by disident Tue Nov 30, 2021 9:32 am
Гомила сабласних ликова је данас кренула у харангу против мене, изврћући оно што сам уистину говорио о Мариники Тепић (на Пинку, преко Скајпа). Ја сам деценијама већ посвећен румунској култури и њеном проучавању и промоцији у Србији. Писао сам о Николае Јорги, Димитрију Станилоје, Мирча Елијадеу, Михај Еминескуу, Константину Нојки, Иоану Кулијануу... и многим другима. Промовисао сам на Сајму књига повест о мученику страдалом у послератним комунистичким затворима, Валерију Гафенкуу ("Утамничени светитељ"), где сам активно учествовао у њеној промоцији у српској култури.
И ЗАТО САМ ТОЛИКО ЗГРОЖЕН ДА НЕКО, ПОПУТ МАРИНИКЕ ТЕПИЋ, АКТИВНО РАДИ НА РАЗДОРУ У НАШЕМ НАРОДУ, ИАКО ЈЕ РУМУНКА, ПРИПАДНИЦА НАРОДА СА КОЈИМ НИКАДА НИСМО РАТОВАЛИ. Не помињући Јасеновац и Братунац, она прича да смо ми починили геноцид у Сребреници и да је Косово албанско!
А у мом говору су направили превид једне "звучне запете", па нашли непостојећи смисао нечега што онда добија сасвим друго значење. Пазите сад:
Ја сам рекао - "Мариника Тепић је припадник националне мањине (звучна пауза), која мрзи Србију и српски народ, која је ушла код Чанка у његову антисрпску организацију када је била млада девојка... Она је национални непријатељ, не само политички и идеолошки".
А они (са Данас, Н1, Нове С...) су у транскрипту само ИЗБАЦИЛИ ЗАРЕЗ и свему дали тотално другачији, апсурдни смисао.
Послушајте то:
"Мариника Тепић је припадник националне мањине која мрзи Србију и српски народ, која је ушла код Чанка у његову антисрпску организацију када је била млада девојка..."
Па испада да ја, у овој интерпретацији, рекох да, тобоже, румунска "национална мањина - мрзи српски народ (?!!?)", а не да она, Мариника, мрзи наш народ... итд...
Говорио сам о њој, а не о румунској мањини. И то са згражањем, а не са мржњом, посебно према народу чију историју одлично познајем и поштујем. Чак толико да сам, својевремено, договарао, са једним нашим озбиљним издавачем, читаву књигу есеја о румунским интелектуалцима.
Толико о истинољубивости наших "политички коректних" непријатеља. И њиховом орвелијанском смислу за истину...
P. S.
А, када је реч о краљици Марији Карађорђевић, и о њој сам са одушевљењем писао, наглашавајући њену урођену отменост, племениту приврженост народу у који је дошла удајом и, посебно, њен виртуозни вајарски таленат.