Pitajte istoričare
- Post n°76
Re: Pitajte istoričare
u stvari, pecam se na Slobu Georgijeva...
- Post n°77
Bilo je sredisnji deo Milutinove Srbije, a i posle. Bilo je jako bitno sve do pad pod osmansku vlast.
I nije ga odzavila posle BerlKongr. naravno
Ali Kosovo sa Metohijom je jako bitna teritorija srpske srednjovekovne drzave u kasnom srednjem veku. Ovo danas je druga planeta u odnosu na to vreme.
I nije ga odzavila posle BerlKongr. naravno
Ali Kosovo sa Metohijom je jako bitna teritorija srpske srednjovekovne drzave u kasnom srednjem veku. Ovo danas je druga planeta u odnosu na to vreme.
- Guest
- Post n°78
Pa ovde je najvažnije kako je Kosovo tumačeno u SR Srbiji i kako je postalo bitna (najbitnij) tačka žalbi na jugoslovenski poredak, i kako je zaparloženo i tretirano posle 1991.
Priča o mitu i srcu je skretanje. Od toga smo svi gluplji, od nosilaca mita do onih koji se kao bore protiv.
Priča o mitu i srcu je skretanje. Od toga smo svi gluplji, od nosilaca mita do onih koji se kao bore protiv.
- Post n°80
Osnovno je, mislim, odvojiti mit od fizickog. Mit niko ni ne pokusava da uzme, niti je to uopste moguce.
- Post n°81
Mór Thököly wrote:Osnovno je, mislim, odvojiti mit od fizickog. Mit niko ni ne pokusava da uzme, niti je to uopste moguce.
"Ne radi se o suočavanju sa porazom iz 1999. godine, nego 1389. - mi se sa tim nismo suočili, a ako se sa tim suočimo, moramo da prestanemo sa kuknjavom i ulogom žrtve što nije u planu. Mi živimo u zamrznutoj 1389. i to vreme ne protiče. To vreme nema dinamiku, ono stoji i mi stojimo u tom vremenu. Kad bismo priznali poraz iz 1389. mi bismo pristali da istorija nije zatvorena, da je dinamična, da su za nju odgovorni neki ljudi, da se podnosi odgovornost ".
_____
????
- Post n°82
To nije niko sa strane, to je unutarsrpski dijalog. A inace jako je glupo, ali prosto nije pokusaj nikoga da "nama" nesto "uzme"
- Post n°83
sta to znaci da "priznamo poraz iz 1389"? bitka je verovatno bila neresena, a mi je opevamo uvek i svuda kao poraz.
_____
I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds.
- Post n°85
Bizar. Ovo nije autenticno, zar ne? Necija sala, foto-montaza? pic.twitter.com/A4UWNvfnxj
— Srdjan Dragojevic (@srdjandrago) July 12, 2020
_____
"Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža." - Monsier K.
- Post n°86
krv ti jebem, koliko je on glup...
- Post n°87
Bar prihvati kad mu se objasni
Na primer, Sutanovcu tri dana ljudi nisu mogli da objasne zasto 2020. nije pocela nova decenija. Ljudi su se trudili ali ne vredi
Aha...Simpa.
— Srdjan Dragojevic (@srdjandrago) July 12, 2020
Na primer, Sutanovcu tri dana ljudi nisu mogli da objasne zasto 2020. nije pocela nova decenija. Ljudi su se trudili ali ne vredi
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°88
Što je on važan da bude tu?
— SLOBODAN GEORGIEV (@SlobaGeorgiev) July 24, 2020
Hvala
_____
????
- Guest
- Post n°89
Mogao je da pitanje postavi malo pismenije, ali se, naravno, slažem sa sentimentom. Niti je Stefan Nemanja po bilo čemu relevantan za naše vreme, niti spomenik ima ikakav smisao.
- Guest
- Post n°90
Presek skupova:
- nemamo mnogo spomenika sa aluzijom na Srednji vek a mnoooogo ga volimo
- Nemanjići su "nedodirljivi" u javnoj svesti, tj. s njima ne možeš da pogrešiš u obraćanju javnosti
- ukupne izmene tog gradskog područja su otvorile prostor i za njegovo "uspomeničavanje" jer što da ne.
- bejzikarsko čitanje svega toga = rokaj Nemanju tu.
- nemamo mnogo spomenika sa aluzijom na Srednji vek a mnoooogo ga volimo
- Nemanjići su "nedodirljivi" u javnoj svesti, tj. s njima ne možeš da pogrešiš u obraćanju javnosti
- ukupne izmene tog gradskog područja su otvorile prostor i za njegovo "uspomeničavanje" jer što da ne.
- bejzikarsko čitanje svega toga = rokaj Nemanju tu.
Last edited by buffalo bill on Sat Jul 25, 2020 11:59 am; edited 1 time in total
- Guest
- Post n°91
Naša istorijsko-personalizovana plastika na vidljivim* mestima je ionako novotarija. Spomenik N. Pašiću je podignut krajem 1990ih, što, i što na tom mestu, ko zna....
Lokacija spomenika Nikolaja II je - na stranu opravdanost, izgled, samo lokacija - logičnija od ostalih spomenika po centru (tu je bila zgrada ruske ambasada i ceo plac sa postojećim Ruskim domom je bio vlasništvo Rusije).
Meni se ni novi šabački Jevrem O ne sviđa ništa posebno, tek je na ivici da nije ružni ubod u oči. Vinaverov trg mi je sjajna celina, savremeno uklopljene dve komponente apstrakcije, omaž piscu kroz temu.
Lokacija spomenika Nikolaja II je - na stranu opravdanost, izgled, samo lokacija - logičnija od ostalih spomenika po centru (tu je bila zgrada ruske ambasada i ceo plac sa postojećim Ruskim domom je bio vlasništvo Rusije).
Meni se ni novi šabački Jevrem O ne sviđa ništa posebno, tek je na ivici da nije ružni ubod u oči. Vinaverov trg mi je sjajna celina, savremeno uklopljene dve komponente apstrakcije, omaž piscu kroz temu.
- Post n°92
Nemanjina ulica meets prvobitna amaterska (vrv. Selakovićeva) ideja da naprave u zgradi stanice nešto što bi se zvalo muzejom srpskog srednjeg veka, ne verujem da su razmišljali mnogo dalje od toga, a do trenutka kada im je neko srušio konceptualnog sneška - spomenik je već bio naručen.
- Guest
- Post n°93
Da, plus to, u suštini verujem da su razlozi prvoloptaški i trivijalni, uz ono što napisah gore - permisivno šire razmišljanje.
- Post n°94
buffalo bill wrote:Meni se ni novi šabački Jevrem O ne sviđa ništa posebno, tek je na ivici da nije ružni ubod u oči.
+1
Pocev od lokacije (ja bih ga stavio ispred opstine, tamo je i ziveo - ovde mi deluje kao Dzabadaja) do izvedbe (on je poceo sa onim "prvi put u Srbiji", tako da je i obelezje trebalo biti modernije, nesto sto je "prvo u Srbiji")
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°95
wrote:Nemanjina ulica meets prvobitna amaterska (vrv. Selakovićeva) ideja da naprave u zgradi stanice nešto što bi se zvalo muzejom srpskog srednjeg veka, ne verujem da su razmišljali mnogo dalje od toga, a do trenutka kada im je neko srušio konceptualnog sneška - spomenik je već bio naručen.
I to iz Rusije. Jadan čovek, prvo su mu oteli sina, sad mu isti ti prave spomenik
(Dobro, sina su mu verovatno oteli nekakvi danasnji ukrajinci, but still )
- Post n°97
super je ovo