Kao sto sam reko nacionalizovati banku je obicno jedan dan posla za komitet, al za kulaka mora nasilje, jer vidis kolko se otima.
Frilenser uzo prase
- Post n°326
Re: Frilenser uzo prase
Kad ginekologa, put i vojsku placa neka tamo korporacija biznis kapital onda je sve u redu, a kad se vidi da u stvari placaju Kondo, ja i neki tamo proofreader sto ne moze da ispregovara deset dolara na sat, onda odjednom stvar postaje nijansirana i treba pustiti pocetnike duce biznis.
Kao sto sam reko nacionalizovati banku je obicno jedan dan posla za komitet, al za kulaka mora nasilje, jer vidis kolko se otima.
_____
????
- Post n°327
namerno mašiš poentu i misliš da su svi ludi pa ne primećuju.
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°328
Нешто кренуо да учи за пчелара.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°329
Placam i ja aloe
Svaki mesec 400 eur u budzet. Dakle neciju platu
Svaki mesec 400 eur u budzet. Dakle neciju platu
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°330
Mozda masim poentu ali sugurno ne namerno i potpuno mi je svejedno sta ce ko da misli ili ne.
Izvinjavam se ako sam bio neprimerno svadjalacki nastrojen, dosta sam temeljno u tom svetu, znam te ljude, najvise u advertajzingu, ali znam i programere i prevodioce, prufridere. Dominantna atmosfera je da su porezi sami po sebi nepotrebni ili da ne treba da se placaju u zemlji kao sto je nasa. I da ih njihove ekspertize nekako cine zasticenim od pravila koja vaze za sve druge.
Zato imam vrlo malo simpatije za sve to. Znam da ima i drugacijih i siguran sam da su tvoja iskustva drugacija.
To sto ti radis bez staza i bez zdravstvenog, ja bih besio za jaja takve poslodavce i nadam se da ces sto pre naci neki bolji angazman.
Ako ja mogu da pitam ove moje iz SEO agencija, da li im treba lektor, pa da vas povezem, mozemo se dogovoriti.
Nije mi namera bila da budem grub (Polip zna da kad mu kazem da pusi kurac, ja to s ljubavlju).
et maca, mislim pocelo je kao et maca al ajde
Izvinjavam se ako sam bio neprimerno svadjalacki nastrojen, dosta sam temeljno u tom svetu, znam te ljude, najvise u advertajzingu, ali znam i programere i prevodioce, prufridere. Dominantna atmosfera je da su porezi sami po sebi nepotrebni ili da ne treba da se placaju u zemlji kao sto je nasa. I da ih njihove ekspertize nekako cine zasticenim od pravila koja vaze za sve druge.
Zato imam vrlo malo simpatije za sve to. Znam da ima i drugacijih i siguran sam da su tvoja iskustva drugacija.
To sto ti radis bez staza i bez zdravstvenog, ja bih besio za jaja takve poslodavce i nadam se da ces sto pre naci neki bolji angazman.
Ako ja mogu da pitam ove moje iz SEO agencija, da li im treba lektor, pa da vas povezem, mozemo se dogovoriti.
Nije mi namera bila da budem grub (Polip zna da kad mu kazem da pusi kurac, ja to s ljubavlju).
et maca, mislim pocelo je kao et maca al ajde
_____
????
- Post n°331
Janko Suvar wrote:
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Guest
- Post n°332
Probaj Janko da odvežeš lične simpatije i antipatije od sistemskog, globalnog problema koji se eto na ovaj način manifestuje u Srbiji.
- Post n°334
protesti rade jbg vec smo pominjali
- Guest
- Post n°335
Sastanak vlade Srbije i frilensera: I dalje daleko od rešenja
Sastanak predstavnika vlade Srbije, Poreske uprave i Udruženja radnika na internetu trajao je više od sat i po, ali stvari se nisu mnogo odmakle od početnih pozicija. O tome za DW govori pokretač Udruženja Miran Pogačar.
Iako je sastanak između predstavnika vlade Srbije, Poreske uprave i Udruženja radnika na internetu (URI) trajao više od sat i po, stvari se nisu mnogo odmakle od početnih pozicija. URI i dalje traži da država obustavi sve postupke koje vodi protiv frilensera, kao i da se ukinu sva rešenja koja je Poreska uprava do sada donela za plaćanje poreza i doprinosa.
Sa druge strane, nakon sastanka, vlada Srbije izdala je saopštenje u kome se navodi da je „dogovoreno da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene“.
Šta se dogodilo na sastanku?
Prema rečima Mirana Pogačara, pokretača i jednog od osnivača Udruženja radnika na internetu, na sastanku sa predstavnicima vlade i Poreske uprave dogovoreno je samo da se odrede kategorije ljudi koje zarađuju preko interneta.
„Oni žele konkretne primere, konkretna rešenja i na osnovu toga se govori o kategorijama. Mi smo tvrdili da Poreska uprava nije radila dobro, a oni su očekivano tvrdili da je sve u redu i to je trajalo bukvalno sat i po. Na kraju smo došli do toga da vidimo da sledeći sastanak bude smisleniji, da počnemo od konkretnih situacija da bismo objasnili u čemu je problem i kompleksnost svega i zašto treba stvari da se otpisuju i da se ne plaća taj deo – porezi, doprinosi i kamate“, rekao je Pogačar za DW.
Sastanak je, inače, usledio nakon protesta više hiljada radnika na internetu u subotu, 16. januara, zbog toga što je Poreska uprava počela da im obračunava neplaćene poreze i doprinose od 2015. do 2020. godine. Tada, u subotu, Pogačar je u toku protesta saopštio da je dobio poziv iz kabineta Ane Brnabić na sastanak. Na sastanku su, osim premijerke, između ostalih prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.
Prema saopštenju vlade Srbije, sagovornici su se saglasili da „neke kategorije lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, zatim vlasnici stanova koji prihoduju izdavanjem ’stana na dan’, treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene“.
Ana Brnabić je rekla da je vlada „spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali da, takođe ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države“, kao i da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati „nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada“ i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.
Pogačar: „Ne mogu da traže te obaveze unazad“
Na pitanje koji su argumenti kojima URI traže da im se otpišu porezi i doprinosi, Pogačar za DW kaže da se zakon uopšte nije primenjivao, kao i da Poreska uprava uopšte nije mogla da vrši kontrolu prihoda do 2019. godine, što su, kako je rekao, na sastanku potvrdili i predstavnici vlade.
„Samim tim, nisu mogli ni da primenjuju taj zakon i naravno da ne mogu da traže te obaveze unazad. Oni su utvrdili naknadno da su ljudi prihodovali, ali tada nisu mogli da utvrde. Ako oni nisu mogli da kontrolišu, a sad su rešili da kontrolišu. To znači da ceo taj postupak nije funkcionisao, ni zakon, ni Poreska uprava – jasno je da ne mogu da naplaćuju, iako je zakon bio na snazi. Zakon je krnj i Poreska uprava nije radila svoj posao. To je ono što tvrdimo“, rekao je Pogačar.
On je dodao i da Poreska uprava „nije obaveštavala građane o porezima, što je njihova obaveza“, kao i da je ljudima davala „pogrešne informacije“.
Pogačar je odgovorio odrečno na pitanje da li te pogrešne informacije Poreske uprave imaju napismeno, a na konstataciju novinara da zakon postoji već 20 godina, da „neznanje prava škodi“ i da to nije problem Poreske uprave, Pogačar je prekinuo razgovor i dao telefon advokatici, uz komentar da ne zna da li razgovara sa novinarom ili Anom Brnabić.
Podsetimo, predstavnici URI su još sredinom novembra predali svoje zahteve ministarstvu finansija i zatražili pregovore kako bi rešili svoj pravni status.
https://www.dw.com/sr/sastanak-vlade-srbije-i-frilensera-i-dalje-daleko-od-rešenja/a-56271414
- Post n°336
Nema potrebe besiti ih za jaja, samo primeniti na njih isti onaj zakon za koji se tako jako zalažeš. Šta misliš, ko više zakida državu, pojedinačni frilenseri ili GOMILA firmi koja ovo radi? Šta misliš, koliko bi teško bilo naterati njih da plate? Šta misliš, ko ima protekciju a ko nema?Janko Suvar wrote:To sto ti radis bez staza i bez zdravstvenog, ja bih besio za jaja takve poslodavce i nadam se da ces sto pre naci neki bolji angazman.
Mislim, ovo ne rade samo privatnici. Gomila nastavnika godinama rade u školama na privremenim ugovorima, bez ikakvih prava. Produžuju im ugovore dok traje školska godina, puste da istekne kad je raspust. To država radi sopstvenim građanima i sopstvenom budžetu. I onda kao treba retroaktivno da sprovodi poresku politiku, zdravstveno se mora plaćati, nije nego.
To je moja poenta.
Problem je što ja baš volim svoj posao i ne bih ga menjala (a i pre bih si iskopala oči nego radila u advertajzingu )Janko Suvar wrote:Ako ja mogu da pitam ove moje iz SEO agencija, da li im treba lektor, pa da vas povezem, mozemo se dogovoriti.
Radije ću promeniti grad, državu, prijatelje, okruženje i sve što volim.
Hvala Malom. I tebi na ponudi.
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°337
ponuda ostaje, ako promenis misljenje.
_____
????
- Post n°338
Janko Suvar wrote:ponuda ostaje, ako promenis misljenje.
Или ти промениш струку, шта прво наиђе.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°339
Kakva je ovo porezna, ko da je s wisha došla.buffalo bill wrote:Na pitanje koji su argumenti kojima URI traže da im se otpišu porezi i doprinosi, Pogačar za DW kaže da se zakon uopšte nije primenjivao, kao i da Poreska uprava uopšte nije mogla da vrši kontrolu prihoda do 2019. godine, što su, kako je rekao, na sastanku potvrdili i predstavnici vlade.
Autistična porezna koja ne zna i odbija komunicirati s građanima, pa je možda i iznjedrila ovakve frilensere koji se, koliko god bilo nefer ovo 5godina unazad naplaćivanje, isto malo prave grbavi. Na sajtu stoji ePorezi gdje vidiš sve svoje porezne obaveze plus kalkulator paušala i doprinosa, doduše ne znam otkad.
A na kraju članka ne samo da vdimo čijoj strani naginje novinar, nego nam je svoj stav drito u facu bacio.
- Post n°340
https://blog.pausal.rs/koriscenje-termina-retroaktivno/?fbclid=IwAR1xb2AkjiXDo-gQl449Yt_z--YANV8oTxsHR_IlAlsa212sQOITB4k8th4
Uzmimo u obzir da je zakon po kome se oporezuju frilenseri donesen pre oko 20 godina. Država želi da oporezuje frilensere za zaradu ostvarenu 5 godina unazad. To znači da se ovo nikako ne može nazvati retroaktivno naplaćivanje poreza. Retroaktivo bi bilo ukoliko bi država sada donela novi zakon po kome će se oporezivati frilenseri, a da ga primeni na prethodnih pet godina.
Veoma je važno shvatiti da država u ovom slučaju ne radi ništa što nije legitimno i što je protivzakonito. Mi smo saglasni da uslovi pod kojima to država trenutno radi i kojim ugrožava egzistenciju frilensera nije u redu. Zato smatramo da trenutno stanje, ali i način uređenja budućeg zakona koji će se ticati oporezivanja frilensera treba da budu predmet razgovora između države i frilensera. Između ostalog, i naš interes je da se sve ovo završi po što povoljnijim uslovima za frilensere. U tom cilju je i pokrenuta kampanja Popravi sistem- znanjem do promena.
Šta znači „retroaktivno“ u pravnom smislu?
U pravnom smislu retroaktivnost podrazumeva primenu pravne norme na događaje koji su se desili pre njenog stupanja na snagu. Pravne norme po pravilu važe za budućnost, i najraniji trenutak kada se mogu primenjivati je od trenutka njihovog donošenja.Uzmimo u obzir da je zakon po kome se oporezuju frilenseri donesen pre oko 20 godina. Država želi da oporezuje frilensere za zaradu ostvarenu 5 godina unazad. To znači da se ovo nikako ne može nazvati retroaktivno naplaćivanje poreza. Retroaktivo bi bilo ukoliko bi država sada donela novi zakon po kome će se oporezivati frilenseri, a da ga primeni na prethodnih pet godina.
Veoma je važno shvatiti da država u ovom slučaju ne radi ništa što nije legitimno i što je protivzakonito. Mi smo saglasni da uslovi pod kojima to država trenutno radi i kojim ugrožava egzistenciju frilensera nije u redu. Zato smatramo da trenutno stanje, ali i način uređenja budućeg zakona koji će se ticati oporezivanja frilensera treba da budu predmet razgovora između države i frilensera. Između ostalog, i naš interes je da se sve ovo završi po što povoljnijim uslovima za frilensere. U tom cilju je i pokrenuta kampanja Popravi sistem- znanjem do promena.
_____
????
- Post n°341
А па ако услови није у реду, то је онда нешто друго.
_____
- Post n°342
Saborci i saborkinje,
Obaveštavamo vas da na današnjem sastanku predstavnici Vlade nisu usvojili naše zahteve i naše argumente da se problem reši na obostranu korist.
Vlada je predložila da se do donošenja izmena zakona koje se očekuje u aprilu nastavi sa obustavom poreske kontrole, a novim zakonskim odredbama bi regulisali prošle navodne poreske obaveze na sledeći način:
Otpis kamata
Podizanje normiranih troškova sa 20 na 43%
Reprogram duga sa najdužim rokom otplate od 10 godina.
Ovaj obračun bi važio i za buduće prihode sve do donošenja novog zakona koji bi se odnosio na fleksibilne oblike rada, a koji je planiran za kraj ove ili početak naredne godine.
Mi smatramo ovu ponudu, odnosno predloženo rešenje Vlade potpuno neprihvatljivim. Ne vidimo da su iskazali ni minumim razumevanja za probleme koji su sami izazvali dogogodišnjim nečinjenjem, a potom naprasnim delovanjem Poreske uprave i hajkom na ljude koju su pošteno radili i izdržavali se, dok oni nisu radili ništa.
Mi sa našom borbom nećemo i ne možemo stati.
Pozivamo sve ljude da iskažu šta misle o predlogu Vlade, na Fejsbuku, u medijima, na protestima, svuda.
U ponedeljak će Vlada izneti zvanično svoj predlog.
Udruženje radnika na internetu će uskoro objaviti šta su nam naredni koraci.
Ostajte zdravi i solidarni! Borba se nastavlja. Mi se borimo za sebe i svoju zemlju i mi ćemo pobediti!
Ne kazem da bih se inatio, ali stvarno, po mom osecanju stvari, koji je ipak utemeljen po malo i u tome sto sam radio kao frilenser, ovaj predlog vlade je popustljiv i nacelno dobar za frilensere. Mislim da je nerazumno sto to odbijaju i da se time pokazuje da je za njih jedini dobar okvir, da ne plate porez, a to je neprihvatljivo.
_____
????
- Post n°343
Pogacar wrote:2021. ima da se pamti i ova vlast ima dobrano da je zapamati. Jedini koji treba da idu iz zemlje su oni, a ne mi. To i sami znaju, pa je samo pitanje vremena kada će da nakupe dovoljno para pa da beže, alii od pravde bežanja neće biti. Dan kao dan je lep ljudi, taman za pripreme i organizovanje. Mi se vidimo svi uskoro uživo na sastancima po celoj Srbiji!
U solidarnosti i jedinstvu je naša snaga, to znate veoma dobro, ovu katastrofu ćemo rešavati samo mi i niko drugi.
_____
????
- Post n°344
Nije samo stvar u tome da moraju da plate ono što duguju - jednako veliki problem je što su oni preko noći postali mrav od cvrčka i sada su u mnogo drugačijem položaju na tim platformama. Ili moraju da podignu cene i tako postanu potencijalno manje konkurentni ili da shvate da su njihovi cvrčkovni dani gotovi i da rade za mnogo preživljavajućkiju lovu nego ranije.
- Post n°345
Ukratko žurka je gotova a ovaj Pogačica neće da izađe i dere se dok ga obezbeđenje izvlači.
- Post n°346
pa nije to ni trebalo da bude zurka, nego posao.
_____
????
- Post n°347
Država se zanima za Payoneer
Frilenseri: Poreznici kontrolišu i uplate preko servisa za plaćanje Payoneer (n1info.com)
Frilenseri: Poreznici kontrolišu i uplate preko servisa za plaćanje Payoneer (n1info.com)
- Post n°348
Lepo je videti kad je ovakva polaziracija u drustvu, da iako izgleda kao da ne mozemo da se slozimo ni oko cega, imamo saglasje od Marksa21, preko rezima do Narodne stranke, da treba drkati kurac programeru hipsteru i da posten u osnovi glup
Predsednik Srbije je izjavio da je tražio od Vlade da frilenserima ne naplaćuje retroaktivno.
“Ja mislim da tim ljudima je potrebno omogućiti da rade. Sad je jasno kakav porez treba da plate, ali nemojte da im naplaćujete retroaktivno”, dodao je on
Predsednik Srbije je izjavio da je tražio od Vlade da frilenserima ne naplaćuje retroaktivno.
“Ja mislim da tim ljudima je potrebno omogućiti da rade. Sad je jasno kakav porez treba da plate, ali nemojte da im naplaćujete retroaktivno”, dodao je on
_____
????
- Post n°349
Frilenserima stiže 40.000 poreskih prijava u aprilu i maju https://t.co/OMGZxS0kqc
— nova.rs (@novarsonline) March 18, 2021
- Post n°350
Zar neko od pravnika nije pisao da ovo sto se desava nije retroaktivno, jer zakon postoji od te i te godine?Janko Suvar wrote:Lepo je videti kad je ovakva polaziracija u drustvu, da iako izgleda kao da ne mozemo da se slozimo ni oko cega, imamo saglasje od Marksa21, preko rezima do Narodne stranke, da treba drkati kurac programeru hipsteru i da posten u osnovi glup
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete