Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Nektivni Ugnelj

Rat u Ukrajini - Page 15 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Nektivni Ugnelj Sun May 21, 2023 1:38 pm

Te stotine zapadnih tenkova jos nisu stigle, stiglo je oko 70-80 do sada, od kojih je najvise 15-20 (vrv ni toliko) na donbaskom ratistu.  

Ukrajina nema nikakvu superiornost na bojistu u ovom trenutku. Cupkaju malo po jugu gde nesto stignu, ta velika kontraofanziva se ne vidi jos ni u naznakama.
    Filipenko

Post by Filipenko Sun May 21, 2023 1:44 pm

Летећи Полип wrote:
    Filipenko wrote:Mislim da ljudi ne razumeju bas najbolje cemu ce sluziti avioni iz sedamdesetih godina proslog veka. Valjda zato sto zapad nema nista bolje od F16 (a da je dokazano u masovnoj upotrebi), tripuju se da ce sada oni ici u nekakve misije kontrole neba. Bice skidani kao kruske. 

No, oni mogu da postignu nesto drugo - problem koji Ukrajinci imaju jeste sto nemaju domet da potkace neke vece gradove i infrastrukturne objekte u ruskoj dubini. Krimski most, aerodromi i slicno. Bombe koje im Ameri salju su ocaj zivi i moraju da se lansiraju sa aviona koji lete na ogromnoj visini da bi imale te magicne domete od 500 km ili koliko se vec baljezga. Prosto, americka doktrina predvidja superiornost u vazduhu i njihove bombe se lansiraju sa velikih visina. Ukrajinci su se dovijali, izbacivali ih sa divljih lansera ili na brzinu sklepanih Migova, koje su Rusi s lakocom obarali i bez kojih su u sustini ostali. Tako da bombe koje imaju velike domete u praksi bivaju bacane sa malih visina pa ne mogu da postignu ni 20% tih domasaja jer bomba koja se baca sa F16 koji leti na 20km visine ima domet npr. 350 km, a kada se baci sa Miga u niskom letu na koju stotinu metara od tla jedva dobaci npr. 40 km. Sa F16 ce pokusati da dobace do velikih visina dublje na teritoriji Ukrajine pa da onda iz F16 aviona bace bombe velikog dometa sa velikih visina. Cenim da ce ih Suhoiji rado docekivati na obodima stratosfere.

Ovo vidim kao ocajnicki pokusaj da se Ukrajincima da prilika da gadjaju rusku pozadinu. Ne sumnjam da ce nacisti poput Kirila Budanova jedva docekati da ovim udare na nuklearke i Kremlj, ali ostaje diskutabilno hoce li im americki gospodari to dozvoliti. Tim receno, svi kontigenti ce biti brzo potroseni i ruski PVO ce ih pounistavati, ali je pitanje hoce li uspeti to da urade pre nego sto ovi nanesu ozbiljnu infrastrukturnu stetu. Na sam tok operacija na frontu ne verujem da ce imati ikakav uticaj, osim ako zaista ne raznesu gomilu infrastrukturnih objekata.

Naravno, ocekujem veliku kolicinu svrsavanja u gace natofila koji ce se tripovati da ako Ameri F16 Srbija Libija Irak onda ce sigurno Ukri F16 Donbas Voronjez Moskva.

Poskidaće im lako kao što su im i himarse poskidali.

Himars nije avion. Naravno, moguce je da ce prvih nekoliko akcija napraviti prilicnu stetu (recimo, da sruse krimski most) ali dugorocno ne vidim kako ce ovo uticati u bilo kom smislu. Ovo sada je pozicioni rat do istrebljivanja. Cak i da F16 uspostavi kontrolu na nebu (mada ne vidim kako je to moguce, niti vidim te avione iz sedamdesetih kao nesto sto moze da se suprotstavi ruskoj avijaciji i PVO-u) zasto bi Rusi otisli? Prosto ce nastaviti da gadjaju F16 PVO-om dok ih ne prizemlje potpuno. Ovo je, izmedju ostalog, rat koji je pokazao prilicnu nadmoc koliko-toliko modernih PVO sistema nad pticama u vazduhu, nije ovo Irak ili Srbija. A sto se Himars raketa tice, njihova ucinkovitost je odavno mizerna jer vecina biva presretnuta u vazduhu.

Naravno, moguce je i da ce F16 biti upotrebljen da se ubije neki ruski pisac, voditelj ili novinar, i sa ponosom objavi kako je podrzavalac agresije i legitimna meta ubijen(a), uz opste odobravanje foruma.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun May 21, 2023 1:48 pm

Ovaj rat ce odluciti artiljerija i oklopljena pesadija.

Intelligence takodje igra bitnu ulogu.

Last edited by Mór Thököly on Sun May 21, 2023 1:50 pm; edited 1 time in total
    Gastos Lazo

Post by Gastos Lazo Sun May 21, 2023 1:49 pm

Где може да нађе податак да је стигло  70-80(требало је пар стотина до почетка најављене украјинске офанзиве у априлу)?
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun May 21, 2023 1:51 pm

Nije stiglo par stotina. Svakako nisu na frontu. 

Nema nigde da se nadje, to sam ja otprilike sabirao sta sam nalazio. Mozda je i 50, mozda.je i 90, iskreno ne znam, 50-100 recimo.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Sun May 21, 2023 1:52 pm

Познато је да дизање складишта муниције у ваздух само продужава рат. Ако дигну довољно складишта у ваздух, фронт неће имати артиљерске муниције. Украјинци ће имати превагу у артиљерији. Неће бити довољно муниције ни за контрабатирање а камо ли дејства по наступајућим јединицама.

Зато су се и повукли са Херсона, јер су им сва складишта дигнута у ваздух и није имало чиме да се ратује.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun May 21, 2023 1:53 pm

Novine prave zabunu, odnosno objave vesti, sro je vrv i namerno. 5 puta se objavljuje za 1 istu stvar, a ono radi se o razlicitim stadijumima isporuke (objava, krenulo, stiglo u PL, itd). Da ne pricam sto Leopard 1 zovu tenk, a bice i vec je koriscen kao BOV otprilike
    Gastos Lazo

Post by Gastos Lazo Sun May 21, 2023 1:59 pm

Mór Thököly wrote:Nije stiglo par stotina. Svakako nisu na frontu. 

Nema nigde da se nadje, to sam ja otprilike sabirao sta sam nalazio. Mozda je i 50, mozda.je i 90, iskreno ne znam, 50-100 recimo.

Могу ли да видим где си налазио?

Оно што сигурно знамо да никакве стотине западних тенкова није стигло иако је најављивано за април.
    Filipenko

Post by Filipenko Sun May 21, 2023 2:31 pm

Јанош Винету wrote:Познато је да дизање складишта муниције у ваздух само продужава рат. Ако дигну довољно складишта у ваздух, фронт неће имати артиљерске муниције. Украјинци ће имати превагу у артиљерији. Неће бити довољно муниције ни за контрабатирање а камо ли дејства по наступајућим јединицама.

Зато су се и повукли са Херсона, јер су им сва складишта дигнута у ваздух и није имало чиме да се ратује.

Iz Hersona su se povukli jer je postojao problem opsteg snabdevanja preko Dnjepra, ne samo vojske, nego i stanovnistva. Apsolutno nije tacno da nisu imali cime da ratuju, zapravo su sa relativnom lakocom odbijali ukrajinske napade na otvorenim poljima zapadno od Hersona, ali bi se u roku od par nedelja manifestovao problem sa kontinualnim snabdevanjem. Taj scenario nije moguc u opstem smislu jer postoje i drugi nacini snabdevanja, ne vidim kako bi Ukri realisticno stekli premoc u artiljeriji. Mozda na nekom uskom delu fronta gde namenski dovedu brdo svega i svacega, ali to je vec takticka stvar.

Sto se tice teze da unistavanje skladista municije samo produzava rat, ona je sasvim u skladu sa tezom da je bolje baciti atomsku bombu jer se tako smanjuje broj zrtava i invazija sa svim logistickim problemima i ogromnom pogibijom vojnika i civila cini nepotrebnom, sto je zvanicna pozicija bastionika demokratije i slobode. Licno mislim da tu tezu treba ponovo proveriti i staviti na test, ali to sam samo ja.
    nalog sa ženinog laptopa

Post by nalog sa ženinog laptopa Sun May 21, 2023 2:42 pm

Filipenko wrote:
    Летећи Полип wrote:

A sto se Himars raketa tice, njihova ucinkovitost je odavno mizerna jer vecina biva presretnuta u vazduhu.

odakle ti ovo?

_____
    THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at 
    speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and 
    sun. People have visited the moon, we have sent space probes to 
    all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are 
    picked up by children in the nursery.
    Filipenko

Post by Filipenko Sun May 21, 2023 3:13 pm

Imas na milion mesta, a i logicno je, buduci da ne slusamo svaki dan o uspesnim bombardovanjima, zar ne? Recimo evo sta na to kaze zvanicna americka drzavna propaganda:

https://edition.cnn.com/2023/05/05/politics/russia-jamming-himars-rockets-ukraine/index.html

Uostalom, zasto isporucivati moderne tenkove i avione sa inovativnim bombama ako mozes da isporucis Himars rakete, samo doziras domete?

Last edited by Filipenko on Sun May 21, 2023 3:14 pm; edited 1 time in total
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun May 21, 2023 3:13 pm

Gastos Lazo wrote:
    Mór Thököly wrote:Nije stiglo par stotina. Svakako nisu na frontu. 

Оно што сигурно знамо да никакве стотине западних тенкова није стигло иако је најављивано за април.

Uk je poslala 14, Ger 18 i PL 10, Norvezani 8. To sam nasao, javno dostupno. E sad, citao sm ne znam gde sad pokusavam da nadjem, da su im Poljaci poslali jos 12, pokusacu da nadjem. Pri tom ne verujem da im u poslednjih mesec i po nisu nista vise poslali a ne verujem ni da bi bas sve oglasili.

Edit: UK Celendzere naravno
    rumbeando

Post by rumbeando Sun May 21, 2023 4:38 pm

Pro EU miting u Moldaviji:

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun May 21, 2023 4:47 pm

Šta kažu sestrinske službe sa istoka?
    Anduril

Post by Anduril Sun May 21, 2023 5:32 pm

Mór Thököly wrote:
    Gastos Lazo wrote:

Uk je poslala 14, Ger 18 i PL 10, Norvezani 8. To sam nasao, javno dostupno. E sad, citao sm ne znam gde sad pokusavam da nadjem, da su im Poljaci poslali jos 12, pokusacu da nadjem. Pri tom ne verujem da im u poslednjih mesec i po nisu nista vise poslali a ne verujem ni da bi bas sve oglasili.

Edit: UK Celendzere naravno

Imas pregled ovde: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_military_aid_to_Ukraine_during_the_Russo-Ukrainian_War
    Kljucno nisu samo teski tenkovi nego sve zajedno a to je skoro 1500 oklopnih vozila raznih vrsta ukupno.
    Tenkovi su potrebni za prvi prodor iza teskih mino-cistaca, ali onda imas Bredlije koji ih stite i idu odmah za njima, pa AMX lovce na tenkove, itd.
    50-100 modernijih tenkova koji mogu tokom noci da skidaju sve u radiusu od 4 km su jako mnogo ako rade dobro zajedno sa dronovima, drugim oklopom, 
    avijacijom, artiljerijom, itd. Sasvim dovoljno za recimo dva velika udara na razlicim mestima.
    Ukrajincima sada strateski treba prodor od oko 30km minimum negde u Zaporozju koji ce da prekine glavnu zeleznicku liniju od Volnovahe do Krima. Posle toga su u odlicnoj situaciji jer ce preko leta logistika citavog juga biti katastrofa, a posle toga stize jos vise Leoparda, Abramsi i na kraju F16. 
    Sve se dobro uklapa u njihovu strategiju logisticke korozije citave ruske armije korak po korak dok be pukne.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun May 21, 2023 6:35 pm

Ukrajincima sada strateski treba prodor od oko 30km minimum negde u Zaporozju koji ce da prekine glavnu zeleznicku liniju od Volnovahe do Krima. 

Da. Ali videcemo.
    Gastos Lazo

Post by Gastos Lazo Sun May 21, 2023 6:41 pm

Нисам најбоље разумео, ако украјинска војска направи продор од 30 километара у Запорожју онда су руси у проблему логистичке природе. Зашто?
    Крим је путно и железнички повезн са остатком Русије са мостом преко Керча. То је већ тако пар година. Проблем Крима је било водоснадбевање лети каналима које је Кијев контрлисао пре упада руска восјке 2022.
    Можда грешим па ако неко може да објасни. Руси су хтели по сваку цену Маријупољ и целу обалу Азовског мора да би оно постало "руско". Важно је то било из неколико разлога.
    Зато је Маријупољ брже пао од Бахмута иако је 6 пута већи град али уз значајно веће руске жртве. Ту су баш пуно изгубили људи, нарочито из Донбаса. И то је био главни циљ.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun May 21, 2023 7:24 pm

мостом
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun May 21, 2023 7:26 pm

Pics or it didn't happen.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije

Post by MNE Sun May 21, 2023 8:14 pm

nalog sa ženinog laptopa wrote:
    Filipenko wrote:

odakle ti ovo?
    nije presretnuta nego su našli način da im ometaju navođenje, teško je presretnuti rakete čak i Rusima(možda i skinu poneku ali ništa značajno, glavno je ometanje)
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Sun May 21, 2023 10:51 pm

Filipenko wrote:
    Јанош Винету wrote:Познато је да дизање складишта муниције у ваздух само продужава рат. Ако дигну довољно складишта у ваздух, фронт неће имати артиљерске муниције. Украјинци ће имати превагу у артиљерији. Неће бити довољно муниције ни за контрабатирање а камо ли дејства по наступајућим јединицама.

Iz Hersona su se povukli jer je postojao problem opsteg snabdevanja preko Dnjepra, ne samo vojske, nego i stanovnistva. Apsolutno nije tacno da nisu imali cime da ratuju, zapravo su sa relativnom lakocom odbijali ukrajinske napade na otvorenim poljima zapadno od Hersona, ali bi se u roku od par nedelja manifestovao problem sa kontinualnim snabdevanjem. Taj scenario nije moguc u opstem smislu jer postoje i drugi nacini snabdevanja, ne vidim kako bi Ukri realisticno stekli premoc u artiljeriji. Mozda na nekom uskom delu fronta gde namenski dovedu brdo svega i svacega, ali to je vec takticka stvar.

Sto se tice teze da unistavanje skladista municije samo produzava rat, ona je sasvim u skladu sa tezom da je bolje baciti atomsku bombu jer se tako smanjuje broj zrtava i invazija sa svim logistickim problemima i ogromnom pogibijom vojnika i civila cini nepotrebnom, sto je zvanicna pozicija bastionika demokratije i slobode. Licno mislim da tu tezu treba ponovo proveriti i staviti na test, ali to sam samo ja.

Па што нису обезбедили снабдевање? Било је пет мостова преко Дњепра, били су чамци, дереглије, гумењаци, шлепери, понтони, чак ни ноћу нису могли да врше снабдевање услед напда из ваздуха навођених термовизијским дроновима. Наравно да је "било малих проблема са снабдевањем" кад су их даноноћно поливали чим приђу реци.
    По Херсону су Руси качили транспаренте "Никад више Украјина" и "Ово је Русија заувек".
    После тог хвалисања се повукли оставивши технику.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    Donald DeSantis

Post by Donald DeSantis Sun May 21, 2023 11:09 pm

Jel ukrajina pobedjuje ili jos uvek gubi? Ne pratim.

_____
    Ronald Reagan: 'If Fascism Ever Comes to America, It Will Come in the Name of Liberalism'
    Notxor

Post by Notxor Mon May 22, 2023 6:46 am

Nema ovde pobednika.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon May 22, 2023 4:48 pm

Vrlo je teško dokučiti šta se dešava u Belgorodu. Obe strane se slažu da je bilo okršaja sa (pro)ukrajinskim diverzantima u tri pogranična sela.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon May 22, 2023 4:55 pm

Pa vrv to onda i jeste to...

Post by Sponsored content

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 5:02 pm