Za pozdrav "Za dom" je rekao da se radi o ariji iz Zajčeve opere i da je to "jedan kontekst koji je kasnije duboko kontaminiran".
"Sada sam hrvatski predsjednik i znam koliko nas se discipliniralo, maltretiralo i koliko nam se prigovaralo i upozoravalo, predsjednika Tuđmana prvog, da se ne koristi pozdrav koji je kontaminiran zbog suradnje s nacistima", rekao je Milanović.
"Ista je stvar sa 'Slava Ukrajini'. Što recimo nedostaje hrvatskom pozdravu 'Domovini vjerni'? Meni je to najljepši pozdrav. Imaš deset varijacija koje mogu biti jasne i da ne štete Hrvatskoj", rekao je Milanović.
Smatra da bi i oni koji ne dijele njegovo mišljenje o tom pozdravu trebali prvenstveno gledati interes zemlje.
Tuđman II
Na pitanje novinara o pokliču "Slava Ukrajini" rekao je da su se pod tim pokličem "organizirali i borili ljudi, tj. neljudi, prema kojima su ustaše bili kavaliri".
"To su bile bešćutne ubojice, i to puno efikasnije od ustaša. (Stepan) Bandera, (Roman) Šuhevič, to su najgori zločinci Drugog svjetskog rata. Masovni ubojice. Šta su izabrali taj pozdrav, šta ne može nekako drugačije", rekao je predsjednik i pritom istaknuo da u "svojoj domovini" neće trpjeti pozdrav "Za dom spremni" jer je "duboko kontaminiran" i nanosi veliku štetu Hrvatskoj.
ZOKA
Nemojte to raditi i pozivam i hrvatske političare da to ne govore", dodao je predsjednik i poručio da takve stvari u svojoj domovini ne trpi. Podsjetio je da je to poklič pod kojim su kasnije tisuće ljudi dobrovoljno regrutirane u SS diviziju u Ukrajini.
"Hrvati čak recimo nikada nisu išli u SS divizije, imali su svoje legionarske, ali ne SS formacije pod njemačkim zapovjedništvom, da ne bi morali ići u ustaše", dodao je šef države.
"Znam da postoje ljudi koji su se borili pod tim pokličem 'Za dom spremni' uz najbolju namjeru, ali hajdemo se dogovoriti da je to štetno za nas, idemo to naprosto gurnuti sa strane", poručio je Milanović.
Cviet hrvatstva propo