Crna Gora
- Post n°426
Re: Crna Gora
To kako vuciceva propagandna masinerija pravi neprijatelja od Krivokapica je novi nivo spektakla.
- Post n°427
Pa malo previse objasnjavaju foru
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°428
Krivi živi u okruženju koje aktivno razmatra svoje alternative u odnosu na njega, mislim i na DF i na Dritana i na drugu familiju.
- Post n°429
Exclusive: Montenegro counts on EU aid, asset sales to ease burden of China debt -officials
By Aleksandar Vasovic, Gabriela Baczynska
BELGRADE/BRUSSELS (Reuters) - Montenegro, a tiny Balkan state in heavy debt to China, is negotiating to tap hundreds of millions of euros in cheap European Union credit and preparing to sell off state assets to ease its financial dependence on Beijing, senior officials said.
Montenegrin indebtedness to China is at the heart of a hot debate about Chinese influence in Europe and could complicate EU expansion into the Balkans, EU officials, who asked not to be identified, told Reuters. Montenegro is a candidate to join the EU, a process that requires meeting fiscal standards.
Montenegro borrowed $944 million from China in 2014 to fund a 41-km (25-mile) stretch of highway, which foes of then-Prime Minister Milo Djukanovic dubbed the “Road to Nowhere”, saying it typified waste and mismanagement under his rule, an accusation he denied.
It was to be the first leg of a 163-km link to neighbouring Serbia, touted as a way to facilitate China-Europe trade via the Balkans. The 41-km segment, originally due for completion in 2019, is now set to be finished by Nov. 30.
But critics including Montenegrin opposition leaders, local economists, anti-corruption activists as well as the World Bank and International Monetary Fund called the highway an unnecessary white elephant when the loan was signed.
Those opposition figures are now in the government of Prime Minister Zdravko Krivokapic as it pursues negotiations with EU lenders to improve its financial position.
Total government debt now equals 103% of economic output. Cheap EU funds could give Montenegro more financial headroom to invest in projects that will boost the economy, hit hard by the COVID-19 pandemic, said an EU official involved in the talks.
GERMAN, FRENCH, ITALIAN CREDIT?
Brussels has turned to Germany’s Reconstruction Credit Bank (KfW) and the French Development Agency (AFD) - both state-owned development banks - as well as Italian state lender CDP to spearhead the financial aid, the EU official said.
“The plan is that we get offers from the three of them and then blend them together,” the official said. “Hopefully, an offer could be ready in the coming weeks, before the summer.”
A source familiar with the EU approach to Italy’s CDP said the EU had asked it, among others, to propose solutions for Montenegro but concrete steps had yet to be taken.
AFD did not respond to a request for comment. KfW declined to comment.
The European Commission and Montenegro initially debated refinancing the Chinese debt but abandoned the idea because it would have required Beijing’s approval and they did not think China would be amenable, the EU official said.
A Chinese Foreign Ministry spokesperson said the highway was important for Montenegro’s socio-economic development and that Beijing put great importance on developing ties with the Adriatic coastal republic of 628,000 people.
The state-owned Export Import Bank of China, which extended the 20-year loan, did not respond to a request for comment.
The European Commission said it would keep working with Montenegro to support its infrastructure projects and was open to supporting remaining sections of the highway project.
“The Commission will continue to support Montenegro on its path to membership and in this context work with the country to find financial solutions for its investment projects and also ensure the sustainability of its public debt,” spokesperson Anna Pisonero said. She declined to elaborate.
PRIME WATERFRONT
Montenegro, famed for its spectacular mountain scenery and serrated coastline, also wants to launch a long-awaited audit of state assets, from railways to prime seaside land, with the aim of selling some of them to help it pay down government debt.
“We need to have a strategic overview of our state-owned sector,” Finance Minister Milojko Spajic told Reuters.
Major state assets include power firm EPCG, two major airports, the main seaport of Bar, and property coveted for tourism development, including the Great Beach, 12 km (seven miles) of sandy coast near the Albanian border, according to Montenegrin economist Zarija Pejovic.
The state still owns several former Yugoslav navy berths and installations in the picturesque Bay of Kotor. In the past, the government has sold naval land for tourism development.
Spajic did not give an estimate for how much money could be raised from asset sales.
It is unlikely, though, that privatisation alone will be enough to significantly ease Montenegro’s debt burden, according to Dejan Milovac of Montenegro’s MANS anti-graft watchdog.
Montenegro has already agreed with China to defer repayment of the first 60-million-euro tranche of the loan, now due in late 2022. The deferment is in line with delays on construction of the road by Chinese developer CRBC, the government says.
Spajic said Montenegro was also looking at using a financial derivative to effectively swap the Chinese loan into euros from dollars and cut the interest rate to 0.6% from 2%.
Finding a counterparty willing to enter into such a contract could be a tall order, according to an official at an international commercial bank in Montenegro.
“This government can hedge but why would anyone give them an interest rate from 2% in USD to 0.6% in euros?” he said.
- Post n°430
Meni je najvažnija politička vest što je skupština jednoglasno bez glasova DPS vratila Valandos Albancima. Odmah zatim sreli su se Cungu i Bečić što može da znači ulazak Force u vladu.
Čak je i DF u diskusiji o Srebrenici, pominjao partizanske zločine nad Albancima u Baru 1945, pored zločina nad Srbima u Pivi, kao nešto što je namerno zaboravljeno.
Naravno, svako tu gleda svoj interes ali to može da znači jačanje sadašnje vlasti.
O snazi koalicije može da govori i što će u HNovim (možda) lokalna Novska lista da izduva za pozicije, jer jednostavno nije potrebna.
U diskusiji na skupštini obično vrlo staloženi Bečić je u jednom trenutku Draginji pomenuo procente - Demokrate na 30% što mislim, nije nerealno.
Danas je dan kad u penziju odlazi Draginjin Stanković, a Katnića će morati da poteraju.
Izabran je i novi savet RTCG tako da će valjda ona bruka da prestane.
Čak je i DF u diskusiji o Srebrenici, pominjao partizanske zločine nad Albancima u Baru 1945, pored zločina nad Srbima u Pivi, kao nešto što je namerno zaboravljeno.
Naravno, svako tu gleda svoj interes ali to može da znači jačanje sadašnje vlasti.
O snazi koalicije može da govori i što će u HNovim (možda) lokalna Novska lista da izduva za pozicije, jer jednostavno nije potrebna.
U diskusiji na skupštini obično vrlo staloženi Bečić je u jednom trenutku Draginji pomenuo procente - Demokrate na 30% što mislim, nije nerealno.
Danas je dan kad u penziju odlazi Draginjin Stanković, a Katnića će morati da poteraju.
Izabran je i novi savet RTCG tako da će valjda ona bruka da prestane.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°432
Kenja Krivi, preterao je juče u skupštini.
Danas je DF odbio da glasa za razuman amandman na budžet gde bi se kineski dug preveo u evre i spustio kamatu na 1%. Da se razumemo, DF je stoka, ali nema potrebe da Krivi to naglašava u skupštini, osim ako neće da ruši svoju vladu.
Sednica na kojoj treba da se smeni Leposavić kasni tačno 3,5 sata, tj. upravo je počela...
edit: zaboravih, DPS nije u skupštini što znači da će Demokrate glasati za smenu Leposavića... Nemam pojma kako će ova vlast dalje.
Danas je DF odbio da glasa za razuman amandman na budžet gde bi se kineski dug preveo u evre i spustio kamatu na 1%. Da se razumemo, DF je stoka, ali nema potrebe da Krivi to naglašava u skupštini, osim ako neće da ruši svoju vladu.
Sednica na kojoj treba da se smeni Leposavić kasni tačno 3,5 sata, tj. upravo je počela...
edit: zaboravih, DPS nije u skupštini što znači da će Demokrate glasati za smenu Leposavića... Nemam pojma kako će ova vlast dalje.
_____
- Post n°434
Lekić se neuobičajeno uvredio, tako da kapiram da možda postoji neki dogovor gde bi on zamenio Krivokapića.
Zaboravio sam najbitniju stvar: raspisan je konkurs za direktora RTCG tako da se za mesec dana može očekivati normalnija televizija.
Zaboravio sam najbitniju stvar: raspisan je konkurs za direktora RTCG tako da se za mesec dana može očekivati normalnija televizija.
_____
- Post n°435
jarana ce mi proglasiti za precednika pradomovine
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°436
Glasovima DPS smenjen ministar i izglasana rezolucija o Srebrenici.
DF povukao podršku vladi. Vlada je u padu.
_____
- Post n°437
Mr.Pink wrote:jarana ce mi proglasiti za precednika pradomovine
Пепепеј организовао некакве изборе? Ко ће бити прецедник, Зли Гли?
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°438
sumnjam da ce se ici na nove izbore. ne mislim ni da ce krivokapic da ode sa mesta premijera (mislim daj boze jer je lik do zla boga konfuzan i bez cvrstog stava. lekic bi bio odlicno resenje ali ..)Notxor wrote:Glasovima DPS smenjen ministar i izglasana rezolucija o Srebrenici.
klimava koalicija nastavlja svoj zivot.
zalosno je sto bar nisu ujedinjeni oko najvaznije stvari a to je unistenje dps-a. dok god oni postoje kao relevantni politicki igrac crna gora nece imati stabilnosti.
- Post n°439
Posao skupštine je da donosi zakone većinom glasova. Danas je većinu obezbedio DPS.
Ili će DPS da ruši vladu ili će biti manjinska vlada uz podršku DPS što mi je neverovatno.
Videćemo narednih dana ali mislim da je DF izašao iz konstruktivnog rada u skupštini i ne samo to nego mislim da će krenuti u opstrukciju sa pozicije stranke na vlasti što je za vladu još gore.
edit: Cetinje, danas
Ili će DPS da ruši vladu ili će biti manjinska vlada uz podršku DPS što mi je neverovatno.
Videćemo narednih dana ali mislim da je DF izašao iz konstruktivnog rada u skupštini i ne samo to nego mislim da će krenuti u opstrukciju sa pozicije stranke na vlasti što je za vladu još gore.
edit: Cetinje, danas
_____
- Post n°440
situacija jeste teska, ali verovatno ce vlada izdrzati do godisnjice oluje da posalje predstavnika. za posle nisam siguran.
_____
????
- Post n°441
Daleko je avgust.
11. juli je upravo proglašen danom sećanja na žrtve Srebrenice, a istom odlukom se zabranjuje negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici.
Znaš kad će DF na to da pristane? Nikad.
Tako da mislim da su na redu izbori, posle nekoliko nedelja ili meseci pregovaranja, krize i slično.
Živi bili,...
Inače, u HNovom je vreme lepo, voda još uvek hladna, a u prodavnicama je skuplje nego u Beogradu od 1,5 do 2 puta.
Svuda su oglasi, traže se kuvari, konobari,... puno praznih lokala traže zakupce.
11. juli je upravo proglašen danom sećanja na žrtve Srebrenice, a istom odlukom se zabranjuje negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici.
Znaš kad će DF na to da pristane? Nikad.
Tako da mislim da su na redu izbori, posle nekoliko nedelja ili meseci pregovaranja, krize i slično.
Živi bili,...
Inače, u HNovom je vreme lepo, voda još uvek hladna, a u prodavnicama je skuplje nego u Beogradu od 1,5 do 2 puta.
Svuda su oglasi, traže se kuvari, konobari,... puno praznih lokala traže zakupce.
_____
- Post n°442
Posle upada Cetinjana u manastir, sinoć su Budvani krenuli gore, ali su ih Cetinjani oterali nazad.
Ovo sve izgleda smešno, ali ne mora tako da se završi.
Ovo sve izgleda smešno, ali ne mora tako da se završi.
_____
- Post n°443
Restrukturiranje propo
PODGORICA - Od dva aviona u vlasništvu ToMontenegra, drugi će ostati bez motora zbog duga Montenegro Erlajnsa (MA) jer je kompanija Gecas, koja ga je iznajmljivala, već pokrenula postupak njegovog skidanja, rekli su za "Vijesti" iz nove crnogorske avio-kompanije.
Naveli su da oni neće platiti dug bivšeg državnog avio-prevoznika jer nemaju pravni osnov da to učine. Montenegro Erajns je, navodi list, još pre tri godine sklopio ugovor u unajmljivanju ovog motora za oko 2.300 dolara dnevno, a zakup je prestao da plaća početkom decembra prošle godine, odnosno mesec pre nego što su obustavili rad.
- Post n°444
Janko Suvar wrote:situacija jeste teska, ali verovatno ce vlada izdrzati do godisnjice oluje da posalje predstavnika. za posle nisam siguran.
davno nisi jeo govana ili nisam to ispratio... čestitam
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°445
nisi pratio, jedem govna sve vreme.
_____
????
- Post n°446
Diši brte
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°447
Zdravko Krivokapić
@profKrivokapic
Dužan sam da gradjanima Crne Gore saopštim punu istinu o onome što se dogadjalo i dogadja iza kulisa napada Demokratskog fronta na Vladu Crne Gore: DF zajedno sa DPS i njenim bivšim koalicionim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore...1/3
Zdravko Krivokapić
@profKrivokapic
·
16m
Replying to
@profKrivokapic
a sve u cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora.
Poštovani gradjani, morate otvoreno biti upoznati sa igrom koja se medijski plasira i koja će se tek medijski aktuelizovati u narednim danima, ali budite sigurni da su svi iz Vlade i Parlamentarne većine koje DF...2/3
Zdravko Krivokapić
@profKrivokapic
·
16m
danas optužuje za izdaju spremni da vašu i našu pobjedu na avgustovskim izborima odbrane po cijenu svojih života.
Demokratski front je bojkotom Skupštine sada i javno postao dio Parlamentarne većine sa Demoktarskom partijom socijalista. 3/3
@profKrivokapic
Dužan sam da gradjanima Crne Gore saopštim punu istinu o onome što se dogadjalo i dogadja iza kulisa napada Demokratskog fronta na Vladu Crne Gore: DF zajedno sa DPS i njenim bivšim koalicionim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore...1/3
Zdravko Krivokapić
@profKrivokapic
·
16m
Replying to
@profKrivokapic
a sve u cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora.
Poštovani gradjani, morate otvoreno biti upoznati sa igrom koja se medijski plasira i koja će se tek medijski aktuelizovati u narednim danima, ali budite sigurni da su svi iz Vlade i Parlamentarne većine koje DF...2/3
Zdravko Krivokapić
@profKrivokapic
·
16m
danas optužuje za izdaju spremni da vašu i našu pobjedu na avgustovskim izborima odbrane po cijenu svojih života.
Demokratski front je bojkotom Skupštine sada i javno postao dio Parlamentarne većine sa Demoktarskom partijom socijalista. 3/3
_____
????
- Post n°449
vidim janko nepogresivo za vucica. nada se nekom bacanju albanaca u bunare valjda.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°450
mene brine da janka nema u frontu za odbranu kosova i metohije, ako se to tako zove - DSS za ponavljače, samardžić, proroković, ković itd. ovaj burundi stvarno ubija najbolje u ljudima.
_____
#FreeFacu