Иди побркај мало оно у тигању да ти не загори.
USA - США - SAD
- Post n°126
Re: USA - США - SAD
Као што видиш, није синоним, него га користи описно да дочара значење.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°127
Izvor: Jednotomni rečnik Matice srpske (2011) , strane 107-108
Izvor: II tom rečnika SANU (1962), strane 182-183
- Post n°128
Izvor: I tom šestotomnog rečnika Matice srpske (1967), strana 280
- Post n°129
Важи, ал' да онда почнете да примењујете и остало из тих речника.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°130
trol, hranjenje
upravo sam završila 1984, našla sam verziju gde je stiven fraj narator. cela knjiga je naravno jeziva, ali ono što mi je najužasnije bilo je stvaranje novogovora, ukidanje duplih značenja, ukidanja sinonima, antonima.
paće, kad vidim tvoju volju i uživanje u maltretiranju ljudi sa kojima sam biraš da deliš prostor i vreme tačno mogu da te zamislim kako približavaš kavez sa pacovima licu nekog nesrećnika koji je rekao pomešao kad si ti smatrao da treba pobrkao
upravo sam završila 1984, našla sam verziju gde je stiven fraj narator. cela knjiga je naravno jeziva, ali ono što mi je najužasnije bilo je stvaranje novogovora, ukidanje duplih značenja, ukidanja sinonima, antonima.
paće, kad vidim tvoju volju i uživanje u maltretiranju ljudi sa kojima sam biraš da deliš prostor i vreme tačno mogu da te zamislim kako približavaš kavez sa pacovima licu nekog nesrećnika koji je rekao pomešao kad si ti smatrao da treba pobrkao
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°132
Ja se registro'vo, rekoh mora da postoji jedan forum koji nisu zauzeli samoupravni socijalisti. Teski zajeb, da'l su u penzijama pa samo oni igraju kozaracko kolo ili sta je ali su izdresirani - svaka im cast.
U Americi sve ide kako treba, svetsko-ekonomsko-forumska kabala puca ko oblanda, nista od sveckog uredjenja po kineskom modelu, bude se svi redom iz globalistickog buncanja, jos malo zima da posluzi u Evropama i bice sve bogougodno.
Ne volim Vladimira Vladimirovicha, ali ako hoce da osvoji moje srce jednu malu bombicu na Davos (u punoj sezoni Januar) pa da bude lepo i njemu i nama.
U Americi sve ide kako treba, svetsko-ekonomsko-forumska kabala puca ko oblanda, nista od sveckog uredjenja po kineskom modelu, bude se svi redom iz globalistickog buncanja, jos malo zima da posluzi u Evropama i bice sve bogougodno.
Ne volim Vladimira Vladimirovicha, ali ako hoce da osvoji moje srce jednu malu bombicu na Davos (u punoj sezoni Januar) pa da bude lepo i njemu i nama.
- Post n°133
bela maca wrote:trol, hranjenje
Помешала си ме са
Не знам шта имаш против мене, надам се ништа озбиљно.
_____
- Post n°134
čovek očigledno često postane ono čega se najviše plaši, jelte.
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°135
necu da pravim zrtvu od sebe, ali ovo sta sam juce doziveo na ovom forumu jeste neki, ako ne fasizam, ono ur-fasizam u najmanju ruku.
jezivo iskustvo. nikome ne bih preporucio.
jezivo iskustvo. nikome ne bih preporucio.
_____
ova zemlja to je to
- Post n°136
На какво страшило ме правите .
Бу!
Бу!
_____
- Post n°137
Podseti me ovo na diskusiju tamo o Moskovljevićevim danas vrlo zastarelim preporukama o pravilnoj upotrebi reči i diskusije povodom jedne od njih koja je usledila i u kojoj se ispostavilo da u engleskom, nemačkom, ruskom i češkom ne postoje različiti pojmovi za pravac i smer (uvek se koristi direction / Richtung / направление / směr), a u romanskim jezicima poput španskog, francuskog i italijanskog postoje (koriste se parovi dirección-sentido / direction-sens / direzione-verso), što će reći da je dihotomija pravac-smer koju danas imamo i kod nas uvedena prisilnim uvozom bohemizma smer, a koji ne postoji u starijim rečnicima.
Evo npr. šta je u svom "Rečniku savremenog srpskohrvatskog književnog jezika s jezičkim savetnikom" 1966. poznati srpski lingvista Miloš Moskovljević označio kao pogrešno ili nepoželjno:
asortiman - bolje je izbor
vežbati nešto - ne, nego vežbati se u nečemu
dati ispit - ne, nego položiti ispit
dobiti na težini - bolje je dobiti u težini
dodatni - ne, nego dopunski, naknadni
dozvola - bolje je dopuštenje
zadnji - samo u prostornom, ne u vremenskom značenju (iako je još 1951. istaknuti srpski lingvista Mihailo Stevanović vrlo detaljnom analizom pokazao da je ta zabrana besmislena i da su najbolji srpski pisci i prevodioci, poput Vuka Stefanovića, Isidore Sekulić i mnogih drugih, odvajkada koristili zadnji u vremenskom značenju: npr. zadnje vreme, zadnje reči i zadnji čas)
zakonitost - samo u značenju "postupanje po zakonu", ne i u značenju "zakon"
zaostavština - ne, nego ostavština
puška je zatajila - ne, puška je slagala ili puška nije opalila
zatezna kamata - ne, nego kamata na kamatu neplaćenu na vreme
zahvaliti za - ne, nego zahvaliti na
dati na znanje - ne, nego obavestiti
primiti na znanje - ne, nego uzeti na um
znaju da traju - ne, nego mogu da traju, dešava se da traju
navodno - ne, nego božem, tobož ili kažu
ogavan - bolje je gadan, mrzak
osvojiti nagradu - ne, nego zadobiti ili zaslužiti nagradu
razumeti se u muziku - ne, nego razumeti se u muzici (sic!)
redosled - ne, nego red ili niz
smer - ne, nego pravac
glumac snima film - ne, nego igra u filmu, jer snimati može samo filmski operator i režiser
spremati ispit - ne, nego spremati se za ispit
sprovesti - samo u značenju otpratiti (zatvorenika, mrtvaca), ne i u značenju izvršiti ili ostvariti
tu i tamo - ne, nego ovde-onde
usmeriti - ne, nego upraviti ili uputiti
- Post n°138
Good job from @AOC making clear that the people who confronted her were far from leftists. pic.twitter.com/jLZ7PYHgMm
— Bhaskar Sunkara (@sunraysunray) October 18, 2022
_____
ova zemlja to je to
- Post n°139
AOC ... IQ estimate 50-65.
_____
Ronald Reagan: 'If Fascism Ever Comes to America, It Will Come in the Name of Liberalism'
- Post n°140
zvezda je zivot wrote:Good job from @AOC making clear that the people who confronted her were far from leftists. pic.twitter.com/jLZ7PYHgMm
— Bhaskar Sunkara (@sunraysunray) October 18, 2022
Naravno, foliranti.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°141
Samo da ne dođe Tramp. Tramp bi odmah zaratio sa Rusijom i Kinom.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°142
A onda bi napao EU i Maltu, stari ratni profiter!
_____
Ronald Reagan: 'If Fascism Ever Comes to America, It Will Come in the Name of Liberalism'
- Post n°143
https://www.rollingstone.com/politics/politics-features/fbi-raid-abc-news_producer-1234613619/
Okliznuo se na koru od banane i nestao
Okliznuo se na koru od banane i nestao
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°144
In a recent essay for Compact, Jon Askonas argues convincingly that the conservative project failed because “it didn’t take into account the revolutionary principle of technology, and its intrinsic connection to the telos of sheer profit.” Conservatives, he says, were too obsessed with “left-wing revolutionary politics” and missed the real threat, which was technological change so swift and powerful it fundamentally reordered society, swept tradition aside, and unleashed a moral relativism that rendered the conservative project obsolete.
So what kind of politics should conservatives today, as inheritors of a failed movement, adopt? For starters, they should stop thinking of themselves as conservatives (much less as Republicans) and start thinking of themselves as radicals, restorationists, and counterrevolutionaries. Indeed, that is what they are, whether they embrace those labels or not.
, there has been plenty of talk on the right lately about what should be done differently now. Some, such as Sohrab Ahmari, Gladden Pappin, and Adrian Vermeule (along with a larger cohort of conservative Catholic thinkers), advocate a conservatism that is comfortable with big government and in fact sees it as necessary not only for the common good but to tame what Ahmari recently called the “private tyranny” of woke corporations empowered by unrestrained market forces.
Indeed, a willingness to embrace government power has been a topic of fruitful debate on the “New Right” in recent years, as it should be. However uncomfortable traditional “small-government” conservatives might be with Ahmari’s argument, it is more or less true.
Put bluntly, if conservatives want to save the country they are going to have to rebuild and in a sense re-found it, and that means getting used to the idea of wielding power, not despising it. Why? Because accommodation or compromise with the left is impossible.
The left will only stop when conservatives stop them, which means conservatives will have to discard outdated and irrelevant notions about “small government.” The government will have to become, in the hands of conservatives, an instrument of renewal in American life — and in some cases, a blunt instrument indeed.
To those who worry that power corrupts, and that once the right seizes power it too will be corrupted, they certainly have a point. If conservatives manage to save the country and rebuild our institutions, will they ever relinquish power and go the way of Cincinnatus? It is a fair question, and we should attend to it with care after we have won the war.
For now, there are only two paths open to conservatives. Either they awake from decades of slumber to reclaim and re-found what has been lost, or they will watch our civilization die. There is no third road.
I posle se ljute kad kažemo vidi ih kaki su fašisti.
https://thefederalist.com/2022/10/20/we-need-to-stop-calling-ourselves-conservatives/
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°146
Ne da ima elemenata nego jeste fasizam i to cist k'o suza.
U tome i jeste problem, sto se "esej" jednog luzera, potpunog anonimusa, a po zanimanju bukvalno religioznog fanatika, iskopan iz opskurnog magazina osnovanog pre citavih 7 meseci sa doduse interesantnom koncepcijom okupljanja frikove sa obe strane - shvata ozbiljno.
Ovaj drkadzija ustvari predlaze da se liberalni fasizam u kom zivimo zameni konzervativnim fasizmom.
U tome i jeste problem, sto se "esej" jednog luzera, potpunog anonimusa, a po zanimanju bukvalno religioznog fanatika, iskopan iz opskurnog magazina osnovanog pre citavih 7 meseci sa doduse interesantnom koncepcijom okupljanja frikove sa obe strane - shvata ozbiljno.
Ovaj drkadzija ustvari predlaze da se liberalni fasizam u kom zivimo zameni konzervativnim fasizmom.
_____
- Guest
- Post n°147
Možda bi neko rekao i da je posredi predlog da se ne-fašizam zameni fašizmom.
- Post n°148
Cousin Billy wrote:Možda bi neko rekao i da je posredi predlog da se ne-fašizam zameni fašizmom.
Potpuno irelevantno. Ti nemas nikakvu obavezu da se slozis sa mnom da mi vec odavno zivimo u fasizmu. Zapravo ja bih voleo da si u pravu.
Fokusiraj se na poentu - ovaj lik nema nijednog prijatelja, predaje veronauku, katolicki vehabija, zivi na relaciji crkva-kuca, ne predstavlja nikoga, niko za njega nikada nije glasao. Piskara neke baljezgarije u "casopisu" koji okuplja marksist populiste i religiozne fanatike.
_____
- Post n°149
Dobar je compactmag. Čitam ga, kad ima za džabe.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°150
Vilmos Tehenészfiú wrote:
https://thefederalist.com/2022/10/20/we-need-to-stop-calling-ourselves-conservatives/
Sve je ovo impotentna prdnjava, nista ozbiljnija od onoga što Jacobin i slični izbacuju. Sad ćemo mi zabraniti! Sad ćemo mi hapsiti! Oćeš kurac, gde su ti legitimitet i politička moć za tako nešto? Sad će neko da te pusti da divljaš zarad malo većeg dečjeg dodatka. Dream on, žohari.
Problem je bio i ostao to što su oni koji su sposobni da osmisle i sprovedu novi ideološki poredak - i dalje dobitnici postojećeg, i u konačnici žele da ga očuvaju. Otuda ovo bedno, mlitavokuro cenjkanje sa nužnošću, koja ipak tera svoje. Neće se stvari vratiti na staro, biće samo gore.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!