Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Virus

паће

Virus - Page 33 Empty Re: Virus

Post by паће Sat Mar 07, 2020 3:09 pm

Cowboy wrote:
    Ali da internet vrvi od strucnjaka koji se neodgovorno igraju statistikom, to je cinjenica.

Има ли неки дан неке године кад није тако?

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Mar 07, 2020 3:11 pm

otto katz wrote:
    Papa Lazarou wrote:Rudan zaista nije epidemiolog i sa velikim pouzdanjem iznosi predviđanja kojih se klone vrhunski epidemiolozi koji su na licu mesta proučavali i zaustavljali ebolu.
    obtained Masters in Anthropology (1997) and Epidemiology (1999)

Ne znam koju kvalifikaciju treba steći da biste ga priznali za epidemiologa. 

Iznosi predviđanja da je broj zaraženih znatno veći od broja testiranih i evidentiranih, te da će se virus vjerovatno ponašati u skladu s do sad poznatim epidemiološkim informacijama. 

Ali pošto ja nisam epidemiolog, čak niti zdravorazumski samouki sveznadar, ostavljam sebi prostor razumne sumnje u informacije koje dobivam. U taj prostor ne spada sumnja u Rudanovu stručnu kvalifikaciju. 

Da mu je primarna oblast rada epidemiologija, a ne javno zdravlje. Ono što Rudan piše se može svesti na "WHO greši, i am smart, panika je loša" ego trip koji je dosta ušao u modu jer garantuje prolaz u medije. Otto ti zaista nemaš problem sa nekim čije se izjave pakuju u tabloidima pod naslovima 'Ovo je jedina prava istina o koronavirusu"?

Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Mar 07, 2020 3:16 pm

Inače meni je WHO i krug stručnjaka povezanih sa WHO i ustanovama kao je Johns Hopkins primarni izvor informacija o ovome. Ne čitam gluposti već pratim desetak odabranih ljudi sa besprekornim biografijama koji daju informativne analize. Jesam laik ali umem da filtriram. Rudan ne prolazi test objektivnosti jer ima vidljivu ličnu agendu
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sat Mar 07, 2020 3:18 pm

Otto ti zaista nemaš problem sa nekim čije se izjave pakuju u tabloidima pod naslovima 'Ovo je jedina prava istina o koronavirusu"?

Prvo, nisam primijetio da tabloidi tako pakuju Rudana. Drugo, i ako je to istina, ne mislim da je to njegova odgovornost. Treće, u onom textu izričito navodi da su izjave iz WHO o višoj smrtnosti s određenog gledišta tačne. Tj. ne konfrontira ih nego definira kontext u kojem je tačno reći da je smrtnost mnogo niža od 3,5%.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sat Mar 07, 2020 3:22 pm

Ljudi na intenzivnoj njezi umirat će još danima, tjednima, možda i mjesecima, pa će vam se zbog toga broj umrlih u brojniku vremenom povećavati na onaj broj zaraženih koji do danas već imate. Time vaša stopa smrtnosti 'umrli kroz potvrđeno zaraženi' neće onda više biti 2% ili 3%, nego može vremenom rasti, možda i na 7%. Zbog toga reći da je '3% ili 4% do sada potvrđeno zaraženih umrlo' zapravo nije pogrešno samo po sebi, a to je WHO učinila", objašnjava Rudan.

"Ali ono što je propustila učiniti jest reći koliko je ta stopa smrtnosti među POTVRĐENO zaraženima potpuno nereprezentativna za stopu smrtnosti među UKUPNO zaraženima, koja je znatno, znatno manja. Ne bi me, kao epidemiologa, iznenadilo da je 10 puta manja. Zapravo, ne bi me iznenadilo čak ni da je i 50 puta manja. A to bi je učinilo MANJE smrtonosnom i opasnom čak i od obične gripe.

Ali, s obzirom da je virus nov i nepoznat, moram dopustiti i mogućnost da je nešto opasniji, te da je stopa umrlih među potvrđeno zaraženima možda samo 3-5 puta manja od stope umrlih među ukupno zaraženima. Jedino što sam sasvim siguran jest da broj POTVRĐENO zaraženih sigurno nije jednak broju UKUPNO zaraženih u Wuhanu. A trenutne ukupne svjetske brojke za COVID-19 su i dalje u velikoj većini slučajeva određene onime što se događalo u Wuhanu u početku epidemije, jer više od dvije trećine slučajeva u svijetu čak i na današnji dan još uvijek potječe iz Wuhana", kaže naš znanstvenik.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Mar 07, 2020 3:28 pm

WHO može da objavljuje samo podatke koje trenutno ima a ne da ekstrapolira na osnovu intuicije. Takođe, conveniently je izbegao da kaže da i mnogi smrtni ishodi nemaju dijagnozu korone, bilo usled manjkavosti u procesu detekcije bilo iz političkih razloga.

Takođe, najveća zebnja odnosi se na opterećenje bolničkog sistema a ne na smrtnost. Čak i da je smrtnost nula, taj problem ostaje i on se rešava jedino putem usporavanja epidemije. A da bi se ona usporila, potrebno je da se javnost plaši a ne da se umiruje.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sat Mar 07, 2020 3:34 pm

Papa Lazarou wrote:WHO može da objavljuje samo podatke koje trenutno ima a ne da ekstrapolira na osnovu intuicije. Takođe, conveniently je izbegao da kaže da i mnogi smrtni ishodi nemaju dijagnozu korone, bilo usled manjkavosti u procesu detekcije bilo iz političkih razloga.
    Ne extrapolira na osnovu intuicije nego dosadašnjih saznanja o ovom i prethodnim korona virusima. 

Ovo drugo, tvrdiš da postoje mnogi slučajevi smrti od korona virusa koji iz navedenih razloga nisu evidentirani kao takvi? Imaš saznanja koja to potvrđuju ili tvrdiš na osnovu intuicije, ali bolje i pouzdanije nego što je navodna Rudanova?

_____
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sat Mar 07, 2020 3:36 pm

Glede extrapolacija, laički vjerujem da epidemiologija legitimno barata extrapolacijama i projekcijama i da je to metodološki skrutinizirano. Rado ću dopustiti da me se razuvjeri na osnovu argumenata i fakata.

_____
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sat Mar 07, 2020 3:42 pm

Dok mi pišemo Rudanu ego ne da, nego opet intuitivno extrapolira za 365 lepih dana. 

[url=Znanstvenik Igor Rudan dao novo obja%C5%A1njenje za stopu smrtnosti koronavirusa][/url]
    https://www.index.hr/vijesti/clanak/znanstvenik-igor-rudan-dao-novo-objasnjenje-za-stopu-smrtnosti-koronavirusa/2162967.aspx

_____
    Cowboy

Post by Cowboy Sat Mar 07, 2020 3:46 pm

otto katz wrote:Ali, s obzirom da je virus nov i nepoznat, moram dopustiti i mogućnost da je nešto opasniji, te da je stopa umrlih među potvrđeno zaraženima možda samo 3-5 puta manja od stope umrlih među ukupno zaraženima. Jedino što sam sasvim siguran jest da broj POTVRĐENO zaraženih sigurno nije jednak broju UKUPNO zaraženih u Wuhanu. A trenutne ukupne svjetske brojke za COVID-19 su i dalje u velikoj većini slučajeva određene onime što se događalo u Wuhanu u početku epidemije, jer više od dvije trećine slučajeva u svijetu čak i na današnji dan još uvijek potječe iz Wuhana", kaže naš znanstvenik.

A u istom tekstu

"Stoga bi ova nova bolest i dalje, temeljem svih raspoloživih podataka, mogla biti lakša od obične gripe i odnijeti manji broj žrtava - možda čak i znatno manji. U emisiji Nedjeljom u 2 objasnio sam i nekoliko dodatnih razloga zašto se nikakav stvaran postotak umrlih među svim zaraženima, bio on 1% ili 0,1%, ne bi trebao projicirati na cjelokupno stanovništvo neke države kako bi se procijenio moguć broj žrtava", kaže Rudan.

... dakle govori na osnovnu podataka koji dolaze iz oblasti pod punim karantinom i uporedjuje ih sa podacima o sezonskom gripu iako sezonski grip ne podrazumeva karantin.

na stranu ova opsta histerija oko "zaustavljanja panike" a sve u sluzbi privatnog kapitala, pogledaj medije kako i sta pisu i kakav je kontrast reakcija drzava tzv. zapada sa reakcijom npr. Kine na ovu poshast. Vucicevi mediji se ubise da dokazu kako je COVID zapravo zavera farmakomafije, "Smesan virus", po televizijama se povlace opskurni likovi iz zdravstva koji pozivaju na shoping u Milano, a i sam Rudan je gostovao cesto u svojstvu medijskog bensendina za raju.

Aj da vidimo kako ce se ovo razbuktavati dalje (jer tako su u USA, Srbiji, Madjarskoj i unameit zvanicno odlucili) pa da onda donesemo ocenu je li ovo slabije ili jace od sezonskog gripa. Ajde neko drugi da ovo pise ali tii, pa jebote, mislio sam da si barem tri puta pametniji od mene, sada ispada da sam ja genija
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Mar 07, 2020 3:47 pm

otto katz wrote:
    Papa Lazarou wrote:WHO može da objavljuje samo podatke koje trenutno ima a ne da ekstrapolira na osnovu intuicije. Takođe, conveniently je izbegao da kaže da i mnogi smrtni ishodi nemaju dijagnozu korone, bilo usled manjkavosti u procesu detekcije bilo iz političkih razloga.
    Ne extrapolira na osnovu intuicije nego dosadašnjih saznanja o ovom i prethodnim korona virusima. 

Ovo drugo, tvrdiš da postoje mnogi slučajevi smrti od korona virusa koji iz navedenih razloga nisu evidentirani kao takvi? Imaš saznanja koja to potvrđuju ili tvrdiš na osnovu intuicije, ali bolje i pouzdanije nego što je navodna Rudanova?

Tvrdim da, ako postoje nevidljivi slučajevi oboljevanja, mogu da postoje i nevidljivi slučajevi smrti i da bi u svakom slučaju bilo beskorisno, čak i štetno da se WHO ograđuje od aktuelnih statistika na osnovu nepoznatih inputa.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sat Mar 07, 2020 3:48 pm

Papa Lazarou wrote:Inače meni je WHO i krug stručnjaka povezanih sa WHO i ustanovama kao je Johns Hopkins primarni izvor informacija o ovome. Ne čitam gluposti već pratim desetak odabranih ljudi sa besprekornim biografijama koji daju informativne analize. Jesam laik ali umem da filtriram. Rudan ne prolazi test objektivnosti jer ima vidljivu ličnu agendu
    Da li bi bio ljubazan da podijeliš s nama izvore koje priznaješ kao pouzdane? Da ne gubimo vrijeme na subjektivnog narcisa Rudana.

_____
    disident

Post by disident Sat Mar 07, 2020 3:49 pm

Mene svi danas ubedjuju da je to glupost, nema toga, smesno, jes citao cuo sta kazu itd. Radi medijska masinerija ko sat.

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sat Mar 07, 2020 3:50 pm

histerija oko "zaustavljanja panike"
    Ovu genijalnost treba pohraniti.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Mar 07, 2020 3:53 pm

Virus - Page 33 ESgobrQWkAchUbv?format=jpg&name=small
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Mar 07, 2020 3:54 pm

Otto kod nas se bukvalno (sasvim bukvalno, bez ikakvog preterivanja) po Vučićevom nalogu piše da je koronavirus zavera farmakomafije.

Izvući ću izvore kad sednem posle uz tviter da dobijem dnevnu dozu panike, dete kuka hoće da ruča.
    Cowboy

Post by Cowboy Sat Mar 07, 2020 3:58 pm

otto katz wrote:
    histerija oko "zaustavljanja panike"

Uzmi citaj malo srpske medije, gledaj ih i slusaj. Ali bukvalno histerija. Od smeha, posalica, nervoznog prenemaganja, onaj debil pulmolog na tri televizije odjednom. Bombardovanje umirivanjem i obrtanjem cinjenica. Agresija na mozak, bez zezanja. Zato kazem "Histerija" jer to i jeste.

Sad, sto je u Ceskoj drugacija medijska slika, nije do mene.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sat Mar 07, 2020 4:02 pm

Papa Lazarou wrote:
    otto katz wrote:

Tvrdim da, ako postoje nevidljivi slučajevi oboljevanja, mogu da postoje i nevidljivi slučajevi smrti i da bi u svakom slučaju bilo beskorisno, čak i štetno da se WHO ograđuje od aktuelnih statistika na osnovu nepoznatih inputa.
    Ovo mi je prilično neprihvatljivo. Prvo si tvrdio da postoji mnogo  neevidentiranihslučajeva smrti od korone, a  sad špekuliraš da mogu postojati neki. Pa kako je zapravo?
    Informacije o uzrocima smrti su mnogo dostupnije od informacija o tačnom broju zaraženih.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Mar 07, 2020 4:05 pm

Ne volim hvatanje za reč kad je iz konteksta jasno šta želim reći, te ću prekinuti diskusiju.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sat Mar 07, 2020 4:09 pm

Papa Lazarou wrote:Otto kod nas se bukvalno (sasvim bukvalno, bez ikakvog preterivanja) po Vučićevom nalogu piše da je koronavirus zavera farmakomafije.

Izvući ću izvore kad sednem posle uz tviter da dobijem dnevnu dozu panike, dete kuka hoće da ruča.
    Ne mogu kusati Rudana i Vučića u istoj kaši. Sukcesivno, molim!

_____
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sat Mar 07, 2020 4:13 pm

Papa Lazarou wrote:Ne volim hvatanje za reč kad je iz konteksta jasno šta želim reći, te ću prekinuti diskusiju.
    E pa jebiga, i bojao sam se da ćeš se uvrijediti što tvoje riječi dovodim u pitanje. I ja se odjavljujem, jebeš diskusiju, neka svako deklamira svoje uvjerenje, pa nek kozmička inteligencija probere šta valja.

_____
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sat Mar 07, 2020 4:14 pm

Cowboy wrote:
    otto katz wrote:

Uzmi citaj malo srpske medije, gledaj ih i slusaj.
    Evo saću.

_____
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sat Mar 07, 2020 4:15 pm

Jebo me pas blentava.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Mar 07, 2020 4:27 pm

otto katz wrote:
    Papa Lazarou wrote:Ne volim hvatanje za reč kad je iz konteksta jasno šta želim reći, te ću prekinuti diskusiju.
    E pa jebiga, i bojao sam se da ćeš se uvrijediti što tvoje riječi dovodim u pitanje. I ja se odjavljujem, jebeš diskusiju, neka svako deklamira svoje uvjerenje, pa nek kozmička inteligencija probere šta valja.

Uopšte nisam uvređen, i ja bih pod drugim okolnostima postupio isto sa tvojim rečima, tj kada bi ti govorio aljkavo poput mene. Imaš objašnjenje na drugom mestu.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Mar 07, 2020 4:38 pm

EU countries have so far refused Italy’s plea for help fighting coronavirus, as national capitals worry that they may need to stockpile face masks and other medical gear to help their own citizens, officials and diplomats said.

The refusal so far to volunteer help for Italy, which requested face masks through the EU’s civil protection mechanism, highlights the urgency for Brussels as it seeks to orchestrate a coordinated response to the epidemic, and to make use of its still relatively limited powers during public health emergencies compared to the broader authority of member states.

Indeed, Rome’s hopes for assistance are now pinned on the Commission’s triggering of an emergency joint procurement process that allows the EU to purchase urgent medical supplies and to distribute those resources where most-needed across the Continent, even if capitals are reluctant to help each other.

But the EU still has an extremely limited ability to take action beyond its core responsibility under the EU treaties to complement national policies and serve as a clearinghouse for information. That’s despite efforts in recent years to take account of an array of new cross-border threats — not just pandemics but also bioterrorism and chemical attacks.

On Friday, EU health ministers will convene in Brussels for their latest extraordinary meeting aimed at boosting cooperation and creating some consistency in countering the coronavirus epidemic. From the outset, EU capitals responded with a motley array of approaches aimed at containment that, at best, yielded spotty results.
    ...
    Adding to a sense of disarray, the EU institutions have also adopted different responses, with the Parliament restricting access to its Brussels buildings and canceling many events, while the Commission and Council largely continued operating as normal. The Parliament for days also resisted canceling its monthly plenary in Strasbourg, only to abruptly reverse course on Thursday evening and switch the session to Brussels.
    ...
    The reluctance to help Italy shows just how quickly and unpredictably the actions of political leaders can shift in a crisis. On Monday, France, Germany and the U.K. announced they would send emergency medical equipment and pledged €5 million in aid to Iran which, along with Italy, has suffered the most coronavirus fatalities outside of China.

Just weeks ago, Italy was one of five EU countries, along with France, Germany, Latvia and Estonia, to send more than 30.5 tons of protective equipment to China, with the transport costs jointly financed by the EU.
    ...

https://www.politico.eu/article/eu-aims-better-control-coronavirus-responses/amp/?__twitter_impression=true

Post by Sponsored content

Similar topics

-
      » Virus
      » Virus
      » Virus
      » Virus
      » Virus

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 11:54 am