UK - Politika i društvo
- Guest
- Post n°676
Re: UK - Politika i društvo
tako sam ga i shvatio, bilo je potrebno da metem ono @, izvinjavam se što se ne ponašam forumski kulturno, posledica neobrazovanja
- Post n°677
Летећи Полип wrote:Problem levice jeste ta fiksacija na redistribuciju.
Не, него на дистрибуцију. Редистрибуцију је већ извео неолиберализам.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°678
Летећи Полип wrote:Mr. Moonlight wrote:
Ako je nemoguće pružiti besplatno, obavezno obrazovanje svim slojevima društva, šta je moguće očekivati od demokratije u tom društvu?
Čemu obazovanje kada ne možeš da ga primeniš? U tvom svetu, mi ćemo nekoga učiti matematiku, geografiju, ruske pisce, i onda šta? Baciti ga u Starbaks, da cedi voće i uklanja se mušterijinim kerovima. To je sadizam. Bolje ga, kao u Vrlom novom svetu, medicinski debilizovati.
Ako istu pravnu zaštitu nemaju svi, nikada ne možemo da govorimo o pravdi.
Otkad je sveta i veka nije bilo iste pravne zaštite za sve. Odnosno uživana je u meri u kojoj neki sloj poseduje polugu moći u duštvu. Ako je nemaš, tj ako si prekarijat - nema ni govora o pravnoj zaštiti.
Sve ove tri stavke, zdravstvo, obrazovanje i pravna zaštita su potpuno marginalizovane kao tema, ali se zato uvode kategorije koje se tiču nekoliko % stanovništva ove kugle.
Na primer, upućenost u egzotične filmove.
Veći porezi se predstavljaju kao pljačka onih koji stranke mogu da finansiraju. Do tog bogatstva su došli zahvaljujući sistemu koji im omogućuje da postoje.
Polaziš od pretpostavke da samo bogati plaćaju porez. Bogati eskiviraju porez. Plaća ga srednja klasa.
Deo tog sistema su i oni koji umiru zato što ne mogu da priušte insulin iako rade u Amazonu ili Volmartu. Sve te smrti su smrti lenjih i nesposobnih, koje bi favorizovao neki tamo komunizam.
Komunizam je politički sistem kao i svaki drugi. On favorizuje svoje pripadnike prema ulozi u njegovom održanju. Posluga nije bila favorizovana ni u bivšem socijalizmu. Bila je favorizovana tehnokratija, vojska i fabrička elita.
Nije potrebno pokrenuti privredu, nje ima previše.
Može. Al da ti budeš konobar, a neko drugi glavonja u fabrici.
I sta predlazes?
- Post n°679
Renacionalizacija i komandna ekonomija.
Mislim, to će u svakom slučaju biti. Ali bolje da sprovodi levica, nego desnica.
Mislim, to će u svakom slučaju biti. Ali bolje da sprovodi levica, nego desnica.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°680
I tu nece niko nikoga favorizovati?
- Post n°681
Zato i kažem, bolje da to radi levica nego desnica.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°682
Pa ne to je apsolutno. Levica je i u najgorim izdanjima bolja od najgorih izdanja desnice. Nego pokusaje toga smo vec imali. I nije ispalo bas najbolje. To sto je ispalo bolje od fasizma/nacizma je ok, samo to je jako niska lestvica. Na kraju krajeva i 1 Kina je odustala od toga. Na kraju krajeva, u kojim politickim okvirima bi se to odvijalo? Jer to nije moguce u okvirima malih drzava ako bar deo sveta okolo nije takav. Tako da to mozda i jeste buducnost, ali jos uvek prilicno daleka. Pitanje je sta raditi danas. Ili sutra.
- Guest
- Post n°683
ja mislim da je ključna stvar kod kapitalizma added value
i nije on problem kada recimo stiven king uspe da proda knjigu za 30% skuplje od rasula gamzatova, niko ne umire zbog toga
problem je kada se added value umeša u lečenje malog XY pa lek XZ ima added value od 50000%, pričam napamet, verovatno je znatno više, a onda jbg nemaš, sry bro
i nije on problem kada recimo stiven king uspe da proda knjigu za 30% skuplje od rasula gamzatova, niko ne umire zbog toga
problem je kada se added value umeša u lečenje malog XY pa lek XZ ima added value od 50000%, pričam napamet, verovatno je znatno više, a onda jbg nemaš, sry bro
- Post n°684
jesteMr. Moonlight wrote:ja mislim da je ključna stvar kod kapitalizma added value
- Korisnik
- Post n°685
@Kinder:
Ako se imaju u vidu sledeće istine da:
i) banke kreiraju novac iz vazduha
ii) visina štednje nije determinišući faktor kreditnog stvaranja
iii) posledica prve dve stavke je da domaća štednja ili transfer inostrane štednje nisu neophodni i da je prostor za kreditiranje privrede mnogo veći nego što političari i bankari tvrde
postavlja se pitanje zašto naše banke ne kreditiraju našu privredu? Mala zemlja može podstaći samostalni razvoj razumevanjem snage monetarnog sistema i planiranim usmeravanjem novca kroz dug. To je iskustvo svih uspešnih modela do sad. Mlečani, Holandija, Nemačka, Japan, J.Koreja, Singapur, Tajvan, Kina, ju nejm it
jedini odgovor koji mi pada na pamet je da mi nismo suverena zemlja i ne pitamo se u ključnim stvarima za svoju sudbinu
iii) posledica prve dve stavke je da domaća štednja ili transfer inostrane štednje nisu neophodni i da je prostor za kreditiranje privrede mnogo veći nego što političari i bankari tvrde
postavlja se pitanje zašto naše banke ne kreditiraju našu privredu? Mala zemlja može podstaći samostalni razvoj razumevanjem snage monetarnog sistema i planiranim usmeravanjem novca kroz dug. To je iskustvo svih uspešnih modela do sad. Mlečani, Holandija, Nemačka, Japan, J.Koreja, Singapur, Tajvan, Kina, ju nejm it
jedini odgovor koji mi pada na pamet je da mi nismo suverena zemlja i ne pitamo se u ključnim stvarima za svoju sudbinu
- Guest
- Post n°686
mi više ne možemo da imamo našu privredu, bar ne u narednih nekoliko desetina godina
doduše, nemamo ni banke
ono što je dobro što su sve moguće zemlje procvetale zahvaljujući stranim investicijama u lalallendu
doduše, nemamo ni banke
ono što je dobro što su sve moguće zemlje procvetale zahvaljujući stranim investicijama u lalallendu
- Post n°687
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°688
ontheotherhand wrote:@Kinder:
Ne znam sta tacno podrazumevas pod suverenoscu, ali nijedna zemlja velicine, znacaja i snage Srbije (a i polozaja) ne moze da bude apsolutno suverena. Postoje nacini da se ta suverenost "pojaca", ali za sada je to to, osim ako neko ne zeli da bude skuplja dara nego mera. Ali stvar ise sigurno mogu znacajno poboljsati. No, ovo mi se cini daleko od teme i predloga onako kako ih je postavio Polip. Tj o ovome se apsolutno da razumno i realisticno razgovarati.
- Post n°689
Kondo wrote:
na prvi pogled vise je definisuca dob nego klasa
- Post n°691
ovo je najbolji forum na svetu. ne znam zasto to kazem bas ovde i bas sada.
_____
I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds.
- Post n°692
mozda zbog rakije.
_____
I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds.
- Post n°693
ontheotherhand wrote:@Kinder:
ili pak obrnuto, da su oni koji interno odlučili doneli odluku da je nivo razvijenosti privrede zadovoljavajuci spram njihovih želja i namera, da nove fabrike imaju propagandu funkciju a da se ne treba preterano cimati da privredni razvoj i prateća emancipacija bude nešto što bi moglo ugroziti njihove lične interese. ovaj sistem je sklopljen kao privatna firma, ako je tako u vladi republike srbije zašto ne bi bilou srbiji samoj.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°694
KinderLad wrote:Kondo wrote:
ko srpski izbori 1990.
_____
#FreeFacu
- Post n°695
Kondo wrote:KinderLad wrote:
ko srpski izbori 1990.
Znam da se neki osecaju ko ja/mi 10. decembra 1990. A znam i da se neki ponovo osecaju kao sto su se osecali 10. decembra 1990
- Post n°697
I da upotpuni dozivljaj, juce sedim kod keve i caleta nesto (tj nesto da im namestima na televizoru) - i kaze cale (koji apsolutno, uopste nije levicar, pisao sam...) "valjda ce da pobedi Korbin" Nisam hteo da ga razocaravam... Ali je zaista upotpunilo dozivljaj.
- Post n°698
Mr. Moonlight wrote:ma daj bre, tamo je frodo glumio huligana
ma ne dobro, to nije pitanje, mislim rimuje se, nije isto naravno
- Post n°699
Kako ono Filpenko kaže ...
- Korisnik
- Post n°700
KinderLad wrote:
Ne znam sta tacno podrazumevas pod suverenoscu, ali nijedna zemlja velicine, znacaja i snage Srbije (a i polozaja) ne moze da bude apsolutno suverena. Postoje nacini da se ta suverenost "pojaca", ali za sada je to to, osim ako neko ne zeli da bude skuplja dara nego mera. Ali stvar ise sigurno mogu znacajno poboljsati. No, ovo mi se cini daleko od teme i predloga onako kako ih je postavio Polip. Tj o ovome se apsolutno da razumno i realisticno razgovarati.
mnogo veće zemlje, kao ova koja je u naslovu teme, nisu rešile probleme koje on spominje u postu, pa neće ni srbija sama.
i tamo ima mnogo sirotinje, prekarijata koje on spominje, nešto dobrostojećih što i sloj prave vlasti države: lendlora, kreditora i industrijalaca