Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Filipenko

Rat u Ukrajini - Page 14 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Filipenko Fri May 19, 2023 10:30 pm

Amerikanci su objavili da ce dati saglasnost za obuku ukrajinskih pilota na F16 avionima, sto u praksi znaci da su isporuke uveliko u toku i da je obuka krenula pre nekoliko meseci.
    rujofil

Post by rujofil Sat May 20, 2023 3:26 pm

My two cents, ove godine nece biti nikakve ofanzive Ukri cekaju jos pvoa sto su im obecali plus krstarece koje vec dobijaju od UK plus F16 pa sledece leto ofanziva. Posle toga sta uzmu uzeli su idu neki fol pregoovori i zamrznuti konflikt zauvek
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat May 20, 2023 3:35 pm

Cekaju dosta naoruzanja, to stoji.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sat May 20, 2023 3:48 pm

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Notxor

Post by Notxor Sat May 20, 2023 4:07 pm

NYTimes misli suprotno.

‘Approaching. Move In.’ How Ukraine Reversed the Momentum in Bakhmut
    Seizing an opening as Russia rotated troops, Ukraine pressed ahead with three days of maneuvers that gained ground on the flanks of Bakhmut.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sat May 20, 2023 4:18 pm

Rusi jesu preuzeli kontrolu nad cijelim gradom. Šta će se dalje dešavati, ostaje da vidimo. Ja se ne usuđujem da išta prognoziram, pao sam na prvom testu kad sam bio ubijeđen da Putin neće krenuti u invaziju.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Notxor

Post by Notxor Sat May 20, 2023 4:22 pm

Pao sam na istom testu (ni ja nisam verovao da će biti rata), a lik sa YT videa objašnjava UKR kontraofanzivu koja je poslužila za izvlačenje. Za NYT mi nije jasno jer su izbacili tekst pre 3 sata.
    Kapiram da je dugo i davno (pre par dana) napisan, ali ipak... menjaće ga sigurno ako je tačno.

_____
    rumbeando

Post by rumbeando Sat May 20, 2023 6:00 pm

Del Cap

Post by Del Cap Sat May 20, 2023 8:46 pm

teško je naći precenjeniju osobu od kisindžera. bukvalno proizvod malo samoreklamiranja i mnogo više nezdrave medijske spinorame koja traje x decenija.
    Del Cap

Post by Del Cap Sat May 20, 2023 8:50 pm

ne mislim a propos ove konkretno vesti. pre rata i neposredno nakon početka je mislio nešto bitno drugačije. sad, možda je intelektualno agilan pa pod pritiskom događaja racionalno menja stavove, a možda je samo lik koji nabada pa ako nabode, važno da se popunjava medijski prostor.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat May 20, 2023 9:02 pm

Ma bukvalno
    Sotir

Post by Sotir Sat May 20, 2023 9:41 pm

Кисинџер пуни 100 љета за недељу дана.
    Јесте да зна да омаши, али и даље говори смисленије од доста политичара. Тако је за његове године то и даље велики успех.
    Sotir

Post by Sotir Sat May 20, 2023 9:42 pm

Лик је буквално заборавио више него што ови данас што воде Америку знају скупа, а и још му је остало знања.
    Jack Palance

Post by Jack Palance Sat May 20, 2023 10:54 pm

Ja ipak kao i Del Cap mislim da je precenjen. Svakako nije jedini.

_____
    Činjenica da se između Rusije i Srbije nalazi Ukrajina je dokaz da imamo više sreće nego pameti!
    Sotir

Post by Sotir Sat May 20, 2023 11:10 pm

Filipenko wrote:Amerikanci su objavili da ce dati saglasnost za obuku ukrajinskih pilota na F16 avionima, sto u praksi znaci da su isporuke uveliko u toku i da je obuka krenula pre nekoliko meseci.
    Филипе,

ево ти за нови аватар на ППП (намештено је време)
    https://youtu.be/PnZN29T3MRU?t=103

АИ генерисан Стаљин, обучен у Баленсијага одело.
    kondo

Post by kondo Sun May 21, 2023 12:17 am

ništa ne kapiram ni ovo oko bamuta ni oko bitke kinžali/patrioti

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Gastos Lazo

Post by Gastos Lazo Sun May 21, 2023 10:44 am

Filipenko wrote:Amerikanci su objavili da ce dati saglasnost za obuku ukrajinskih pilota na F16 avionima, sto u praksi znaci da su isporuke uveliko u toku i da je obuka krenula pre nekoliko meseci.

Стварно су то рекли. То је већ опасно. Неће Руси више моћи са пар хииљада затвореника да напредују и ломе отпор стотине испоручених западних тенкова и друге опреме. Опасно време долази за Русе.
    Било је време за тако нешто.
    Filipenko

Post by Filipenko Sun May 21, 2023 11:01 am

Mislim da ljudi ne razumeju bas najbolje cemu ce sluziti avioni iz sedamdesetih godina proslog veka. Valjda zato sto zapad nema nista bolje od F16 (a da je dokazano u masovnoj upotrebi), tripuju se da ce sada oni ici u nekakve misije kontrole neba. Bice skidani kao kruske. 

No, oni mogu da postignu nesto drugo - problem koji Ukrajinci imaju jeste sto nemaju domet da potkace neke vece gradove i infrastrukturne objekte u ruskoj dubini. Krimski most, aerodromi i slicno. Bombe koje im Ameri salju su ocaj zivi i moraju da se lansiraju sa aviona koji lete na ogromnoj visini da bi imale te magicne domete od 500 km ili koliko se vec baljezga. Prosto, americka doktrina predvidja superiornost u vazduhu i njihove bombe se lansiraju sa velikih visina. Ukrajinci su se dovijali, izbacivali ih sa divljih lansera ili na brzinu sklepanih Migova, koje su Rusi s lakocom obarali i bez kojih su u sustini ostali. Tako da bombe koje imaju velike domete u praksi bivaju bacane sa malih visina pa ne mogu da postignu ni 20% tih domasaja jer bomba koja se baca sa F16 koji leti na 20km visine ima domet npr. 350 km, a kada se baci sa Miga u niskom letu na koju stotinu metara od tla jedva dobaci npr. 40 km. Sa F16 ce pokusati da dobace do velikih visina dublje na teritoriji Ukrajine pa da onda iz F16 aviona bace bombe velikog dometa sa velikih visina. Cenim da ce ih Suhoiji rado docekivati na obodima stratosfere.

Ovo vidim kao ocajnicki pokusaj da se Ukrajincima da prilika da gadjaju rusku pozadinu. Ne sumnjam da ce nacisti poput Kirila Budanova jedva docekati da ovim udare na nuklearke i Kremlj, ali ostaje diskutabilno hoce li im americki gospodari to dozvoliti. Tim receno, svi kontigenti ce biti brzo potroseni i ruski PVO ce ih pounistavati, ali je pitanje hoce li uspeti to da urade pre nego sto ovi nanesu ozbiljnu infrastrukturnu stetu. Na sam tok operacija na frontu ne verujem da ce imati ikakav uticaj, osim ako zaista ne raznesu gomilu infrastrukturnih objekata.

Naravno, ocekujem veliku kolicinu svrsavanja u gace natofila koji ce se tripovati da ako Ameri F16 Srbija Libija Irak onda ce sigurno Ukri F16 Donbas Voronjez Moskva.
    Gastos Lazo

Post by Gastos Lazo Sun May 21, 2023 11:10 am

Немам појма о војној техници али ми је чудно да пар хиљада руских затовреника туче стотине западних тенкова и опреме. Нису Руси надљуди, ваљда.
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Sun May 21, 2023 11:15 am

Filipenko wrote:Mislim da ljudi ne razumeju bas najbolje cemu ce sluziti avioni iz sedamdesetih godina proslog veka. Valjda zato sto zapad nema nista bolje od F16 (a da je dokazano u masovnoj upotrebi), tripuju se da ce sada oni ici u nekakve misije kontrole neba. Bice skidani kao kruske. 

No, oni mogu da postignu nesto drugo - problem koji Ukrajinci imaju jeste sto nemaju domet da potkace neke vece gradove i infrastrukturne objekte u ruskoj dubini. Krimski most, aerodromi i slicno. Bombe koje im Ameri salju su ocaj zivi i moraju da se lansiraju sa aviona koji lete na ogromnoj visini da bi imale te magicne domete od 500 km ili koliko se vec baljezga. Prosto, americka doktrina predvidja superiornost u vazduhu i njihove bombe se lansiraju sa velikih visina. Ukrajinci su se dovijali, izbacivali ih sa divljih lansera ili na brzinu sklepanih Migova, koje su Rusi s lakocom obarali i bez kojih su u sustini ostali. Tako da bombe koje imaju velike domete u praksi bivaju bacane sa malih visina pa ne mogu da postignu ni 20% tih domasaja jer bomba koja se baca sa F16 koji leti na 20km visine ima domet npr. 350 km, a kada se baci sa Miga u niskom letu na koju stotinu metara od tla jedva dobaci npr. 40 km. Sa F16 ce pokusati da dobace do velikih visina dublje na teritoriji Ukrajine pa da onda iz F16 aviona bace bombe velikog dometa sa velikih visina. Cenim da ce ih Suhoiji rado docekivati na obodima stratosfere.

Ovo vidim kao ocajnicki pokusaj da se Ukrajincima da prilika da gadjaju rusku pozadinu. Ne sumnjam da ce nacisti poput Kirila Budanova jedva docekati da ovim udare na nuklearke i Kremlj, ali ostaje diskutabilno hoce li im americki gospodari to dozvoliti. Tim receno, svi kontigenti ce biti brzo potroseni i ruski PVO ce ih pounistavati, ali je pitanje hoce li uspeti to da urade pre nego sto ovi nanesu ozbiljnu infrastrukturnu stetu. Na sam tok operacija na frontu ne verujem da ce imati ikakav uticaj, osim ako zaista ne raznesu gomilu infrastrukturnih objekata.

Naravno, ocekujem veliku kolicinu svrsavanja u gace natofila koji ce se tripovati da ako Ameri F16 Srbija Libija Irak onda ce sigurno Ukri F16 Donbas Voronjez Moskva.

Poskidaće im lako kao što su im i himarse poskidali.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun May 21, 2023 11:25 am

Gastos Lazo wrote:Немам појма о војној техници али ми је чудно да пар хиљада руских затовреника туче стотине западних тенкова и опреме. Нису Руси надљуди, ваљда.

Ovo nije neutralan forum kada je u pitanju sukob u Ukrajini i trolovanje na ovom topiku nije dozvoljeno.
    Gastos Lazo

Post by Gastos Lazo Sun May 21, 2023 11:28 am

Извињавам се али стварно нисам стручњак за војску.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun May 21, 2023 11:29 am

Mi to, naravno, nismo znali.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    паће

Post by паће Sun May 21, 2023 11:47 am

Sotir wrote:Кисинџер пуни 100 љета за недељу дана.
    Јесте да зна да омаши, али и даље говори смисленије од доста политичара. Тако је за његове године то и даље велики успех.

Добро смо попили кад су злобабе (Мадленка и она Саксо-Кобургова) бациле кашике, а овога још увек чекамо. Нисмо просипали први гутљај.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Notxor

Post by Notxor Sun May 21, 2023 11:51 am

Valja se, za duš... a, onda ništa.

_____

Post by Sponsored content

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 5:19 pm