Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Nektivni Ugnelj

Rat u Ukrajini - Page 17 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Nektivni Ugnelj Tue Oct 04, 2022 4:21 pm

U svakom slucaju - nece biti all-out nuklearnog rata. Sansa za to je apsolutno minimalna.
    ficfiric

Post by ficfiric Tue Oct 04, 2022 4:22 pm

Neka Rusa, bar da se neko doseli ovamo.

Nego, vise me interesuje u kom fazonu ce biti za godinu-dve. Srbin kad ode na zapad, u solidnom procentu pocne da prdi iz dijaspore i da bodri zemljake da pokazu Amerima i zapadnjacima njihovog boga. Ovi Rusi dolaze u putinovsku Srbiju.

_____

Uprava napolje!

Del Cap

Post by Del Cap Tue Oct 04, 2022 4:23 pm

Cousin Billy wrote:to ne isključuje šatl-diplomatiju 
    (au kakav dežavi na devedesete sa ovim pojmom)

to sad mogu da izvode samo turci, saudi/emiraćani ili možda kina. niko iz evrope ili amerike.

što me dovodi to druge stvari - možda ovo bude rat čiji će nekakav glavni posrednik ili bitan garanter mira (i poretka) biti neka (nova) vanevropska sila.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Tue Oct 04, 2022 4:24 pm

паће wrote:
    Vilmos Tehenészfiú wrote:
    Meni je dete ruskih emigranata predavalo na fakultetu. Rođen u Pančevu, priča srpski ko da je pre 5 godina emigrirao u Srbiju.

Ех, да чујеш неке Херцеговце, Личане и Босанце, Војвођани трећа или већ и четврта генерација, говоре као да су пре пет година победили у осмој офанзиви.
    Ti zaista ne razumeš razliku izmedju “govori srpski sa lolalnim akcentom” i “govori srpski sa pogrešnim akcentovanjem svake reči, iako je rodjen u Srbiji”?

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Tue Oct 04, 2022 4:25 pm

Erős Pista wrote:
    disident wrote:Muslimani da osude isis nesto nesto

Ne stajem na bilo čiju stranu, a koliko razumem već se se složili da se ne slažete, što je i najbolje, ali poređenje ti uopšte ne fercera.

Ne postoji politička zajednica svih muslimana koja može da odlučuje o bilo čemu, a naročito o tome šta će da radi ISIS, i zato je cinično i islamofobično zahtevati od svakog muslimana da se izjasni o ISIS-u, jer većina muslimana iz očiglednih razloga nema nikakvu odgovornost za ISIS.

Međutim, postoji politička zajednica svih građana Rusije (ne svih Rusa!) koja odlučuje o tome da li će se poslati trupe u Ukrajinu. Ta zajednica se zove Rusija. Tačno - ona nije prava demokratija, i tačno, troškovi neslaganja, protesta i otpora mogu da budu nesrazmerno veliki - svakako značajno veći nego na Zapadu. Ali, to nije Severna Koreja, niti Staljinov SSSR, izbori postoje, nekakvi mediji postoje, nekakvo građansko društvo postoji, modusi otpora i protesta postoje - i neki ljudi se još uvek opredeljuju za otpor.

Ne delim nužno Bilijevu ogorčenost na tu temu, a naravno da razumem i razumljivu ljudsku želju da izbegne opasnost, nesreću i zlo, a naročito ako ima porodicu. Ali, ti ljudi su do sada bili deo mašine koja sada razvaljuje susednu zemlju, ako ništa drugo, plaćali su porez. Podigli su sidro tek kada se pojavila mogućnost da će i sami nadrljati. Pritom, kao i sa svakim opting-out rešenjem, svaki individualni izbor da se ode, umesto da progovori ili pruži otpor, kako god bio sveto pravo svakog pojedinca, ne tiče se samo onog ko odlazi, nego i onih koji ostaju - jer se individualnim rešenjem (odlaskom) zapravo slabi potencijalni front otpora. Ovo je naročito tačno kad se uzme da oni koji odlaze imaju natrposečna sredstva, obrazovanje, status i društvnu moć i da svojim odlaskom nanose disproroporcionalno veliku štetu potencijalnom otporu. U najboljoj poziciji da se pobune nisu oni koji su primorani da ostanu, nego oni koji najlaške odlaze. Oduvek sam mrzeo frazu "glasanje nogama", jer glasanje nogama nije glasanje, ono je upravo suprotno od glasanja.

Druga strana priče je ovo o čemu priča Bili i što mene lično manje brine, ali razumem i to.
    Ništa ne zamjeram tim ljudima. Kad sam odlazio alternativa je bila da se zapalim na trgu. Volio bih da svi dođu u Prag, ali ovi moji narajcani kreteni u sakoima ne daju vize.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Oct 04, 2022 4:28 pm

Sto rece jedan - izgleda da deo Hersonske oblasti napusta Rusku federaciju...

Erős Pista

Post by Erős Pista Tue Oct 04, 2022 4:32 pm

Nisam siguran da je dovoljna da se to uradi, a mislim da ima i puno faktora koji vuku u suprotnom smeru. Ja svakako ne mislim da to treba da se uradi.

Et Vilmoš

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Tue Oct 04, 2022 4:33 pm

ficfiric wrote:Neka Rusa, bar da se neko doseli ovamo.

Nego, vise me interesuje u kom fazonu ce biti za godinu-dve. Srbin kad ode na zapad, u solidnom procentu pocne da prdi iz dijaspore i da bodri zemljake da pokazu Amerima i zapadnjacima njihovog boga. Ovi Rusi dolaze u putinovsku Srbiju.
    Ovo je solidan mozgojeb za obe strane. Volođi je pun kurac Putina i seo je u prvi avion gde je bilo mesta za zemlju gde ne trebaju vize, a dočekao ga je domaćin koji se loži na Putina. Domaćinu uopšte nije jasno zašto se gost nije obradovao kada je video Z majice na ulicama. Pretpostavljam da se Volodje koje stvarno ne vole Z akciju vecinom otici dalje, ako mogu.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Oct 04, 2022 4:35 pm

nope. ostaju ovde i pricaju sa svojim istomisljenicima. vecina rusa je u fazon srba 90tih - mogu da mrze ukrajince ali ne vole pjutina.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Tue Oct 04, 2022 4:41 pm

Erős Pista wrote:Nisam siguran da je dovoljna da se to uradi, a mislim da ima i puno faktora koji vuku u suprotnom smeru. Ja svakako ne mislim da to treba da se uradi.

Et Vilmoš
    Ok, ne misliš, ali sam siguran da je ta linija razmišljanja (treba da ostanu da dizu ustanak protiv Putina) bio razlog zasto im je zabranjen ulaz u EU.

Meni je jasno zasto si napisao ono sto si napisao, i istina je da je narodom lakse vladati kada mu obezglavis elitu - zato recimo svako etnicko ciscenje pocinje ubijanjem profesora, drzavnih sluzbenika, imucnijih ljudi i svestenika. Ali ja naprosto ne vidim sta dalje sa tim, sa tim misljenjem koje si ti formulisao, osim da to u praksi znaci “zatvaraj im granice pa nek se kuvaju u tom loncu”.

_____

Notxor

Post by Notxor Tue Oct 04, 2022 4:49 pm

Ma kakvo zatvaranje granica? Svi koji beže od bilo kog rata su dobrodošli.
    Poserem se na EU.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Oct 04, 2022 4:50 pm

Notxor wrote:Ma kakvo zatvaranje granica? Svi koji beže od bilo kog rata su dobrodošli.
    Poserem se na EU.

+1

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Oct 04, 2022 4:54 pm

Notxor wrote:Ma kakvo zatvaranje granica? Svi koji beže od bilo kog rata su dobrodošli
    To se podrazumeva,  bez ikakve ograde i rezerve. Problematizujem lični odnos prema tim ljudima, čitam šta pišu manje ishitreni od mene i oni koji su iskusili izbeglištvo te vrste.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Oct 04, 2022 5:04 pm

Cousin Billy wrote:
    Notxor wrote:Ma kakvo zatvaranje granica? Svi koji beže od bilo kog rata su dobrodošli
    To se podrazumeva,  bez ikakve ograde i rezerve. Problematizujem lični odnos prema tim ljudima, čitam šta pišu manje ishitreni od mene i oni koji su iskusili izbeglištvo te vrste.

pa ja nisam shvatio da ti imas ista protiv izbeglica. ono sto je problem je "nevidljiva ruka trzista".

_____
    паће

Post by паће Tue Oct 04, 2022 5:22 pm

Vilmos Tehenészfiú wrote:
    паће wrote:

Ех, да чујеш неке Херцеговце, Личане и Босанце, Војвођани трећа или већ и четврта генерација, говоре као да су пре пет година победили у осмој офанзиви.
    Ti zaista ne razumeš razliku izmedju “govori srpski sa lolalnim akcentom” i “govori srpski sa pogrešnim akcentovanjem svake reči, iako je rodjen u Srbiji”?

Па нисам чуо никакав узорак, а ти јеси, тако да ти о шљивама ја о јабукама.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Tue Oct 04, 2022 7:05 pm

boomer crook wrote:
    Cousin Billy wrote:

pa ja nisam shvatio da ti imas ista protiv izbeglica. ono sto je problem je "nevidljiva ruka trzista".
    Kakva sad nevidljiva ruka trzista, pobogu?

edit: ah da poskupela stanarina u BG i NS, razumem.

_____

Post by beatakeshi Tue Oct 04, 2022 7:39 pm

Pa može i u Zubinom Potoku da se studira.

Post by MNE Tue Oct 04, 2022 9:20 pm

juče sam bio u BG, nikad do sad mi se nije desilo da čujem ruski da se priča na više mjesta na kojima sam bio, ajd u CG sam navikao pogotovo na primorju ali BG je 2 miliona ljudi tu baš treba značajan broj da dođe da bi se to uočilo
    Notxor

Post by Notxor Tue Oct 04, 2022 9:45 pm

Upisuju se klinci Rusi i Ukrajinci u osnovne škole, kao i u CG, a i ruski što se čuje je (verovatno) po centru BG.

_____

Post by MNE Tue Oct 04, 2022 10:03 pm

Vračar i Zvezdara
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Tue Oct 04, 2022 10:16 pm

Čuj, Zvezdara. Otkud Crnogorac na Zvezdari, da nisi zalutao?

_____

Post by Zus Tue Oct 04, 2022 10:18 pm

MNE wrote:Vračar i Zvezdara
    Stari rusofili
    Notxor

Post by Notxor Tue Oct 04, 2022 10:21 pm

Zvezdara se širi preko Bulevara na Vračar - mislio sam da je to poznato, tako da je sve od SC Vračar ka Bulevaru u stvari Zvezdara.

_____
    kondo

Post by kondo Tue Oct 04, 2022 10:32 pm

video sam danas ukrajinskog vojnog atašea u uniformi. šta reći, uniforma čisti JNA ali grb - full on autentični naci sa mističnim nordijskim vajbom. rumena faca atašea - alkos na terapiji.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Thomas Sankara

Post by Thomas Sankara Wed Oct 05, 2022 1:42 am

Šta nam rade.. jebu nas a mi ćutimo

Post by Sponsored content

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 4:16 am