by паће Thu Nov 04, 2021 11:14 pm
Talason wrote: Vilmos Tehenészfiú wrote:što me navodi na jednu misao koju sam podelio jednom prilikom sa paćetom, pošto on mlogo vole naučnu fantastiku:
kako to da ni u jednom romanu koji opisuje budućnost nema komunizma?
moj odgovor je bio: zato što ni najveća mašta ne može da zamisli sistem u kome to radi.
pored toga, mislim da je pače potpuno pogrešan sagovornik za SF, shvata ga otprilike kao i jezik, tako da si našao crkvu 'de ćeš Bogu da se moliš
što se tiče anarhije i komunizma, ima ih u SF-u kod Ursule, F. Pola, Aldisa, Londona, Heinleina, Robinsona itd, ali ima i apsolutno svih ostalih postojećih i nepostojećih političkih modela ili kako se već to zove zbirno
Па не знам како то схватам језик па сад не знам да ли си покушао да ме увредиш :љ.
Ал' да, има ги разни - имаш код Џоане Винџи па после и код Рејнолдса демархију (дем. анархију) где нема власти но важи оно што се изгласа а гласају сви. Онда код Винџија (њеног бившег) имаш „Неуправљане“, тј баш анархију где све ради на уговоре и претплате; код Нила Стивенсона имаш пар варијанти држава-франшиза које имају територије по месним заједницама, па једно насеље у СФу држи Хонг Конг, наредно је приватно, следеће је Мафија, а постоје и неки остаци државе, где још функционише пошта.
То што је 90% СФа стрпано или у свеопшту државу или у свеопшту корпорацију или у војну структуру (нпр Стари Дрек), то приписујем највише лењости главе и мањку живаца код аутора, јер од нечег мора да се живи а никад не знаш који ће уредник да те одјебе ако замислиш акапитализам
РЖ који функционише.
А то са феудализмом (башка код Херберта, башка код других) је делом та лењост а делом драматика, јер ту онда имаш ликове који су већ радним местом специјализовани за производњу историје, за то их одгајају, имаш уходан миље дворских сплетки и калифа уместо калифа, имаш лакат дебелу традицију из које можеш да црпиш колико те воља и да ти остане за још сто књига. А традицију са црвене стране имаш или из периода борбе за, или су је писали антикомунистички историчари и ини, дакле оргомном већином није из периода кад то ради.
Можда да неко екстраполише* записнике радничких савета у пангалактички савез...
Vilmos Tehenészfiú wrote: Erős Pista wrote:Vilmoše, da li često viđaš Marksa i Engelsa? Jel ti se obraćaju? Jesu li oni sada sa tobom u sobi?
Jedan od njih me gleda sa korica knjige Marx za početnike.
Ја научио да разликујем близнакиње још одавно.
----
* јер полирање наплаћујемо екстра