nismo potpisali sporazum ali ga primenjujemo a sad nismo potpisali aneks tog sporazuma kojeg takođe nismo potpisali pa ćemo da primenjujemo i njega
— Radomir Martin (@radomir_martin) March 18, 2023
Ni Kosovo ni Evropa
- Post n°576
Re: Ni Kosovo ni Evropa
Ukratko:
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°577
Potpisi su staromodni...
Ni na Briselskom sporazumu nije bilo potpisa, bili su parafi - na jednom dokumentu inicijali Ivice Dačića i K. Ešton a na drugom H. Tačija i KE, pa je sporazum prosto "važio" u svakom mogućem političkom smislu. Posle smo imali ono naše ustavno zamešateljstvo da "sporazum nije međudržavni i ne proizvodi pravne posledice", a proizvodio je i pravne, da ne govorim o političkim posledicama.
AV kreira sivu zonu ispunjavanja sporazuma, gde će "nisam ništa potpisao!" bar na kratki rok zaglušiti ostale aspekte svega ovoga. Ta siva zona njemu omogućava da se nametne kao jedini ovdašnji "ispunjavač" sporazuma za EU, dakle nova tura njegove "nezamenljivosti".
Ni na Briselskom sporazumu nije bilo potpisa, bili su parafi - na jednom dokumentu inicijali Ivice Dačića i K. Ešton a na drugom H. Tačija i KE, pa je sporazum prosto "važio" u svakom mogućem političkom smislu. Posle smo imali ono naše ustavno zamešateljstvo da "sporazum nije međudržavni i ne proizvodi pravne posledice", a proizvodio je i pravne, da ne govorim o političkim posledicama.
AV kreira sivu zonu ispunjavanja sporazuma, gde će "nisam ništa potpisao!" bar na kratki rok zaglušiti ostale aspekte svega ovoga. Ta siva zona njemu omogućava da se nametne kao jedini ovdašnji "ispunjavač" sporazuma za EU, dakle nova tura njegove "nezamenljivosti".
- Post n°579
Evo na KZN, posle čitanja delova aneksa, prvo da objasni što nije potpisao....
- Post n°580
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°581
Sad detaljne razlike zašto je bitno da nije potpisano, mada kaže da je zajeban član 7 Bečke konvencije o tome da usmene izjave šefa države ili vlade prave obaveze za državu, pominje da je izbegavao glagolske imenice, da nije govorio "acceptance" ili "approvement", ukratko, sve je u izbegavanju "formalno-pravne obaveze da se prizna kosovska nezavisnost".
- Post n°582
Del Cap wrote:Sad detaljne razlike zašto je bitno da nije potpisano, mada kaže da je zajeban član 7 Bečke konvencije o tome da usmene izjave šefa države ili vlade prave obaveze za državu, pominje da je izbegavao glagolske imenice, da nije govorio "acceptance" ili "approvement", ukratko, sve je u izbegavanju "formalno-pravne obaveze da se prizna kosovska nezavisnost".
In 15th century Russia, occupied by Mongols, a farmer and his wife walk along a dusty country road. A Mongol warrior on a horse stops at their sight and tells the farmer that he will now rape his wife. He then adds: “But since there is a lot of dust on the ground, you should hold my testicles while I’m raping your wife, so they’ll not get dirty. After the Mongol finishes his job and drives away, the farmer starts to laugh and jump with joy. The surprised wife asks him: “How can you be jumping with joy when I was just brutally raped?!” The farmer answers: “But I got him! His balls are full of dust.”
_____
- Post n°583
Del Cap wrote:Potpisi su staromodni...
Dobro, al bar ima taj paraf
A ovo ce.prosto imati vidljive posledice u smislu da.ce kroz srbiju prolaziti kosovske tablice, pasoši... No, ovo se slazem da je to sve na kratak rok, a sam proces bez godinu dana minimum nece biti. Vrv duze.
- Post n°584
Vucic misli da i dalje "kupuje vreme". Ali ta kupovina postaje sve nekvalitetnija i to vreme polako postaje samo vreme nastupa na domacim televizijama.
- Post n°585
rekao je na kraju eksplicitno da neće uraditi ništa od implementacije u vezi članstva kosova u un i ovakvog ili onakvog priznanja, ponovio je to nekoliko puta. i da je spreman da "radi na implementaciji", ne "da implementira".
poenta je da je to sve dug proces i da se ostavlja prostor za naknadne manevre, a i da eu odgovara da sad kao finalizuje sporazum, udari reckicu da je nešto odrađeno pa da se naknadno nateže oko primene.
očigledno je da neka vrsta napisane "kazne" - nedobijanje sredstava iz dodatne ekonomske pomoći eu i zamrzavanje eu integracija (koje su btw zadnjih 3-4 godine uglavnom i zamrznute) nije ta kazna od koje on posebno politički strahuje.
poenta je da je to sve dug proces i da se ostavlja prostor za naknadne manevre, a i da eu odgovara da sad kao finalizuje sporazum, udari reckicu da je nešto odrađeno pa da se naknadno nateže oko primene.
očigledno je da neka vrsta napisane "kazne" - nedobijanje sredstava iz dodatne ekonomske pomoći eu i zamrzavanje eu integracija (koje su btw zadnjih 3-4 godine uglavnom i zamrznute) nije ta kazna od koje on posebno politički strahuje.
- Post n°586
Bravo. I zbog toga nema ni parafa ni potpisa. Oni prosto znaju sa kim imaju posla, i prilagodili su igricu tome.ficfiric wrote:Da je planirano bilo kakvo potpisivanje/slikanje, valjda bi tamo dosli i Solc i Makron ili takvo neko ime zeljno slikanja. Vucic ne bi isao sam, vec bi ta cast pripala Brnabi ili Dacicu
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°587
Pa realno ovo što on nije potpisao, niko od opozicije ne bi mogao da tako elegantno ne potpiše.Del Cap wrote:
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°588
Poenta je da ovaj proces, ako se to tako moze nazvati, treba da (ehm...) stabilizuje situaciju na najneuralgicnijoj tacki u Evropi izvan Rus-Ukr rata. Trajace dugo, ali vrednost upravo sastajanje i dogovaranje da ne bi bilo pucanja i nepredvidivih situacija. To je srž.
- Post n°589
https://kossev.info/o-aneksu-evropskog-sporazuma-mnogo-birokratije-oko-malo-velikih-obaveza/
- Post n°590
Vucko je mudar, hrabar, covek od integriteta, a USA ce biti tu da nas tlaci na svakom koraku naseg evropskog puta. Jeeeee!
- Post n°591
Niz, ima i prepirka sa Vetonom Suroijem
A 🧵: Reading clear-headed what was signed in Ohrid, I can say the final draft is far worse than the working draft. I don't see this will work. And I will be on the record here: mutually agreed exchange of territories between & will come back if this framework remains. 1/
— Petrit Selimi (@Petrit) March 20, 2023
- Post n°592
Sve ok, ali vise nije self-government nego self-management (sta god to znacilo na engleskom, a da nije socijalisticko samoupravljanje). Serbian community ne znaci nista, i to je zapravo problem za srpsku stranu sto nije Association. Prosto su skinuli skoro sve sto smeta jednoj ili drugoj strani i kao rezultat smo dobili 1 veliko nista. OSIM - ako postoje delovi koji nisu javni.
- Post n°593
Mór Thököly wrote:Vucic misli da i dalje "kupuje vreme". Ali ta kupovina postaje sve nekvalitetnija i to vreme polako postaje samo vreme nastupa na domacim televizijama.
Ma to sa kupovinom vremena je i zvanicno proslo vreme, cudi me da su ga i za ovoliko tolerisali.
Nista on doduse sustinski ne menja prema EU i tzv. zapadu, eno danas naslovna informera kao u najboljim danima NATO napada na Rusiju. Dakle nece on da menja spoljnopoliticki smer ni za jotu, rupa na persiskom tepihu i kraj.
Bukvalno svaka dobra stvar za Srbiju bila bi losa po njega i to je slepi mehanizam koji nam trosi zivote bez da se iko pobuni. Govna smo.
- Post n°594
Pa kupuje vreme. Nada se da ce se rat zavrsiti ovako nekako. Jer bilo pobeda Ukrajine bilo znacajan prodor Rusa znacajnije na zapad Ukrajine bi bila opasna promena spoljnopolitickih okolnosti za rezim u Srbiji. Za sada je nekako drzaci se zubima nasao nekakav ekvilibrijum na staklenim nogama. Kad on kaze da nece zamrznute konflikte - u stvari hoce zamrznute konflikte.
A pri tom mora da drzi ceo taj proruski deo spektra, jer se toga uzasno boji - po meni bez razloga.
A pri tom mora da drzi ceo taj proruski deo spektra, jer se toga uzasno boji - po meni bez razloga.
- Post n°595
Pri tom sigurno postoji i stalni pritisak s ruske strane, a on je bojazljiv covek.
- Post n°596
S druge strane, sta je cilj zapada? Da se bas do kraja resi problem ili su zadovoljni i sadasnjim stanjem da se ne salju haubice na Jarinje, da se ne dizu migovi na dronove, da nema blokade puteva na severu... Meni deluje da su zadovoljni i sadasnjim stanjem, ne vidim nesto "strasne i nikad vidjene pritiske na Vucica" u poslednje vreme. Ako je to tako, onda je kupljeno vreme
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°597
Mór Thököly wrote:A pri tom mora da drzi ceo taj proruski deo spektra, jer se toga uzasno boji - po meni bez razloga.
Boji se atentata?
I ja mislim da je bez razloga.
- Post n°598
ficfiric wrote:S druge strane, sta je cilj zapada? Da se bas do kraja resi problem ili su zadovoljni i sadasnjim stanjem da se ne salju haubice na Jarinje, da se ne dizu migovi na dronove, da nema blokade puteva na severu... Meni deluje da su zadovoljni i sadasnjim stanjem, ne vidim nesto "strasne i nikad vidjene pritiske na Vucica" u poslednje vreme. Ako je to tako, onda je kupljeno vreme
Meni lici da im je cilj da za sada na kratki rok popuste tenzije koje fabrikuje Putn na Balkanu. Nista ovim dogovorom o "normalizaciji" nije reseno sem da su iskoristili pritisak i na Vucica i na Kurtija da spuste svoje populisticke lopte.
- Post n°599
Pa to.
Evo, sad smo imali problem u tuzilastvu. Mi kao imamo pregovore sa EU i kao neka poglavlja u vezi pravosudja. Trebalo bi kao i oni da se oglasavaju kad se dese ovakve stvari. Is EU concerned? Alo EU, dje su vam pritisci?
Evo, sad smo imali problem u tuzilastvu. Mi kao imamo pregovore sa EU i kao neka poglavlja u vezi pravosudja. Trebalo bi kao i oni da se oglasavaju kad se dese ovakve stvari. Is EU concerned? Alo EU, dje su vam pritisci?
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°600
EU je neprijatelj Srbije, grobar demokratije, i to traje već 11 godina.