Ovako je u Čačku u jednoj od trijažnih ambulanti. I red ispred od 200 m.
— Rada Karanac (@RadaKaranac) November 26, 2020
Sramno i ponižavajuće.
Bez stolice il klupice. Bez famoznog šatora da se narod ne smrzava.
Sram vas bilo. Je l ovako izgleda vaša borba protiv korone
Na glavama jedni drugima sede, iznemogli i očajni. pic.twitter.com/MWZj6frDKY
Virus
- Post n°301
Re: Virus
- Post n°302
Kirko Skaddeng wrote:ladno su danas ublažili korona paniku da ne ometaju Crni petak.
Nalaze taj neki balans izmedju umiranja i propasti ekonomije
- Post n°303
Sest dana od pozitivnog pcr testa,niko me nije nijednom pozvao ili pokucao na vrata da vidi da li se pridrzavam mera izolacije
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Guest
- Post n°304
jedina nevolja sa pandemijom je da sve što uštediš danas, sutra ćeš da platiš duplo
meni stvarno nije jasno kako ne shvataju ekonomske posledice nezatvaranja
- Guest
- Post n°305
disident wrote:Sest dana od pozitivnog pcr testa,niko me nije nijednom pozvao ili pokucao na vrata da vidi da li se pridrzavam mera izolacije
previše je pozitivnih
- Post n°306
meni u celoj toj prici uopste nije jasno zasto svi moraju na pregled. zasto ne organizuju samo briseve, brzo, pa posle jave rezultate telefonom, a na pregled samo oni koji se osecaju bas lose. za sta trijaza moze isto telefonom da se odradi. meni se cini da su te covid ambulante potencijalno najvece zariste zaraze.
_____
Warning: may contain irony.
- Post n°307
disident wrote:Sest dana od pozitivnog pcr testa,niko me nije nijednom pozvao ili pokucao na vrata da vidi da li se pridrzavam mera izolacije
a kako se osecas, disi?
_____
Warning: may contain irony.
- Post n°308
Dobro,kasljem ponekad retko i malo me noge al to je to. I ostatak porodice je prelezao onako manje vise ok,tako da smo imali srece.
_____
Pristalica krvne osvete
- Post n°309
to da se trijaza radi telefonom je karakteristicno za propale zemlje poput amerike
zavrsis medicinu pa te stave da radis ko call centar operater
dupli poso, a jedna plata
zavrsis medicinu pa te stave da radis ko call centar operater
dupli poso, a jedna plata
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°310
Poslaše mi sliku: https://t.co/OFPaW6zEpd pic.twitter.com/Xil4aKblPj
— Miroslav Petrović (@Mikenziyu) November 27, 2020
- Post n°311
za svaki red u ovoj zemlji je odgovarna vlast
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°312
Ех, познаје те полиција боље од самог себе, Диси, шта има да те проверава.disident wrote:Sest dana od pozitivnog pcr testa,niko me nije nijednom pozvao ili pokucao na vrata da vidi da li se pridrzavam mera izolacije
Зна да си на речима ко Конан пас, ићи ћу около лизати кваке по кругу двојке, а у реалности мала куца седи кући поштује мере чека да те позову
(извини, али морала је да падне прозивка)
- Post n°313
Sotir wrote:Ех, познаје те полиција боље од самог себе, Диси, шта има да те проверава.disident wrote:Sest dana od pozitivnog pcr testa,niko me nije nijednom pozvao ili pokucao na vrata da vidi da li se pridrzavam mera izolacije
Зна да си на речима ко Конан пас, ићи ћу около лизати кваке по кругу двојке, а у реалности мала куца седи кући поштује мере чека да те позову
(извини, али морала је да падне прозивка)
Sto jes jes,savestan gradjanin
_____
Pristalica krvne osvete
- Post n°314
ma kakvo proveravanje..moj pozitivni komsija se secka,ide u radnju svaki dan,negde kolima...a mm-ove kolege kada su posle 14dana otisle kod lekara on ih samo pitao jel ste dobro,oni rekli dobro,ok nazad na posao..kao da 14 dana znaci da vise nisu pozitivni niti zarazni..
- Post n°315
Tako su i meni rekli,da cekam 14 dana i da ako tad nemam simptome mogu slobodno da idem.plavaivy wrote:disident wrote:Sest dana od pozitivnog pcr testa,niko me nije nijednom pozvao ili pokucao na vrata da vidi da li se pridrzavam mera izolacije
ma kakvo proveravanje..moj pozitivni komsija se secka,ide u radnju svaki dan,negde kolima...a mm-ove kolege kada su posle 14dana otisle kod lekara on ih samo pitao jel ste dobro,oni rekli dobro,ok nazad na posao..kao da 14 dana znaci da vise nisu pozitivni niti zarazni..
I tako,lupam recke
_____
Pristalica krvne osvete
- Post n°316
plachkica wrote:Poslaše mi sliku: https://t.co/OFPaW6zEpd pic.twitter.com/Xil4aKblPj
— Miroslav Petrović (@Mikenziyu) November 27, 2020
Bože, kako voim ovaj narod.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°317
Kirko Skaddeng wrote:sa PPP.
Covid ambulanta na NBGD (jedna jedina za celu opstinu) podelila sve brojeve za cekanje (preko 500) jutros do 7:15, ostalo jos dosta ljudi bez broja, rekli im dodjite sutra.
Isto sa PPP, Jumanji:
Inace anguzuje se sve zivo za rad u kovid ambulantama, stomatolozi, oftalmolozi... mozda i po kucama zaredjaju polako.
U međuvremenu i iz bolnica potvrđuju da su njihovi prijemi zakrčeni.
http://rs.n1info.com/Vesti/a677099/Stevanovic-o-novoj-odluci-uv-ezi-sa-pregledom-pacijenata.htmlDirektor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović je izjavio, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, da je doneta odluka da će svi građani sa simptomima koronavirusa ubuduće morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika.
Svi oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne centre bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja, dodao je Stevanović.
On je rekao da je produženo radno vreme svih kovid ambulanti pri domovima zdravlja u Beogradu do 22 sata.
"Odluka je doneta da bi se smanjio pritisak, koliko je to moguće, a da ne bude loših posledica po kvalitet zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u prijemno-trijažne centre", rekao je Stevanović.
Stevanović je objasnio da postupak po jednom pacijentu traje oko sat vremena - dok se uradi snimak za svakog pacijenta, zatim dezinfekcija, dok stigne laboratorija...
"Kada je veliki pritisak dovoljno je desetak takvih bolesnika, dovoljno je da se vreme čekanja na pregled produži na četiri, pet ili više sati", rekao je Stevanović.
Stevanović je apelovao na sve da imaju razumevanja i da poštuju ovu odluku.
- Post n°318
zar tako nije bilo od početka? kovid ambulanta, odatle u bolnicu
- Post n°320
Vidno potreseni Panić za N1: Zdravstveni sistem Srbije pukao
Anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić ističe u Novom danu na TV N1 "da je zdravstveni sistem Srbije zvanično pukao", podsećajući na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da je trenutno zaraženo koronavirusom 2.340 zdravstvenih radnika. Kaže da je trenutna situacija "jako, jako loša", i treba hitno reagovati jer "ne da u Srbji neće biti mesta u bolnicama, već nema mesta u kovid bolnicama". Što pre treba "preduzeti mere koje su značajno oštrije od ovih koje su sada", upozorava.
"Čujete da sam veoma uzbuđen. Juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji. U svom profesionalnom veku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gde da ih transportujem", vidno potresen kaže Panić koji trenutno radi u "crvenoj zoni" i dodaje da je situacija gora nego u julu, da "kliničke slike pacijenata postaju teže... više je mladih ljudi i ogroman je broj obolelih i nismo baš uspešni u lečenju u intenzivnoj nezi, velika je smrtnost kad pacijent dođe u najteže stanje".
"Nemoć koju sam osetio, osećaju svi zdravstveni radnici širom Srbije, i za to je odgovoran ministar Lončar... Hitno je, ne da u Srbji neće biti mesta u bolnicama, već nema mesta u kovid bolnicama... Sa merama se kasni mesec dana, a ne znam zašto Krizni štab ne zaseda u ovoj vanrednoj, vanrednoj situaciji 24 časa dnevno. To je obaveza Kriznog štaba, pozivam ih da se probude, da ako ne znaju šta se dešava u Srbiji, da zamole za službene automobile i da se provezu i da vide šta se dešava", ukazuje Panić.
Ističe da je "hitno da se preduzmu mere koje su značajno oštrije od ovih koje su sada"
"Ne pričam o zaključavanju, ali ako je situacija takva da nema novca, da se neće zaposliti svi raspoloživi (zdravstveni) kadrovi sa biroa, onda da se to jasno kaže građanima Srbije i da se zamole da istrpe tri nedelje zaključavanja, da bi na proleće mogli da kažemo da i dalje funkcionišemo", poručuje on.
Dodaje da "misli da može bez zaključavanja, ali to bi od ove vlasti onda zahtevalo da prestanu da se bave izbornom kampanjom i da se isključivo bave donošenjem i sprovođenjem mera. Prosto je - ako imate prave podatke o broju obolelih i odakle dolaze, ako prepoznate žarišta, onda ih možete izolovati i sprečiti dalje širenje virusa", ukazuje Panić.
Zašto nisu zaposleni lekari sa biroa?
Navodeći da zdravstveni sistem ne može više da izdrži trenutni priliv obolelih, pita zašto su se pravile nove bolnice, a nisu prilagođeni postojeći kapaciteti i zaposleni nedostajući zdravstveni kadrovi, podsećajući da je Sindikat lekara i farmaceuta na početku epidemije proletos predlagao da se zaposle sve raspoložive snage, "da bi stigli da ih obučimo i da bi mogli da ih uključimo u sistem".
Na pitanje da je to usvojeno da li bi osam meseci bilo dovoljno da se novozaposleni obuče, on ističe da bi apsolutno bilo dovoljno i manje vremena, "ali daleko od onoga što je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić da bi posle par dana ili nedelja, nisam siguran šta je tačno izjavio, mogli da rade sa ventilatorima. Sa ventilatorima rade izuzetno obučeni lekari... Takve izjave nisu dopustive".
Naglašava da je "zdravstveni sistem Srbije zvanično pukao" i da "danas imamo rezultate nereagovanja resornog ministarstva i vlade, a posebno čudi što 6.500 lekara iz Sindikata već 2,5 godine traži smenu Lončara, a on je ponovo ministar. Rezultati njegovog rada u prethodnih sedam godina su katastrofalni".
Kaže i da su se do prekjuče u zdravstvene ustanove primali pacijenti koji su se testirali serološkim testovima, a tek je juče direktorka Batuta Verica Jovanović poslala dopis da se koriste samo brzi antigenski testovi i PCR.
"Ti testovi u prvih pet do sedam dana od inficiranja ne mogu pokazati da neko jeste inficiran. Tako su nam u zdravstvene ustanove za redovno lečenje pacijenata ušli zaraženi, tj. neinfektivni delovi bolnica postali su infektivni".
"Neko je dozvolio da se do prekjuče, naučno dokazano, pravi stručna greška. Zašto - da bi se potrošili brzi serološki testovi za antitela, da li smo ih dobili iz donacije ili smo ih kupili nemamo informacije, jer je RFZO to proglasio tajnom. Neko se tokom epidemije igra, svi znamo ko, to je nedopustivo, a posledice mogu biti katastrofalne u Srbiji ako se ovako nastavi, jer smo trenuno zemlja sa najvećim brojem obolelih po broju stanovnika", ističe Panić.
Zašto je zdravlje postalo politička tema?
Na konstataciju da je zdravlje postalo politička tema, on kaže da tako nešto nije smelo da se desi.
"Ja sve više imam utisak da je Srbija oteta od iskompleksiranih ljudi koji nedvoljno poznaju promišljanje o tome kako odgovorna osoba radi za budućnost nacije. Političari i struka iz štaba su se pravdali da nema mera zbog zaštite ekonomije. Upravo se sada na primeru zdravstvenog sistema vidi šta će biti sa ekonomijom, kada iz sistema ispadne 2.300 radnika", ukazuje Panić.
Navodi da onaj ko razmišlja o ekonomiji, "kada oboli veliki broj ljudi, ako su oni na ključnim mestima, zna da onda cela firma stane. Ako u bolnici stane anestezija, onda nijedna hirurška grana ne može da radi, da vam to plastično objasnim".
"Kada se otvori (bolnica) u Batajnici pitanje je da li će nam trebati kreveti, jer je pitanje koliko li ćemo imati preminulih do tada. Sada se pacijenti vraćaju kući, a da se ne uradi potpuna dijagnostika, prepisujemo terapiju na osnovu iskustva i kliničke slike da bi ubrzali koliko toliko i da bi svi pacijenti mogli da budu pregledani", kaže Panić.
Dodaje da će se tek videti posledice sahrane patrijarha Irineja i ukazuje da crkva treba da štiti svoj narod, a ne da ga dovodi u opasnost.
Podsetivši da je danas "Crni petak" kada će u mnogim trgovinama biti veliki popusti, poziva sve trgovce da celu nedelju proglase "Crnom nedeljom", da ne bude u jednom danu velikih gužvi", ukazujući da "sa malo mašte možemo da se organizujemo i ovo može bolje funkcionisati... striktnim sprovođenjem mera i neprodavanjem magle da ekonomija zavisi od rada ugostiteljskih objekata".
"Sve ima svoje rešenje, samo je potrebno da se radi i da se kontroliše šta se sprovodi. Ovaj virus će nas naterati da se osvestimo, epidemija će ogoliti sve probleme na koje već godinama ukazujemo", poručuje Panić i poziva vlasti koje se bave borbom protiv sajber kriminala da bar isključe sa društvenih mreža antimaskere i antivaksere, kao i one koji šire lažne vesti da virus ne postoji, i da preduzmu sankcije u skladu sa krivičnim zakonikom.
http://rs.n1info.com/Vesti/a677037/Vidno-potreseni-Panic-za-N1-Zdravstveni-sistem-Srbije-pukao.html
- Post n°321
plachkica wrote:zar tako nije bilo od početka? kovid ambulanta, odatle u bolnicu
Tako su pričali da treba, očigledno da mnogi nisu tako radili.
- Post n°322
Talason wrote:jedina nevolja sa pandemijom je da sve što uštediš danas, sutra ćeš da platiš duplo
Ni meni, ali...
- Post n°323
tako sam i ja mislio kad sam bio mlad i jos imao vere u ljude.Mr.Pink wrote:za svaki red u ovoj zemlji je odgovarna vlast
_____
????
- Post n°325
Talason wrote:
nisam imao neko fino mišljenje o ljudima generalno ni pre ovoga, ali sada više nemam mišljenje uopšte
А, нашао си где се гаси? Ја сам чуо да то не може. Јави.
Mór Thököly wrote:Kirko Skaddeng wrote:ladno su danas ublažili korona paniku da ne ometaju Crni petak.
Nalaze taj neki balans izmedju umiranja i propasti ekonomije
Ајде бре, ово је Србија, изабраће оба.
plavaivy wrote:
ma kakvo proveravanje..moj pozitivni komsija se secka,ide u radnju svaki dan,negde kolima
Трипут читам и све мислим како за овај израз нисам чуо раније. Ајде оно "ждере се", "појео се жив", "гризе нокте", "секира се", ал' на то сецкање још нисам наилазио.
Додато где треба, благодарим на прилогу.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...