by plachkica Wed Dec 14, 2022 12:13 am
zanimljiv je ovaj eskobarov intervju:
RSE: Koga smatrate odgovornim za barikade na sjeveru Kosova, trenutnu krizu koju ovdje imamo?
Escobar: Ono što želim reći je manje o potrazi za krivcem, a više o tome kako naprijed. U realnosti, treba da svi doprinesemo procesu, i da svi doprinesu rješenju ove krize. Zaista vjerujem da se barikade trebaju ukloniti od strane ljudi koji su ih postavili. Ali, treba i da im damo politički put kako bi mogli diskutovati o njihovim pritužbama, kroz političke i diplomatske kanale. Tako vidim aktuelnu krizu. A pored krize, treba da počnemo razmišljati o održivijem okviru kako bi u ovoj zemlji zajednice mogle zajedno raditi.
RSE: Kosovski premijer Albin Kurti je rekao da su barikade na sjeveru pod uticajem Beograda, da li dijelite to mišljenje?
Escobar: Dijelim dio tog mišljenja. Ipak, u mojim razgovorima sa tamošnjom zajednicom, oni imaju pritužbe koje treba čuti. Ne mislim da su bojkot i barikade način da se to učini, ali mislim da su otvorena komunikacija, dijalog i istinsko prihvatanje da postoji nedostatak povjerenja između dvije zajednice važni za nas kako bi mogli uspješno krenuti dalje.
...
RSE: Ako lokalno stanovništvo ne ukloni barikade, premijer je kazao da bi to trebao učiniti KFOR, rekao je da će čekati na to. Smatrate li da će, da bi KFOR trebao da ih ukloni?
Escobar: Očekujemo da ih uklone ljudi koji su ih i postavili. Ali takođe očekujemo da im bude dat put naprijed gdje bi mogli razriješiti neke od problema. Postoje neka pitanja u kojima trebamo biti čvrsti. Neka pitanja koja se tiču vladavine prava, legitimni nalozi za hapšenje, ta pitanja se trebaju razriješiti na sudu, a ne na ulici.Međutim, pitanja administrativnih procedura o tablicama – tu se treba čuti njihov glas. Ohrabrujemo Vladu da se njihov glas o tome čuje. Nastavićemo da radimo na približavanju dvije strane i da se njihova pažnja fokusira na dijalog posredstvom EU.
RSE: Kako mogu SAD i vi lično doprinijeti smanjenju aktuelnih tenzija?
Escobar: Rekao sam zajednici da sam otvoren da čujem njihove zabrinutosti, ako imate legitimne zabrinutosti. Takođe tražimo načine da pomognemo ovoj Vladi da ojača svoje pozicije u mnogo stvari. Ali najvažnija star koju bi SAD željele da urade je da želimo vidjeti ispunjenje Zajednice opština sa srpskom većinom. Rekao sam ljudima da će SAD predvoditi napore da ova Vada to implementira.
...
RSE: Da li Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude realizovana prije konačnog sporazuma?
Escobar: Mislim da, iskreno, trebalo bi raditi na Zajednici odmah, trebale bi biti na dnevnom redu za naredne razgovore, i trebamo početi razmišljati kako to da iskoristimo da kreiramo povjerenje između Vlade i manjinske Vlade.
RSE: Kosovski premijer Kurti smatra da bi to trebao biti dio konačnog dogovora i da se o njemu ne razgovara prije konačnog dogovora.
Escobar: To je već postojeća obaveza. Mislimo da sve postojeće obaveze moraju biti impelmentirane što je prije moguće.
Escobar: Vidite, ono šta očekujem da će se promijeniti jeste, prije svega, da iniciramo razgovore o normalizaciji, hitno. Tako da se nadam da će to početi.
Drugo, počeli bismo diskusije o pripajanju do aprila. Moram biti jasan, imaćemo pripajanje. Mi ćemo biti dio tog procesa. I taj proces bi trebao da uključuje Vladu Kosova. Ako ne, mi možemo voditi tu diskusiju sa alternativnim partnerima. Sa građanskim društvom, sa omladinskim grupama, sa biznis zajednicom.
RSE: Dobro. A sa druge strane predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić ojačava svoju nacionalističku retoriku po pitanju Kosova ali se nije suočio sa otvorenom kritikom Evropske unije ili SAD. Kako vi gledate na to?
Escobar: Nije se suočio?
RSE: Da li je?
Escobar: Apsolutno jeste. Apsolutno jeste. I te kritike su proizvele rezultate. Vidjeli ste Srbija koja glasa protiv Rusije u Ujedinjenom nacijama, dva puta. U Savjetu za ljudska prava UN-a, jednom. I taj glas je suspendovao Rusiju iz EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj). Tako da se oni suočavaju sa kritikama.
Usput budi rečeno, na isti način na koji smo pitali vašu vladu da usvoji svoje politike i usvoji svoje djelovanje kako bi se kreirala regionalna stabilnost, isto smo tražili i od Srbije. I dobili smo rezultate.
O Srbiji i sankcijama Rusiji
RSE: Ali Srbija i dalje odbija da nametne sankcije Rusiji.
Escobar: Mislim da bi trebali. Mislim da oni imaju neke obaveze u procesu pristupanja kako bi se uskladili sa Evropskom unijom. I to je diskusija koju oni vode sa Evropom. Ja ih ohrabrujem da to urade.
RSE: Hoćete li otvoriti tu diskusiju sa predsjednikom Vučićem u slučaju da otputujete u Beograd.
Escobar: Da, mi imamo tekuću diskusiju sa predsjednikom Vučićem o regionalnim inicijativama i globalnoj stabilnosti i evropskom teritorijalnom integritetu. I moram da kažem da se ne razilazimo previše u našim stajalištima po pitanju onoga šta se dešava u Ukrajini.
https://www.slobodnaevropa.org/a/gabriel-escobar-srbija-kosovo-intervju/32174960.html