Janko Suvar wrote:Ako sama diskusija nije o tome da li fenomen postoji nego kako ga nazvati onda je to dosta ovako dosadna, pedantic diskusija i nema potrebe da se prica o tome, mislim bar ja necu.Mór Thököly wrote:To sto oni hoce da kazu je nesto kao samomržnja ili samofobija ili autofobija ako bi da "zvuči". Ali nije dovoljno "upečatljivo". Pa su zato smislili upečtljivu besmislicu. Posto autošovinista znači, bukvalno, šovinista svojih. A kojih drugih? A u tom smislu koji bi oni hteli da mu daju je jezički idiotizam. I, da, fašizam.
Jezik je utilitaristicka stvar. Ako ljudi koriste "bukvalno" kad misle "figurativno" dovoljno dugo, onda ce se te dve reci spojiti, iako je u pitanju upecatljiva besmislica posto su antonimi, tako se i desilo. Kad ljudi koriste "kongresmenka" to je takodje etimoloski besmisleno ocigledno, al utilitarizam odnosno svrsishodnost je postignuta, time je u nasem jeziku denotirano ono sto treba, dakle da je zena clan kongresa.
Branka Prpa i Dubravka Stojanovic su autosovinisti (dakle ljudi koji bi lagali da je prva dusegupka napravljena i koriscena u Beogradu). Taj fenomen (takvi ljudi) postoje i tom reci je denotirano da su oni ti ljudi. Jezik obavio svoju svrhu i podjednako je glupo tome protiviti se kao oni sto se protive pa kazu ali nema "psiholoskinja" u recniku.
Ako je sam termin dakle problem, mislim da smo sve rekli, mozes ti sad izmislis bolji al gotovo.
Oko same stvari, hocu za zapisnik da promenim misljenje, sto sam reko o Antonicu. Jednom, Vucic vise nece biti maharadza Srbije, ne znam kad ce to biti, al desice se jednom i kad se to bude desilo, Prpa i Stojanovic ce jos uvek raditi na faksu/institutu. I kad opet dodje princ od Velsa (on nece niti umreti niti postati kralj ikad ) opet ce biti tu Stojanovic da ga doceka, bez obzira ko bude novi maharadza Srbije. S tim u vezi, povlacim kritiku, odnosno razdruzujem se od ovoga sto su rekli Polip i Vilijam, dobar Antonic, nije se prodao, samo gleda u buducnost.
Pa ne, nije gotovo, nike ni pocelo. Termin je besmislica. Kongresmenka naravno da nije takva besmislica, odmah je jasno na sta se misli. "Autosovinizam" nije nikakav termin, to je: kvazinaucna, sustinski cisto politicka diskvalifikacija kojom se u Srbiji koristi ekstremna nacionalisticka desnica kako bi politicke protivnike prikazala kao nekog ko sa sovinistickim zarom mrzi sopstveni narod/naciju. Eto ti definicije.