Ne tako davno, imali smo i onaj strajk gladju Indijaca u Kraljevu
Vučićeva Srbija
- Post n°676
Re: Vučićeva Srbija
Jebeni RTV je skinuo sa sajta stare emisije Marine Fratucan. Secam se da je tamo bilo slicnih svedocenja nasih radnika koji su preko agencija isli u Rusiju.
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°677
PRL se javio https://twitter.com/PRLevice/status/1461022052236906497
U Garijevom stilu - tu je "Djindjic poceo, Vucic samo nastavio" tu je i "Drugi vam ne smetaju, samo Kinezi", itd
Partija radikalne levice - PRL@PRLevice
POLOŽAJ VIJETNAMSKIH RADNIKA NIJE IZUZETAK VEĆ PRAVILO
1) @PRLevice podržava štrajk radnika iz Vijetnama i njihove zahteve da im se omoguće humani uslovi smeštaja i rada.
2) Loš položaj radnika iz Vijetnama u Zrenjaninu nije nikakav izuzetak u Srbiji, već je posledica sistemskih privilegija koje se daju stranim investitorima poslednje dve decenije, odnosno privatizacije društvenih preduzeća koja je dovela do masovne nezaposlenosti.
3) Jedina ekonomska politika koja se vodi poslednjih dvadeset godina je privatizaciona pljačka domaće privrede i privlačenje stranih investicija na štetu radnika, dobro je da su se mediji i organizacije civilnog društvo zainteresovali za temu koja je u našoj javnosti bila tabu.
4) Ohrabrujemo medije i aktiviste civilnog sektora u Srbiji da nastave da istražuju u kakvim užasnim uslovima rade radnice i radnici u Srbiji u drugim fabrikama stranih investitora i na poljoprivrednim radovima ne samo u Zrenjaninu već širom Srbije.
5) Nadamo se da se ovo interesovanje za položaj radnika i radnica neće završiti samo na onima koji rade za određene investitore, i da je ovo samo početak široke društvene debate o katastrofalnim posledicama politike privatizacije i privlačenja stranih investicija.
U Garijevom stilu - tu je "Djindjic poceo, Vucic samo nastavio" tu je i "Drugi vam ne smetaju, samo Kinezi", itd
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°678
Kad pre! Prošlo je čitavih 5 dana od prve informacije...
- Post n°679
ficfiric wrote:Jebeni RTV je skinuo sa sajta stare emisije Marine Fratucan. Secam se da je tamo bilo slicnih svedocenja nasih radnika koji su preko agencija isli u Rusiju.
U Rusiju se odavno vise ne ide, sa izuzetkom malobrojnih paljevina i avanturista. Plata je isuvise mala, a uslovi bas bas losi. Celo leto je sad isao konkurs za Murmansk, nudili su i pocetnicima bez iskustva, ali odziv je bio nikakav. Ja pozovem da se raspitam, kaze mi ona sekretarica - ali da znate uslovi su malo vojnicki. U kom smislu - pitam ja. - Trideset i dve osobe su po sobi. -Uh... - Ali nisu svi odjednom! Dok jedni rade dnevnu (11 sati), drugi spavaju, i posle nocna obrnuto. Ja se zahvalih.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°680
ficfiric wrote:PRL se javio https://twitter.com/PRLevice/status/1461022052236906497
1) @PRLevice podržava štrajk radnika iz Vijetnama i njihove zahteve da im se omoguće humani uslovi smeštaja i rada.
2) Loš položaj radnika iz Vijetnama u Zrenjaninu nije nikakav izuzetak u Srbiji, već je posledica sistemskih privilegija koje se daju stranim investitorima poslednje dve decenije, odnosno privatizacije društvenih preduzeća koja je dovela do masovne nezaposlenosti.
3) Jedina ekonomska politika koja se vodi poslednjih dvadeset godina je privatizaciona pljačka domaće privrede i privlačenje stranih investicija na štetu radnika, dobro je da su se mediji i organizacije civilnog društvo zainteresovali za temu koja je u našoj javnosti bila tabu.
4) Ohrabrujemo medije i aktiviste civilnog sektora u Srbiji da nastave da istražuju u kakvim užasnim uslovima rade radnice i radnici u Srbiji u drugim fabrikama stranih investitora i na poljoprivrednim radovima ne samo u Zrenjaninu već širom Srbije.
5) Nadamo se da se ovo interesovanje za položaj radnika i radnica neće završiti samo na onima koji rade za određene investitore, i da je ovo samo početak široke društvene debate o katastrofalnim posledicama politike privatizacije i privlačenja stranih investicija.
Ocajno saopstenje.
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°681
Летећи Полип wrote:U Rusiju se odavno vise ne ide, sa izuzetkom malobrojnih paljevina i avanturista. Plata je isuvise mala, a uslovi bas bas losi. Celo leto je sad isao konkurs za Murmansk, nudili su i pocetnicima bez iskustva, ali odziv je bio nikakav. Ja pozovem da se raspitam, kaze mi ona sekretarica - ali da znate uslovi su malo vojnicki. U kom smislu - pitam ja. - Trideset i dve osobe su po sobi. -Uh... - Ali nisu svi odjednom! Dok jedni rade dnevnu (11 sati), drugi spavaju, i posle nocna obrnuto. Ja se zahvalih.
Tu bar kazu sta te ceka, ono je bio kriminal - oduzimanje dokumenata, itd. U toj emisiji su, secam se, pricali likovi iz Bogatica koji su uspeli da se vrate tako sto je jedan od njih slucajno poznavao vozaca Duginih autobusa koji ih je prosvercovao u Srbiju
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°682
Stara naslovnica
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°683
ficfiric wrote:Stara naslovnica
Mogli bi da ponove...
Last edited by Mór Thököly on Wed Nov 17, 2021 7:02 pm; edited 1 time in total
- Post n°684
Jedina ekonomska politika koja se vodi poslednjih dvadeset godina
Ah, tu smo...
- Post n°685
I da preduhitrim Garija da ne pocne da mlatara Djindjicem, ako cemo da se prisetimo predzoranovog doba, mislim da sam pominjao moja iskustva kad sam sljakao preko omladinske. Bio sam mozda dvadesetak dana 99-2000. u jednoj firmi sa jos dvadesetak omladinaca. Bez ikakve obuke su nas bacili na opasne poslove. Za to kratko vreme, od nas dvadesetak, jednom liku je cirkular isekao tetive na ruci i jedan se otrovao olovom (ne znam sta je na kraju bilo sa njim - cuo sam da je u bolnici i da nisu velike sanse).
Ja sam imao manju nezgodu - tecnost iz akumulatora mi je odletela u oci ali Romima hvala, ta tecnost je bila obicna voda a ne kiselina. Btw, radio sam jedan dan tamo gde se ovaj otrovao olovom. Od zastite, dobio sam tetrapak mleka. Tek nakon sto se onaj lik otrovao, shvatio sam zasto sam dobio to mleko - to je bila kao zastitta od olova. Nisam ni znao da se topi olovo tu gde sam sedeo.
Za te poslove su angazovali klince preko omladinske, verovatno zato sto im je bilo jeftinije da trose omladince prema kojima nemaju nikakve obaveze, nego stalno zaposlene radnike. Nakon petog oktobra, ta firma je zavrsila u vestima tako sto je u Rumi na stanici nadjen vagon radioaktivnog metala koji potice iz te firme.
Ja sam imao manju nezgodu - tecnost iz akumulatora mi je odletela u oci ali Romima hvala, ta tecnost je bila obicna voda a ne kiselina. Btw, radio sam jedan dan tamo gde se ovaj otrovao olovom. Od zastite, dobio sam tetrapak mleka. Tek nakon sto se onaj lik otrovao, shvatio sam zasto sam dobio to mleko - to je bila kao zastitta od olova. Nisam ni znao da se topi olovo tu gde sam sedeo.
Za te poslove su angazovali klince preko omladinske, verovatno zato sto im je bilo jeftinije da trose omladince prema kojima nemaju nikakve obaveze, nego stalno zaposlene radnike. Nakon petog oktobra, ta firma je zavrsila u vestima tako sto je u Rumi na stanici nadjen vagon radioaktivnog metala koji potice iz te firme.
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°686
ficfiric wrote:PRL se javio https://twitter.com/PRLevice/status/1461022052236906497
Dobro, bre, da li je neko stvarno pazio da se ne navede ime fabrike i zemlja odakle dolazi?
- Post n°687
mstislaw wrote:ficfiric wrote:PRL se javio https://twitter.com/PRLevice/status/1461022052236906497
Dobro, bre, da li je neko stvarno pazio da se ne navede ime fabrike i zemlja odakle dolazi?
A што би и наводио, има ли ове недеље неко да не зна где је Линглонг?
Иначе, неко и продаје њихове гуме у граду, локација: бивша Ластина станица у Милетићевој.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°688
Радио сам и ја са акумулаторима у војсци.ficfiric wrote:I da preduhitrim Garija da ne pocne da mlatara Djindjicem, ako cemo da se prisetimo predzoranovog doba, mislim da sam pominjao moja iskustva kad sam sljakao preko omladinske. Bio sam mozda dvadesetak dana 99-2000. u jednoj firmi sa jos dvadesetak omladinaca. Bez ikakve obuke su nas bacili na opasne poslove. Za to kratko vreme, od nas dvadesetak, jednom liku je cirkular isekao tetive na ruci i jedan se otrovao olovom (ne znam sta je na kraju bilo sa njim - cuo sam da je u bolnici i da nisu velike sanse).
Нисмо имали заштитне наочари, али су нам рекли да пазимо кад отворимо акумулатор како да спуштамо и да се не нагињемо, да нам не оде киселина у очи.
Ливење олова су радили ЦЛ.
А млеко се дели на доста послова где се ради са отровним супстанцама, и код боја и сл. Није заштита, већ помаже да се извуче из тела.
- Guest
- Post n°689
Ne pomaže mleko gotovo ništa, a naročito ne pomaže kod udisanja, to je urbana legenda. Eventualno može da obloži želudac i da malo uspori apsorpciju progutanih otrova, kao urgentna mera u očekivanju dolaska hitne pomoći, ali mislim da je i to dubiozno.
Sećam se da su mi vojnici sa Batajnice pričali da im daju pojačane doze mleka, kao fora da im manje smeta avionsko gorivo. Ništa to ne pomaže ali se osećaš zaštićeno i paženo.
Sećam se da su mi vojnici sa Batajnice pričali da im daju pojačane doze mleka, kao fora da im manje smeta avionsko gorivo. Ništa to ne pomaže ali se osećaš zaštićeno i paženo.
- Post n°690
Ма не помаже код тровања, већ због дуготрајне изложености.
Да се не таложи у телу и сл.
Да се не таложи у телу и сл.
- Guest
- Post n°691
Ne pomaže, sori, barem ne u statistički bitnoj meri. Ti misliš na interakciju olova i kalcijuma, gde kalcijum inhibira apsorpciju olova. To ne fercera nažalost baš najbolje, potrebno je mnogo kalcijuma da bi se dobio vidljiv zdravstveni efekat. Jedno vreme je to bio all the rage na rizičnim radnim mestima ali recentne studije su dosta obeshrabrujuće i jasne: moraju da se troše pare na zaštitu na radu a ne na mleko.
- Post n°692
Cousin Billy wrote:Ne pomaže mleko gotovo ništa, a naročito ne pomaže kod udisanja, to je urbana legenda. Eventualno može da obloži želudac i da malo uspori apsorpciju progutanih otrova, kao urgentna mera u očekivanju dolaska hitne pomoći, ali mislim da je i to dubiozno.
Stari stolar (nakon toga je dvije trećine radnog vijeka bio vozač) mi je pričao da su pedesetih u uglu radionice obavezno imali lonac sa mlijekom, piješ kad i koliko ti se pije. Pomaže li mlijeko kad je drvna prašina?
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°693
Onom decku nije pomoglo, ne znam koliko je dugo radio ali ne verujem da je sastavio duze od dva-tri meseca
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°694
Cousin Billy wrote:
Ništa to ne pomaže ali se osećaš zaštićeno i paženo.
Што те јача пси'ћки и организам се спремније бори. Е сад је већ до количине, против отрова може тело само донекле, преко некле је већ јебигица.
Сећам се кад су ме оператерке салетале са причама, да се распитам, да прегледам стручну литературу, око тих монитора, колико то стварно зрачи, је ли опасно, трудноћа а, а, а?
На крају се свело на то да су гледале могу ли да измунтају преурањену пензију, додатак на регрес или макар који слободан дан. Или да се организује неко саветовање на Копаонику, ма дај бар нешто.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°695
Zašto to o fabrici nije na topiku o fudbalu?
- Post n°696
au kakve spektakularne relativizacije samo zato sto brat Si ...
jezivo
jezivo
- Post n°697
Bolje je pitanje zasto topik o LLSL nije ovde
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°698
Sad kad moralno zgroženi Bjeković raskine sponzorski ugovor.
- Post n°699
This is modern day slavery happening in Serbia, a country aspiring to join the EU!
— S&D Group (@TheProgressives) November 17, 2021
We condemn this and urge the Commission and Serbian authorities to investigate and punish all responsible for these inhumane working and living conditions.https://t.co/0b4OfRu6YT
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°700
Како је сад не знам, али је поента да је узимао због дугорочног ефекта малих доза, не као заштита од тровања.Cousin Billy wrote:Ne pomaže, sori, barem ne u statistički bitnoj meri. Ti misliš na interakciju olova i kalcijuma, gde kalcijum inhibira apsorpciju olova. To ne fercera nažalost baš najbolje, potrebno je mnogo kalcijuma da bi se dobio vidljiv zdravstveni efekat. Jedno vreme je to bio all the rage na rizičnim radnim mestima ali recentne studije su dosta obeshrabrujuće i jasne: moraju da se troše pare na zaštitu na radu a ne na mleko.
Видим на гуглу да се и даље спомиње:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15474612/
https://www.eatright.org/health/wellness/preventing-illness/how-to-fight-lead-exposure-with-nutrition