čanak, krstić, jovanović, keller, šešelj i ekipa welcome pogačar
takođe preporučujem poštovaocima lika i dela dotičnog da se raspitaju zašto je izbačen iz partije, tj zašto je prihvaćeno da se on kao dobrovoljno povuče "zbog drugih obaveza"
da prokomentarišem ovaj dogovor s vladom koje je URI potpisao u ime svih nas frilensera
dogovor je za čitavih 7 posto bolji od onoga što je UFPS potpisao na prevaru, bez konusltacije sa članovima i bez glasanja jer je za toliko povećan normirani deo (ono što ne plaćamo) u odnosu na ono što je UFPS potpisao kada smo ih svi (uključujući i naše rukovodstvo) opravdano napali za izdaju i za to što nisu nikog pitali kad su potpisali.
na isti način je naše rukovodstvo potpisalo ovaj dogovor i za njega smo mi, članovi, saznali iz medija, što mi je posebno odvratno jer nismo ni znali da smo uopšte na pregovorima.
NAIME – za juče je bio zakazan performans, gde je miran rekao da je dovoljno oko 150 ljudi i da ne objavljujemo na fejsu jer nema potrebe jer je protest bio zakazan za subotu.
onda smo preko medija saznali da su u stvari juče bili pregovori i dan D za nas gde je naše rukovodstvo odlučilo našu sudbinu i potpisalo za 7% bolji dogovor of UFPSa bez ikakve konsultacije ili pripreme članstva jer je država zahtevala da se ne održi protest u subotu. i dobili su neki navodno neko penziono da im se upiše (ko, šta, kako – još ne znamo)
valjda je mladim liderima iz rukovodstva bilo bitno da oni potpišu a ne UFPS zbog njihovih karijera jer ne vidim drugi razlog da je tih 7% vrednije od rizika da nas u subotu bude malo na protestu, na šta su se vadili.
i ovaj dogovor vredi do 2022. kad opet počinje po starom ili donose novi zakon ili da se svi ubacimo u preduzetnike (najv) ali o tome se još ništa ne zna i tad će tek da krenu problemi (kome već nisu)
znači mi smo trenutno jedini radnici ili bilo koji ljudi koji plaćaju i porez i doprinose a da nemaju status ni prava (sem toga penzionog za neke, mada o tome još ne znamo tačno)
to je to o tome šta smo dobili, a izgubili smo sad i masovnost i poverenje i želju za cimanjem i dosta argumenata, jer ako je vlast na ono mogla da kaže da plaćamo 7 evra mesečno, što nije tačno, sad ovo upitno penziono ima da predstave kao da smo dobili i prava neka.
meni je lično najgore što je udruženje sve vreme funkcionisalo kao privatna stranka mirana pogačara i što je 20 satelita oko njega znalo sve (i za ovaj dil pre 4 meseca) dok je nama ostalima rečeno da se ne prihvata retroaktivno i ništa dok ne dobijemo status i prava i pominjani su minimalni ustupci u vidu od naplate samo poreza od oktobra 2020. ljudi su svesno lagani, obmanjivani, manipulisani i držani u mraku i za sve su saznali iz medija.
i te laži su išle dotle da ga je jedan kolega (s kojim se on zna lično dosta i išao je i na gostovanja i paradirao ga kad mu je odgovaralo) pozvao sat vremena pre nego što će potpisati da bi ga miran uveravao kako nema šanse, da eventualno prošlu godinu platimo ili 2 ništa više od toga i to samo porez.
komunikacija se u jednom trenutku preselila isključivo na diskord gde je 500 ljudi od 2000 članova, od čega oko 100 pristustvuje sastancima. ni tim ljudima nije govoreno realno stanje stvari niti bilo kakva istina već su se strateški gasirali, obmanjivali i manipulisali s obzirom na to za šta trebaju. posle kad bi trebala tela za protest, pao bi po koji lajv na grupi odakle je sve počelo i pozivi na protest.
miranov odgovor (izgovor?) na ovaj dil je maltene u fazonu PA ŠTO STE VI MENI VEROVALI – JA SAM MORAO TO DA GOVORIM
plus klasični spinovi i manipulacije gde on krivi nas što nas je bilo 150 juče, kad je tako i planirano i on rekao da bude toliko i protest je planiran za subotu i nije bilo nikakve reči o pregovorima. plus klasično izigravanje žrtve umesto preuzimanja odgovornosti.
to je inače prvi put da sam ja lično čula mirana da priznaje da nas je nedovoljno na nekom protestu i da treba da radimo na omasovljenju jer to tad kad je neko se usudio to da kaže miran bi to shvatio kao ličnu kritiku na njegove organizatorske sposobnosti i uveravao nas u suprotno.
na nečije pitanje da li možemo da smenimo precednika udruženja i da nastavimo borbu smo od pravnice dobili odgovor da koliko ona zna po statutu udruženja ne može da se menja precednik. pretpostavljam da je statut pisao samoimenovani precednik jer je baš ono zgodan za njega.
još nam je rečeno kome se ne sviđa da napravi svoje udruženje. pošto ovo izgleda nije naše udruženje nego privatno udruženje mirana pogačara – bar kad se donose odluke.
ali, dobro, poštovanje za pravnicu što je nas na diskordu makar udostojila pojavljivanja i ostala do 3 ujutru da odgovara na pitanja besnih i razočaranih ljudi, što se ne može reći za precednika udruženja, koji se na diskordu pojavio na kratko i koga još čekamo da nam se obrati javno i obrazloži svoju odluku.
sve u svemu, ovo je bio jako loš i netransparentan oblik organizovanja koji više podseća na hijerarhijsku stranku gde sve odlučuje jedan čovek nego na udruženje što se meni nije sviđalo i eksplicitno sam tražila i glasanje i da se ljudima saopšti kako stvari stoje šta šta podrazumeva da donesu informisanu odluku na glasanju, ali uzalud. i iz ovog ko već ne zna da nauči da nema šta neko da nam deluje dobro vredno požrtvovano ili simpatično – transparentnost mora da bude prirodna postavka stvari i direktna demokratija i odlučivanje većine u svakom organizovanju i svakoj borbi. svak ko jeste dobar i normalan i misli dobro će tako već i sam postaviti stvari, neće morati da se tera na to.