by Јанош Винету Mon 25 Jan 2021, 00:53
Erős Pista wrote: Јанош Винету wrote:
Који окупатор које побуњенике на ком месту? Ја видим бетонске стубове на ливади. Заиста ми није познато ово конкретно место, то ме нису учили.
Једна водитељка на ТВу је за споменик "Сломљених Крила" у Шумарицама рекла "споменик Ве (V)".
Pazi, ovo što pišeš je zaista novi nivo tuposti. Ako ne znaš šta je u pitanju, tu ni plastika ne pomaže, kao što reče Kirko. Naprotiv, plastika je još gora, jer što je prikaz konkretniji, to je zavisniji od konteksta i poznavanja konkretnog događaja. Ako ne znaš da je ono Stefan Nemanja, mogao bi da misliš da je Aragorn, ili Gandalf, ili ne znam ni ja ko. Hoćeš da spomenik bude lekcija iz istorije? Nijedan spomenik to nije. ALi ovaj spomenik upravo svojom otvorenošću uspeva da prevaziđe epohu, što je btw, i bio plan njegovog kreatora koji ga je zamislio kao deo spomen parka - prostora koji služi i kao izletište.
Naprosto nabadaš i lupetaraš. Slobodni razmah tuposti.
Допустићеш нешто шири замах, али не разумем чему вређање. Ништа не набадам, нисам ја једини који тако мисли.
Споменици нису успели у томе да превазиђу епоху, то је јасно, та епоха је нестала и та естетика више није на цени, заједно са идеологијом. Наравно не потпуно, та естетика је везана за елите истанчаног укуса, које воле минимализам и сведеност.
Такође се не слажем да споменик није лекција из историје.
Баш напротив, споменик мора имати и дидактичку ноту, можда не сам по себи али би могао имати.
Колико разумем, споменици из СФРЈ су итекако имали ту идеју, излети и помени око споменика чине да он "оживи" и учествује у идеолошком, дидактичком и историјском смислу. Зато су споменици и грађени на лепим пропланцима и ливадама, како би тамо могли да се одржавају пријатне школске екскурзије и излети.
Међутим, како је пропао социјализам, тако је пропала и та дидактичка репродукција.
Споменици су напуштени, запуштени и неодржавани, препуштени зубу времена па и забораву. То је чињеница. Идеологија која их је одржавала не постоји, као ни публика за такву естетику.