Margit Savović wrote:Gde ces vise od ovoga sa brojem umrlih sa ovim merama? Pogledaj strarosnu strukturu nasih umrlih.Talason wrote:Ja ne mislim da je broj zaraženih značajno veći od zvaničnih podataka, najviše zato što se ovaj virus mnogo lako prenosi. Uđe na Dedinje i zvek 67 zaraženih. Da je broj zaraženih bio daleko veći, preko raznih mesta okupljanja ljudi (čitaj supermarketi) bi se daleko više proširio i imali bi mnogo više ljudi na respiratorima ili umrlih.
Broj umrlih je verovatno nešto veći, zbog slučajeva koji nisu registrovani ili zavedeni kao nešto drugo, ali taj broj mi ne izgleda kao statistički značajan.
Da bih mogao da išta bolje izanaliziram, morao da bih da imam podatke koji nisu dostupni.
U prirodni imunitet ne verujem, eventualno vakcina protiv turbekuloze ima nekog smisla, ali to tek kada se osoba zarazi.
Pored toga, ako je tačno da je prenos kapljični, opet moram da ponovim, samo i stalno maske, izuzetna higijena prostora uz dezinfikovanje javnih površina.
Ovo što mi radimo je posledica nespremnosti kapaciteta za zaštitu - nedovoljne zalihe maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava, kao i nedovoljna edukacija za upotrebu svega toga. Dezinfekcija je jeftina i zaštita je jeftina, a sve to bi na kraju koštalo daleko manje i u životima i u parama, kome je do para.
Oni su rekli da su sad poceli da testiraju ljude sa blazim simptomima, a one asimptomatske niko ne hvata. Broj stvarno zarazenih je gotovo sigurno mnogostruko veci. Samo taj faktor kojim mnozimo opada s vremenom zbog mera karantina.
Za maske se slazem, upravo zbog asimptomatskih.
Ako zatvoriš sve starije i ako se ne zaraze, kako mogu da umru? Starosna struktura ukazuje na to da nisu svi podjednako izloženi virusu.
Broj zaraženih jeste sigurno veći, ali nije moguće da je višestruko veći, broj mrtvih bi rastao eksponencijalno i ne bi bili na ovom odnosu testiranih i zaraženih.
Ovo posmatram na osnovu dostupnih podataka, da imam neke druge, možda bih drugačije razmišljao. Ne mogu da imam previše pretpostavki u modelu.