Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Beograd

Beograd - Page 14 Empty Re: Beograd

Post by beatakeshi Thu Jul 16, 2020 2:48 pm

ficfiric wrote:Jbt, uskoro posten narkoman nece imati gde da se skuplja, pacovi nece imati gde da se legu - propast

Ta zgrada je poprilično đubre.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Thu Jul 16, 2020 7:03 pm

Зграда има 30 година, није реновирана 30 година, тј. никада, трошкови одржавања огромни, дакле љубре је, нека раде шта хоће са њом.

Хоћемо ли да реновирамо? Не, јефтиније је да се сагради нова, коју такође никада нећемо одржавати нити реновирати, поред ове старе која стоји и урушава се.

Тако је пропао Сава Центар, тако је пропала и Београђанка. Срећа па је СИВ седиште владе иначе би и њега потпуно запустили.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    hk1

Post by hk1 Thu Jul 16, 2020 8:00 pm

Beogradjani  Beograd - Page 14 2304934895 kako stojite sa komarcima ove godine?

meni deluje da je rodilo kao retko kad
    паће

Post by паће Thu Jul 16, 2020 8:01 pm

Овде су прскали пре пола сата. Ако буде као прошле недеље, има д'изгинемо, комарци само попизде и навале ко блесави.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    boomer crook

Post by boomer crook Thu Jul 16, 2020 8:02 pm

vesara prska samo na vucica, nix na moskitose. neka se spremi bolest zapadnog nila.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jul 16, 2020 8:21 pm

ja imam svuda mreže, nemam pojma kakva je situacija napolju
    ♏

Post by ♏ Thu Jul 16, 2020 8:30 pm

Nadam se 4G mreže, svašta sam čuo o onim novijim, ne prave ih like they used to.
    bela maca

Post by bela maca Thu Jul 16, 2020 8:33 pm

ja koristim one trovačke tablete pa me ne smaraju

_____
    most of us probably not getting better
    but not getting better together
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Jul 16, 2020 9:11 pm

Meni izgleda radi to sto ih ignorišem.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jul 17, 2020 7:06 pm

rodilo je divno, nema od ove godine prskanja iz vazduha, znači priobalje i gradske šume su off limits ako se ne predomisle. naravno, izmišljaju da to ima neke veze sa evropskim direktivama.

u drugim vestima, "e jel važi roštilj za popodne?" "jbg brt moram da otkažem, upao mi je tenk u dvorište".

паће

Post by паће Fri Jul 17, 2020 7:43 pm

Овде се пре ен година десило да је са магистрале (ака оног брзог друма што пресеца град) излетео камион у кривини (пет степени скретање није шала), прелетео тротоар, и слетео диригенту Бурсаћу* у двориште.

Следеће недеље су у локалним новинама објавили исправку, да је наслов требало да гласи "...слетео у двориште". Нисам био лењ него сам нашао претходни број да видим каква је брљотка била. Тамо је писало "...слетео у ђубриште".

----
    *Лик сад има улицу, баш тамо ми је зубар.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    ficfiric

Post by ficfiric Fri Jul 17, 2020 8:38 pm

_____

Uprava napolje!

Post by 1088 Wed Jul 22, 2020 4:50 pm

Novosti wrote:NOVOSTI SAZNAJU Zmaj, Crnjanski i Selimović dobijaju spomenike u Beogradu

VELIKANI srpske književne reči Miloš Crnjanski, Meša Selimović i Jovan Jovanović Zmaj dobiće uskoro spomenike u Beogradu, gradu koji su zadužili svojim delom i svojim prijateljstvom. Kako "Novosti" saznaju, Skupštini grada Beograda biće predloženo da na sednici, krajem jula, donese odluku o podizanju spomenika.

- Neki od ovih pesnika imaju biste. Verujem da zaslužuju spomenike s obzirom na njihov značaj za srpsku kulturu - kaže, za "Novosti", zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Predlog za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju potekao je od Igora Mirovića, predsednika Vlade AP Vojvodina, i taj spomenik biće poklon Vojvodine Beogradu. Zmaj je 12 godina živeo u srpskoj prestonici, u kući na uglu Krunske ulice i Kneza Miloša, na mestu današnje turske ambasade, gde je radio kao lekar.

- Zahvalni smo Vojvodini na divnom poklonu i to samo pokazuje kako su čvrste veze između Beograda i Novog Sada. Spomenik Zmaju biće podignut na uglu ulica Čika Ljubina i Zmaj Jovina - otkriva Vesić.

On je, u svojstvu građanina, podneo predlog za podizanje spomenika Crnjanskom i Selimoviću.

- Poznato je da je Crnjanski, po povratku iz emigracije u Beograd, bio priznat i cenjen ali da nije bio deo vladajuće nomenklature što ga je lišilo mnogih priznanja koje je za života zaslužio - kaže Vesić.

Crnjanski je jedno vreme živeo u hotelu "Ekscelzior" da bi se sa svojom voljenom Vidom kasnije skrasio u stanu u Maršala Tolbuhina 81. Njegov spomenik će, pak, biti podignut u parku Manjež ili na Tašmajdanu, a ovu ideju pozdravila je i Zadužbina Miloša Crnjanskog.

- To je pravi način da se u Beogradu obeleži ne samo veliki moderni srpski pesnik, nego i pesnik najlepše poeme "Lament nad Beogradom" - kaže, za "Novosti", predsednik Zadužbine Milo Lompar.

Spomenik Meši Selimoviću biće postavljen na platou, na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove koji će pre toga biti proglašen javnom površinom i uređen kao urbani džep.

Selimovićev roman "Derviš i smrt" kritičari su proglasili za jedno od najboljih proznih dela srpske književnosti. Zahvaljujući "Večernjim novostima" danas jedna od najprestižnijih književnih nagrada u našoj zemlji nosi njegovo ime.

Kada su se na jesen 1970. u bosanskim medijima pojavile prve vesti o selidbi Selimovića iz Sarajeva u Beograd sa glasinama su krenuli i otvoreni napadi na pisca.

- Beograd je - Beograd. Tamo je širina... Ići ću tamo gde je širina, gde sam studirao, mladost najlepšu proveo, a i Darka to želi - govorio je bliskim prijateljima.

U martu 1973. vozom je sa suprugom i ćerkama stigao u srpsku prestonicu, gde je, u iščekivanju sopstvenog stana, jedno vreme živeo kod svog velikog prijatelja Dobrice Ćosića.

Umro je 11. jula 1982. u svom prostranom stanu, na osmom spratu u Jovanovoj 39, okružen porodicom. U oporuci, napisanoj u bolesničkoj postelji, svojim najmilijima ostavio je u amanet:

- Želim da Darka, Maša i Jasenka žive u Beogradu, jer u Bosni ima ljudi koji su kivni na moje držanje, na moju nezavisnost i na moj uspeh, pa bi se mogli sitno osvećivati mojoj porodici.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Jul 22, 2020 5:03 pm

Milo, Lompare!

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Jul 22, 2020 5:05 pm

A kao sto rekoh, ova Lompar ekipa - Kreativne industrije za desnicu.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Janko Suvar

Post by Janko Suvar Wed Jul 22, 2020 7:41 pm

Zaduzbinu je osnovala Vida Crnjanski i ona se finansirala od njihovih para, sto u zemlji, sto u Londonu. Ona se sad finansiranja od tih nekoliko izdanja koje se jos stampaju (Laguna je imala neka izabrana dela, Gradac je imao kinesku liriku, Cigoja je imala pesme ili tako nesto). 

Nagrada nije dodeljivana 90tih jer nije bilo para. Zaduzbina nije imala kancelariju jedno dvaes godina, prvo je radila iz njihovog stana na Vracaru, a onda iz advokateske kancelarije neke, i posle iz Udruzenja knjizevnika. 

Od 93e Zaduzbina pokusava da izda Sabrana dela, i jos ih nije izdala. 

Clanove upravnog odbora je postavila Vida Ruzic, i upravni odbor je posle bira nove clanove. I Nikola Milosevic je vodio zaduzbinu skoro do smrti, pa moze i Lompar.

Savet za kreativne industrije je osnovala Vlada, odlucujuci o clanstvu na osnovu podobnosti i to se u javnosti vidi kao projekat Ane Brnabic sto i jeste.

To je besmisleno poredjenje.

_____
    ????
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Jul 25, 2020 7:43 am

BLAGOJE Jovović, 10. aprila 1957. godine, izvršio je u Argentini ljudsku pravdu pucajući u najvećeg zlotvora srpskog naroda ustaškog vođu Antu Pavelića.

Uz pomoć nekoliko prijatelja, Blagoje Jovović, u nedostatku sudskog procesa i zakonske kazne, sproveo je pravdu nad zločincem Pavelićem. Tako je osvetio stotine hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaške kame u stravičnim zločinima u Drugom svetskom ratu. Zlikovac je preminuo od posledica rana koje mu je naneo ovaj heroj. Imenujući ovu ulicu po Blagoju Jovoviću, Grad Beograd ukazuje počast ovom srpskom heroju za njegov herojski čin, i to nakon što je decenijama bio nepoznat za srpsku istoriju i predanje.
    Ovaj tekst pisaće na tabli u sadašnjoj Zagorskoj ulici u Zemunu, koja će uskoro poneti ime Blagoja Jovovića. Inicijativu da ovaj srpski heroj dobije ulicu u prestonici, pokrenuo je novembra prošle godine Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda. Skupština Grada će, kako "Novosti" saznaju, 30. jula doneti odluku o preimenovanju.

Post by beatakeshi Sat Jul 25, 2020 9:25 am

Off topik - kako se nikad na ovim prostorima u poslednjih nekoliko decenija nije ovračunao sa osvedočenim ratnim zločincima, Merčepom npr.
    Sotir

Post by Sotir Sat Jul 25, 2020 1:08 pm

Јеси луд да политичари крену да убијају једне друге, уместо да потурају неке будале?
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Jul 26, 2020 10:46 am

Gradska vlast Beograda planira da promeni imena ulica dobijena po toponimima zaostalim iz SFRJ, pa se razmišlja i o promeni imena Sarajevske i Mostarske ulice.

Biće promenjeni nazivi ulica Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička.

Tako će Zagorska ulica u Zemunu postati Ulica Blagoja Jovovića, po imenu atentatora na ustaškog vođu Antu Pavelića.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ulice u Beogradu treba da nose nazive ljudi koji koji su zadužili Srbiju, kao i po prijateljskim zemljama i narodima, te onima koji su zadužili čovečanstvo.

"Zato ćemo nastaviti da menjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo", istakao je Vesić.

On je podsetio da je Beograd kao glavni grad imenima ulica ili spomenicima predstavljao čitavu nekadašnju Jugoslaviju, ali da nije normalno da nijedan grad u bivšim republikama nema Beogradsku ulicu, osim Podgorice i Skoplja.

Vesić je za "Večernje novosti" rekao da se naziv Kumanovske ulice neće menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima.

Ranije su promenjeni nazivi ulica Zadarska u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanova.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Jul 26, 2020 10:49 am

Odlican korak i super poruka, narocito za Srbe u Hrvatskoj.

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Jul 26, 2020 11:15 am

misliš da će svih 6 da se nasekiraju zbog ovoga?
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Jul 26, 2020 11:21 am

U Zagrebu postoji Zemunska ulica, tako da ne znam sta hoce  Beograd - Page 14 2304934895

Edit: ima i Petrovaradinska
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Jul 26, 2020 11:28 am

Talason wrote:misliš da će svih 6 da se nasekiraju zbog ovoga?

Pa i nije ti neka fora.

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Jul 26, 2020 11:45 am

što fora?

od 30+ rođaka koje sam imao na potezu aleksandrovac (pa  hrvatski antunovac, danas bukovački) do zagreba, ostao je jedan ujak koji čeka dumre, ostali su kojekuda

generalno sam protiv menjanja imena ulicama, naročito kako se to ovde radi, ali to nema veze sa položajem ono malo srba koji su ostali tamo

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 6:25 pm