Patriote srpske
- Post n°376
Re: Patriote srpske
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°377
Mislim, vreme je da "otmemo" te stihove Ljotićevcima i "vratimo" narodu. I to baš na Dan pobede. I to 5 pesama, ne jednu. I baš pored stihova o onima koje su ti Ljotićevci vodili na streljanje.
- Post n°379
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°380
da li on jebe sa leptir mašnom i u narandžastim čarapama?
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°381
Inače, ja sam svojevremeno kačio ovaj tekst iz Vladušićevog Novog polisa, koji je 1/1 ljotićevski (poziva se na "rumunskog političara Kornelija Kodreanua" - sećam se da se boomer crook s tim zajebavao).
http://www.novipolis.rs/sr/dosije/30331/nea-politeia--novi-najbolji-moguci-oblik-drustvenog-uredjenja.html
Jel se seća neko gde? Pretražujem forum već danima i ne uspevam da nađem.
A evo u čemu je fora. Ja sam tad primetio da je tekst lajkovao niko drugi neko ovaj letpirmašnić.
Bilo mi je zanimljivo, ali nisam tome pripisivao neko dublje značenje. Ali eto ti sad.
http://www.novipolis.rs/sr/dosije/30331/nea-politeia--novi-najbolji-moguci-oblik-drustvenog-uredjenja.html
A evo u čemu je fora. Ja sam tad primetio da je tekst lajkovao niko drugi neko ovaj letpirmašnić.
Bilo mi je zanimljivo, ali nisam tome pripisivao neko dublje značenje. Ali eto ti sad.
_____
- Post n°382
otvorena je a i privlačna pozicija novog dragoša kalajića, fali to na srpskoj sceni.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°384
Bokte
https://mediasfera.rs/2018/10/11/beograd-je-ljubav-gospodin-pravi-cuvar-beograda-dejan-ristic/
https://mediasfera.rs/2018/10/11/beograd-je-ljubav-gospodin-pravi-cuvar-beograda-dejan-ristic/
_____
- Post n°385
Erős Pista wrote:Ukratko, Ristic lazovcina. Jbt, izadjes na tv i mrtav ladan slazes, umesto da kazes - ne znam, ispitacemo, blatruc. Kakav je to lik.
Da, potpuni bezobrazluk, pritom je velika verovatnoća da je kao bivši direktor Narodne biblioteke Srbije znao da su Nastasijevićeva sabrana dela u celosti dostupna u digitalnoj verziji na njenom sajtu.
Verovatno su i on i nalogodavac računali da će zatrpati pokušaje demantovanja u javnosti, što se i dešava.
Pogledajmo samo kako je njegova izjava preneta u tabloidima:
LAŽNA VEST UZBURKALA JAVNOST Istoričar Dejan Ristić: Stihovi recitovani na akademiji povodom Dana pobede nemaju veze sa Ljotićem
- Post n°386
disident wrote:https://nomad.ba/markovic-kako-je-momcilo-nastasijevic-postao-ljoticev-dobrovoljac?fbclid=IwAR2fy7uPHvyTrt5rx4JoUDsjJV3tC92xEDdeUmsrHbFKqkotx6WQletYL6g
Sa linka:
Pročitam ponovo recitovane stihove, kao i izostavljene strofe u kojima se veličaju Zbor i Ljotić, i proleti mi kroz glavu misao da se ovde radi o dobrovoljačkoj lirici.
Onda se setim da sam tu sintagmu našao u Filosofiji palanke, u delu koji se bavi srpskim nacizmom. I stvarno, Konstantinović piše o knjizi dobrovoljačke lirike Tvrđava koja je izašla 1944. godine, odnosno o pogovoru koji je pisao Dimitrije Najdanović, pa odatle izvlači osnovne odlike poetike srpskog nacizma. Iz citiranih delova pogovora je jasno da bi inkriminisane pesme mogle da potiču odatle, ali Konstantinović se uopšte ne bavi stihovima iz ljotićevske antologije, već samo Najdanovićevom poetikom. Jasno je samo da su u Tvrđavi objavljene pesme raznih stihoklepaca koji su tokom Drugog svetskog rata pripadali Ljotićevom pokretu, njihova imena su očigledno beznačajna, zato ih Konstantinović i ne pominje.Zbirka dobrovoljačke lirike
Nikada nisam video tu knjigu po antikvarnicama, nisam je držao u rukama, pojma nemam šta je unutra. Možda bi se mogao pronaći neki polovni primerak na netu? Kuća za sunce imala je jedan komad, ali su ga prodali – reč je o drugom izdanju, Štamparija Iskra, Minhen, 1977. godine. Možda neko na Kupindu nudi primerak? Bingo! Jedan primerak drugog izdanja je, doduše, prodat, ali je prodavac postavio fotografiju na kojoj se vide dve pesme – „Mi nismo više deca“ i „Dobrovoljci“ koje su napisali izvesni Vukadin Đ. Kecan i Gojko M. Tabaković, a stihovi su im od iste vrste kao oni sa svečane akademije. Na primer: „Ali sveti zavet onim što su pali / Mora da ispuni omladina dična… // Zato lete smelo poput starih diva / Velikome cilju da stignu što pre, / A mi znamo dobro, uvek tako biva: / Za istinu, eto, mora da se mre“.
Ostao je još jedan neprodat primerak na Kupindu, a prodavac je postavio i dve fotografije na kojima se vidi sadržaj „zbirke doborovoljačke lirike“, ne baš ceo, već od 68. do 251. strane. I tu imam šta da vidim: u ciklusu „Pesme pobede“ jedna za drugom poređale se tri pesme, odnekud znane: „Mi znamo borbu“ (str. 206), „Vi mrtvi niste“ (207) i „Borba već se bliži kraju“ (208). Potom idu još dve pesme, a odmah iza njih, na 211. strani, naša stara poznanica „Već kuca čas“. Nedostaje samo „Jedan za sve, svi za jednoga”, ali sadržaj je nepotpun, ne bi me čudilo da se može pronaći na nekoj od prvih 67 stranica.
https://www.kupindo.com/Ostalo/53921825_Tvrdjava-Zbirka-dobrovoljacke-lirike
- Post n°387
nije ristic ljoticevac vec dobra stara budala. nije mu ovo prvi put da se zalece. tako je on prvo popularisao ono ludilo oko OZNA isledjivanja lera gde je ovaj navodno rekao da je hitler zeleo da unisti srpsko nacionalno bice pa je onda to govno pojeo na televiziji ove godine.
s druge strane je isto prilicno predano raskrinkavao onu glupost da su vojvodu bojovica ubili skojevci.
dakle on je tip koji voli da je blizu "ljudi koji znaju" i koji je blizak odredjenim crkvenim krugovima i koji nekriticki prihvata svaku kafansku pricu.
s druge strane je isto prilicno predano raskrinkavao onu glupost da su vojvodu bojovica ubili skojevci.
dakle on je tip koji voli da je blizu "ljudi koji znaju" i koji je blizak odredjenim crkvenim krugovima i koji nekriticki prihvata svaku kafansku pricu.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°388
On inače nije samo lažno tvrdio da je u pitanju Nastasijević, već i optužilo kritičare proslave da "negiraju značaj dela velikih naših umetnika" i da pokušavaju da spreče afirmaciju "jednog od najvećih srpskih i evropskih pesnika čitavog XX veka" u članku čiji naslov počinje sa "Lažna vest uzburkala javnost" .
kurir.rs/vesti/drustvo/3684599/lazna-vest-uzburkala-javnost-istoricar-dejan-risticKao jedan od članova tročlane stručne komisije koja je pogledala sve scenarije koji su prispeli na javni poziv, [istoričar Dejan] Ristić kaže da se Komisija odlučila upravo za taj scenario s obzirom da je bio najkvalitetniji i da je sadržao najznačajnija dela naše i svetske poezije, odnosno muzičke umetnosti.
Dodaje da nisu imali nikakvu dilemu kada su u pitanju stihovi Momčila Nastasijevića.
"Ako bismo išli logikom da negiramo značaj dela velikih naših i svetskih umetnika koja bi bila u nekom periodu zloupotrebljena mimo njihove volje onda bismo morali da zabranimo dela Ezre Paunda, Vagnera ili Hajdegera i mnogih drugih koje su pripadnici ili ideolozi različitih mračnih ideologija 20. veka zloupotrebljavali ne bi li dali nekakvo utemeljenje svojim tvrdnjama", naveo je Ristić.
Nada se takođe da niko u našoj zemlji i našem društvu nema problem sa tim da se afirmiše jedan od najznačajnijih srpskih i evropskih pesnika čitavog 20. veka.
- Post n°389
boomer crook wrote:nije ristic ljoticevac vec dobra stara budala. nije mu ovo prvi put da se zalece. tako je on prvo popularisao ono ludilo oko OZNA isledjivanja lera gde je ovaj navodno rekao da je hitler zeleo da unisti srpsko nacionalno bice pa je onda to govno pojeo na televiziji ove godine.
Ma verujem da si u pravu, sprdam se malo.
_____
- Post n°390
Erős Pista wrote:Inače, ja sam svojevremeno kačio ovaj tekst iz Vladušićevog Novog polisa, koji je 1/1 ljotićevski (poziva se na "rumunskog političara Kornelija Kodreanua" - sećam se da se boomer crook s tim zajebavao).
Ovo trazis? https://vasudeva.forumburundi.com/t60p150-fasizam-i-desni-ekstremizam-ante-portas#158154
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°391
Nije to, to sam i ja našao, ali nije taj tekst, an nije ni na tom topiku, prelistao sam sve.
_____
- Post n°392
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/prizori-s-dana-pobjede-zaprepastili-sve-izjednacili-tita-i-drazu-pjevali-fasisticke-pjesme-15072259SKANDAL U SRBIJI
Prizori s ‘Dana pobjede‘ zaprepastili sve, izjednačili Tita i Dražu, pjevali fašističke pjesme
Zanimljiv je bio i patetični i kontroverzni govor Aleksandra Vučića, koji ni jednom nije spomenuo Tita
- Post n°393
E, to je ono. Krenuo đir, što rekla Blitva
_____
- Post n°394
Na listi mojih pet peeves pored lošeg kerninga i ruskog italika je i činjenica da brdo književnosti koje je po zakonu na listi public domain, nije skenirano, dekodirano, upakovano i okačeno na gutenberg.org na polzu naroda svoga.
Jer da jeste, proveravanje ko je šta i kada pisao bi trajalo par sekundi i onda ne bi dolazilo do ovakvih stvari.
Ali nisam ja direktor Narodne biblioteke pa da brinem o tome.
Jer da jeste, proveravanje ko je šta i kada pisao bi trajalo par sekundi i onda ne bi dolazilo do ovakvih stvari.
Ali nisam ja direktor Narodne biblioteke pa da brinem o tome.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°395
rumbeando wrote:On inače nije samo lažno tvrdio da je u pitanju Nastasijević, već i optužilo kritičare proslave da "negiraju značaj dela velikih naših umetnika" i da pokušavaju da spreče afirmaciju "jednog od najvećih srpskih i evropskih pesnika čitavog XX veka" u članku čiji naslov počinje sa "Lažna vest uzburkala javnost" .
kurir.rs/vesti/drustvo/3684599/lazna-vest-uzburkala-javnost-istoricar-dejan-risticKao jedan od članova tročlane stručne komisije koja je pogledala sve scenarije koji su prispeli na javni poziv, [istoričar Dejan] Ristić kaže da se Komisija odlučila upravo za taj scenario s obzirom da je bio najkvalitetniji i da je sadržao najznačajnija dela naše i svetske poezije, odnosno muzičke umetnosti.
Dodaje da nisu imali nikakvu dilemu kada su u pitanju stihovi Momčila Nastasijevića.
"Ako bismo išli logikom da negiramo značaj dela velikih naših i svetskih umetnika koja bi bila u nekom periodu zloupotrebljena mimo njihove volje onda bismo morali da zabranimo dela Ezre Paunda, Vagnera ili Hajdegera i mnogih drugih koje su pripadnici ili ideolozi različitih mračnih ideologija 20. veka zloupotrebljavali ne bi li dali nekakvo utemeljenje svojim tvrdnjama", naveo je Ristić.
Nada se takođe da niko u našoj zemlji i našem društvu nema problem sa tim da se afirmiše jedan od najznačajnijih srpskih i evropskih pesnika čitavog 20. veka.
pa ono glupi cvrcak pao u govna pa se cupa. inace ovaj citat je zenit mongoloidnog razmisljanja: niko nije zloupotrebljavao paunda i hajdegera. ljudi bili fasisti. paund bogami do samog kraja.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°396
https://pescanik.net/divna-apoteoza-dimitrija-ljotica/Ipak, malo bolji uvid u pesništvo Momčila Nastasijevića (kog je TANJUG preimenovao u M. Anastasijevića) ukazuje na nešto posve drugo. Naime, u Srbiji nema mnogo relevantnih kritičkih izdanja, naročito kada je reč o autorima iz 19. ili s početka 20. veka. Jedno od najboljih izdanja sabranih dela, koja su priređena za poslednjih 50 godina svakako su Sabrana dela Momčila Nastasijevića u 4 knjige, odnosno 5 tomova, koja je povodom pedesetogodišnjice smrti ovog pesnika priredio najveći poznavalac njegovog književnog opusa – prof. dr Novica Petković. U kratkom pogovoru prvoj knjizi, a pre opsežnih komentara svake pesme, dr Petković je napisao sledeće: „U prvu knjigu Sabranih dela (Poezija) unesene su sve pesme Momčila Nastasijevića: one koje je on sam objavio, koje su kasnije drugi objavili i koje je priređivač našao u rukopisima. Za razliku od dosadašnjih izdanja, ovde se uz pesme štampaju i njihove verzije… Štampa se zapravo bez izuzetka sve što se moglo naći u rukopisnoj zaostavštini, podjednako kao i u dosadašnjim izdanjima i periodičnim publikacijama“ (Kurziv S. I.). Dakle, u ovom kritičkom izdanju nemoguće je pronaći pesme koje su odjekivale na sceni Narodnog pozorišta („Mrtvi niste“, „Svi za jednoga“, „Mi znamo borbu što nas čeka“) kao „divna apoteoza junaštva“. Onaj ko imalo poznaje Nastasijevićevu poeziju, njegov hermetični izlomljeni stih, retke i inventivne rime, fakturu pesme, individualistički svet pevanja i mišljenja, transgresiju subjekta prema biljkama i stvarima, već na prvi pogled može doći do zaključka da stihovi recitovani Vučiću u čast pobede nad fašizmom ne pripadaju modernisti Momčili Nastasijeviću, već dolaze iz emigrantskih izdanja zboraških koračnica, u koje su svakako uvrštena i neka ostvarenja pesnika oduševljenih Zborom, kao što je to bio Mitrofan Matić (1911-1941), jeromonah iz manastira Čokešina.
_____
- Post n°397
Zašto u biografiji Saše Ilića na Peščaniku ne piše da je zaposlen u Narodnoj bilbioteci Srbije?
Još jedna stvar koja me nervira - nepotpuna informacija.
Još jedna stvar koja me nervira - nepotpuna informacija.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°398
Erős Pista wrote:Bokte
Znaci bice - predsednik, premijer, patrijarh, gradonacelnik i clan komisije za odobravanje proslave Dana pobede
- Guest
- Post n°399
na stranu ove ideološke pesmice i slične stvari koje inače ne bih primetio, ali porasteš pa obučeš odelo i još meTneš leptir mašnu
zar nije cilj da čovek provede život u gaćama, eventualno pižami ili trenerci?
zar nije cilj da čovek provede život u gaćama, eventualno pižami ili trenerci?
- Post n°400
Ma bizar.
_____