Aleksandar Stijačić, doktor Hitne pomoći koji je među prvima stigao na mesto masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", u potresnoj ispovesti za Blic televiziju opisao je šta je proživeo tog užasnog jutra.
- Spoiler:
Ispovest dr Stijačića veoma potresna jer slikovito opisuje sav osećaj strave i bespomoćnosti koju su prvi lekari i policajci doživeli kada su u školi zatekli tela osmoro dece i školskog čuvara bez znakova života.
- U školi prvo leži muškarac, stariji, to je bio čuvar koji je poginuo. S desne strane je onaj sto gde su dve dežurne učenice. Jedna je na stolu, druga je dole na podu, i levo, pored klavira, još jedna devojčica. Znači, mrtvi, sigurno, jer vidite i znate, i imate iskustva i jasno vam je da su oni mrtvi - ispričao je on.
Definisati ko je živ, a ko nije
Dr Stijačić je rekao da je sledeći užas "koji ne može da izrežira, ni da napravi neki najbolji scenograf nekih američkih filmova, da napravi horor", bio ulazak u, kako je rekao, "mrtvi razred".
- Otvarate vrata i unutra je brdo tela devojčica i dečaka koji leže ubijeni. Užas jedan koji ne možete da zamislite. Ne znate ko je to uradio, ni šta se dešava uopšte, ne znate koliko ste bezbedni, možda će vas neko da ubije, jer smo mi tu došli maltene tog trenutka kad je patrola milicije došla. Sve je i dalje bilo otvoreno, to nije zagrađeno. I sad, ono što je strašno teško: definisati ko je živ, a ko nije - rekao je dr Stijačić.
Koliko je prizor u razredu bio potresan svedoče doktorove reči da se nada da to niko nije snimio i da to nikad niko neće da vidi.
- To što sam ja video i moje kolege... Neki su prebledeli, uradili su posao i posle toga su sedeli i gledali belo negde. Posle 30 godina rada to da vidite, to nije normalno - rekao je doktor Stijačić.
Objasnio je da je jako teško prihvatiti da dete može tako nešto da uradi.
- Džabe to što smo mi pohvaljeni, i Ministarstvo zdravlja, i ministarka nas pohvalila. Jesmo, uradili smo, ali devet ljudi je mrtvo, na licu mesta, znači u glavu, direktno, pogoci savršeni, bez promašaja. I uopšte, kako će ti đaci, sad ih nema 7-8 u odeljenju, kako će da odeljenje postoji, kako će da živi to odeljenje?! Mnogo pitanja koja nemaju odgovora - rekao je Stijačić.
A onda je usledio telefonski poziv doktoru Stijačiću i još jedna drama na ličnom nivou.
- I onda najveća tragedija koju sam doživeo... Jedna moja drugarica koju znam odlično, ona me zove i kaže daj molim te pomozi mi, ne mogu da nađem ćerku, ona je bila dežurni učenik. Ja shvatam da je to dete mrtvo, da leži ubijeno... I šta da odgovorite tada na to pitanje? Ništa, slagao sam, nisam smeo da joj kažem! Šta da joj kažem?! Da, da, eno, mrtva je, unutra, na pet metara iza nas, tamo iza ćoška - ispričao je dr Stijačić.
Kad je dr Stijačić završio posao prvo što je uradio jeste uzimanje mobilnog telefona.
- Da zovem moju decu koja su starija, koja nisu više u osmogodišnjoj školi, pa na fakultetu. Da ih pozovem, da im čujem glas, da vidim da li su živi, to je neverovatno nešto, neki poriv - kazao je dr Stijačić.
Zločini u OŠ Vladislav Ribnikar i Mladenovcu
Prvi je put mladić uhićen zbog kaznenog djela lažne uzbune i prijetnje kada je na engleskom jeziku, preko platforme koja omogućava nesmetanu komunikaciju iz bilo kojeg dijela svijeta, sudjelovao u razgovoru s nekoliko svojih kolega te je u jednom trenutku napisao da će ih sve zaključati u dvoranu za predavanja i pobiti hicima iz vatrenog oružja.
Kako doznajemo, najvjerojatnije su američke službe koje nadziru razgovore na takvim platformama i reagiraju na svaku napisanu riječ koja se veže za smrt, ubojstva, oružje i slično, o onome što su zabilježili odmah obavijestili svoje hrvatske kolege.
- Guest
Prevazišli su sami sebe i konkurenciju.
Ovo je toliko odvratno i od njih i od tog nazovi lekara...
ŽARKO KORAĆ ZA JL: ‘Dobro pogledajte tko je sve bio na popisu. Očito je da je K.K. odlučio ubiti - konkurenciju‘https://t.co/BuFcNmFn08 pic.twitter.com/Koul1gf5uN
— Jutarnji List (@jutarnjihr) May 5, 2023
Podugačak Koraćev intervju s analizom slučaja.
Dječak je posebna tema. Policija je iz analize njegova kompjutera utvrdila da je jako pažljivo proučavao krivični zakon i dobnu granicu odgovornosti. Budući da dječak u srpnju puni 14 godina policija ima sumnje, što je gotovo nevjerojatno, da je bio svjestan da mora "požuriti" ako želi izbjeći krivičnu odgovornost jer se sada, zbog godina, protiv njega ne može voditi sudski proces.
Jezivo
_____
my goosebumps have goosebumps
Dakle lik hapsen zbog oruzja i osamario policajca (jebotebog) ali NIKAD OSUDJEN i opet se vracamo na temu naseg kurcevog krivicnog pravosudja koje ima prste u tetosenju skoro svakog jebenog debila koji je pocinio neki zlocin u poslednjih xy godina
— Dejan Bursac (@DejanBursac) May 5, 2023
- Uroš je upisao Vojnu akademiju, ali je primljen u pešadiju, što mu se nije dopalo.
_____
Jer nije valjda fora u preventivi nego da se izadje na crtu pa ko brze potegne
— Puru Jarvi by PUB (@PuruJarvi) May 5, 2023
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
dobili su uputstvo ujutru od đuke da je to njemačka, i to ima biti njemačka https://t.co/7muyC31gUF
— Radomir Martin (@radomir_martin) May 6, 2023
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Noćas do 4 h ujutro u sudu, klincima što su pisali na mrežama svašta određuju pritvor do 30 dana za izazivanje panike i ugrožavanje sigurnosti.
— BengaloShiva (@Bengaloshiva) May 6, 2023
Dobro jutro.
_____
_____
- Guest
Izvesno je da će ovi konkretni klinci posle ovoga imati zdraviji odnos prema korišćenju interneta.
rumbeando wrote:ŽARKO KORAĆ ZA JL: ‘Dobro pogledajte tko je sve bio na popisu. Očito je da je K.K. odlučio ubiti - konkurenciju‘https://t.co/BuFcNmFn08 pic.twitter.com/Koul1gf5uN
— Jutarnji List (@jutarnjihr) May 5, 2023
Podugačak Koraćev intervju s analizom slučaja.
Video sam da je još par ljudi to primetilo, guglali imena deca, stalno izlazila neka takmičenja, nagrade itd.
- Guest
obično se u školi bolji đaci druže sa boljima, sasvim je očekivano da je on bio u njihovom krugu i da su oni bili ti koji su ga zadirkivali odnosno da je on to tako shvatao jer je jednostavno bio asocijalizovana osoba
imao je na spisku i đake nižih i viših razreda, ne znam kakva su mu oni konkurencija mogli biti, na takmičenja koliko se sjećam svaki razred ide posebno
Kurir nezvanično saznaje da je uhapšena osoba koja je, kako se sumnja, inspirisala dečaka (13) da počini masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je stradalo devetoro ljudi, od kojih su osmoro deca.
Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a koji navodno pokazuje trenutak ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" je lažan, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
MUP intenzivno radi na identifikaciji lica koje je objavilo ovaj lažni snimak, a koji je dodatno uznemirio građane, navodi se u saopštenju.
_____
Analitičar Ivan Miletić izjavio je danas da je teroristička organizacija "Identitarian Movement", čiju majicu je nosio masovni ubica Uroš B., međunarodna teroristička mreža koja funkcioniše unutar nečega što se zove alternativna desnica, a koja se pojavila negde oko 2007. - 2008. godine. "Radi se isključivo o fašističkoj i neonacističkoj ideologiji. Na žalost, on je identifikaciju napravio tom majicom na kojoj je pisalo '88', što je latinično slovo H po abecedi, što je u suštini poklič "Hajl Hitler". Taj pokret je aktivan u Evropi i njihov model operandi je pokazao u drugim zemljama isto ovakva masovna ubistva sugrađana koji su njihovi sledbenici počinili", rekao je Miletić za Tanjug.
Na pitanje šta znači reč "omalovažavanje", koju je Uroš B. stalno ponavljao tokom hapšenje, Miletić odgovara da sve terorističke organizacije koriste neki viši moralni cilj.
"Da li je hteo da kaže omaložavanje nacije, omaložavanje nečega, to je problem sa njima, jer oni samo na takav način mogu sebi psihološki da opravdavaju zašto ubijaju svoje sugrađane", konstatuje Miletić.
Navodi da je slično bilo i u slučajevima kada je hapšen izvršilac masovnog ubistva na Novom Zelandu, kao i da je Brejvik nešto slično rekao pre desetak godina u Norveškoj.
"Verovatno je sve počelo još od ubistva premijerke Švedske Ane Lind koju je isto ubio momak poreklom iz Mladenovca. Nažalost, mi imamo problem sa tom ultradesničarskom organizacijom koja se zapatila kod nas i zato je vrlo važno da vodimo računa i da u javnom diskursu ne koristimo narativ njihove ideologije", poručuje Miletić.
(Tanjug) Foto: ST/Nemanja Pančić
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
Masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je ubijeno devetoro ljudi, šokirao je Srbiju, a sumnja se da je dečaka (13) za krvavi pohod inspirisao video u kome se poziva na oružani obračun sa hejterima.
Kurir je došao u posed videa sa zastrašujućim porukama, a mladić koji ga je snimio je priveden, što je potvrđeno Kuriru iz izvora bliskih državnim institucijama.
U videu se objašnjava kako se obračunati sa "onima koji te ne vole". Autor, između ostalog, govori da "u današnje vreme ima mnogo hejtera, a da su neki od njih čak i vaši prijatelji", a zatim prikazuje pravi arsenal oružja i pripreme za masovnu pucnjavu.
- Nisam imao drugog izbora danas, nego da dođem u grad i da se rešim osobe koja mi je pretila životom. Pun okvir metaka, meni je samo jedan potreban. Druga opcija ne postoji, on ili ja. Ovo je samo početak - izgovara on, a potom puca.
Autor filma ima skoro milion pratilaca na TikToku, sa koga je video u međuvremenu skinut, a Kurir ima dokaze da je dečak (13), osumnjičen za masakr u školi, bio jedan od njih i sumnja se da ga je film inspirisao za zločin.
_____
Tekst je dostupan samo za pretplatnike, ali ovaj deo je na početku https://t.co/0POAgfFVDe
— Nikola Tomic (@TomiccNikola) May 6, 2023
Analitičar Ivan Miletić izjavio je danas da je teroristička organizacija "Identitarian Movement", čiju majicu je nosio masovni ubica Uroš B., međunarodna teroristička mreža koja funkcioniše unutar nečega što se zove alternativna desnica, a koja se pojavila negde oko 2007. - 2008. godine.
Arno Gujon:
_____
ja se rukovodim logikom gvozdenih determinizama
_____