Ni Kosovo ni Evropa
- Post n°26
Re: Ni Kosovo ni Evropa
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°27
- Post n°28
Ovo je tipican Vucicev recept razvlacenja (po modelu "razgranicenja").
Зато што је фантазмагорија звана „отворени Балкан“ већ постала политичка мантра за status quo. Европска унија због своје објективне немоћи да овим земљама отвори европски пут са јасним циљем а не без њега као сада, до даљњег ће прихватити идеју којом се испуњава време и простор. Наредна седница Берлинског процеса, или процеса Брдо-Бриони – свеједно, бавиће се овом темом на најозбиљнији начин, као да је права. Тема ће се наћи и у неком запећку закључaка Европског савета на крају последњег самита у години. Комесар за проширење и шеф делегације ЕУ у Београду имаће предмет бављења бар за годину дана. Исто важи за више известилаца Европског парламента о Србији и региону, чија се имена већ месецима не скидају са наших медија. Биће посла у широком обиму за политичке професионалце, иако сви знају да на Балкану нема ничега новог.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°29
- Post n°30
Ali nad tom bazom ima i nadgradnja, tj ceo medijski hajp koji međusobno pojačavaju i oni koji se tome dive i oni koji to napadaju kao da je nešto posebno bitno.
SS pristupa temi formalistički, on misli da ako su u ime ubacili "Šengen" da sada stvarno treba da se analizira je li to Šengen i zašto nije i šta sve fali da bi bio to. Na kraju kapira koju će to ulogu imati u višoj politici - da bude tema oko koje se kao priča da se ispuni prostor i vreme. ž
Mislim da je stvar prozaičnija - ne dešava se mnogo toga a to malo što se dešava - relaksacija trgovinskih prepreka, lakše putovanje i vrv zapošljavanje i obrazovanje - pa što bih bio protiv toga?
Drugo, ko nije za članstvo Srbije u EU neka ne kuka zbog toga što se EU ne bavi previše ovim prostorom i što nema tu privlačnu snagu više.
- Post n°32
Nacrt Strateškog kompasa EU potvrđuje da nema širenja na Zapadni Balkan
Euractiv.com dobio je na uvid nacrt Strateškog kompasa EU. Riječ je o dokumentu usmjerenom na buduće razdoblje, a njime se želi osigurati zajedničko strateško usmjerenje u području sigurnosti i obrane te pridonijeti ostvarenju EU-ove razine ambicije u tom području, glasi službena definicija Strateškog kompasa.
...
I još jedna potvrda da EU ne planira u sljedećem razdoblju širenje na Zapadni Balkan. "EU je otvorena za suradnju s Ujedinjenom Kraljevinom na području sigurnosti i obrane te se obvezuje na jačanje dijaloga sa Zapadnim Balkanom, istočnim i južnim susjedstvom, Indo-Pacifikom i Latinskom Amerikom."
Zapadni Balkan se navodi kao izdvojeni entitet, ali na istoj razini kao i susjedstva, istočno su Moldova i Gruzija, primjerice. Nacrt naglašava važnost aktivnog pomorskog djelovanja EU na prostoru Indo-Pacifika.
...
http://euractiv.jutarnji.hr/euractiv/eu-pitanja/nacrt-strateskog-kompasa-eu-potvrduje-da-nema-sirenja-na-zapadni-balkan-15118623
- Post n°33
So happy to meet @DUALIPA at the @AtlanticCouncil Leadership Awards.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 11, 2021
Dua, you have such a great impact on the world.
With your music and your unique energy, we are all “levitating” pic.twitter.com/xPemFfywd6
- Post n°34
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°35
Del Cap wrote: I Kosovo i Evropa...So happy to meet @DUALIPA at the @AtlanticCouncil Leadership Awards.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 11, 2021
Dua, you have such a great impact on the world.
With your music and your unique energy, we are all “levitating” pic.twitter.com/xPemFfywd6
_____
- Post n°36
Del Cap wrote:Nacrt Strateškog kompasa EU potvrđuje da nema širenja na Zapadni Balkan
Euractiv.com dobio je na uvid nacrt Strateškog kompasa EU. Riječ je o dokumentu usmjerenom na buduće razdoblje, a njime se želi osigurati zajedničko strateško usmjerenje u području sigurnosti i obrane te pridonijeti ostvarenju EU-ove razine ambicije u tom području, glasi službena definicija Strateškog kompasa.
...
I još jedna potvrda da EU ne planira u sljedećem razdoblju širenje na Zapadni Balkan. "EU je otvorena za suradnju s Ujedinjenom Kraljevinom na području sigurnosti i obrane te se obvezuje na jačanje dijaloga sa Zapadnim Balkanom, istočnim i južnim susjedstvom, Indo-Pacifikom i Latinskom Amerikom."
Zapadni Balkan se navodi kao izdvojeni entitet, ali na istoj razini kao i susjedstva, istočno su Moldova i Gruzija, primjerice. Nacrt naglašava važnost aktivnog pomorskog djelovanja EU na prostoru Indo-Pacifika.
...
http://euractiv.jutarnji.hr/euractiv/eu-pitanja/nacrt-strateskog-kompasa-eu-potvrduje-da-nema-sirenja-na-zapadni-balkan-15118623
To je inicijativa tog instituta, nije zvanicna politika.
Ali, generalno, ove zemlje odavde koje imaju kakvu takvu perspektuvu clanstva (tu pigotivu mislim na Crnu Goru) ne treba ovakvim stbarima uopste da se zamaraju, nego sam da guraju poglavlja/klastere i onda uhvate povoljan politicki momenat.
- Post n°37
- Post n°38
- Post n°39
- Post n°40
- Na početku razgovora za "Vreme" Ernst kaže da proširenje Evropske unije kao koncept naprosto više ne postoji: "Verujem da svi to znaju, ali da se politika – u prvom redu govorim o EU – ne usuđuje da to izgovori. Zato što se boje da bi tako izgubili uticaj koji još uvek imaju, iako se on znatno smanjio. Glavni problem je što nemaju alternativnu ponudu. Zato se igra nastavlja".
"VREME": Kako se zove ta igra?
ANDREAS ERNST: Ponašamo se kao da vas hoćemo, a vi se ponašajte kao da želite da se pridružite.
- Da li je saznanje da je proširenje sahranjeno stiglo do mejnstrima, barem medijskog?
To se zbilja polako dešava. Mislim da će povratni efekat na politiku imati to što im je igra prozrena.
- Zašto je EU odustala od širenja članstva?
Zato što su kandidati male i komplikovane zemlje i što EU sama ima toliko problema pa misli da nije u stanju da smisleno organizuje proces novog proširenja. Može se reći da za to ima dobrih razloga. Ali, problematično je što u Briselu nisu našli alternativnu ponudu za balkanske zemlje.
- Koliko to stanje ima veze sa stanovništem francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je otvoreno rekao da nema proširenja pre reforme EU? A kada će reforma, to niko ne zna.
Makron je među onima koji najeksplicitnije izražavaju skepsu ili čak odbijanje ideje proširenja. To, naravno, ima veze sa francuskom idejom o EU kao tesno integrisanoj tvorevini. Ali, čini mi se da nisu u pitanju samo Makron ili Bugari sa bilateralnim problemima sa Makedonijom. Druge države se kriju iza ovih protagonista. Mislim da je mejnstrim među vlastima u EU da se proširenje ne želi.
- Najveći zagovornici proširenja odjednom su Mađarska, Slovenija i Austrija.
Posebno Mađarska, ali i Slovenija, nadaju se novim partnerima u vidu Aleksandra Vučića ili Edija Rame za drukčiji model EU kao saveza iliberalnih režima.
...
- Zapadni političari ga i dalje dvore. Fon der Lajen hvali pravnu državu, Merkel ne vidi nikakve probleme što je Srbija jednopartijska zemlja. Zašto?
Evropa ne vidi alternativu. U Srbiji se Vučić za sve pita i više nema nikog. To je za mene najveća drama u celoj priči. Ta zemlja u kojoj sam dugo živeo i znam da ima toliko talenta i pametnih ljudi, nikog drugog ne uspeva da iznedri. Dolaze neke stvari koje daju nadu, ekološki pokreti, građani koji se organizuju, ali nema širokog građanskog pokreta koji bi bio alternativa.
Jedino objašnjenje koje za to imam je migracija. Ali ne samo klasični odliv ljudi, nego i intimna migracija – ljudi koji su digli ruke, postali apolitični i možda samo još sade cveće u svojoj bašti. To je najgore od svega.
- Nije lako nešto promeniti kad jedna stranka kontroliše sve medije i pravosuđe, kad je uvezana sa mafijom. A onda dođu evropski parlamentarci koji u izbornim uslovima praktično ništa ne bi promenili.
Tačno, i to se mora reći: ljudi u Srbiji izgubili su saveznike spolja. Evropa više nije saveznik, osim pro forme, bez kvaliteta. Jedan od razloga migracije o kojoj sam govorio je baš taj što su evropski prijatelji napustili Srbiju, ostala je sama. Jasno mi je koliko je teško da dođe do promena. Ali, na posletku, spas može da dođe samo iz Srbije.
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1970848
- Post n°41
Bitan deo te priče će ostati neizgovoren u kakvom god work in progressu, a to je da sa ovakvima na vlasti (ne samo u Srbiji ali da ostanemo na njoj) Srbija prosto nije poželjan član.
To je 1/1
- Post n°42
- Post n°43
- Post n°44
- Post n°45
_____
- Post n°46
I can‘t take this leadership seriously anymore. Instead of apologizing to Vietnamese workers for inhuman conditions (a proper g‘ment would take responsibility for this) they defend human trafficking &modern #slavery by blaming me. Get a grip &start ruling your country @MFASerbia https://t.co/ABAe3Hyon9
— Viola von Cramon (@ViolavonCramon) November 21, 2021
_____
- Post n°47
Some facts: Fighting #trafficking is a fundamental of #EU accession. Art. 5 EU Charter Fundamental Rights; @coe Anti-Trafficking Convention; UN Palermo Protocol & @ILO‘s law. Good governance=implementing int‘l obligations for protection &welfare of the most vulnerable in #Serbia
— Viola von Cramon (@ViolavonCramon) November 21, 2021
- Post n°48
_____
- Post n°49
Viola fon Kramon sigurno može da nađe neku zemlju u kojoj njene reči nešto znače! SRBIJA NIJE JEDNA OD NJIH!
Ministar unutrašnjih poslova i predsednik PS Aleksandar Vulin, izjavio je danas da Viola fon Kramon sigurno može da nađe neku zemlju u kojoj njena reč nešto znači, ali da Srbija nije ta zemlja
- Neću iskoristiti činjenicu da hiljade stranih radnika u Nemačkoj trpe diskriminaciju, da žive bedno i da uslovi u kojima rade ne mogu da se porede sa uslovima u kojima rade nemački radnici. Neću podsetiti Violu Fon Kramon ni da je potomak naroda koji je u dva svetska rata u Srbiji streljao decu i pravio logore. Neću joj čak reći ni da šiptarski lobista nema prava da sudi o Srbiji, samo ću je pitati kako je sve što ima veze sa kineskim kapitalom prljavo i zašto je sve što industrijalizuje i zapošljava Srbiju loše i pogrešno - naveo je Vulin u saopštenju.
- Viola fon Kramon sigurno može da nađe neku zemlju ili bar teritoriju u kojoj njena reč nešto znači, Srbija nije ta zemlja - izjavio je Vulin povodom novih napada Viole Fon Kramon na vlasti u Srbiji.
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°50
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...