feminizam i priključenija
- Post n°576
Re: feminizam i priključenija
ali ironija kad kažeš mami da su žene beskorisne, pa šta si onda ti, kolačiću
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°577
bela maca wrote:ali ironija kad kažeš mami da su žene beskorisne, pa šta si onda ti, kolačiću
Pazi kad je tu skoro istu recenicu jednom izgovorio takav ludak kao sto je Brana Crncevic. Dokle smo mi dosli sa incelskom propagandom...
- Post n°578
Tužan sam zbog toga što se desilo tom detetu i toj majci Marici Mihajlović, razgovaraću sa njom i primiću je sutra u Predsedništvu, zahvalan sam joj na tome što je izašla u javnost i spasila time živote druge dece, jer će oni koji rade biti pažljiviji, tih 0,01 odsto neodgovornih jer sam siguran da 99,9 odsto njih radi odgovorno, ispričao je Vučić.
- Post n°579
Колико акушера има у Србији? Поделимо то са 1000 па ћемо видети колико ће њих да добије по папцима. Не више од тога, председник је рекао 0,1% и толико има да буде.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°580
nadam se da postoji pakao, samo da bi zbog zloupotrebe najranjivijih ovaj završio tamo
kakva ološ jbt
kakva ološ jbt
- Post n°581
evergreen https://t.co/uhy5mSSpE2 pic.twitter.com/7Mz5rpAP7t
— Ancommie️ (@Ancommiey) January 24, 2024
_____
Warning: may contain irony.
- Post n°582
apropos mog sina i drugih sinova, izgleda da nije mali blip na radaru nego opsti trend
A new global gender divide is emerging
A new global gender divide is emerging
NEW: an ideological divide is emerging between young men and women in many countries around the world.
— John Burn-Murdoch (@jburnmurdoch) January 26, 2024
I think this one of the most important social trends unfolding today, and provides the answer to several puzzles. pic.twitter.com/kG4qQReqfT
_____
- Post n°583
ovo posredno ima veze sa tim
(prvo sam mislila da je trol, a onda sam videla komentare i ja sam zgrožena ceo dan (a nije me lako zgroziti jer sam ovde navikla na sve), prvo idejom da se razredna kao prosvetni radnik ovim oduševila (umesto da je klinca isterala iz objekta i obavestila pp službu, kako verovatno propisi nalažu), drugo ovo raznežavanje u komentarima a ono dečko devojčice od 17 godina preuzima ful kontrolu nad njenim životom)
(prvo sam mislila da je trol, a onda sam videla komentare i ja sam zgrožena ceo dan (a nije me lako zgroziti jer sam ovde navikla na sve), prvo idejom da se razredna kao prosvetni radnik ovim oduševila (umesto da je klinca isterala iz objekta i obavestila pp službu, kako verovatno propisi nalažu), drugo ovo raznežavanje u komentarima a ono dečko devojčice od 17 godina preuzima ful kontrolu nad njenim životom)
Момак моје ученице дошао по њу после часова, а дошао и разредну да упозна и донео ми чоколаду.
— Разредна (@GordanaTDJ) January 25, 2024
- Post n°584
Sta znaci "-20 Conservative" ili "+30 liberal"? Kako mogu da izbazdare stavove i da utvrde da su danasnji stavovi mladih muskaraca dvadeset poena konzervativniji nego 2000. godine?
Kako generalizacije funkcionisu u kontekstu sociologije, je moje pitanje.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°585
Vilmos Tehenészfiú wrote:Sta znaci "-20 Conservative" ili "+30 liberal"? Kako mogu da izbazdare stavove i da utvrde da su danasnji stavovi mladih muskaraca dvadeset poena konzervativniji nego 2000. godine?
Pa ima u nizu i tekstovima koje su sve stavove i vrednosti uzeli za ispitivanje.
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°586
ma ko je ono jos na ppp imao onaj neki dizel levicarski stav da njega kao radnika zene ne gledaju pa je onda dobacivanje akt klasnog rata
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°587
Ali ovaj plot twist u UK, kad su muški krenuli liberalniji jel to oko brexit referenduma?
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°588
kad su torijevci dosli na vlast
_____
- Guest
- Post n°589
@bemty
Можда има неке везе и са овим: у Канади се, а верујем и другде, постепено али осетно диференцира образовни ниво полова. 2021-ве је нпр. било 250К девојака више него младића на студијама, свих нивоа (post secondary). Процентуално то је око 25% више, што није мало. Глуп сам и не умем да линкујем графиконе, али ево линка: https://www.statista.com/statistics/447858/enrollment-of-postsecondary-students-in-canada-by-gender/
Можда има неке везе и са овим: у Канади се, а верујем и другде, постепено али осетно диференцира образовни ниво полова. 2021-ве је нпр. било 250К девојака више него младића на студијама, свих нивоа (post secondary). Процентуално то је око 25% више, што није мало. Глуп сам и не умем да линкујем графиконе, али ево линка: https://www.statista.com/statistics/447858/enrollment-of-postsecondary-students-in-canada-by-gender/
- Post n°590
interesantno! sigurno ima veze i sa obrazovanjem, znamo svi kakvo su univerziteti leglo liberalnih stavova
_____
- Post n°591
2000/1 - 32% više žena
2010/1 - 30% više žena
2020/1 - 32% više žena
Odnos je manje-više konstantan.
- Post n°592
Odnos zena i muškaraca je slican ako ne i isti i na Beogradskom univerzitetu. Sto naravno otvara pitanja
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°593
37% više žena među brucošima u Srbiji, u Beogradu 34% više žena.
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/rzs-vise-od-polovine-brucosa-su-zene/Prvu godinu osnovnih studija u 2023/24. školskoj godini, u Srbiji upisalo je 47.946 studenata, na svim visokoškolskim ustanovama. Od ukupnog broja brucoša 42,1 odsto (20.199) čine muškarci, a 57,9 odsto (27.747) čine žene, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. (...)
Na beogradske fakultete upisano je ukupno 26.265 brucoša, od čega 11.209 muškaraca i 15.056 žena.
- Post n°594
Što bi rekla Lepa Brena svojedobno: "Ko ne zna ništa da radi taj ide ma fakultet."
- Post n°595
Gledao sam to. Odgovori na razna pitanja su prikazani histogramima, i to je ok - razumem statistiku. Jasno mi je sta znaci kada na primer 2000. godine 25% muskaraca glasa za partiju levice a 2023 samo 10% (ovo je samo primer, mrzi me da se vracam i citam konkretne brojeve).disident wrote:Vilmos Tehenészfiú wrote:Sta znaci "-20 Conservative" ili "+30 liberal"? Kako mogu da izbazdare stavove i da utvrde da su danasnji stavovi mladih muskaraca dvadeset poena konzervativniji nego 2000. godine?
Pa ima u nizu i tekstovima koje su sve stavove i vrednosti uzeli za ispitivanje.
Ja razumem kako to moze da funkcionise ako se postavi isto pitanje (glasanje za partije) u Nemackoj, Poljskoj, itd, a onda se te razne partije u raznim zemljama klasifikuju kao "levica", "desnica", "umerene partije napretka u granicama ustavnog poretka", itd. Pa se onda napravi histogram za sve te zemlje po klasifikaciji koju sam objasnio, i onda se izracuna medijana ili srednja vrednost za godinu 2000. i godinu 2023, i onda zakljucimo da je medijana otisla 20 procenta u desno.
Nije mi jasno kako mogu da se razlicita pitanja kombinuju. Ovaj graf o kome pricamo govori o "konzervativnim" i "liberalnim" vrednostima, sto znaci da nije bilo samo jedna stvar (glasanje za partije) po kojem je vrsena klasifikacija, bilo ih je vise. Imamo recimo 5 pitanja i 5 medijana za 2020. i 2023. godinu, i na osnovu toga imamo 5 delta tih medijana. Sta cemo sad? Necemo valjda da ih sabiramo?
Ja se izvinjavam na rantu, nije mi namera da odvedem razvodnim diskusiju, nego je u pitanju profesionalna deformacija. Volim da razumem kako je uradjen graf a ovde mi to nije jasno. Znam da bemty rabi statistiku u svojoj nauci, pa sam se nadao da od nje cujem odgovor.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°596
ne znam detalje u ovom slucaju. cesto se kod upitnika prosto koristi prosek ili zbir rezultata na svim pitanjima. ako se radi pazljivije (ali ne verujem da se kod upitnika radi pazljivije), onda se izvuce zajednicka varijansa svih pitanja, odstrani deo varijanse koji nije zajednicki (tj. ne meri nekakav zajednicki konstrukt) a od zajednicke varijanse se napravi nova varijabla s kojom moze dalje da se radi sta god. kapiram da ovo verovatno zvuci skroz nerazumljivo nisam se udubljivala u ovom slucaju, samo sam prenela link koji mi je delovao zanimljivo.
_____
- Post n°597
ok hvala
_____
- Post n°598
Vilmos Tehenészfiú wrote:Gledao sam to. Odgovori na razna pitanja su prikazani histogramima, i to je ok - razumem statistiku. Jasno mi je sta znaci kada na primer 2000. godine 25% muskaraca glasa za partiju levice a 2023 samo 10% (ovo je samo primer, mrzi me da se vracam i citam konkretne brojeve).disident wrote:
Ja razumem kako to moze da funkcionise ako se postavi isto pitanje (glasanje za partije) u Nemackoj, Poljskoj, itd, a onda se te razne partije u raznim zemljama klasifikuju kao "levica", "desnica", "umerene partije napretka u granicama ustavnog poretka", itd. Pa se onda napravi histogram za sve te zemlje po klasifikaciji koju sam objasnio, i onda se izracuna medijana ili srednja vrednost za godinu 2000. i godinu 2023, i onda zakljucimo da je medijana otisla 20 procenta u desno.
Nije mi jasno kako mogu da se razlicita pitanja kombinuju. Ovaj graf o kome pricamo govori o "konzervativnim" i "liberalnim" vrednostima, sto znaci da nije bilo samo jedna stvar (glasanje za partije) po kojem je vrsena klasifikacija, bilo ih je vise. Imamo recimo 5 pitanja i 5 medijana za 2020. i 2023. godinu, i na osnovu toga imamo 5 delta tih medijana. Sta cemo sad? Necemo valjda da ih sabiramo?
Ja se izvinjavam na rantu, nije mi namera da odvedem razvodnim diskusiju, nego je u pitanju profesionalna deformacija. Volim da razumem kako je uradjen graf a ovde mi to nije jasno. Znam da bemty rabi statistiku u svojoj nauci, pa sam se nadao da od nje cujem odgovor.
to ti je charles portis u potpisu?
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°599
Da.
_____
- Post n°600
No Country wrote:@bemty
bemty wrote:interesantno! sigurno ima veze i sa obrazovanjem, znamo svi kakvo su univerziteti leglo liberalnih stavova
Bemty, prosle nedelje sam procitala, i preporucujem je svima: Of Boys and Men. Po mojim svetonazorima, piprilicno odmereno i u sred mete. Oslanja se izmedju ostalog i na onu knjigu sto sam sigurno negde pominjala: Career and Family. Morace nesto da se radi po pitanju obrazovnog sistema - radilo je za decake dok su u skole/univerzitete predominantno isli decaci, ali sad je jasno da su devojcice prosto bolje u talvom sistemu, i to pravi sve veci jaz.
_____
you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels