Gljive
- Post n°152
Re: Gljive
А пропао дехидратора ака сушаре, ми већ седам година планирамо да то направимо, оно соларно. Не треба ништа нарочито, један црн тунел покривен стаклом или провидном пластиком, из њега врућ ваздух иде у врх коморе, која је кабиница са полицама од мреже за комарце. Ту се ствара низлазна струја јер је влажан ваздух тежи, дакле отворено је са доње стране да то излази. Тунел се окрене ка југу и готово.
Може да се направи од скоро ничег, ал' увек испадне да имамо нека преча посла па га не направимо.
Имали смо у тамоу 1 комад на струју, и лепо је сушио. Узели једном да сушимо црни лук, па проплакали смо тај дан, то је требало изнети напоље да ради.
Може да се направи од скоро ничег, ал' увек испадне да имамо нека преча посла па га не направимо.
Имали смо у тамоу 1 комад на струју, и лепо је сушио. Узели једном да сушимо црни лук, па проплакали смо тај дан, то је требало изнети напоље да ради.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°153
i ja razmišljam o nabavci tog aparata, pa da sušim hranu pred kampovanje, merkam knjigu sušenih recepata i nikako da se nakanim
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°154
evo nasla sam vrganje...hebli me vrganji...imala sam blagu opsesiju ali sam na kraju uspela
ubrala sam jos jednu suncanicu,nekoliko sampinjona i 10tak lisicarki i po kojeg grabovog dedu...a bilo je svega... nisam brala golubace(Russula virescens) ni druge russule ni biserke (Amanita rubescens)...
ubrala sam jos jednu suncanicu,nekoliko sampinjona i 10tak lisicarki i po kojeg grabovog dedu...a bilo je svega... nisam brala golubace(Russula virescens) ni druge russule ni biserke (Amanita rubescens)...
- Post n°155
plavaivy wrote:
Što ja volm kad na ovako nešto naletim.
- Post n°156
Mliječnice, lokalni naziv ljutače. Kuhane dvadesetak minuta u slanoj vodi da izgube gumastost i višak ljutine i gorčine. Tristotinjak grama posoljenog luka prženo na laganoj vatri dok su se gljive kuhale, pred kraj dodat biber i uklonjene su sa vatre. Gljive ocijeđene i još malo posoljene pa poredane preko gela od luka i prelivene vrhnjem za kuhanje pa pokrivene folijom gurnute u rernu na četrdesetak minuta, plus dvadeset bez folije. Omekšale ko puter, ljutina i gorčina taman kako treba, mogu da se jedu ovako solo ali meni je ovo vrhunska podrška žarenom mesu.
- Post n°157
bogte 80 minuta pripreme?
ajde bas cu probati...ja sam ih jednom kuvala i bile su mi gorke
a obicno nisam nesto u fazonu bas toliko da se trudim oko gljiva i ne berem te sto se spremaju 13dana u 12 postupaka..ali sve me zanima bar jednom da probam
ajde bas cu probati...ja sam ih jednom kuvala i bile su mi gorke
a obicno nisam nesto u fazonu bas toliko da se trudim oko gljiva i ne berem te sto se spremaju 13dana u 12 postupaka..ali sve me zanima bar jednom da probam
- Post n°158
Gorke, ljute i gumaste, uglavnom ih knjiže kao uslovno jestive. E, tih osamdeset minuta su taj uslov
Vrijedi sve zajebancije, kad ih izvadiš iz rerne pokrij ih folijom pod kojom su se pekle i ostavi još desetak minuta pod njom. Kad je skineš, uslijedi spektakl, kakav miris šume i kakav balans gorčine/ljutine
A baška što se ovo pravi max. dva pua godišnje pa mi nije problem da se toliko zajebavam.
Vrijedi sve zajebancije, kad ih izvadiš iz rerne pokrij ih folijom pod kojom su se pekle i ostavi još desetak minuta pod njom. Kad je skineš, uslijedi spektakl, kakav miris šume i kakav balans gorčine/ljutine
A baška što se ovo pravi max. dva pua godišnje pa mi nije problem da se toliko zajebavam.
- Post n°159
u medjuvremenu sam pravila slozenac od grilovanih tikvica i sosa od vrganja
odlicno je ispalo!!nemam sliku,nestalo u trenu
izgrilovala tikvice na gusanom grill tiganju a u drugom na mulju izdinstala cluk da bude staklast i zlatno-zute boje,ubacila bluk pa malo kasnije iseckane vrganje,promesala malo..kasnije dodala malo vode pa kad je voda isparila a vrganji se istopili na kraju dodala kockicu putera i dve kasike pavlake,so i biber (ja ne koristim pavlaku za kuvanje,za sve u kuvanju koristim ili mileram ili kiselu pavlaku)
u vatrostalnu podmazanu muljem redjala tikvice,mazala sos i sipala parmezan dok nisam potrosila sastojke a zavrsila sam sosom i od gore posula parmezanom pa ubacila u rernu pod grill na 10tak min
odlicna izmisljotina
odlicno je ispalo!!nemam sliku,nestalo u trenu
izgrilovala tikvice na gusanom grill tiganju a u drugom na mulju izdinstala cluk da bude staklast i zlatno-zute boje,ubacila bluk pa malo kasnije iseckane vrganje,promesala malo..kasnije dodala malo vode pa kad je voda isparila a vrganji se istopili na kraju dodala kockicu putera i dve kasike pavlake,so i biber (ja ne koristim pavlaku za kuvanje,za sve u kuvanju koristim ili mileram ili kiselu pavlaku)
u vatrostalnu podmazanu muljem redjala tikvice,mazala sos i sipala parmezan dok nisam potrosila sastojke a zavrsila sam sosom i od gore posula parmezanom pa ubacila u rernu pod grill na 10tak min
odlicna izmisljotina
- Post n°160
Колико се ја сећам, сложенац је на хрватском новозбору био сендвич (што ми се у ствари свиђа као изум), а ово би било као мусака, а?
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°161
a otkud znam..oduvek imam problem da nazovem i opisem moje izmisljotine u kuhinji
- Post n°162
Кажем, израз ми се свиђа ама ми се чини да већ постоји (макар код сусједа, а и питање је да ли се тамо примио)... а треба ти нешто добро... Дунавска сложеница? Ветерничка слагалица? (сад лупам, не знам шта још има у крају, Адице? Футог далеко?)
_____
- Guest
- Post n°163
Nije. Složenac je na hrvatskom, od kako znam za sebe, nekakvo jelo od različitih slojeva svačega, često i zaliveno i zapečeno. Pa da, musaka.паће wrote:Колико се ја сећам, сложенац је на хрватском новозбору био сендвич (што ми се у ствари свиђа као изум), а ово би било као мусака, а?
- Post n°164
Онда сам био дезинформов... дезин... разуобличен. Значи мусака. А штета, могли смо се здати мало у кумство.
А како им се онда каже сендвич? Оно што сам видео, да пише сјендвић, не бих бројао.
А како им се онда каже сендвич? Оно што сам видео, да пише сјендвић, не бих бројао.
_____
- Guest
- Post n°165
Pa sendvič. Novogovor se nigde nije primio, 70% je satira, a 30% nije zaživelo nikuda u Hrvatskoj. Ne može se na silu nametati leksika.
- Post n°166
Јесте се примило ту и тамо понешто, али насумица има своју логику и никад не знаш шта ће да прође. Да кажемо да је твоја статистика тачна, ама се примила грешка заокружења.
Понекад се изненадим кад понешто чујем из тамошњег говора.
Понекад се изненадим кад понешто чујем из тамошњег говора.
_____
- Post n°167
to je sada ipak starohrvatski..mislim da su povadili gomilu reci iz naftalina i vratili se na ,,pravi,, stari hravtski
- Post n°168
А тек ту ће се набрати меда. Читајући Крлежу, скоро 2000 страна, нисам нашао тисућу ниједном, више пута сам нашао шта (не у "шта је то" али често у "шта сам рекао" или "шта сад"), називи месеци чешће на латинском него на хрватском... а ни пургери му нешто не претерују са ијекавштином. Али зато кад крену свој сељачки кајкавски, је, бумо се вусрали док скапирамо.
_____
- Post n°169
sad bili na Rajcu...svaki dan sam brala po punu torbu vrganja i nosila planinarima koji su imali dil sa kuvaricama u domu pa smo tako svaki dan jeli gljive za veceru sto sa jajima,pohovane,rizoto...
a vrganja na svakom koraku,bukvalno..a jos Rajac i nije neka planina..vise je travnata i u livadama ali iz sume ne izadjes sa nekoliko vrganja
tek sutra idem na Frusku da vidim sta se desava..nisam bila ima 10dana..
a vrganja na svakom koraku,bukvalno..a jos Rajac i nije neka planina..vise je travnata i u livadama ali iz sume ne izadjes sa nekoliko vrganja
tek sutra idem na Frusku da vidim sta se desava..nisam bila ima 10dana..
- Post n°170
- Post n°172
Svaka čast.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°174
napravila sam so sa mlevenim suvim vrganjima i odlicno je..samo sam napravila sa previse soli moram dodati jos vrganja
i moram poceti vise da ih koristim,imam jos od prosle godine...mislim da cu ih samleti da imam i samog praha u tegli da mogu da posipam svuda..
i moram poceti vise da ih koristim,imam jos od prosle godine...mislim da cu ih samleti da imam i samog praha u tegli da mogu da posipam svuda..