao proeu/prozapadni dok su najistaknutiji političari ispred protesta aleksić iz jeremićeve stranke i ćuta. iliti, vlast se valja ulicama ali nema ko da je pokupi
- Post n°321
Koliko vam se zamerio Vučić: do 9%.Летећи Полип wrote:boomer crook wrote:naucni metod intensifies - suvereni smo oko 20%
E da, i to:
Pa čekaj. Ako ih je većina jedina moguća u kontekstu čiji je on deo, onda i to spada u onih 80%. Pa onda lepo kažeš 90%, odnosno 91%, pošto je u pitanju većina od tih 20%. Jebemtileb, doktorica filozofije.
A ništa o lizanju Vučića sa istočnijim pokroviteljima?
- Post n°322
plachkica wrote:problem sa ovim protestima i jeste to što ih niko ne kontroliše, opozicija pokušava da usmeri i načelno se plan poštuje ali više po inerciji no što se stvarno veruje u plan, n1 pokušava u svojim izveštajima da protest predstavi kao proeu/prozapadni dok su najistaknutiji političari ispred protesta aleksić iz jeremićeve stranke i ćuta. iliti, vlast se valja ulicama ali nema ko da je pokupi
План постоји. Оно што ти не схваташ тај план 11 година.
Иначе сваки хаос је одређен почетним условима и он само наизглед изгледа случајно. То је матемтика и физика а бројке не лажу.
- Post n°323
_____
- Guest
- Post n°324
Jesi li sigurna da si bila na protestu? Ovom u subotu, tojest.plachkica wrote:problem sa ovim protestima i jeste to što ih niko ne kontroliše, opozicija pokušava da usmeri i načelno se plan poštuje ali više po inerciji no što se stvarno veruje u plan, n1 pokušava u svojim izveštajima da protest predstavi kao proeu/prozapadni dok su najistaknutiji političari ispred protesta aleksić iz jeremićeve stranke i ćuta. iliti, vlast se valja ulicama ali nema ko da je pokupi
Ovaj protest nema vecih problema. Mislim da vecina protestanata deli moj sentiment da nam ne treba spoljni nadrazaj ni motivacija politicara da bismo ponovo dosli da se radikalima naopstimo oca i matere, naravno iskljucivo pristojno i kulturiska i nikako nasilnicki mozda malo nadrealno lincovski.
Pitanje sam postavio iz obicne znatizelje jer mi nije jasno kako su kolone bile koordinisane. Inace je meni bilo super sto i vama zelim.