Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Srbija i Ukrajina

Erős Pista

Srbija i Ukrajina - Page 15 Empty Re: Srbija i Ukrajina

Post by Erős Pista Mon May 09, 2022 9:04 pm

Bas su nategnute te paralele, a i zakljucci.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    kapetanm

Post by kapetanm Mon May 09, 2022 9:16 pm

Erős Pista wrote:Bas su nategnute te paralele, a i zakljucci.

Ma ja sam samo dao mišljenje na često pominjanje pakta nemačko sovjetskog. Nema dodirne tačke sa današnjicom jer zapad zna da Putin neće dalje ići osim Ukrajine i baltičke buranije
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon May 09, 2022 9:17 pm

Samo još Baltik Srbija i Ukrajina - Page 15 1399639816
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon May 09, 2022 9:19 pm

kapetanm wrote:
    Erős Pista wrote:Bas su nategnute te paralele, a i zakljucci.

Ma ja sam samo dao mišljenje na često pominjanje pakta nemačko sovjetskog. Nema dodirne tačke sa današnjicom jer zapad zna da Putin neće dalje ići osim Ukrajine i baltičke buranije

Mislio sam na ovo Vilmosevo.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Post by MNE Mon May 09, 2022 9:34 pm

ma neće ići na Baltik
    Filipenko

Post by Filipenko Mon May 09, 2022 9:39 pm

Ne, ali bi bilo lepo da se Litvanija destaljinizuje tako sto bi Poljskoj vratila Vilnu, ili kako je rasisticki naziva, Vilnus. Srbija i Ukrajina - Page 15 29297947

Post by beatakeshi Tue May 10, 2022 12:05 am

Srbija i Ukrajina - Page 15 2439132509 Srbija i Ukrajina - Page 15 1552546758 Srbija i Ukrajina - Page 15 1537447672
    Samiška je tu, pa evo i pivo, da ne opadne nivo.
    Thomas Sankara

Post by Thomas Sankara Tue May 10, 2022 12:52 am

Filipenko wrote:
    Mór Thököly wrote:Jesu videli jedni druge kao najvece neprijatelje, ali mogli su recimo da, sta znam, ostanu neutralni i ne ulaze u druge zemlje... Hitleru je bio potreban pakt sa Staljinom i ovaj mu ga je dao.

Kakav "pakt"? To nije savez, nego sporazum koji predstavlja javno obznanjivanje "necu da te napadnem ako ti ne napadnes mene", a koliku je vrednost imao, videli smo u roku od dve godine. Izazvao je sok upravo zato sto su svi racunali sa tim da se Nemacka i SSSR poubijaju medjusobno, a da banke i kolonijalne sile onda dodju po ono sto preostane.

Inace, Britanija i Francuska su objavili rat Hitleru ne zato sto su bili protiv nacizma, nego zato sto ih je ovaj izneverio. Takodje, kad su bili tako dosledno protiv diktature, i ako su Nemacka i SSSR bili saveznici (sto je glupost, ali je danas vrlo prisutna teza), mogli su i SSSR-u da objave rat kad su tako principijalni.

Najzad, SSSR nije ulazio u druge zemlje, vec je zastitio od strane Poljaka maltretirano ukrajinsko i belorusko stanovnistvo. Srbija i Ukrajina - Page 15 2952840586 Hitler im je nudio i Varsavu, ali je Staljin glatko odbio, nije hteo da ima nikakva posla sa Poljacima. Cak su ugostili stotine hiljada poljskih vojnika koji su pobegli od Nemaca kod njih. Srbija i Ukrajina - Page 15 29297947

Meni je deda pricao (Goli Otok edition)
    Erős Pista

Post by Erős Pista Tue May 10, 2022 7:25 am

Srbija i Ukrajina - Page 15 3579118792

_____

Filipenko

Post by Filipenko Tue May 10, 2022 7:52 am

Obrnuto. Vama je deda pricao da su SSSR i Nemacka bili "u paktu" pa me zanima dje objava rata Britanije i Francuske SSSR-u zbog invazije na Poljsku ako su je vec zajedno napadali, te dje sovjetske armije u invaziji Francuske i napadu na Britaniju i tako dalje.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue May 10, 2022 8:16 am

Pa zato sto je "o nenapadanju" (jedni drugih, prim. M. T.). U formi, to je manje od defanzivnog saveza, ali u sustini, to je dogovor o podeli Poljske, samo nije obznanjeno bilo.

Da Staljin to nije uradio, da.je zadrzao slobodu delovanja - da, SSSR je bio nespremniji za rat 1939, ali bi i rat za Nemacku znatno drugacije izgledao. Minimum je Staljin kriv isto koliko i Cembrlen.
    Filipenko

Post by Filipenko Tue May 10, 2022 8:22 am

Mór Thököly wrote:Pa zato sto je "o nenapadanju" (jedni drugih, prim. M. T.). U formi, to je manje od defanzivnog saveza, ali u sustini, to je dogovor o podeli Poljske, samo nije obznanjeno bilo.

Da Staljin to nije uradio, da.je zadrzao slobodu delovanja - da, SSSR je bio nespremniji za rat 1939, ali bi i rat za Nemacku znatno drugacije izgledao. Minimum je Staljin kriv isto koliko i Cembrlen.

Recimo, ja ovo uopste ne sporim. Stiljin i Cemberljin, to su srca dva. Samo me iritira kada se potpuna krivica imputira SSSR-u.

Takodje, mnogi ne znaju da je u napadu na Poljsku nemacka armija bila daleko manje mehanizovana od one armade koja je udarila na SSSR dve godine kasnije. Konjima su vukli artiljeriju vise nego kamionima. Tada su bili ranjivi. Ali Englezi su ponudili 4 divizije za napad na Nemacku, pa je Staljin, gle cuda, video da od toga nema leba.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue May 10, 2022 8:26 am

Ne, ne. Samo sto je problem kad o ovome ne moze slobodno da se razgovara. Cembrlenov motiv (kada je posle aneksije Ceske znao da je rat neminovan) je bio - ako stupim u savez sa Staljinom protiv Hitlera - kako da onda posle isteram komuniste iz centra Evrope. Staljinova, tj boljsevicka geopolitika je inherentno sadrzala "iskoriscavanje protivrecnosti kapitalistickih imperijalnih sila". Sustinski ista prica. Samo sto ni jedni ni drugi nisu bas znali na sta su sve ovi spremni i kako ce to tacno izgledati. Da su znali, vrv bi se obojica ponasali drugacije. Obojica su mislili da imaju posla sa malo zustrijim nemackim nacionalistom,sa tom weird opsesijom Jevrejima. Kad ono...
    Filipenko

Post by Filipenko Tue May 10, 2022 8:30 am

Slazem se.

I naravno, osudjujem zlocinacku politiku Cemberlena koja se bazirala na tome da spreci dolazak komunista u centar Evrope po bilo koju cenu, zrtvujuci svetski mir.
    ficfiric

Post by ficfiric Tue May 10, 2022 4:56 pm

Srbija i Ukrajina - Page 15 FSZZHtwWYAA0met?format=jpg&name=large

_____

Uprava napolje!

kapetanm

Post by kapetanm Tue May 10, 2022 5:14 pm

Haha, biće diskvalifikovani siroti mali hrčci kad krenu da osvoje ligu šampiona
    kondo

Post by kondo Tue May 10, 2022 5:46 pm

šta hvali?

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Tue May 10, 2022 8:46 pm

U komentarima potpuno normalna ljudska bica.

_____

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Tue May 10, 2022 9:02 pm

Razmisljanja o Poljskoj i Ukrajini. Ceo niz. Svaki put kada procitate "Vatikan", drmnite jedan vinjak.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Erős Pista

Post by Erős Pista Tue May 10, 2022 9:09 pm

Pre ce Amerika da izadje iz NATO nego Poljska. Tesko da ima evropske drzave investiranije u to clanstvo.

_____

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Tue May 10, 2022 9:22 pm

Ma GJ je budala, ali ima bas mnogo ljudi ka on koji 30 godina cekaju da se EU i NATO raspadnu i samoukinu, pa da Srbinu konacno svane.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Erős Pista

Post by Erős Pista Tue May 10, 2022 9:26 pm

Ma da. A ko je on? Osim sto je tviter klepetalo.

_____

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Tue May 10, 2022 9:44 pm

Ko je on? Predstavnik tihe vecine koja ima razumevanje za specoperaciju, a i razume se u geopolitiku i Vatikan.

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista Tue May 10, 2022 9:46 pm

Srbija i Ukrajina - Page 15 1233199462

Ma dobro to, nego sam mislio da ga znas odranije.

_____

Desmond Bojčinski

Post by Desmond Bojčinski Tue May 10, 2022 9:58 pm

Erős Pista wrote:Pre ce Amerika da izadje iz NATO nego Poljska. Tesko da ima evropske drzave investiranije u to clanstvo.

Grcite? Holanđani?

Post by Sponsored content

Current date/time is Mon Nov 18, 2024 3:22 am