Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Srbija i Ukrajina

Nektivni Ugnelj

Srbija i Ukrajina - Page 36 Empty Re: Srbija i Ukrajina

Post by Nektivni Ugnelj Sat Jun 04, 2022 1:51 am

Ja ne mogu i dalje da se setim nekog primera u kome vecina nacionalista ne vidi nikakav problem u prvenstvu stranog vladara nad domacim nacionalistickim vladarom. Ali, ponovo, nijedan domaci nacionalisticki vladar nije medijski radio ovo sto su ovi radili prethodnih 10 godina. To je u stvari pravi fenomen. Totalna gupost, ali zaista fenomen
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat Jun 04, 2022 1:57 am

Vrv bi najblize primere trebalo traziti u nekakvim puppet states.

Puppet state of mind Srbija i Ukrajina - Page 36 1399639816
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Sat Jun 04, 2022 2:58 am

Margit Savović wrote:Meni je variety upućenih(tm) ljudi reklo da se Vučić zaista plaši da će Putin da ga rokne ako uvede sankcije. 

🤪🤪
    Pa jel si videla pre neki dan da ruski ambasador pise op ed u novinama kako Srbija ne treba/ne moze/ne sme da uvede sankcije?

Ruski ambasador dolazi direktno u medije i kaze mu sta ne treba da radi. Kako da to ne dozivi kao pretnju, kad je sam napravio drzavu u kojoj je ljudski zivot jeftin?

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat Jun 04, 2022 7:38 am

Op ed pisu i drugi. No, vrhunac je bio onaj besramni puk sa putinovom kartonskom figurom koji su jednostavno sami zakazali, kao i ovu posetu i program tokom nje. To je bukvy ponizavanje, ali sami su krivi.
    boomer crook

Post by boomer crook Sat Jun 04, 2022 7:45 am

Erős Pista wrote:
    Erős Pista wrote:http://www.nspm.rs/hronika/sergej-lavrov-zapad-predvodjen-sad-smisljeno-unistava-sve-sto-je-povezano-sa-rusijom-slovenima-i-pravoslavljem.-osnovana-je-kvazi-struktura-pravoslavna-crkva-ukrajine-sto-je-delo-istih-onih-koji-nastoje-da-pocepaju-i-srpsku-pravoslavnu-crkvu.html

Vilmos Tehenészfiú wrote:Jao sta nam rade...

Pa jebu nas pa nas ne pokrivaju - Rusi, naravno. Sad se postavljaju kao jedini pravi branioci srpskog interesa i slatkog pravoslavlja - veći i od samih Srba ("Ima li ovde Srba?", što svojevremeno reče Konuzin). I čini mi se da im to prilično dobro ide - naravno, nije neko iznenađenje, jer je zvanična propaganda već decenijama gradila taj narativ po kojem je Putin zapravo najveći branilac srpskog nacionalnog interesa. I sad, na prvi pogled paradoksalno - sam nacionalizam vuče u smeru potčinjavanja volji druge zemlje, zapravo režima druge zemlje.

Sigurno postoje istorijski presedani za tako nešto, ali meni iskreno nijedan ne pada na pamet. Pitanje za forumske istoričare, ali i sve druge ljude dobre volje - da li im pada na pamet neki sličan slučaj? (Iz savremene istorije, naravno).

Dakle, ne mislim na kin state slučajeve - npr Mađari iz Srbije su lojalniji Mađarskoj nego Srbiji - ovde nije to u pitanju. Ne mislim ni na slučajeve kada neka mala zemlja obožava svoje strane zaštitnike, sa sve povremenim neprijatnim izlivima ljubavi i zahvalnosti - u stilu Danke Dojčland ili onih statua Klintonu na Kosovu. Ovo je nešto drugo - u konačnom, Rusi određuju šta je srpski patriotizam, i to ne bilo koji Rusi, nego Putin.

Pada mi na pamet da možda nešto slično sada postoji među nekim Bošnjacima u odnosu prema Turskoj i Erdoganu, ali mi se čini da u meri u kojoj je to tačno, taj slučaj se približava slučaju kin state-a - da se oni bar donekle vide kao Turci (ispravno ili neispravno), odnosno da vide Tusku kao svoju kin state. Ali to nije slučaj sa Srbijom i Rusijom, ni blizu - ne verujem da iko od srpskih nacionalista koji se kunu u Putina misli da je zapravo Rus. Pa ipak, spremniji je da prihvati Putina i Putinov sud o tome šta je Srbija, srpstvo, srpski interes, nego sud bilo kog srpskog političara, pokreta ili stranke.

Šta hoću da kažem - jedna od vrlo minimalnih definicija nacionalizma, po Gelneru, kaže otprilike da je nacionalizam princip legitimiteta po kojem jednom nacijom mogu upravljati samo pripadnici te nacije. Taj zahtev pre nacionalizma nije postojao. E sad, naravno, postoje i drugi osnovi legitimiteta, ali ono što je ovde bizarno jeste da se upravo u ime nacionalizma ističe zahtev potčinjavanja stranom vladaru.

I još jedan koristan istorijski primer koji će jasnije objasniti distinkciju. Naravno, mnogi srpski, crnogorski, a i drugi jugoslovenski komunisti, bili su verniji Staljinu nego Titu, ili im bar takva pomisao nije bila potpuno strana - ali to nije bilo u ime nacionalizma, nego u ime jedne univerzalističke ideologije istine u kojoj je važno samo ko je na pravom putu i ko je pravi nosilac te istine, a ne ko je koje nacije.

Eto, nadam se da sam uspeo da objasnim na šta mislim.

pa da. zato je pijanom konuzinu i trebalo odgovoriti: ovde nema ali culi smo da ih ima par u moskvi. hajde da nam ih posaljete da nesto popricamo o ubistvu premijera.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Sat Jun 04, 2022 7:51 am

Srbija i Ukrajina - Page 36 2d43p24

_____
    ????
    Del Cap

Post by Del Cap Sat Jun 04, 2022 8:11 am

Mór Thököly wrote:Ja ne mogu i dalje da se setim nekog primera u kome vecina nacionalista ne vidi nikakav problem u prvenstvu stranog vladara nad domacim nacionalistickim vladarom. Ali, ponovo, nijedan domaci nacionalisticki vladar nije medijski radio ovo sto su ovi radili prethodnih 10 godina. To je u stvari pravi fenomen. Totalna gupost, ali zaista fenomen

To je zato što počinju od tačke da je Zapad u permanentnom ili bar predvidljivo trajnom zahvatu suzbijanja srpakih interesa, potom da je Srbija preslaba da se nekako keca sa Zapadom, i da potom ne ostaje ništa drugo nego da se uzda u pomoć spolja tj Rusije. I tako se dođe do tačke da je pozicija Rusije važnija od pozicije Srbije jer se ništa bitno ovde ne rešava, nego se rešava na "ruskom frontu", borba za "promenu snaga u svetu".

Sve to zaliveno raznim drugim sadržajem i uverenjima.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat Jun 04, 2022 8:14 am

jer se ništa bitno ovde ne rešava

Tako je, tako je, bravo. Ovo je jako bitno. Nista mi sami ne mozemo da ucinimo za nas kao nezavisan faktor. Po meni, to je direktna posledica 90tih i nacina kako se one interpretiraju.
    Del Cap

Post by Del Cap Sat Jun 04, 2022 8:30 am

A propos Šuvarove slike - poruka je da ne možeš da prikenjavaš Rusima da su loši prijatelji a da se tališ sa Amerima koji su neprijatelji. Tj Rus te, za razliku od Amerikanca, nije ubijao. Dakle ne može srpski nacionalista da bude i prozapadan jer je Zapad neprijatelj, i to je početna tačka. Sa Zapadom može eventualno neko pretvorno drugarstvo na kratki rok, svojevrsni ketman, ali ništa ozbiljno i duboko. A to sve će se promeniti samo ako se desi neki novi veliki lom u kom se zapad plastično pokaže kao prijatelj, podržavalac glavnih uspostavljenih nacionalnih interesa.
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Sat Jun 04, 2022 8:41 am

To nije poruka koju sam ja hteo da posaljem, ali verujem da ima onih koji tako misle.

_____
    ????
    boomer crook

Post by boomer crook Sat Jun 04, 2022 8:43 am

ma suvar hoce da kaze zivkovic nesto nesto kosovo nesto nesto suverenost nesto nesto

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Sat Jun 04, 2022 8:57 am

samo da zavrsim ovo na cemu radim, pa cu napisati to sto ocu da kazem, nije da je mnogo bitno

_____
    ????

Post by beatakeshi Sat Jun 04, 2022 9:16 am

Nije, ali je jako zamorno.
    ficfiric

Post by ficfiric Sat Jun 04, 2022 9:41 am

Erős Pista wrote:Ali da li ima nekog sličnog primera? Meni stvarno ništa ne pada na pamet, but then again, nisam školovao, tako da nešto verovatno previđam.

Recmo, kad bismo dodali i malo sbbkbb-a, mozda bi se mogli naci primeri. Na primer, Putin dobije rat u Ukrajini i za koju godinu napadne Srbiju a ovde mu se suprotstave samo drugosrbijanci - na cijoj bi strani bili nacionalisti, verujem na Putinovoj

_____

Uprava napolje!

Janko Suvar

Post by Janko Suvar Sat Jun 04, 2022 9:48 am

e hvala ti sto si mi na to ukazao, to je meni jako vazno sta je tebi zamorno, uzecu u obzir sigurno. 

et

Del 

Nisam ja hteo da kazem da su Ameri neprijatelj, i da su nas ubijali, hteo sam samo da kazem, da ima ljudi ovde koji tvrde da je nemoralno da se sastaje Vucic sa Lavrovom dok je njegova zemlja agresor, pa da kazem da se Zivkovic sreo sa Pauelom za vreme rata u Iraku. 

To sto je SAD uradila Iraku nije nista manje zlocin protiv mira nego ovo sto Rusija sad cini Ukrajini, ali nije bilo nikog u javnosti ko bi se toj poseti protivio, niti se sta je moralno prema Iracanima uzimalo u obzir. Jer to je implicitna istina sve imperijalisticke politike, da je zivot belog evropljana vise vazan od nebelog neevropljana i da ga je bog stavio u centar sveta da se samo njegov interes uzima za relevatan. Mislio sam da medju ovolikim titoistima ima bar neko kome je to malo gadno, ali, eto nema. ("Ima li medju vama titoista?".)

Sve se slazem s ovim sto si analizrao, samo mislim da ne treba kriviti nacionalne elite sto tako razmisljaju jer pod:

a) u ovih poslednjih tries postsovjetskih godina, interes Srba i interes "zapada" stvarno jesu suprotstavljne stvari, u najvecoj meri srpskom krivicom, al nije da nije istina.
    b) u domacoj javnosti ko god predstavlja interes "zapada" ujedno i mrzi i unistava bas svaku eglitarnu, komunitarnu, solidarnu instituciju, pa nije bas neobicno, da je to ono s cime se poistovecuje "zapadna" politika. 

eto, to sam hteo reci sa Koliniom Pauleom, a apropo onog Grbica* i ostalih kojima smeta sama poseta. 

* ja se nadam da ce lik sto ga bacio na zemlju dobiti neku sinekuru u opstini, bog mu dao srece i zdravlja.

_____
    ????
    Filipenko

Post by Filipenko Sat Jun 04, 2022 10:14 am

Margit Savović wrote:Meni je variety upućenih(tm) ljudi reklo da se Vučić zaista plaši da će Putin da ga rokne ako uvede sankcije. 

🤪🤪

Evo ja sam odmah za sankcije u tom slucaju!
    Filipenko

Post by Filipenko Sat Jun 04, 2022 10:21 am

Mór Thököly wrote:Ja ne mogu i dalje da se setim nekog primera u kome vecina nacionalista ne vidi nikakav problem u prvenstvu stranog vladara nad domacim nacionalistickim vladarom. Ali, ponovo, nijedan domaci nacionalisticki vladar nije medijski radio ovo sto su ovi radili prethodnih 10 godina. To je u stvari pravi fenomen. Totalna gupost, ali zaista fenomen

Imas vise takvih primera, cak ovde kod nas na Balkanu. Ipak, za takav fenomen ti je potrebno vise porazenih nacionalizama, a ovde su uprkos inicijalnoj pobedi u sustini porazeni i bosnjacki i hrvatski nacionalizmi jer im drzave nisu procvetale, vec nestaju. U takvoj situaciji, nacionalisti prelaze na eksterni identitet koji ima nekakav prizvuk sirine i zazivaju stranog gospodara - Srbi Putina, Albanci Amere, Bosnjaci Erdogana itd. orijentisuci se prema stvarnim i imaginarnim kulturnim obrascima i prema stvarnim i izmisljenim istorijskim kontekstima i analogijama. Dakle, nista cudno, niti specificno.

Del Cap wrote:

To je zato što počinju od tačke da je Zapad u permanentnom ili bar predvidljivo trajnom zahvatu suzbijanja srpakih interesa, potom da je Srbija preslaba da se nekako keca sa Zapadom, i da potom ne ostaje ništa drugo nego da se uzda u pomoć spolja tj Rusije. I tako se dođe do tačke da je pozicija Rusije važnija od pozicije Srbije jer se ništa bitno ovde ne rešava, nego se rešava na "ruskom frontu", borba za "promenu snaga u svetu".

Sve to zaliveno raznim drugim sadržajem i uverenjima.

Vilmos Tehenészfiú wrote:Pa jel si videla pre neki dan da ruski ambasador pise op ed u novinama kako Srbija ne treba/ne moze/ne sme da uvede sankcije?

Ruski ambasador dolazi direktno u medije i kaze mu sta ne treba da radi. Kako da to ne dozivi kao pretnju, kad je sam napravio drzavu u kojoj je ljudski zivot jeftin?

Ruski ambasador dolazi u medije, a zapadni ambasadori ga direktno zivkaju na telefon. To je isti qrac, samo je razlika u suptilnosti pristupa, sto mozda ima nekog smisla spram sire populacije, ali spram donosioca odluka u Srbiji i nema neke narocite veze.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Jun 04, 2022 10:32 am

Slazem se da su u manjoj ili vecoj meri svi exYu nacionalizmi  zapravo porazeni (osim slovenackog), bez obzira sto su neki u ratu pobedili, a slazem se da postoji i ta generalba tendencija gledanja u nekog veceg i jaceg od sebe kao u pobednicku opciju. Ali ipak, u Hrvatskoj ne postoji nista slicno ovone sa Putinom u Srbiji. Medju Bosnjacima sam i ja primetio nesto sto je mozda uporedivo, ali tu ima nekoliko znacajnih razlika - prvo, ne znam koliko je to zapravo rasprostranjeno u samoj Bosni, moj je utisak da je rasprostranjenije u Sandzaku, voleo bih da cujemo fikretove utiske, da ne nabadamo napamet. Drugo - Bosnjaci zapravo nemaju "svoju" nacionalnu drzavu, a ni svoj kin state - kad bosanski Hrvati i Srbi zazivaju stariju bracu upomoc, ovima ne ostaje niko (osim Turske).

Srbija ima svoju nacionalnu drzavu. Druga je stvar sto je nacionalisti zapravo mrze, jer je vide kao nedostojnu zamenu za svoju pr(a)vu ljubav - Veliku Srbiju.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Sat Jun 04, 2022 10:36 am

Janko Suvar wrote:e hvala ti sto si mi na to ukazao, to je meni jako vazno sta je tebi zamorno, uzecu u obzir sigurno. 

et

Del 

Nisam ja hteo da kazem da su Ameri neprijatelj, i da su nas ubijali, hteo sam samo da kazem, da ima ljudi ovde koji tvrde da je nemoralno da se sastaje Vucic sa Lavrovom dok je njegova zemlja agresor, pa da kazem da se Zivkovic sreo sa Pauelom za vreme rata u Iraku. 

To sto je SAD uradila Iraku nije nista manje zlocin protiv mira nego ovo sto Rusija sad cini Ukrajini, ali nije bilo nikog u javnosti ko bi se toj poseti protivio, niti se sta je moralno prema Iracanima uzimalo u obzir. Jer to je implicitna istina sve imperijalisticke politike, da je zivot belog evropljana vise vazan od nebelog neevropljana i da ga je bog stavio u centar sveta da se samo njegov interes uzima za relevatan. Mislio sam da medju ovolikim titoistima ima bar neko kome je to malo gadno, ali, eto nema. ("Ima li medju vama titoista?".)
    Da nije možda do toga da je sada evropska bezbednost u pitanju, da je cela Evropa udarila sankcije agresoru i da većina Evrope šalje oružje i materijalnu pomoć napadnutoj zemlji? 

Uzmi geografsku kartu, nadji Srbiju, i pogledaj na kom je kontinentu. Kenja mi se od tih “kako da mi da osudimo tzv genocid u Srebrenici kada je Zapad ćutao dok je bio genocid u Ruandi” doskočica.

Što se titoista tiče, Tito je prekinuo odnose sa Izraelom jer šestodnevni rat, ali nije prekinuo odnose sa SSSRom jer invazija na ČSSR. Ima nepravde po celom svetu, al nacionalni interesi diktiraju da biraš protiv koje ćeš da digneš glas, a kada ćeš da se praviš lud.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Jun 04, 2022 10:39 am

Ruski ambasador dolazi u medije, a zapadni ambasadori ga direktno zivkaju na telefon. To je isti qrac, samo je razlika u suptilnosti pristupa, sto mozda ima nekog smisla spram sire populacije, ali spram donosioca odluka u Srbiji i nema neke narocite veze.

Ne, nije ista stvar, ceo post sam napisao da objasnim u cemu je razlika. Naravno da zapadni ambasadori pritiskaju i zivkaju, mozda u nelim domenima i vise i agresivninje od ruskog, ali se ne predstabljaju kao nosioci srpskog nacionalnog interea dok to rade. Samo ruski ambasadori/politicari mogu da prozivaju srpske politicare za izdaju Srbije i da im to jos prolazi i da samo bilduju svoju popularnost u istoj toj Srbiji.

Last edited by Erős Pista on Sat Jun 04, 2022 10:51 am; edited 1 time in total

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

ficfiric

Post by ficfiric Sat Jun 04, 2022 10:49 am

Erős Pista wrote:Samo rusku ambasadori/politicari mogu da prozivaju srpske politicari za izdaju Srbijei da im to jos prolazi i dasamo bilduju svoju popularnost u istoj toj Srbiji.

Da se samo setimo da su cak i Konuzinu crtani murali pa kad ih je neko kuralisao neke stranke su izdavale saopstenja osudjujuci taj vandalski cin

_____

Uprava napolje!

fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sat Jun 04, 2022 11:00 am

Erős Pista wrote:Slazem se da su u manjoj ili vecoj meri svi exYu nacionalizmi  zapravo porazeni (osim slovenackog), bez obzira sto su neki u ratu pobedili, a slazem se da postoji i ta generalba tendencija gledanja u nekog veceg i jaceg od sebe kao u pobednicku opciju. Ali ipak, u Hrvatskoj ne postoji nista slicno ovone sa Putinom u Srbiji. Medju Bosnjacima sam i ja primetio nesto sto je mozda uporedivo, ali tu ima nekoliko znacajnih razlika - prvo, ne znam koliko je to zapravo rasprostranjeno u samoj Bosni, moj je utisak da je rasprostranjenije u Sandzaku, voleo bih da cujemo fikretove utiske, da ne nabadamo napamet. Drugo - Bosnjaci zapravo nemaju "svoju" nacionalnu drzavu, a ni svoj kin state - kad bosanski Hrvati i Srbi zazivaju stariju bracu upomoc, ovima ne ostaje niko (osim Turske).

Srbija ima svoju nacionalnu drzavu. Druga je stvar sto je nacionalisti zapravo mrze, jer je vide kao nedostojnu zamenu za svoju pr(a)vu ljubav - Veliku Srbiju.

+1

Nije se široko primilo, a nije ni sa turske strane bilo aktivnosti uporedive sa ruskom u Srbiji. Zadnjih godina je došlo i do prilično masovnog osipanje bošnjačke turkofilne ekipe zbog Eroganovog ljubakanja sa Vučićem i investiranjem u Srbiju. Najaktivnija i najduže pristuna ekipa je arapska/saudijska ali sumnjam da su i oni zadovoljni rezultatima. Imaju malo jaču poptoru nego Turci ali i to je daleko od masovnog. Postoji mizeran procenat naivnih koji vjeruju da će sultan da bude zaleđina i potpora, to su ipak priče za uz pivo ispred zadruga koje se pričaju na klupama ispred džamije dok se čeka sledeća molitva.

Bez zajebancije, da se među Bošnjacima sprovede anketa, vjerujem da bi se ispostavilo se da je Merkelica daleko popularnija od Erdogana. Ako bi se pri anketi koristio serum istine vjerovatno bi ga i Tito pretekao. U svakom slučaju, ništa ni blizu ruso/putinofiliji kod Srbalja. Sandžak zaista jeste druga priča, dublje i bolje održavane veze sa iseljenicima u Tursku, bolji rad na terenu, nedostatak ratnog iskustva a tim i prilike da se uvjere u tursku kurcobolju itd.

Erős Pista wrote:

Ne, nije ista stvar, ceo post sam napisao da objasnim u cemu je razlika. Naravno da zapadni ambasadori pritiskaju i zivkaju, mozda u nelim domenima i vise i agresivninje od ruskog, ali se ne predstabljaju kao nosioci srpskog nacionalnog interea dok to rade. Samo ruski ambasadori/politicari mogu da prozivaju srpske politicare za izdaju Srbije i da im to jos prolazi i da samo bilduju svoju popularnost u istoj toj Srbiji.

Dolaze i u skupštinu, samopozvani Srbija i Ukrajina - Page 36 2304934895

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je ruski ambasador Igor Kalabuhov iskazao zainteresovanost da prisustvuje predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, što Srpska uvažava i poštuje, ali da neće biti pozvani oni koji ne žele da dođu.

Last edited by fikret selimbašić on Sat Jun 04, 2022 11:04 am; edited 1 time in total

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Jun 04, 2022 11:03 am

Tnx! To je vise-manje bio i moj utisak.

_____

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat Jun 04, 2022 12:49 pm

Del Cap wrote:A propos Šuvarove slike -  poruka je da ne možeš da prikenjavaš Rusima da su loši prijatelji a da se tališ sa Amerima koji su neprijatelji. Tj Rus te, za razliku od Amerikanca, nije ubijao. Dakle ne može srpski nacionalista da bude i prozapadan jer je Zapad neprijatelj, i to je početna tačka. Sa Zapadom može eventualno neko pretvorno drugarstvo na kratki rok, svojevrsni ketman, ali ništa ozbiljno i duboko. A to sve će se promeniti samo ako se desi neki novi veliki lom u kom se zapad plastično pokaže kao prijatelj, podržavalac glavnih uspostavljenih nacionalnih interesa.

Moglo bi da se ljudima objasnilo sta se desilo 90tih. Ovako mora na silu. Al nema veze, i Grci su na silu pa nebitno
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat Jun 04, 2022 1:32 pm

Erős Pista wrote:Slazem se da su u manjoj ili vecoj meri svi exYu nacionalizmi  zapravo porazeni (osim slovenackog), bez obzira sto su neki u ratu pobedili, a slazem se da postoji i ta generalba tendencija gledanja u nekog veceg i jaceg od sebe kao u pobednicku opciju. Ali ipak, u Hrvatskoj ne postoji nista slicno ovone sa Putinom u Srbiji. Medju Bosnjacima sam i ja primetio nesto sto je mozda uporedivo, ali tu ima nekoliko znacajnih razlika - prvo, ne znam koliko je to zapravo rasprostranjeno u samoj Bosni, moj je utisak da je rasprostranjenije u Sandzaku, voleo bih da cujemo fikretove utiske, da ne nabadamo napamet. Drugo - Bosnjaci zapravo nemaju "svoju" nacionalnu drzavu, a ni svoj kin state - kad bosanski Hrvati i Srbi zazivaju stariju bracu upomoc, ovima ne ostaje niko (osim Turske).

Ovo poslednje - to jeste i to je tragedija. Gde se ti u principu ne svadjas sa srpskim nacionalistima, negosa velikosrpskim nacionalistima. A velikosrpski nacionalizam nema teorije da uspe, samo je pitanje kako ga zauzdati dok Srbjju ne odvede u jos vecu propast nego 90tih.

Post by Sponsored content

Current date/time is Mon Nov 18, 2024 1:51 am