by boomer crook Mon Dec 12, 2022 10:22 pm
Latinka Perović bila je obrazovana, fina, razumna i vrlo odvažna osoba, žena koja se borila junački u svijetu muškaraca, osoba otvorena uma u svijetu punom tabua i predrasuda. Često smo se slagali, ponekad (naravno) nismo, ali smo pratili što pišemo (i što pišu treći) i rado čitali što je napisano. Govorio sam na promociji njene knjige, kao i ona na promociji moje. Imali smo nekoliko odličnih razgovora, iskreno uvažavajući argumentaciju i objašnjenja, posebno kad smo različito vidjeli stvari, ljude i pojave. Razumio sam je i osjećao se blizak i zbog te količine nerazumne mržnje koju sam vidio kod raznih ništica i minus nula koji su se usudili vrijeđati, prijetiti, kleti i psovati već i na sam pogled na njenu fotografiju, bez da išta čitaju od toga što je napisala. Mržnja prema onima koji govore drukčije, koji misle originalno i usude se kritički gledati na društvo u kojem žive - to je otrov koji više uništava društva nego same pojedince koje se mrzi: naravno, ako se znaju nositi s njom.
Hvala Latinki Perović na njenom intelektualizmu i na onome što je simbolizirala - a što ostaje aspiracija i nada mnogih, koliko god danas ne izgledalo tako. Vrijeme ne staje, ide dalje, bit će novih ljudi, od kojih će oni obrazovaniji i napredniji biti zainteresirani za nju i njena djela.
dejan jovic
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started