Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Crna Gora

паће

Crna Gora - Page 15 Empty Re: Crna Gora

Post by паће Wed Jun 02, 2021 9:20 am

Janko Suvar wrote:ima nas koji mislimo da i hrvatski i srpski nisu odvojeni jezici, a kamoli njihov crnogorski idiom, jel smo velikosrbi zbog toga?

ocu reci jel negiramo hrvatski identitet?

Ма то је, ако мене питаш, један језик али јесте одвојен. Оно, претрпео одвајање.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...

Post by MNE Wed Jun 02, 2021 9:25 am

ma kakav jedan jezik to je čista slučajnost što ima istih 30 slova
    паће

Post by паће Wed Jun 02, 2021 9:38 am

Моја метрика вели да јесте, а мерим тако да видим колико текста уме да прође да се не примети из којег је. Често по тој метрици неки дијалекат буде даљи - ево нпр српски и хрватски су тако ближи него књижевни хрватски и кајкавски.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Notxor

Post by Notxor Wed Jun 02, 2021 10:03 am

Mór Thököly wrote:
    Janko Suvar wrote:ima nas koji mislimo da i hrvatski i srpski nisu odvojeni jezici, a kamoli njihov crnogorski idiom, jel smo velikosrbi zbog toga?

ocu reci jel negiramo hrvatski identitet?

Pustimo sad ta razvodnjavanja, jasno sam napisao o cemu se radi - crnogorski nacionalni identitet koji je identitetski potpuno odvojen od bilo kakvog srpskog identiteta. Da tako nesto uopste postoji mislim da ne misli ni 5% ljudi u Srbiji. 10% at best. Ne pravdam je, lupeta stravicno uglavnom, ali, sta cu, volim da se hvatam za finese. Again, ne krivim (previse) ni ljude u Srbiji - nije lako naci nekoga u Srbiji ko nema bar nekog pretka iz Crne Gore najvise 3-4 generacije unazad. It's complicated.

Za moj ukus dao si previše brojeva "iz glave". Crnogorski jezik se na popisu pojavljuje tek 2003 - to su 2 popisa stanovništva. Na prvom popisu ga govori 22%, na drugom 37%.
    Da nije tako jednostavno govori primer crnogorskih Hrvata gde manje od pola govori hrvatski. Pišem o izjašnjavanju na popisu - naravno da je sve to isti jezik.
    Posebnost crnogorskih jezičkih potreba je da je za "jezike" koji se govore od Sutle do Pčinje dovoljno 30 slova, ali ne i za crnogorski.
    Što se tiče tvoje tvrdnje da bi tek 10 ili 20 stanovnik Srbije "prihvatio" da postoje tamo neki Crnogorci koji nisu Srbi, o tome je bez istraživanja besmisleno pričati, ali mislim da je pogrešna, a i potpuno je nebitno šta građani Srbije o tome misle.
    I tekst za kraj:
    https://www.vijesti.me/kolumne/544233/srbi-u-crnoj-gori-nisu-kao-albanciu-s-makedoniji-a-ni-kao-srbi-u-bih

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Jun 02, 2021 10:17 am

srbi se odmah uznemire cim se neko usudi da kaze da nije srbin, ili da ne govori srpski, klasika
    kondo

Post by kondo Wed Jun 02, 2021 10:23 am

a ti gari, šta si i koji jezik govoriš?

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Notxor

Post by Notxor Wed Jun 02, 2021 10:24 am

Istraživanja, ankete, braćo moja, a ne zvona i praporce.

U drugoj vesti Krivokapić upravo odjebao odbor za odbranu i bezbednost i rekao da neće doći na kontrolno saslušanje. Slično postupili i ostali pozvani. Milačić glas razuma. Ha, ha.

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Jun 02, 2021 12:15 pm

Notxor wrote:Istraživanja, ankete, braćo moja, a ne zvona i praporce.

U drugoj vesti Krivokapić upravo odjebao odbor za odbranu i bezbednost i rekao da neće doći na kontrolno saslušanje. Slično postupili i ostali pozvani. Milačić glas razuma. Ha, ha.

Kreni po svojoj najblizoj okolini i pitaj da li su danasnji nacionalni Crnogorci nastali od Srba i da li pricaju srpski. Javi kad dodjes do nekog ko na oba pitanja odgovori odrecno. Re Janko- kladim se da ces vrlo brzo doci do nekog ko ce reci - naravno da nema problema da je odvojena drzava.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Jun 02, 2021 12:16 pm

pa nema šta da se istražuje, svi su nastali od srba, i svi govore srpski

Post by MNE Wed Jun 02, 2021 12:37 pm

Mór Thököly wrote:

Kreni po svojoj najblizoj okolini i pitaj da li su danasnji nacionalni Crnogorci nastali od Srba i da li pricaju srpski. Javi kad dodjes do nekog ko na oba pitanja odgovori odrecno. Re Janko- kladim se da ces vrlo brzo doci do nekog ko ce reci - naravno da nema problema da je odvojena drzava.
    Servi su u širem smislu bili svi Sloveni, ako kreneš tako i Hrvati i Slovenci su nastali od Srba
    Notxor

Post by Notxor Wed Jun 02, 2021 12:44 pm

@Mor

Pogrešna sam ti ja adresa.  Na Lušticu su dolazili Crnogorci u nadnicu da skupljaju masline, 
    šta misli Miladin sa Đerma me ne zanima, a ostavio sam gore šta je Gojko Perović, rektor bogoslovije na Cetinju, napisao pokojnom Irineju pre skoro 10 godina.

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Jun 02, 2021 1:40 pm

MNE wrote:
    Mór Thököly wrote:

Servi su u širem smislu bili svi Sloveni, ako kreneš tako i Hrvati i Slovenci su nastali od Srba

Pišem konkretno o današnjoj percepciji među stanovništvom Srbije ne šta je stvarno bilo pre iljadu godina ili koliko. To je druga totalno druga tema...
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Jun 02, 2021 1:44 pm

Notxor wrote:@Mor

Pogrešna sam ti ja adresa.  Na Lušticu su dolazili Crnogorci u nadnicu da skupljaju masline, 
    šta misli Miladin sa Đerma me ne zanima, a ostavio sam gore šta je Gojko Perović, rektor bogoslovije na Cetinju, napisao pokojnom Irineju pre skoro 10 godina.

Čekaj, kako te ne zanima šta misli 95% Miladina sa Đerma, a zanima te šta misli tipa 15% ili manje Đurana sa Cetinja
    disident

Post by disident Wed Jun 02, 2021 3:03 pm

Mór Thököly wrote:

Ironija i nepravda da samo krajšnici nisu dobili naciju

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Notxor

Post by Notxor Wed Jun 02, 2021 5:04 pm

Mór Thököly wrote:
    Notxor wrote:@Mor

Čekaj, kako te ne zanima šta misli 95% Miladina sa Đerma, a zanima te šta misli tipa 15% ili manje Đurana sa Cetinja

Alal vera na procentima predsedniče Vučiću.

_____
    Mr.Pink

Post by Mr.Pink Wed Jun 02, 2021 5:06 pm

krajisnici ce ko srbi, na tom nekom mitu izgraditi sebi drzavu sa altinom kao prestonicom

_____
    radikalni patrijarhalni feminista

smrk kod dijane hrk
    Mr.Pink

Post by Mr.Pink Wed Jun 02, 2021 5:07 pm

dakle barikade u zemunu

_____

smrk kod dijane hrk
    Mr.Pink

Post by Mr.Pink Wed Jun 02, 2021 5:16 pm

srbi opet to sve videli od crnonigera

_____

smrk kod dijane hrk
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Jun 02, 2021 5:25 pm

Notxor wrote:
    Mór Thököly wrote:

Alal vera na procentima predsedniče Vučiću.

Cekaj prijatelju, tebe zanima sta prica neko u CG o Srbima i to je dokaz za nesto, ali te ne zanima sta prica neko na "Đermu" jer to nije dokaz ni za sta
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Wed Jun 02, 2021 5:38 pm

MNE wrote:ma kakav jedan jezik to je čista slučajnost što ima istih 30 slova

Slazem se. Zato je neophodno da srpski, kao jezik najbrojnije manjine, bude ravnopravno zastupljen sa crnogorskim u sredinama gde ima znacajan procenat Srba. Sta ti mislis?

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Jun 02, 2021 5:59 pm

Mislim da je pricao o srpskom i hrvatskom.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Wed Jun 02, 2021 6:18 pm

Па ни српски ни хрватски нису случајност - књижевници, лингвисти и политичари су направили Новосадски договор 1954., сели и дефинисали језик, нормирали књижевни говор и поједине лингвистичке зачкољице.

То је спроведено половично још у СФРЈ, али део је спроведен и то са хрватске стране. 

Да није тога било можда би дошло до још већег растакања језичког континуума.

Стандардни хрватски у Хрватској није случајност. Покушај да се уведе хрватски новоговор је пропао, одустало се од неологизације, увођења нове лексике, иако је то то био предлог није дошло до стандардизације у том смеру, а могло је.
    Да су хтели, могли су да измене стандардни књижевни хрватски до непрепознатљивости, али нису.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Wed Jun 02, 2021 6:21 pm

rastakanje jezickog kontinuuma nije bas ime za band, za album bi moglo da bude.

_____
    ????
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Jun 02, 2021 6:27 pm

Kljucna stvar je bila prihvatanje novoštokavskog kao književnog hrvatskog. Od tada, to je jedan jezik. Jer ti možeš od dva dijalekta da napraviš dva jezika, ali od jednog dijalekta dva jezika ne bivaju. To je sad bukvalno kao britanski i americki engleski ili kao portugalski u Portugalu i u Brazilu. Neke stvari su razlicite, cak i gramaticki, ima razlicitih reci i termina, ali je to jedan lingvisticki 1 jezik.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Jun 02, 2021 6:32 pm

U stvari, istina je, ako bi se knjizevni crnogorski zasnivao iskljucivo na zetsko-raškom dijalektu - to bi bio jedini pravi kandidat za poseban zapadnojuznoslovenski jezik. Jedino sto bi tako od vise od polovine stanovnistva napravio ljude koji moraju da uce kako da pisu. I onda bi jezik tih ljudi bio jasno - srpski. Jer ne bi imalo sta drugo.

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 5:06 am