Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

UK - Politika i društvo

Nektivni Ugnelj

UK - Politika i društvo  - Page 36 Empty Re: UK - Politika i društvo

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 11:31 am

bemty wrote:
    KinderLad wrote:

a to. ne, ovde je u stvari vaznije ovo 25-49

25-49 je bas veliki raspon, pitanje je sta se tu dogadja i kada. odnosno da li je 25-30 vec znacajno konzervativna populacija (da li pocetak radnog staza i osnivanje porodice igraju ulogu) ili se to prelivanje u plavo dogadja jos kasnije.

ima toga, ubedjen sam, ali ima nesto i do toga sta je od ideologije pokupljeno u mladosti. a vrslo je neprecizno, slazem se. recimo mene bi zanimali uzi preseci znajuci sta su bili formativni dogadjaji u mladosti. Okvirno bih rekao da se na ovim izborima (a i na prethodnim) "lomilo" negde oko 50. Sto je vrlo visoko.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 11:34 am

bruno sulak wrote:pa sigurno necu da isto oporezujem bakalina koji sam radi u piljari i lanac supermarketa odnosno vlasnika istog.

that said:

https://www.counterfire.org/articles/opinion/20778-corbyn-is-not-to-blame

The breakdown of results for the three Doncaster constituencies shows that it was the Brexit Party which weakened Labour’s vote. Ex-miners clearly had some difficulty in voting Conservative. In all three Doncaster constituencies the vote for the Brexit Party is more or less equal to the votes lost by Labour. In all three cases there is a minor improvement in the Conservative vote. 
    This tells us that the deciding factor was not the appeal of Boris Johnson, but the desire to reinforce Doncaster’s vote to leave the EU. There is little doubt that if Labour had stuck to upholding the result of the referendum and simultaneously fighting for social and economic justice, the results would be very different

In London also. 

Ovo je bio sah-mat koji se mogao resiti da se sa resavanjem pocelo pre dve godine. U tri meseca se nije mogao resiti.
    Anduril

Post by Anduril Mon Dec 16, 2019 11:42 am

bruno sulak wrote:pa sigurno necu da isto oporezujem bakalina koji sam radi u piljari i lanac supermarketa odnosno vlasnika istog.

Zavisi, ako hoces princip, moras. 
    Sa druge strane, ako je recimo minimalna plata dovoljno visoka a socijalni sistem jak, ne vidim zasto to ne bi mogao.
    Ljudima bi izaslo na isto kao danasnji skandinavski modeli samo sto bi biznis imao manje izgovora da ne placa poreze, tj. bili bi kriminalizovani.
    Sada sa pravom mogu da kazu da se svakakve beneficije daju raznim grupama pa sto ne bi i njima - samo koriste klijentelisticki demokratski sistem kao i svako drugi.
    Oni lobiraju konzerve, sindikati lobiraju lejbur i to je ta stara prica.
    Samo, levica ce tu klijentelisticku igru lobiranja izgubiti jer nema medije, jer sindikati vise nisu tako jaki kao sto su nekada bili i jer se demografska slika promenila.
    Lejbor je pre 100 godina imao deset puta vise clanova.
    Ta vremena se nece vratiti a klijentelisticku utakmicu u lobiranju ce izgubiti.
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Mon Dec 16, 2019 11:52 am

Kondo wrote:mislim obrnuto, da mu taj ludacki appearance i lad neformalizam u govorima znacajno dize prag uspeha

to uopste ne potire jedno drugo. povecava mu i uspeh i zgrazavanje tvitera.

_____
    I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 12:04 pm

Anduril wrote:

Sa druge strane, ako je recimo minimalna plata dovoljno visoka a socijalni sistem jak, ne vidim zasto to ne bi mogao.
    Ljudima bi izaslo na isto kao danasnji skandinavski modeli samo sto bi biznis imao manje izgovora da ne placa poreze, tj. bili bi kriminalizovani.
    Sada sa pravom mogu da kazu da se svakakve beneficije daju raznim grupama pa sto ne bi i njima - samo koriste klijentelisticki demokratski sistem kao i svako drugi.
    Samo, levica ce tu klijentelisticku igru lobiranja izgubiti jer nema medije, jer sindikati vise nisu tako jaki kao sto su nekada bili i jer se demografska slika promenila.

Problem je u stvari i na zalost jos dublji. Kao sto su neki komentatori po novinama vec napisali, veliki broj ljudi vise ne veruje ili da bi oni to stvarno uradili ili, u neku ruku jos gore, da oni to uopste mogu da urade (Labour). A ja bih dodao da ih lep broj i radi u tim kompanijama koje bi bile mnogo vise oporezovane i boji se za svoje radno mesto. Plus, st oako ne veruju coveku kao sto je Korbin da bi zaista toliko oporezovao, onda ne znam kome ce verovati. Dakle, problem je ogroman, king size.
    boomer crook

Post by boomer crook Mon Dec 16, 2019 12:18 pm

KinderLad wrote:

that said:

https://www.counterfire.org/articles/opinion/20778-corbyn-is-not-to-blame

In London also. 

Ovo je bio sah-mat koji se mogao resiti da se sa resavanjem pocelo pre dve godine. U tri meseca se nije mogao resiti.

s druge strane evo ga mejson

https://www.newstatesman.com/2019/12/corbynism-over-labour-s-next-leader-must-unite-centre-and-left?fbclid=IwAR1Zttak1ZgZu_elfT13_3jgrDTIRJgFJkxvTpxL1prC1gJ9UeSeOJzaKFw

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 12:36 pm

This triggered a febrile summer of “four-party politics” — demanding strategic action by both Labour and the Conservatives to regain the initiative. The Tories took decisive action. Labour did not.

to je to, to je ono sto sam pisao prekjuce mislim - nisu ispratili.
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Mon Dec 16, 2019 12:37 pm

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 12:41 pm

Once Farage stood down in 317 seats, the only thing that could have stopped the Tories was (a) an electoral pact between progressive parties, (b) an unprecedented turnout by progressive young voters, or (c) massive tactical voting. 

UK - Politika i društvo  - Page 36 2304934895
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 12:43 pm

Odlican, odlican tekst
    boomer crook

Post by boomer crook Mon Dec 16, 2019 12:53 pm

pa da samo zanemaruje da libdemovi to nisu zeleli. 

takodje, mislim da su torijevci daleko lakse svojim glasacima objasnili da eto brexit se desio idemo dalje.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Anduril

Post by Anduril Mon Dec 16, 2019 12:57 pm

KinderLad wrote:
    Anduril wrote:

Problem je u stvari i na zalost jos dublji. Kao sto su neki komentatori po novinama vec napisali, veliki broj ljudi vise ne veruje ili da bi oni to stvarno uradili ili, u neku ruku jos gore, da oni to uopste mogu da urade (Labour). A ja bih dodao da ih lep broj i radi u tim kompanijama koje bi bile mnogo vise oporezovane i boji se za svoje radno mesto. Plus, st oako ne veruju coveku kao sto je Korbin da bi zaista toliko oporezovao, onda ne znam kome ce verovati. Dakle, problem je ogroman, king size.

Dobro, ovo o cemu pisem je vise stratesko pozicioniranje levice i liberala (progresivaca) za sledecih 50 godina ako zele zaista da nas uvedu u novu progresivnu eru posle neoliberalizma nalik onoj posle 1900 u US.
    Za to ce recimo Lejburu biti potrebne neke nove face i to nece ici sa marksistima i sindikalistima, kao sto to nece ici liberalima koji bi da predstavljaju sitne i medijum biznise ili iskljucivo visu srednju klasu.
    Mnogo ce zavisiti i od onoga sta se dogadja globalno - pogotovo americki izbori. 
    Ako recimo Voren/Sanders ili obratno bude tiket DNC-a, a mladi zeleni progresivci budu jacali u kongresu, moguce je nekakvo pozitivno pomeranje procesa.
    Bez velike pobede progresivaca (tu ne mislim na Macrona i slicne) u jednoj od velikih drzava koja zatim inspirise druge, nema od toga nista.
    Putin i Orban su odradili taj posao davno na drugoj strani.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 12:57 pm

bruno sulak wrote:pa da samo zanemaruje da libdemovi to nisu zeleli. 

takodje, mislim da su torijevci daleko lakse svojim glasacima objasnili da eto brexit se desio idemo dalje.

ne, ok, naravno (ovo za LibDems). 

uh, ovo drugo je pitanje. zapravo, sad su potrebne veoma dobre analize u Labour da vide do koje mere je ovakav rezultat posledica upravo toga sto se brexit jos nije desio. Mislim, ok, Brexit se ne "desava", to je proces. Boris J. je uradio, do sada, nesto slicno Vucicu - kapitulirao je spolja (NI) da bi imao odresene ruku unutra. Takticki se nije jednostavno boriti sa tim. Ali strateski moze.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 12:59 pm

Anduril wrote:
    KinderLad wrote:

Dobro, ovo o cemu pisem je vise stratesko pozicioniranje levice i liberala (progresivaca) za sledecih 50 godina ako zele zaista da nas uvedu u novu progresivnu eru posle neoliberalizma nalik onoj posle 1900 u US.
    Za to ce recimo Lejburu biti potrebne neke nove face i to nece ici sa marksistima i sindikalistima, kao sto to nece ici liberalima koji bi da predstavljaju sitne i medijum biznise ili iskljucivo visu srednju klasu.
    Mnogo ce zavisiti i od onoga sta se dogadja globalno - pogotovo americki izbori. 
    Ako recimo Voren/Sanders ili obratno bude tiket DNC-a, a mladi zeleni progresivci budu jacali u kongresu, moguce je nekakvo pozitivno pomeranje procesa.
    Bez velike pobede progresivaca (tu ne mislim na Macrona i slicne) u jednoj od velikih drzava koja zatim inspirise druge, nema od toga nista.
    Putin i Orban su odradili taj posao davno na drugoj strani.

stani jebote, pa s kim ce onda ici?

Ok, ovo za US izbore se slazem. Ali jos i vise ce zavisiti (dugorocno) od toga sta se desava u EU.
    Anduril

Post by Anduril Mon Dec 16, 2019 1:15 pm

Pricam o tome ko ce biti na celu - to mora biti neka integrativna figura a ne pripadnici jednog ili drugog krila. Meni recimo na um pada Starmer mada malo znam o njegovim socijalnim pogledima.

Oko teskta, slazem se - dobar tekst samo ne razumem tacno ovaj deo:

To see where we go from here you have to recognise the severity of the misunderstanding that haunts the Stalinist-inspired left. The mantra of Corbyn’s allies throughout this crisis has been: “we’re not going to desert the working class”. Eventually Len McCluskey had the honesty to add the implied missing word: “white”.

Ekipa oko Korbina, pa cak i Len, su daleko od staljinista.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 1:24 pm

Pricam o tome ko ce biti na celu - to mora biti neka integrativna figura a ne pripadnici jednog ili drugog krila. Meni recimo na um pada Starmer mada malo znam o njegovim socijalnim pogledima.

Starmer je dobar u jednom pogledu - bice teska bitka oko institucionalnih stvari i stvarno nemaju nikoga boljeg u vrhu za to od njega. Ali on bi jasno bio centristicki kandidat. Plus, mozda je zaista red da konacno na celo Labour dodje zena. Videcemo. Ali ko god da dodje morace da uradi nesto sto bi bilo along the lines ovoga sto Mason pise.
    Anduril

Post by Anduril Mon Dec 16, 2019 1:31 pm

KinderLad wrote:

Starmer je dobar u jednom pogledu - bice teska bitka oko institucionalnih stvari i stvarno nemaju nikoga boljeg u vrhu za to od njega. Ali on bi jasno bio centristicki kandidat. Plus, mozda je zaista red da konacno na celo Labour dodje zena. Videcemo. Ali ko god da dodje morace da uradi nesto sto bi bilo along the lines ovoga sto Mason pise.

Pa u tom pogledu sto Mejson kaze bi Starmer mogao da ujedini partiju - za razliku od Blerovaca bio je u Korbinovom kabinetu i nije previse rovario, tj. bio je lojalan partiji za razliku od Blerovaca.
    Problem je sto je iz Londona kao i Tornberi, dok ovi oko Korbina sada guraju RLB posto jer je sa severa i zena, clan uzeg NEC-a, ali upravo zato tesko da ce da integrise partiju.
    Ako opet izaberu pogresnog lidera, smesi se BloJo ne na pet nego na 10-15 godina i to ce onda biti nepovratno promenjena zemlja posle 20-25 godina Torija. Nesto kao Madjarska sada.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 1:34 pm

Sa severa mi je simpaticnija Angela Rayner (akcenat  UK - Politika i društvo  - Page 36 3826186726 ). Ume tesko da zabaguje, ali mislim da je daleko harizmaticnija i "narodskija" od RLB.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 1:37 pm

Mislim, na zabagivanju moze da se radi, na harizmi tesko

Post by Nino Quincampoix Mon Dec 16, 2019 1:57 pm

Mislim da će se sad aktivirati Andy Burnham i Dan Jarvis. Možda i Sadiq Khan.
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Mon Dec 16, 2019 3:33 pm

besramni mejson je pdrzavo sve odluke korbina i posebno mekdonela da se igra na 2 stolice. bolje da se pokrije usima. stetocina. prvo bih njega sklonio iz javnosti nek pise tech utopije u svoja 4 zida
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 4:55 pm

zvezda je zivot wrote:besramni mejson je pdrzavo sve odluke korbina i posebno mekdonela da se igra na 2 stolice. bolje da se pokrije usima. stetocina. prvo bih njega sklonio iz javnosti nek pise tech utopije u svoja 4 zida

jbg, tekst je i dalje odlican
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 16, 2019 4:58 pm

dr. Labrador Špegelj wrote:Mislim da će se sad aktivirati Andy Burnham i Dan Jarvis. Možda i Sadiq Khan.

od tih bih najvise vole burnhama
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Mon Dec 16, 2019 5:47 pm

KinderLad wrote:
    zvezda je zivot wrote:besramni mejson je pdrzavo sve odluke korbina i posebno mekdonela da se igra na 2 stolice. bolje da se pokrije usima. stetocina. prvo bih njega sklonio iz javnosti nek pise tech utopije u svoja 4 zida

jbg, tekst je i dalje odlican

nisam blesav da ga citam. lik je istorijski fejl u teoriji i praksi i treba da se povuce. samo se nerviram kad vidim da jos deli savete iz new statesmana.

Last edited by zvezda je zivot on Mon Dec 16, 2019 6:13 pm; edited 1 time in total

_____
    ova zemlja to je to

Post by Nino Quincampoix Mon Dec 16, 2019 6:13 pm

Burnhama i Khana jebe to što nisu MPs.

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 7:49 am