Cowboy wrote:
Ali da internet vrvi od strucnjaka koji se neodgovorno igraju statistikom, to je cinjenica.
Има ли неки дан неке године кад није тако?
Cowboy wrote:
Ali da internet vrvi od strucnjaka koji se neodgovorno igraju statistikom, to je cinjenica.
otto katz wrote:obtained Masters in Anthropology (1997) and Epidemiology (1999)Papa Lazarou wrote:Rudan zaista nije epidemiolog i sa velikim pouzdanjem iznosi predviđanja kojih se klone vrhunski epidemiolozi koji su na licu mesta proučavali i zaustavljali ebolu.
Ne znam koju kvalifikaciju treba steći da biste ga priznali za epidemiologa.
Iznosi predviđanja da je broj zaraženih znatno veći od broja testiranih i evidentiranih, te da će se virus vjerovatno ponašati u skladu s do sad poznatim epidemiološkim informacijama.
Ali pošto ja nisam epidemiolog, čak niti zdravorazumski samouki sveznadar, ostavljam sebi prostor razumne sumnje u informacije koje dobivam. U taj prostor ne spada sumnja u Rudanovu stručnu kvalifikaciju.
Otto ti zaista nemaš problem sa nekim čije se izjave pakuju u tabloidima pod naslovima 'Ovo je jedina prava istina o koronavirusu"?
Ne extrapolira na osnovu intuicije nego dosadašnjih saznanja o ovom i prethodnim korona virusima.Papa Lazarou wrote:WHO može da objavljuje samo podatke koje trenutno ima a ne da ekstrapolira na osnovu intuicije. Takođe, conveniently je izbegao da kaže da i mnogi smrtni ishodi nemaju dijagnozu korone, bilo usled manjkavosti u procesu detekcije bilo iz političkih razloga.
otto katz wrote:Ali, s obzirom da je virus nov i nepoznat, moram dopustiti i mogućnost da je nešto opasniji, te da je stopa umrlih među potvrđeno zaraženima možda samo 3-5 puta manja od stope umrlih među ukupno zaraženima. Jedino što sam sasvim siguran jest da broj POTVRĐENO zaraženih sigurno nije jednak broju UKUPNO zaraženih u Wuhanu. A trenutne ukupne svjetske brojke za COVID-19 su i dalje u velikoj većini slučajeva određene onime što se događalo u Wuhanu u početku epidemije, jer više od dvije trećine slučajeva u svijetu čak i na današnji dan još uvijek potječe iz Wuhana", kaže naš znanstvenik.
"Stoga bi ova nova bolest i dalje, temeljem svih raspoloživih podataka, mogla biti lakša od obične gripe i odnijeti manji broj žrtava - možda čak i znatno manji. U emisiji Nedjeljom u 2 objasnio sam i nekoliko dodatnih razloga zašto se nikakav stvaran postotak umrlih među svim zaraženima, bio on 1% ili 0,1%, ne bi trebao projicirati na cjelokupno stanovništvo neke države kako bi se procijenio moguć broj žrtava", kaže Rudan.
otto katz wrote:Ne extrapolira na osnovu intuicije nego dosadašnjih saznanja o ovom i prethodnim korona virusima.Papa Lazarou wrote:WHO može da objavljuje samo podatke koje trenutno ima a ne da ekstrapolira na osnovu intuicije. Takođe, conveniently je izbegao da kaže da i mnogi smrtni ishodi nemaju dijagnozu korone, bilo usled manjkavosti u procesu detekcije bilo iz političkih razloga.
Ovo drugo, tvrdiš da postoje mnogi slučajevi smrti od korona virusa koji iz navedenih razloga nisu evidentirani kao takvi? Imaš saznanja koja to potvrđuju ili tvrdiš na osnovu intuicije, ali bolje i pouzdanije nego što je navodna Rudanova?
Da li bi bio ljubazan da podijeliš s nama izvore koje priznaješ kao pouzdane? Da ne gubimo vrijeme na subjektivnog narcisa Rudana.Papa Lazarou wrote:Inače meni je WHO i krug stručnjaka povezanih sa WHO i ustanovama kao je Johns Hopkins primarni izvor informacija o ovome. Ne čitam gluposti već pratim desetak odabranih ljudi sa besprekornim biografijama koji daju informativne analize. Jesam laik ali umem da filtriram. Rudan ne prolazi test objektivnosti jer ima vidljivu ličnu agendu
Ovu genijalnost treba pohraniti.histerija oko "zaustavljanja panike"
otto katz wrote:Ovu genijalnost treba pohraniti.histerija oko "zaustavljanja panike"
Ovo mi je prilično neprihvatljivo. Prvo si tvrdio da postoji mnogo neevidentiranihslučajeva smrti od korone, a sad špekuliraš da mogu postojati neki. Pa kako je zapravo?Papa Lazarou wrote:otto katz wrote:
Ne extrapolira na osnovu intuicije nego dosadašnjih saznanja o ovom i prethodnim korona virusima.
Ovo drugo, tvrdiš da postoje mnogi slučajevi smrti od korona virusa koji iz navedenih razloga nisu evidentirani kao takvi? Imaš saznanja koja to potvrđuju ili tvrdiš na osnovu intuicije, ali bolje i pouzdanije nego što je navodna Rudanova?
Tvrdim da, ako postoje nevidljivi slučajevi oboljevanja, mogu da postoje i nevidljivi slučajevi smrti i da bi u svakom slučaju bilo beskorisno, čak i štetno da se WHO ograđuje od aktuelnih statistika na osnovu nepoznatih inputa.
Ne mogu kusati Rudana i Vučića u istoj kaši. Sukcesivno, molim!Papa Lazarou wrote:Otto kod nas se bukvalno (sasvim bukvalno, bez ikakvog preterivanja) po Vučićevom nalogu piše da je koronavirus zavera farmakomafije.
Izvući ću izvore kad sednem posle uz tviter da dobijem dnevnu dozu panike, dete kuka hoće da ruča.
E pa jebiga, i bojao sam se da ćeš se uvrijediti što tvoje riječi dovodim u pitanje. I ja se odjavljujem, jebeš diskusiju, neka svako deklamira svoje uvjerenje, pa nek kozmička inteligencija probere šta valja.Papa Lazarou wrote:Ne volim hvatanje za reč kad je iz konteksta jasno šta želim reći, te ću prekinuti diskusiju.
Evo saću.Cowboy wrote:otto katz wrote:
Ovu genijalnost treba pohraniti.
Uzmi citaj malo srpske medije, gledaj ih i slusaj.
otto katz wrote:E pa jebiga, i bojao sam se da ćeš se uvrijediti što tvoje riječi dovodim u pitanje. I ja se odjavljujem, jebeš diskusiju, neka svako deklamira svoje uvjerenje, pa nek kozmička inteligencija probere šta valja.Papa Lazarou wrote:Ne volim hvatanje za reč kad je iz konteksta jasno šta želim reći, te ću prekinuti diskusiju.