Somlói Galuska wrote:Pa ne znam zašto da se prebaci - meni nije toliko do utvrđivanja istorijskih činjenica, koliko do priče o Apelu 88, a to jeste ovaj topik. Apelaši nisu ni zelenaši, ni kralj Nikola, nego nekakvi nezavisni intelektualici i delom, pazite - istoričari.
Jebiga, ili si nekakav zelenaš, naci, srpski nacionalista u jugoslovenskim zemljama ili bilo koja poražena grupa, pa onda možda imaš benefit of doubt. Ako se, međutim, predstavljaš kao istoričar, onda si šarlatan.
edit - mislim, hajde da vidimo - kad se izađe sa apelom u kom se kaže da Srbija okupirala CG, kako to utiče na odnose između jugoslovenskim narodima. Ja mislim loše, mislim da je to širenje mržnje i huškanje.
Ne, to nema sanse da utice dobro ni na sta, jedino ako neko hoce da pravi Jugoslaviju neku ili stagod, "Jugosferu", whatever bez Srba. Sto je ok, ali onda je to to. Znaci, u toj konkretnoj prici cak su i istorijske cinjenice nebitne. Prosto reci vecini Srba da su oni u Prvom svetskom ratu bili nekakvi okupatori necega i to je kraj price. Prvi svetski rat je u srpskom istorijskom secanju prosto najsvetlija tacka moderne srpske istorije i ko na to baci nekakvo djubre moze da zaboravi na bilo kakve zajednicke projekte a da to ima podrsku nekog iole relevantnog dela srpske javnosti. I tu je savrseno nebitno i ko je na vlasti, a nebitno je CAK i kakav ce se odnos konacno zauzeti prema 90tima. Dakle sve i da vecina Srba nekad prihvati da su Srbi 90tih bili najveci i glavni zlikovci za sve ono sto se dogodilo - to na kolektivno glediste u vezi sa 1918 nece imati skoro nikakav uticaj jer to je prosto zakucano kao herojska epopeja i schluss. Tako da ko se time bavi na onakav nacin kao sto je uradjeno u tom apelu ili ne zna sta radi ili namerno to radi ili ga prosto nije briga. Either way, nema govora da to na bilo koji nacin sluzi regionalnom pomirenju ili bilo cemu slicnom.