Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Virus

lalinea

Virus - Page 8 Empty Re: Virus

Post by lalinea Sat Dec 26, 2020 1:36 am

boomer crook wrote:pa mislim bolje da ljudi piju vitamine i naravno da sigurno imaju neki uticaj na klinicku sliku ALI

Virus - Page 8 Z
    Tako otprilike. Mislim, free vitamini su super stvar.

_____
    you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Dec 26, 2020 1:43 am

mene zanima da li postoji bilo koje istraživanje koje je našlo višak D vitamina kod bolesnih ljudi

ikad igde
    kapetanm

Post by kapetanm Sat Dec 26, 2020 1:49 am

Ajde dovucite nekog biologa il lekara na forum.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Dec 26, 2020 1:51 am

imamo konda, samo još spava
    kapetanm

Post by kapetanm Sat Dec 26, 2020 1:54 am

A , nisam znao.
    lalinea

Post by lalinea Sat Dec 26, 2020 1:59 am

Talason wrote:mene zanima da li postoji bilo koje istraživanje koje je našlo višak D vitamina kod bolesnih ljudi

ikad igde
    To je primer onoga na sta sam mislila kada sam rekla da ljudima kao MNE ne znas ni odakle da pocnes da objasnjavas.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Dec 26, 2020 2:15 am

od početka

jedini problem je što forum nije za to

dva detalja sam zapamtio iz prvog predavanja iz biohemije, zanimljiv predavač

1. Pauling je otkrio vitamin C, tvrdio je da redovne velike doze sprečavaju rak i sam ga je uzimao u velikim količinama. Umro je u 93, od raka prostate.

2. Vi nemate pojma koliko ima budala među nobelovcima.

Posle toga, ludilo na hemiji prirodnih proizvoda i onda vidiš čoveka u DJB, decenijama kasnije.

Ne veruj nikome, nego čitaj, pa šta saznaš, saznaš.
    boomer crook

Post by boomer crook Sat Dec 26, 2020 2:19 am

jebiga rak prostate u 93. godini ne deluje kao losa pogodba. samo ne znam da li to ima neku korelaciju sa vitaminom C.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook Sat Dec 26, 2020 2:20 am

mene je komsija nesto smarao sa paulingom dok smo cekali da deca pokupe knjizice u skoli. nije los covek ali je glasac DJB (bio).

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    lalinea

Post by lalinea Sat Dec 26, 2020 2:30 am

Talason wrote:od početka

Ja nisam dobar popularizator nauke, meni je mnogo kratak fitilj kad se sretnem sa predubedjenjima. Odmah mi se javi "crkni, čovečanstvo, kad za bolje i nisi" poriv.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Dec 26, 2020 2:33 am

Kon: Medicinski deo Štaba spreman na protest ako se popuštanje mera oduži
    ...

"Svi smo spremni da javno kažemo da smo protiv popuštanja i (dozvole) za proslavu Nove godine. Bolnice su i dalje pune, imamo veliki broj ljudi na intenzivnoj nezi i na respiratoru... Slavlje uz pevanje je potpuno neprihvatljivo i nikako ne sme da budu dozvoljeno", rekao je epidemiolog, uz napomenu da lekari ne mogu da gledaju ekonomske faktore prilikom donošenja ovakvih odluka.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Dec 26, 2020 2:34 am

eto, svi imamo predubeđenja, ponekad ih prepoznamo, ali ok, fitilj jeste problem

meni najviše radi na ishrani  Virus - Page 8 4101625831, ludim od nezdravih glutena, skroba i kojekakvih prečica do zdravlja koje ne postoje
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat Dec 26, 2020 2:49 am

lalinea wrote:

Ja nisam dobar popularizator nauke, meni je mnogo kratak fitilj kad se sretnem sa predubedjenjima. Odmah mi se javi "crkni, čovečanstvo, kad za bolje i nisi" poriv.

Mozea da izbegnes to na forumu, ali generalno - tesko. Cim nesto postane predmet sirokog javnog interesovanja s tim mora da se zivi (nerviranje) jer, svi imaju MislLjeNJe
    kondo

Post by kondo Sat Dec 26, 2020 2:58 am

Talason wrote:imamo konda, samo još spava

nemate, kondo je mašinjist i odavno se ispisao iz forumskog konzilijuma zbog čega je prezren

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.

Post by MNE Sat Dec 26, 2020 3:05 am

lalinea wrote:

i "cigare su štetne" je nekad bilo predubjeđenje
    lalinea

Post by lalinea Sat Dec 26, 2020 3:11 am

Mór Thököly wrote:
    lalinea wrote:

Mozea da izbegnes to na forumu, ali generalno - tesko. Cim nesto postane predmet sirokog javnog interesovanja s tim mora da se zivi (nerviranje) jer, svi imaju MislLjeNJe
    Ja imam jedan specifican problem sa tom situacijom koji je novijeg datuma. Naime, moje glavno predubedjenje je da, nesavrsen kakav jeste i neodvojiv od socijalnog momenta u kome se desava, naucni metod je i dalje ubedljivo najbolji nacin koji smo uspeli da smislimo za razumevanje sveta (ciji smo i sami deo). Google search i social media to nisu. A u poslednjih 10 godina javnost pocinje da zamenjuje ova dva (usled urusavanja edukativnog sistema i prirode social media, tj onog dela ljudske prirode koji responds na to sto social media jeste). Kad cujem/procitam "do your own research!" a pri tom se naravno misli na google/youtube/facebook, dodje mi da flipnem. Ovaj MNEov primer sa radom koji je citirao i njegovim zakljuckom je otprilike to. "Did their own research" ce stajati na grobu ljudske vrste.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Dec 26, 2020 3:22 am

MNE wrote:
    lalinea wrote:

ali to nije obavezno tačno, tj moraš da definišeš uslove

da li je voda zdrava?

da li od vode može da se umre?

cigareta je nepotrebna i zato može lakše da se kaže da je višak, za vodu to ide teže, ali je moguće

da li je lek otrov? pogledaj MSDS skoro bilo kog leka i videćeš da jeste. Zato je bitno i kada i koliko, da bi uradili šta je potrebno uz minimalne loše efekte.

uvek i uvek, pravilo br1 nije šta jedeš ili piješ nego šta i koliko

zato je živi kurac svaka ishrana bazirana na vrstama namirnica
    паће

Post by паће Sat Dec 26, 2020 3:26 am

То са мањком витамина де је делом и до вишегодишње кампање против сунчања. Има ту свачега, и озонских рупа, и ултрабуљичастог зрачења у повећаним количинама, и плашења раком коже и продаје препарата за сунчање са фактором 30, 50, 70, 100 (мада није фактор него проценат, колико зрачења задржава). Онда испадне да, барем Амери, масовно имају мањак (читала ми госпоја тада... око 2007).

Некако ми је мило што сам летос видео да је тен опет у моди. Ај што је здраво, него и добро стоји већини.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Dec 26, 2020 3:28 am

ne treba ti sunčanje za D, dovoljno je da uhvatiš u prolazu malo sunca, šta znam, petnaestak minuta, tu negde

bolesni obično leže u zatvorenom, tako da tu nema vajde
    паће

Post by паће Sat Dec 26, 2020 3:33 am

Двадесет минута. Али није само до тога, ми смо еволутивно прилагођени том сунцу и спектру, и ко се сунца крије боље да га јок.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    lalinea

Post by lalinea Sat Dec 26, 2020 3:37 am

MNE wrote:
    lalinea wrote:
    Ako dobro razumem na sta ciljas, taj argument ti ne vredi. Priroda naucnih saznanja je da su promenljiva, inace ne bi mogla biti naucna. Fazon je da je nacin na koji se menjaju definisan i kontrolisan. A dva klika na google search nisu deo tog nacina. 
    Konkretno za ovo, tvrditi da bi besplatan vitD svetu resio problem pritiska kovida na zdr sistem je komicna, a u ovoj konkretnoj situaciji (nesposobnost srpske vlasti da nabavi vakcine) je i tragicna.

_____
    lalinea

Post by lalinea Sat Dec 26, 2020 3:38 am

паће wrote:Двадесет минута. Али није само до тога, ми смо еволутивно прилагођени том сунцу и спектру, и ко се сунца крије боље да га јок.
    Ne preteruj, lako je nama iz Evropi da tvrdimo "ko se sunca krije...". U Australiji je druga prica. Melanom je ozbiljna stvar.

_____
    паће

Post by паће Sat Dec 26, 2020 3:48 am

lalinea wrote:
    паће wrote:Двадесет минута. Али није само до тога, ми смо еволутивно прилагођени том сунцу и спектру, и ко се сунца крије боље да га јок.
    Ne preteruj, lako je nama iz Evropi da tvrdimo "ko se sunca krije...". U Australiji je druga prica. Melanom je ozbiljna stvar.

Можда и није на одмет да се мало претера на ту страну, јер су са тим кампањама постигли да већ цела генерација расте са мањком де витамина. Па противтеже ради.

_____
    rumbeando

Post by rumbeando Sat Dec 26, 2020 4:26 am

паће wrote:продаје препарата за сунчање са фактором 30, 50, 70, 100 (мада није фактор него проценат, колико зрачења задржава)

Jeste faktor.

The sun protection factor (SPF rating, introduced in 1974) is a measure of the fraction of sunburn-producing UV rays that reach the skin. For example, "SPF 15" means that ​1⁄15 of the burning radiation will reach the skin, assuming sunscreen is applied evenly at a thick dosage of 2 milligrams per square centimeter (mg/cm2).
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sunscreen#Sun_Protection_Factor
    ficfiric

Post by ficfiric Sat Dec 26, 2020 4:57 am

Virus - Page 8 Zn10

_____

Uprava napolje!

Post by Sponsored content

Similar topics

-
      » Virus