Srbija i Ukrajina
- Post n°901
Re: Srbija i Ukrajina
E btw Erose, nisam raekao da je kod nas porazen (samo) nacionalizam, nego je porazeno drustvo, jer tu je bilo ne samo nacionalnog poraza, nego i ekonomskog tj. svih klasa, pa i velike vecine pojedinaca. Porazeno drustvo.
- Post n°902
Da, da, razumeo sam i slazem se potpuno. Naprosto slom.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°903
Na stranu ljudi koji imaju neposrednju korist od saradnje s Rusima, mislim da je problem u tome sto se struktura moci u Srbiji i dalje ponajvise podudara sa ruskim poretkom, bez obzira sto je Srbija danas ekonomski mnogo povezanija sa Zapadom. Tu ne mislim samo na politicki sistem u najsirem smislu, nego cak i neke najopstije odnose drustvene moci - ekonomski zivot, pitanja socijalne pravde itd. Dakle, sve ono sto se u Srbiji dozivljava kao zajednicka kultura i vrednosti koje delimo sa Rusima. Poredak u Srbiji bi bio egzistencijalno ugrozen, ako bi njegov ruski parnjak propao. U tom smislu je, iz optike lokalnih interesenata, ruski interes - odnosno pitanje egzistencije ruskog poretka - kudikamo bitnije nego trenutno percipirani interes srpske drzave. Nisam istoricar, ali mi intuicija govori da slicno treba traziti u raspolozenju nekih krugova u evropskim drzavama (npr. u francuskoj) prema Hitleru, pre pocetka rata. Naravno, ovim ne zelim da kazem da Putin sprema sveopstu invaziju na Evropu.
btw,
Mislim da tajna Vuciceve stabilokratije lezi u tome sto je bio uspeo da nadje geopoliticki sweet spot. Tj. da se priblizi Zapadu onoliko koliko je to krajnje nuzno - da bi se odrzala ekonomija, i kako bi se imao pristup zapadnoj potrosnji - a da opet zadrzi dovoljno veliku distancu, kako bi trenutna sociopoliticka hijerarhija u drustvu ostala stabilna. Ozbiljan prilazak Srbije ka Zapadu bi dugorocno, ali nuzno, pretumbao te odnose moci. Zato je ekipi jako bitno da Srbiju drzi u polizolovanom stanju u kakvom je danas (i zato je Djindjic ubijen btw). Pri cemu, pod Ekipom ne mislim samo elite, nego citave segmente drustva, odozgo nadole. Ukljucujuci tu i obicnog Mileta, koji hoce da ima posao u nekoj zapadnoj fabrici, i da ima pristup nemackom trzistu rada, a da u svojoj kuci ostane orijentalni despot, kao i da ne gleda pedere na ulici. Vuckovoj Srbijici je na ruku u ovome isla sveopsta geopoliticka situacija - oporavak svetske ekonomije nakon SEKE, nemacka pohlepa, provala populizma na zapadu, pokusaji kineskog prodora u Evropu, kao i koliko toliko stabilni odnosi izmedju Putina i Zapada. Sada je to sve otislo u kurac. Ostalo je da se Srbija konacno prestroji na zapadnu stranu, i da solidarno trpi nedace sa ostalima, uz izvesnost dugorocnih promena koje ce nuzno proizilaziti iz toga. Videcemo kako ce se Vucic u ovome snaci. Glasine o vladi narodnog spasa, u koju bi ga zapadnjaci gurnuli u koaliciju sa Djilasom, mi uopste ne deluje nerealno.
Rusija je, kao sestrinski poredak, po ovom pitanju bila ista. Otvorila se taman onoliko koliko joj je bilo potrebno da prezivi, a da vladajuci poredak ostane nedirnut - sto je u praksi znacilo da se svede na nivo izvoznika pukih sirovina. Njena velicina i status nuklearne sile su joj omogucavali da odrzava takvo stanje stvari, ali sa tim je izgleda gotovo. Rusi bi itekako voleli kada bi mogli da se prepuste "zaludnom samovanju", ili kako se vec bese zvala ona njihova koncepcijica. Problem je sto su za to ipak potrebni neki preduslovi - tipa da umes samostalno da napravis airbagove za Nivu. Medjutim, ruske elite su isuvise lenje, cinicne i nemastovite da bi dovele drzavu u stanje kakve takve autarkicnosti. To ipak zahteva neku viziju za budunost, i posledicno novi drustveni ugovor, koji bi znacio ustupke prema obicnom stanovnistvu. Sa druge strane, da obore Putina i dovedu nekog podobnijeg Zapadu takodje ne ide. Prozapadni rezim bi drustvenu zbilju u Rusiji gurao u zapadnom pravcu, sto bi opet - ugrozilo trenutni poredak odnosa u Rusiji. Masa ljudi bi tu polako ispalo iz igre, a izgili bi se neki novi centri moci - korporacije, tehnokratija, neki segmenti srednje klase itd.
btw,
Mislim da tajna Vuciceve stabilokratije lezi u tome sto je bio uspeo da nadje geopoliticki sweet spot. Tj. da se priblizi Zapadu onoliko koliko je to krajnje nuzno - da bi se odrzala ekonomija, i kako bi se imao pristup zapadnoj potrosnji - a da opet zadrzi dovoljno veliku distancu, kako bi trenutna sociopoliticka hijerarhija u drustvu ostala stabilna. Ozbiljan prilazak Srbije ka Zapadu bi dugorocno, ali nuzno, pretumbao te odnose moci. Zato je ekipi jako bitno da Srbiju drzi u polizolovanom stanju u kakvom je danas (i zato je Djindjic ubijen btw). Pri cemu, pod Ekipom ne mislim samo elite, nego citave segmente drustva, odozgo nadole. Ukljucujuci tu i obicnog Mileta, koji hoce da ima posao u nekoj zapadnoj fabrici, i da ima pristup nemackom trzistu rada, a da u svojoj kuci ostane orijentalni despot, kao i da ne gleda pedere na ulici. Vuckovoj Srbijici je na ruku u ovome isla sveopsta geopoliticka situacija - oporavak svetske ekonomije nakon SEKE, nemacka pohlepa, provala populizma na zapadu, pokusaji kineskog prodora u Evropu, kao i koliko toliko stabilni odnosi izmedju Putina i Zapada. Sada je to sve otislo u kurac. Ostalo je da se Srbija konacno prestroji na zapadnu stranu, i da solidarno trpi nedace sa ostalima, uz izvesnost dugorocnih promena koje ce nuzno proizilaziti iz toga. Videcemo kako ce se Vucic u ovome snaci. Glasine o vladi narodnog spasa, u koju bi ga zapadnjaci gurnuli u koaliciju sa Djilasom, mi uopste ne deluje nerealno.
Rusija je, kao sestrinski poredak, po ovom pitanju bila ista. Otvorila se taman onoliko koliko joj je bilo potrebno da prezivi, a da vladajuci poredak ostane nedirnut - sto je u praksi znacilo da se svede na nivo izvoznika pukih sirovina. Njena velicina i status nuklearne sile su joj omogucavali da odrzava takvo stanje stvari, ali sa tim je izgleda gotovo. Rusi bi itekako voleli kada bi mogli da se prepuste "zaludnom samovanju", ili kako se vec bese zvala ona njihova koncepcijica. Problem je sto su za to ipak potrebni neki preduslovi - tipa da umes samostalno da napravis airbagove za Nivu. Medjutim, ruske elite su isuvise lenje, cinicne i nemastovite da bi dovele drzavu u stanje kakve takve autarkicnosti. To ipak zahteva neku viziju za budunost, i posledicno novi drustveni ugovor, koji bi znacio ustupke prema obicnom stanovnistvu. Sa druge strane, da obore Putina i dovedu nekog podobnijeg Zapadu takodje ne ide. Prozapadni rezim bi drustvenu zbilju u Rusiji gurao u zapadnom pravcu, sto bi opet - ugrozilo trenutni poredak odnosa u Rusiji. Masa ljudi bi tu polako ispalo iz igre, a izgili bi se neki novi centri moci - korporacije, tehnokratija, neki segmenti srednje klase itd.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°904
I jos nesto, demokratija kod nas ne moze da vazi kad je spoljnopoliticka orinentacija zemlje u pitanju. I to nije nas specijalitet kad je to u pitanju. Ne vazi ni u Grckoj, pitanje ke koliko vazi u Bugarskoj, u 1 Britaniji smo videli na sta je to ispalo. Jednostavmo narod nema aparat da uvidi dalekosezne posledice takvih odluka na nacin na koji ima aparat da zna sta znaci povecanje poreza i slicno. Ima jos nesto - drzave u spoljnoj politici nisu suverene (nijedna) na nacin na koji su suverene u unutrasnjoj. One su ogranjcene i objektivnim nekim faktorima, ali i, vaznije, faktorima koje vecina stankvnistva niti poznaje, niti uopste teoretski moze da poznaje (poverljive info o drugim zemljama i njihovim namerama, koje ne mogu u javnost). Takodje, spoljnu politiku, tj glavni ton njoj ne mogu da daju ni neke od javne kontrole potpuno izopstene institucije (tipa bezbednosne strukture, ili psk NGOs, itd). Dakle, ko ostaje? Ostaju demokratski izabrani predstavnici naroda, ali koji prilikom spoljnopolitickog orijentisanja ne.moraju uvek da se drze vecinskog raspolozenja naroda. A to je moguce jedino ako medju vodecim ljudima upravo tih demokratski izabranih predstavnika (stranaka) postoji sirok konsenzus o tome sta je za drzavu pozeljno.
- Post n°905
Uh uh uh, pa nije moguce da demokratija ne funkcionise. Kako su to Srbi u stanju da sagledaju unutrasnju politiku, a spoljnu nisu? Uostalom, glasaju za Vucica, nije li to dokaz da ne funkcionise ni unutra?
Nego je nesto drugo u pitanju sto vi vajne demokrate ne priznajete - na medjunarodnoj sceni vazi diktat (naj)mocnijeg, i onda biste preventivno da ne izgubite legitimitet nad citavim poretkom da se "prizna realnost" u jednom segmentu. Jebiga, sta da vam kazem, nacinite jos koji korak...
Nego je nesto drugo u pitanju sto vi vajne demokrate ne priznajete - na medjunarodnoj sceni vazi diktat (naj)mocnijeg, i onda biste preventivno da ne izgubite legitimitet nad citavim poretkom da se "prizna realnost" u jednom segmentu. Jebiga, sta da vam kazem, nacinite jos koji korak...
- Post n°906
Demokratija nekad funkcionise, nekad ne, cesce da nego ne. Za razliku od ostalih oblika.
I nisu samo Srbi, napisao sam, daleko od toga
U medjunarodna politika je prosto prekomplikovana da bi se svela na "diktat mocnijeg"
I nisu samo Srbi, napisao sam, daleko od toga
U medjunarodna politika je prosto prekomplikovana da bi se svela na "diktat mocnijeg"
- Post n°907
http://www.nspm.rs/savremeni-svet/da-li-je-putin-omanuo.html
Evo ga Milanovic objavio tekst koji je povezan sa ovim gore sto sam napisao. Dosta tanak tekst. Upravo je Rusima odgovarao status quo ante. Na kraju krajeva, i sam je u predjasnjim tekstovima napisao sta sve ceka Rusiju na ovakvom putu.
Evo ga Milanovic objavio tekst koji je povezan sa ovim gore sto sam napisao. Dosta tanak tekst. Upravo je Rusima odgovarao status quo ante. Na kraju krajeva, i sam je u predjasnjim tekstovima napisao sta sve ceka Rusiju na ovakvom putu.
_____
~~~~~
- Post n°908
Informer wrote:DODIK OTKRIO, OVO JE GLAVNA TEMA SA LAVROVIM! Željka Cvijanović će, takođe, prisustvovati sastanku
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će zajedno sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović u utorak u Beogradu razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom o važnim pitanjima i temama koje su započete prošle godine
Reč je izgradnji gasovoda, izgradnji termoelektrana na gas, kao i drugim stvarima u vezi sa saradnjom u oblasti ekonomije.
- Moramo da sagledamo koje su to perspektive. Naredne sedmice boraviću u Sankt Petrburgu na ekonomskom forumu, na kojem se dogovara i moj sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom - rekao je Dodik novinarima u Stričićima kod Banjaluke.
On je dodao da rukovodstvo Republike Srpske radi i bori se da i u ovim teškim vremenima donese pozitivnu energiju.
- U nestabilnim vremenima moramo da odredimo naše ponašanje, uslovi rata u Ukrajini stalno nas determinišu, jedni od nas očekuju da budemo na strani samo jednih, a mi želimo da ostanemo neutralni – rekao je Dodik.
On je izrazio žaljenje zbog rata u Ukrajini i napomenuo da je Srbima i ukrajinski i ruski narod bratski narod.
- Zato ne možemo da budemo ni na jednoj strani, bez obzira što se rat odvija na ukrajinskom području apsolutno je jasno da je generisan globalnom odnosima i da je Ukrajina samo kolateralna šteta – rekao je Dodik.
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°910
Lol
- jesmo
- e al ja znam jednog coveka na Kosovu kome niste nista odneli
- jesmo
- e al ja znam jednog coveka na Kosovu kome niste nista odneli
- Post n°911
Zeko a gde ti je kapa?
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°912
Vilmos Tehenészfiú wrote:Da nije možda do toga da je sada evropska bezbednost u pitanju, da je cela Evropa udarila sankcije agresoru i da većina Evrope šalje oružje i materijalnu pomoć napadnutoj zemlji?Janko Suvar wrote:e hvala ti sto si mi na to ukazao, to je meni jako vazno sta je tebi zamorno, uzecu u obzir sigurno.
et
Del
Nisam ja hteo da kazem da su Ameri neprijatelj, i da su nas ubijali, hteo sam samo da kazem, da ima ljudi ovde koji tvrde da je nemoralno da se sastaje Vucic sa Lavrovom dok je njegova zemlja agresor, pa da kazem da se Zivkovic sreo sa Pauelom za vreme rata u Iraku.
To sto je SAD uradila Iraku nije nista manje zlocin protiv mira nego ovo sto Rusija sad cini Ukrajini, ali nije bilo nikog u javnosti ko bi se toj poseti protivio, niti se sta je moralno prema Iracanima uzimalo u obzir. Jer to je implicitna istina sve imperijalisticke politike, da je zivot belog evropljana vise vazan od nebelog neevropljana i da ga je bog stavio u centar sveta da se samo njegov interes uzima za relevatan. Mislio sam da medju ovolikim titoistima ima bar neko kome je to malo gadno, ali, eto nema. ("Ima li medju vama titoista?".)
Uzmi geografsku kartu, nadji Srbiju, i pogledaj na kom je kontinentu. Kenja mi se od tih “kako da mi da osudimo tzv genocid u Srebrenici kada je Zapad ćutao dok je bio genocid u Ruandi” doskočica.
Što se titoista tiče, Tito je prekinuo odnose sa Izraelom jer šestodnevni rat, ali nije prekinuo odnose sa SSSRom jer invazija na ČSSR. Ima nepravde po celom svetu, al nacionalni interesi diktiraju da biraš protiv koje ćeš da digneš glas, a kada ćeš da se praviš lud.
tito nije prekinuo odnose sa SSSR-om ali je bilo velikog zahladjenja. mislim postoji neki bauk poredjenja u ovom slucaju. amerika nije rusija, irak nije ukrajina, zelenski nije sadam, proklamovani americki ciljevi u iraku nisu isti kao ruski u ukrajini, etc.
takodje ovde postoji i zamena teza: ne pricamo o iraku i zivkovicu, ne govorimo o "odvratnosti" i niko se ne zgrazava nad samom cinjenicom stradanja vec su ovde posledice po svetski mir nemerljive i prisustvujemo kako regionalna nuklearna sila komada susednu zemlju kao na tacni uzimajuci sta joj treba pri tome ne tako suptilno preteci nuklearnim holokaustom ako je neko proba spreciti. dakle neki ljudi su protestovali i kada je dolazio pauel (npr. anarhisti), nekim ljudima sada smeta lavrov. situacije nisu iste, razlicite su i samo im je zajednicko, da citiramo hegela, da ljudi krvare. to je neka osnova za moral ali nije za politiku pa cak ni za neku jasnu eticku poziciju.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°913
napacen narod na kosovu ostavljen na cedilu od SVIH, takoreci palestinci, intifada, kurac, palac... sta bi bilo jos da srpska drzava ne pomaze ono malo kroz BIA i kriminalne strukture povremeno sklanjajuci one koji nasem narodu ne zele dobro poput o. ivanovica.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°914
pri tome ovo sto kaze eros je tacno: rusija sebi dozvoljava da svoj interes predstavlja kao srpski nacionalni dok neguje na svojoj teritoriji kriminalne strukture srpske para-drzave iz vremena milosevica koje su mozda umesane i u najveci teroristicki napad u xxi veku u srbiji.
_____
- Post n°915
N1
"Zaista je neverovatno da je situacija u Evropi i u svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima, kao što je logistika oko putovanja jednog ministra inostranih poslova od koje zavisi da li će doći ili ne“, rekla je Brnabić za televiziju Pink i dodala da su u pitanju problemi sa „preletima“.
Ona je ocenila da poseta Lavrova stavlja Srbiju u „izuzetno tešku situaciju“, ali da dokazuje izjavu predsednika Vučića sa inauguracije, da će u Srbiji „moći da se čitaju i Šekspir i Dostojevski i Hemingvej i Gete“.
Jadan covek, mora jos i logistikom da se bavi... Neverovatno kakva je "situacija".
"Zaista je neverovatno da je situacija u Evropi i u svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima, kao što je logistika oko putovanja jednog ministra inostranih poslova od koje zavisi da li će doći ili ne“, rekla je Brnabić za televiziju Pink i dodala da su u pitanju problemi sa „preletima“.
Ona je ocenila da poseta Lavrova stavlja Srbiju u „izuzetno tešku situaciju“, ali da dokazuje izjavu predsednika Vučića sa inauguracije, da će u Srbiji „moći da se čitaju i Šekspir i Dostojevski i Hemingvej i Gete“.
Jadan covek, mora jos i logistikom da se bavi... Neverovatno kakva je "situacija".
- Post n°916
Ovo je inace najnovija vest. Dan pred planiranu posetu. Umalo napisah "poseru".
- Post n°917
Znaci Lavrov nece uspeti da dodje, ali ce Vucic zato da procita Zlocin i kaznu?
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°918
Juce je bio veliki intervju Lavrova na RTRS.
- Post n°919
Erős Pista wrote:Znaci Lavrov nece uspeti da dodje, ali ce Vucic zato da procita Zlocin i kaznu?
Џаба ће читати, јер опет неће знати који се део наслова односи на њега.
_____
electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°922
Jel oni to od najopasnijeg sukoba od WW2 prave "oh kako je meni teško, kad bi svet znao" Vučićev kretenski rijaliti?
- Post n°923
Pretty much.
_____
~~~~~
- Post n°925
Pa, ono, trebalo je da.dodje 6. juna, a Vucic ce SUTRA u Dnevniku u 19.30 pricati o poseti. Sutra je 6. jun.