by kondo Tue Oct 12, 2021 12:23 pm
na trpezi je sinoć bio jedan lep san pjer od 800g koji obično podelim sa ženom no s obzirom da nas deli 1500km onda mi je teško palo da ga pojedem sam.
no ne pišem zbog toga. juče bio ponedeljak a ribu sam kupio u utorak prošle nedelje direktno sa koče, neki od sličnih su bili još uvek živi. stavio sam ga u frižider i po principu sutra ću, sutra ću, prošlo je punih 7 dana od kada je riba ulovljena do spremanja. za to vreme nije izlazila iz kese a čak je nisam ni očistio.
mislio sam da se riba ukvarila, malo sam je potopio u hladnu vodu da se spere sluz i šta god i onda sam video da sem malo zamućenih očiju nema nikakvih drugih sindroma da nije sveža. utroba je bila u dobrom stanju, miris je pošto sam sprao tu sluz bio potpuno normalan. bacio sam ga na gusanu ploču i sem toga što se koža brzo odvojila od mesa, što može da bude iz raznih razloga, opet nije bilo ničega što bi ukazivalo na vremensko rastojanje o kome pišem.
bila je savršena i u tanjiru, zapravo bolja od 99% ribe koju kupim kao "svežu" u beogradu, meso čvrsto, elastično, sočno, ukusno.
to me je nateralo na razmišljanje o tome koliko je zapravo stara riba koju kupimo na pijaci, mislim na morsku ribu paprenih cena. OK, možda je i do mog frižidera koji stvarno drži tih par stepeni i što je prošao kratak rok od ulova do stavljanja u njega, ali ovo je baš zateklo jer sam bio spreman da bacim ribu u đubre. jer sam bio ubeđen da je 7 dana previše za neočišćenu ribu a ono ispade jedan od obroka ove sezone.
ono što smo prinuđeni da kupujemo na pijaci je u najmanju ruku no comment, u svakom poređenju.