Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Srbija i Ukrajina

Del Cap

Srbija i Ukrajina - Page 14 Empty Re: Srbija i Ukrajina

Post by Del Cap Mon May 09, 2022 3:21 pm

Filipenko wrote:Naravno, ali to nije od juce. Ja sam recimo prezirao tzv. antifasizam ukoliko isti ima za cilj da ujednaci doprinose jugoslovenskih partizana i crvene armije, koji su podnosili natcovecanske napore i stravicne zrtve sa francuskim sobaricama koje bi pljunule u kafu nacistima, pa cak i americkom ili britanskom vojskom i njihovim bednim akcijama koje su se uglavnom svodile na relativno bezbedno ratovanje bez rizika. Ta govna nam se nisu udostojila pomoci godinu dana iako su bili 200 km preko Jadrana i kontrolisali su vazduh i more. A sto su pomogli, naplatili su u suvom zlatu, i to bukvalno.

Ostatak državnog zlata i deviznih rezervi zamrznutih marta 1941. i nepotrošenih od kraljevske vlade je jula 1948. odmrznut i zapravo ugrubo prelomljen sa troškovima nacionalizacije američke imovine u Jugoslaviji nakon 1945. Jugoslavija je naravno naterana da to prizna kao trošak koji mora da se plati, ne može da se uzme američka imovina tek tako, je li.

Neka vojna pomoć koja je stigla tokom rata nije naplaćivana, pa ni ona vojna pomoć iz 1950ih.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon May 09, 2022 4:25 pm

Don't let facts get in the way of a filipika Srbija i Ukrajina - Page 14 2304934895
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon May 09, 2022 4:39 pm

Srbija i Ukrajina - Page 14 3579118792

Inače, ključ je u tome da je antifašistički konsenzus koji je (doduše, uvek uz izvesne tenzije) bio u stanju da obuhvati čak i suprotstavljene strane u Hladnom ratu, danas stvar prošlosti i sad iz te priče svako uzima što mu drago i ispisuje iz antifašističke koalicije svakog ko mu se ne sviđa - Ruse, Amerikance, Ukrajince, Engleze, Poljake, Srbe, Hrvate. Ovo Filipovo je samo jedna varijanta tog lešinarskog odnosa prema antifašizmu.

Mislim, raspad ovog konsenzusa traje već decenijama, ovo je samo eskalacija.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Del Cap

Post by Del Cap Mon May 09, 2022 4:43 pm

U odsustvu žive, jake, industrijalizovane i masovne naci/faši pretnje širem svetu takva antifa koalicija je u suštini nemoguća i (i nepotrebna, i onu je napravio 1 kontekst), a sećanje na nju je kao i ostala, podložna dnevnoj politici i interesima raznih režima. Plus protok vremena čini 2SR sve manje bitnim u celini. A pošto komunizam više nije politički živ nema posebne potrebe da se baštine i poštuju elementi njegovih istorijskih uspeha, nema ko to da brani na dnevnom nivou.
    Filipenko

Post by Filipenko Mon May 09, 2022 4:48 pm

Erős Pista wrote:Srbija i Ukrajina - Page 14 3579118792

Inače, ključ je u tome da je antifašistički konsenzus koji je (doduše, uvek uz izvesne tenzije) bio u stanju da obuhvati čak i suprotstavljene strane u Hladnom ratu, danas stvar prošlosti i sad iz te priče svako uzima što mu drago i ispisuje iz antifašističke koalicije svakog ko mu se ne sviđa - Ruse, Amerikance, Ukrajince, Engleze, Poljake, Srbe, Hrvate. Ovo Filipovo je samo jedna varijanta tog lešinarskog odnosa prema antifašizmu.

Ne, vec je taj konsenzus plod maste, on ne postoji, odnosno nije postojao u momentu kada je bilo najbitnije, a to je bio trenutak kada se trebalo boriti protiv jelte fasizma. Naknadno izmastani narativ. Ja bih voleo recimo da su antifasisti sa petokrakom dosli do Atlantika, da im se obraduju ti veliki antifasisti zapadno od Rajne.

Inace, koliko je meni poznato, Amerikanci su u zlatu naplacivali i vojnu pomoc koju su slali tokom 1944. i 1945. od momenta kada su priznali partizane.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon May 09, 2022 4:49 pm

Sve to stoji, ali mislim da nije u pitanju samo odnos prema prošlosti (i sve veća udaljenost od nje), nego  možda i u većoj meri prema budućnosti. Ovo Putinovo očajničko brljanje i batrganje is a case in point.

Et Del

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Del Cap

Post by Del Cap Mon May 09, 2022 4:54 pm

to je jedna od utilitarnih funkcija politike prošlosti, da trasira budućnost po volji režima.

nema ništa politički bitno da "ujedinjuje" rusiju i ameriku (i ostale) i ne postoji percepcija da nešto treba da ih ujedinjuje, pa ni tračice iz 1941-45. dakle, odsustvo političke vizije vuče sa sobom i nepotrebnost prateće menažerije.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon May 09, 2022 4:58 pm

Tačno tako.

_____

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Mon May 09, 2022 7:22 pm

Filipenko wrote:
    Erős Pista wrote:Srbija i Ukrajina - Page 14 3579118792

Ne, vec je taj konsenzus plod maste, on ne postoji, odnosno nije postojao u momentu kada je bilo najbitnije, a to je bio trenutak kada se trebalo boriti protiv jelte fasizma.

Tako je. Britanija i Francuska su objavile rat fašizmu, a SSSR je sa fašistima ugovorio interesne sfere u istočnoj Evropi, da ne dodje do nesporazuma kad krenu da je dele. Posle je ipak došlo do nesporazuma medju diktatorima, sto je Staljina veoma iznenadilo.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Mon May 09, 2022 7:25 pm

kad bi bio neki Slovak na forumu on bi se sad protivio ovakvom vidjenju sveta, al posto ima samo Srba i gradjana koji tu zive:

Dušan Teodorović and Ana Stevanović liked
    zoran dragisic
    @ZoranDragisic
    ·
    3h
    Beograd nikada u svojo istoriji nije doziveo vecu sramotu od danasnje kvislinske setnje!!!

_____
    ????
    Notxor

Post by Notxor Mon May 09, 2022 7:31 pm

Čemu pridevi?
    Učesnici šetnje su idioti, a političari koji su u njoj učestvovali bi u civilizovanoj zemlji leteli iz vlade...
    a da.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Mon May 09, 2022 7:35 pm

meni zabavno bilo pre svega ko lajkuje naprednjacke poslanike, posto bili su kao neki izbori ne tako davno i ima kao neka opozicija i duboko podeljeno drustvo izmedju nas i sendvicara.

pokojni cetnici ce ocigledno najbolje da profitiraju iz ovog zaokreta.

_____
    ????
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon May 09, 2022 7:45 pm

Ma.iz kakvog zaokreta, vidis da ruska ambasada samo sto jos ne uredjuje rts i postavlja saobracajce
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon May 09, 2022 7:46 pm

Vilmos Tehenészfiú wrote:
    Filipenko wrote:

Ne, vec je taj konsenzus plod maste, on ne postoji, odnosno nije postojao u momentu kada je bilo najbitnije, a to je bio trenutak kada se trebalo boriti protiv jelte fasizma.

Tako je. Britanija i Francuska su objavile rat fašizmu, a SSSR je sa fašistima ugovorio interesne sfere u istočnoj Evropi, da ne dodje do nesporazuma kad krenu da je dele. Posle je ipak došlo do nesporazuma medju diktatorima, sto je Staljina veoma iznenadilo.

Pa i ovo tvoje je čerupanje istorije. Ta epizoda sa Ribentrop-Molotov paktom svakako komplikuje stvari za pojednostavljenu putinovsku pričicu, ali SSSR su nacisti videli kao svog glavnog neprijatelja, a važi i obrnuto - to je za obe strane zapravo bio iznuđen potez, a ne izraz bilo kakve ideološke bliskosti.

_____

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon May 09, 2022 7:50 pm

Jesu videli jedni druge kao najvece neprijatelje, ali mogli su recimo da, sta znam, ostanu neutralni i ne ulaze u druge zemlje... Hitleru je bio potreban pakt sa Staljinom i ovaj mu ga je dao.
    ficfiric

Post by ficfiric Mon May 09, 2022 7:51 pm

Janko Suvar wrote:meni zabavno bilo pre svega ko lajkuje naprednjacke poslanike, posto bili su kao neki izbori ne tako davno i ima kao neka opozicija i duboko podeljeno drustvo izmedju nas i sendvicara.

pokojni cetnici ce ocigledno najbolje da profitiraju iz ovog zaokreta.

A to taj Dragisic, morao sam sliku da vidim. Zar on ranije nije bio protiv EU?

_____

Uprava napolje!

Летећи Полип

Post by Летећи Полип Mon May 09, 2022 7:51 pm

Vilmos Tehenészfiú wrote:

+ Isporucivali Hitleru prebegle komuniste.

https://www.jacobinmag.com/2021/08/hitler-stalin-pact-nazis-communist-deportation-soviet

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    Filipenko

Post by Filipenko Mon May 09, 2022 7:56 pm

Mór Thököly wrote:Jesu videli jedni druge kao najvece neprijatelje, ali mogli su recimo da, sta znam, ostanu neutralni i ne ulaze u druge zemlje... Hitleru je bio potreban pakt sa Staljinom i ovaj mu ga je dao.

Kakav "pakt"? To nije savez, nego sporazum koji predstavlja javno obznanjivanje "necu da te napadnem ako ti ne napadnes mene", a koliku je vrednost imao, videli smo u roku od dve godine. Izazvao je sok upravo zato sto su svi racunali sa tim da se Nemacka i SSSR poubijaju medjusobno, a da banke i kolonijalne sile onda dodju po ono sto preostane.

Inace, Britanija i Francuska su objavili rat Hitleru ne zato sto su bili protiv nacizma, nego zato sto ih je ovaj izneverio. Takodje, kad su bili tako dosledno protiv diktature, i ako su Nemacka i SSSR bili saveznici (sto je glupost, ali je danas vrlo prisutna teza), mogli su i SSSR-u da objave rat kad su tako principijalni.

Najzad, SSSR nije ulazio u druge zemlje, vec je zastitio od strane Poljaka maltretirano ukrajinsko i belorusko stanovnistvo. Srbija i Ukrajina - Page 14 2952840586 Hitler im je nudio i Varsavu, ali je Staljin glatko odbio, nije hteo da ima nikakva posla sa Poljacima. Cak su ugostili stotine hiljada poljskih vojnika koji su pobegli od Nemaca kod njih. Srbija i Ukrajina - Page 14 29297947
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon May 09, 2022 8:46 pm

Ma covece podelili su teritorije trecih zemalja
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon May 09, 2022 8:46 pm

Da, sjajno su ih "ugostili" Srbija i Ukrajina - Page 14 1861198401

Post by MNE Mon May 09, 2022 8:56 pm

Radujte se.

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Mon May 09, 2022 8:56 pm

Erős Pista wrote:
    Pa i ovo tvoje je čerupanje istorije. Ta epizoda sa Ribentrop-Molotov paktom svakako komplikuje stvari za pojednostavljenu putinovsku pričicu, ali SSSR su nacisti videli kao svog glavnog neprijatelja, a važi i obrnuto - to je za obe strane zapravo bio iznuđen potez, a ne izraz bilo kakve ideološke bliskosti.

Pista, i mi smo povlacili iznudjene poteze 25.3.1941 godine, i kasnije zakljucili da je to bila izdaja. Nema razloga da se i ta epizoda Ribentrop-Molotov ne kvalifikuje na isti nacin.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    kapetanm

Post by kapetanm Mon May 09, 2022 8:59 pm

Pa uoči rata, a i na početku, tokom tzv sedećeg rata do marta 40 Francuzi i Englezi se nisu ubili od antifažizma. Celokupna politika u evropi je bila nemoj ovde, ajde na drugu stranu

Last edited by kapetanm on Mon May 09, 2022 9:00 pm; edited 1 time in total
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Mon May 09, 2022 9:00 pm

Poljska, Finska, Estonija, Litvanija, Letonija, Rumunija. Sve je to ugovorene podelom interesnih sfera sa fasistima. Posle rata su jos otkinuli i parce CSSSRa.

Sta bi tek bilo da su zaista hteli da udju u druge zemlje?

_____

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Mon May 09, 2022 9:02 pm

kapetanm wrote:Pa uoči rata, a i na početku, tokom tzv sedećeg rata do marta 40 Francuzi i Englezi se nisu ubili od antifažizma. Celokupna politika u evropi je bila nemoj ovde, ajde na drugu stranu
    I to je lekcija koju je zapadna Evropa naucila iz tog vremena: udri zlo u glavu dok je jos malo. Zato niko sad nece da glumi Cemberlena i da trampi granicne oblasti za mir.

_____

Post by Sponsored content

Current date/time is Mon Nov 18, 2024 2:40 am