Koncept svojine je lampa koja će da rastera maglu.
Kad su životinje u pitanju, stvari su više nego jasne. Vlasnik može svoju imovinu da koristi kako god mu drago, da životinju gaji za ishranu ili za svoje zadovoljstvo. Životinje su deo nesvesne prirode i kao takve predmet prisvajanja od strane svesnih entiteta - ljudi. Naravno da za određena ponašanja ostaje mogućnost moralne osude i ostracizma ali ne više od toga. Miloljub da bude kažnjen što je opljačkao komšinicu. Lunja da se pazi.
S ljudima je nešto drugačije. Bebe su privatno vlasništvo roditelja. Odrastao čovek je vlasnik samog sebe. Period odrastanja, osamostaljivanja, je i period sticanja sve većeg i većeg udela vlasništva nad sobom i postepenog prisvajanja sebe. Razvoj svesti je mera svojine nad sobom. Mentalno retardirani ljudi uvek ostaju u manjoj ili većoj meri vlasništvo roditelja. Toliko o vlasništvu. Što se morala tiče, kako seješ tako ćeš da žanješ. Dete kome roditelj ne priznaje onoliko vlasništva nad sobom koliko je detetova svest razvijena znaće da mu vrati tačno onoliko koliko je zaslužio.
feminizam i prikljucenija
- Post n°676
Re: feminizam i prikljucenija
Pazi, ponestalo je tu zara, oslabio entuzijazam, zaboravili ideali... nekada se na TR ova logika hrabro i beskompromisno izvodila do krajnjih konsekvenci:
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°677
Anonymous10/7/07 15:48
Ma ok, samo mi smeta ideja da su deca privatno vlasnistvo roditelja, jer to ne moze da se nazove drukcije nego robovlasnistvo, ili gresim?
Reply
Andrej Stanimirović10/7/07 22:23
Anonymous: Robovlasništvo je vlasništvo nad odraslim čovekom. Beba ili fetus nisu odrasli čovek, pa stoga privatno vlasništvo nad njima nije robovlasništvo. Fetus je potpuno privatno vlasništvo majke ili osobe koja je angažovala surogat-majku. Ovo ne prihvataju pro-lajferi. Zašto je beba privatno vlasništvo roditelja? Zato što je stečena pravedno. Roditelji su koristili svoja tela (dobrovoljna saradnja) i zajedno radeći startovali proces. Beba se pravi od pravedno stečene imovine - kupovina hrane (dobrovoljna razmena (kupovina) hrane za novac stečen dobrovoljnom razmenom rada za novac (plata)) i aproprijacija neposedovanog (atmosferski kiseonik, sunčevo zračenje). Ako otac učestvuje u podršci procesu razvoja fetusa u bebu, raste njegov udeo u vlasništvu. Itd.
Alternativa ima više. Vlasnik bebe je nekakav bog. Vlasnik bebe su svi ljudi. Vlasnik bebe je država. Niko nije vlasnik bebe. I druge. Sve alternative dovode do mnogo gorih mogućnosti zloupotrebe beba nego vlasništvo roditelja.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°678
isuse
_____
Warning: may contain irony.
- Post n°679
Zamisli tu komunjarsku distopiju u kojoj niko nije vlasnik bebe!
_____
- Post n°680
ma to mi je jos i najslabiji utisak. jaci utisak mi je pokusaj ukalupljivanja medjuljudskih odnosa u dva-tri trzisna principa i onda smatranje da je to Istina zato sto moze da se gleda na stvari i iz te perspektive. ma ne umem ni da objasnim, ali tacno vidim mentalni sklop kom se ovo cini kao nesto mnogo mudro, kao dodirivanje neke vece istine. a ne kao prazno naklapanje.
_____
Warning: may contain irony.
- Post n°681
Pa to je i ovo sa vlasnistvom nad bebom, jer ceo svet mora da se isparcelise vlasnickim pravima - jer je to bukvalno hedini osnov morala koji ove mudre glave uspevaju da smisle.
Mislim da je Darkec svojevremeno napisao bas za ove redove da izgledaju kao da uh je ispisao robot koji pokusava da razume kako ljudi funkcionisu.
Mislim da je Darkec svojevremeno napisao bas za ove redove da izgledaju kao da uh je ispisao robot koji pokusava da razume kako ljudi funkcionisu.
Last edited by Erős Pista on Thu Jan 28, 2021 11:29 pm; edited 1 time in total
_____
- Post n°682
E, sad, kako smo stigli odatle do onoga sto je okacila plackica?
Ja primecujem da su domaci libertarijanci prilicno skrenuli udesno u poslednjih par godina. Par onih iz starije garde (Parun npr) i dalje guraju neki LDP pricu (slobodno trziste + socijalni liberalizam), ali ovi mladji su ozbiljno zakovrnuli ka konzervativizmu, bogus religioznosti, nacionalizmu, itd. Treva samo baciti pogled na ono nesto zvano Talas.
Kljucni faktori zaokreta su po meni uticaj Trampove povede i Pitersonov mumbo-jumbo na koji su se svi upecali i trejdovali svoj randovski ateizam za jednako blentavi pitersonovsko fejk hriscanstvo. A ima nesto i do FPN bastardizacije nacionalizma i libertarijanstva.
Ja primecujem da su domaci libertarijanci prilicno skrenuli udesno u poslednjih par godina. Par onih iz starije garde (Parun npr) i dalje guraju neki LDP pricu (slobodno trziste + socijalni liberalizam), ali ovi mladji su ozbiljno zakovrnuli ka konzervativizmu, bogus religioznosti, nacionalizmu, itd. Treva samo baciti pogled na ono nesto zvano Talas.
Kljucni faktori zaokreta su po meni uticaj Trampove povede i Pitersonov mumbo-jumbo na koji su se svi upecali i trejdovali svoj randovski ateizam za jednako blentavi pitersonovsko fejk hriscanstvo. A ima nesto i do FPN bastardizacije nacionalizma i libertarijanstva.
_____
- Post n°683
ako je parun stara garda, sta su onda tasic, sredinger, aco stevanovic, zeljka elektropsiholog...?
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Post n°684
Dejan Dragutinovic je verovatno najodvratniji od tih novijih. Mislim podseca me na mene od pre 5-10 godina, a to je stvarno odvratno.
_____
????
- Post n°685
Janko Suvar wrote:Dejan Dragutinovic je verovatno najodvratniji od tih novijih. Mislim podseca me na mene od pre 5-10 godina, a to je stvarno odvratno.
Гледам тај списак шта је ту све измешано, и не успевам да нађем ништа за шта бих могао да кажем да је ваљало док га нису покварили мешањем са осталима.
Више се ни не сећам које године је било нешто за шта бих се загрејао.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°686
Где је и шта ради Жељка? Писала је за "Политику". Верујем да се ухлебила негде као професор или истраживач.
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Post n°687
Sta kaze Gugl?
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Guest
- Post n°688
Ne sumnjam da je plaćena iz budžeta. Niko ne voli državnu sisu kao libertarijanac u Srbiji.
- Post n°689
http://csb.eu.com/en/our-team/zeljka-buturovic/Kirko Skaddeng wrote:Ne sumnjam da je plaćena iz budžeta. Niko ne voli državnu sisu kao libertarijanac u Srbiji.
На државној сиси, како другачије и може бити!
Шта јој дође покојни Ратко Бутуровић, познатији као и Бата Кан Кан?
едит:
Види, види, ко је још тамо : http://csb.eu.com/en/our-team/milan-m-cirkovic/
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Post n°690
FB92, rasadnik talenata...
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°691
sredinger je u astonomskoj opservatoriji, a zeljo je u institutu drustvenih nauka
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Post n°692
Ма и Шредингер је у институту друштвених наука, у том Центру за Биоетику. Музе две-три државне позиције.
_____
- Post n°693
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°694
Што мрзим недоречен анкете.
Одобравам одлуку јер:
- имам исти став и применио бих га оде
- та одлука је њихова ствар
- желим им све најгоре па их подржавам у томе
Одобравам одлуку јер:
- имам исти став и применио бих га оде
- та одлука је њихова ствар
- желим им све најгоре па их подржавам у томе
- Post n°695
Ja mrzim sto se uopste postavlja pitanje zabrane abortusa, to je sad tema za debatu. Zasto?jer su Poljaci zabranili? Pa aj onda debata treba li skociti u bunar.
_____
- Post n°697
Ovo je happy? Pre ili posle tumacenja uporednoh horoskopa Aleksica i zrtve?
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°698
Prva tvficfiric wrote:Ovo je happy? Pre ili posle tumacenja uporednoh horoskopa Aleksica i zrtve?
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°699
Da, Prva.
Razgovatali neki pop i Jelena Lalatovic. Potpuno ludilo.
Razgovatali neki pop i Jelena Lalatovic. Potpuno ludilo.
_____
- Post n°700
feministinje lazu, popovi lazu, ali brojevi ne lazu i kazu da je pop izgleda dobio debatu. mozda, samo mozda abortus sledeci put da posalje boljeg agitatora?
_____
ova zemlja to je to