Београд -- Лидери СзС - Ђилас, Јеремић, Обрадовић и "новопечени политичар" Трифуновић, распирују и помовишу насиље у јавном животу, изјавила је Биљана Поповић Ивковић.
Функционерка те странке навела је да СНС најоштрије осуђује сваки акт насиља, било да је оно вербално или физичко, и позива све актере друштва да реагују, да не ћуте, да осуде говор мржње и распиривање насиља.
"Они свакодневно вређају, прете и омаловажавају и то пре свега жене", рекла је она на конференцији за медије.
Како је рекла, СНС има нулту толеранцију према насиљу било које врсте, а посебно према женама и деци.
Према њеним речима, насиље се данас минимизира и то је недопустиво, било да је вербално, физичко, психолошко.
"Морамо да се боримо, јер свако насиље рађа ново насиље", рекла је она.
...
opozicija
- Guest
- Post n°51
Re: opozicija
- Post n°52
"omalazavaju zene"
znaci to je ta linija napada
znaci to je ta linija napada
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°53
Podrška nastavnika i saradnika Fakulteta političkih nauka protestima građana u Srbiji
Mi, dolepotpisani nastavnici i saradnici Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, pridružujemo se inicijativi Filozofskog fakulteta i podržavamo građanske proteste koji su u toku u više gradova Srbije. Građanke i građani Srbije su digli glas protiv nasilja, nepravdi, gušenja sloboda, urušavanja institucija, obesmišljavanja demokratskih praksi i medijskih progona. Ono što se događa u našem društvu ne pogađa nas samo kao građanke i građane, nego i profesionalno. Program studija na Fakultetu političkih nauka počiva na vrednostima koje su dovedene u pitanje: demokratiji, građanskim i političkim slobodama, uljudnom dijalogu s neistomišljenicima, nezavisnosti institucija, podeli vlasti i slobodi medija.Pridružujemo se apelu za zaštitu profesionalnih standarda koji se grubo narušavaju na univerzitetima, a najgrublje tolerisanjem plagijata državnih funkcionera. U ovom trenutku, potrebno je da se oglasimo i sačuvamo ugled institucije i profesionalni integritet kako bismo čiste savesti izlazili pred studente i predavali ono što predajemo.
Smatramo da je potrebno da, zajedno sa ostalim građanima i građankama, štitimo građansko i profesionalno dostojanstvo. Nadamo se da će nam se u tome pridružiti i ostale koleginice i kolege iz akademske zajednice.
Potpisnici:
Aleksandar Milošević, docent
Aleksandra Krstić, docentkinja
Aleksandra Ugrinić, asistentkinja
Ana Čekerevac, redovna profesorka
Ana Milojević, docentkinja
Anita Burgund Isakov, docentkinja
Biljana Đorđević, asistentkinja
Bojan Kovačević, vanredni profesor
Bojan Vranić, docent
Boško Francuski, nastavnik stranog jezika
Branimir Stojković, redovni profesor u penziji
Veselin Kljajić, redovni profesor
Vesna Knežević Predić, redovna profesorka
Vukašin Pavlović, profesor emeritus
Goran Tepšić, asistent
Gordana Daša Duhaček, redovna profesorka u penziji
Darko Nadić, redovni profesor
Dejan Milenković, vanredni profesor
Dejan Pavlović, docent
Despot Kovačević, asistent
Dobrivoje Stanojević, redovni profesor
Dragan R. Simić, redovni profesor
Dragan Živojinović, stručni saradnik
Dušan Pavlović, vanredni profesor
Dušan Spasojević, docent
Dušan Vučićević, docent
Đorđe Pavićević, redovni profesor
Zoran Stojiljković, redovni profesor
Ilija Vujačić, redovni profesor u penziji
Ivan Stanojević, asistent
Ivana Jakšić, asistentkinja
Ivana Radić Milosavljević, asistentkinja
Ivo Visković, redovni profesor u penziji
Janja Simentić, asistentkinja
Jasna Veljković, vanredna profesorka
Jelena Đorđević, redovna profesorka u penziji
Jelena Lončar, docentkinja
Jelena Surčulija Milojević, docentkinja
Jelena Vidojević, docentkinja
Jovan Teokarević, vanredni profesor
Katarina Lončarević, docentkinja
Lila Radonjić, nastavnica veština u penziji
Ljubinka Trgovčević, profesorka u penziji
Marijana Matović, istraživačica saradnica
Marina Simić, vanredna profesorka
Marko Dašić, asistent
Marko Kovačević, istraživač saradnik
Marko Nedeljković, asistent
Marko Simendić, vanredni profesor
Marko Veković, docent
Marko Vujić, asistent
Milan Krstić, asistent
Milan Podunavac, redovni profesor u penziji
Milica Joković, asistentkinja
Milica Kulić, docentkinja
Miloš Bešić, vanredni profesor
Miloš Hrnjaz, docent
Mira Lakićević, redovna profesorka
Miroljub Radojković, redovni profesor u penziji
Miroslav Hadžić, redovni profesor u penziji
Natalija Perišić, vanredna profesorka
Nebojša Vladisavljević, vanredni profesor
Neda Todorović, redovna profesorka u penziji
Nemanja Džuverović, vanredni profesor
Nevenka Žegarac, redovna profesorka
Nikola Beljinac, stručni saradnik
Nikola Jović, asistent
Rade Veljanovski, redovni profesor u penziji
Radmila Nakarada, redovna profesorka u penziji
Ratko Božović, redovni profesor u penziji
Sanja Domazet, docentkinja
Saša Mišić, vanredni profesor
Slaviša Orlović, redovni profesor
Slobodan G. Marković, redovni profesor
Snježana Milivojević, redovna profesorka
Stefan Surlić, asistent
Stevan Nedeljković, asistent
Tamara Džamonja Ignjatović, redovna profesorka
Filip Ejdus, vanredni profesor
Čedomir Čupić, redovni profesor u penziji
Peščanik.net, 21.01.2019.
- Post n°54
Gde su bili na pocetku. Sad se se zeznuli, ovo jos malo ce da se samo od sebe ugasi. Pa jbt isti broj ljudi i manji je u Parizu naterao Makrona da se ukenja i izvinjava i trajno potone. Ali Srbi zvizde i lupaju selfije
- Post n°56
Zuper wrote:ficfiricu, kakav je tvoj stav po pitanju video materijala m21?
Da pocnemo da pevusimo:
Vucic, Djilas ista fekalija...
?
Zbunjen sam.
Sta raditi, kako se ponasati?
Ja ni za Boskica ne kazem da je isti kao Vucic, sto bi to rekao za Boskicevog koalicionog partnera?
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°58
ma rados ljusic podrzao protest. preletanje u punom jeku
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°59
I meni je on zapao za oko he he
Ali cak i da uzemo da je preletanje u toku, sta je nama promaklo od signala a nije preletacima? Meni sns rezim po pitanju stabilnosti izgleda idalje isto, a ne vidim da je bilo sta promenjeno u reakcija spolja
Ali cak i da uzemo da je preletanje u toku, sta je nama promaklo od signala a nije preletacima? Meni sns rezim po pitanju stabilnosti izgleda idalje isto, a ne vidim da je bilo sta promenjeno u reakcija spolja
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Guest
- Post n°60
Promenjeno je isto što i, da kažemo, 1996. posle Dejtona. Postalo je društveno neprihvatljivo biti saradnik režima.
- Post n°61
A ima i saradnika koji nisu zadovoljni delom kolaca. Ljusica su isterali sa cela SG zbog Jelene faking Trivan. Pritom je ionako bio u Tominoj ekipi to begin with.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°62
da, i ja mislim da je ljušić razočaran svojom pozicijom, a ne vlašću
meni je simptomatičniji potpis nikole samardžića
- Post n°63
Kako mi se sviđaju ove makro i mikro opservacije, kakava bi analitika bila od ovog foruma
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°64
plachkica wrote:da, i ja mislim da je ljušić razočaran svojom pozicijom, a ne vlašću
To mi je promaklo!!!
da nije zbog Putina?
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°66
Moguce, mada Vucicev beef sa Milom traje vec neko vreme, a Dzoni tek sad odlucuje da menja stranu...
_____
- Post n°67
u poslednjoj kolumni čak preti odlaskom iz danasa
[size=33]Kako je nestala Evropska unija?[/size]
Opredeljenje za Evropsku uniju ne prati podrška vlasti, opozicije, medija, duboke države, dubokog društva: ona je zla maćeha, ali na samrti.
27Piše: Nikola Samardžić18. januara 2019. 14.15
[size=11]Foto: Medija centar
Azijatske alternative navodno su utemeljene u tradicionalnom društvu. Svejedno ako je ta izvorna seljačko-čaršijska prošlost (ta ćosićevska fantazmagorija, već dugo na veštačkom disanju u kičeraju ninovske petparačke književnosti), trajala svega nekoliko decenija. Svejedno ako je primena te prošlosti usporila evropeizaciju i demokratizaciju, a Srbiju srozala na rub egzistencije, i uzdigla na stub srama zbog zločina i njihovog negiranja. Tu propalu politiku juče je podržao diktator Ruske Federacije, suočen s neuspesima svojih kampanja laži, podela i novih sukoba u neposrednom susedstvu, u Makedoniji, Grčkoj i Crnoj Gori. Od 2012. je i Rusiju i Srbiju napustilo više od jednog procenta radno najsposobnijih, najobrazovanijih i politički dalekovidih.
Evropa više nije opšti pojam koji dopušta manipulacije značenjem i sadržajem. Evropa, to su EU plus Švajcarska i Norveška, i sl. Svi ostali sistemi su u čekaonici, u institucionalnom čistilištu, ili na periferiji civilizacije. Evropa podrazumeva realizaciju ljudskih sloboda i prava, jasne i otvorene procedure i neumitnu primenu zakona. I sistemi razvijeniji od Srbije, u smislu demokratskih, institucionalnih tradicija i stručno-naučnih kapaciteta, realizovali su pripadnost Evropi aktivnom, angažovanom saradnjom sa evropskim političkim i ekonomskim jezgrom.
U Evropi nema divljačke korupcije i neostaljinističke propagande, nema nekažnjivih političkih progona, nema ekonomskih monopola i kontigenata. Evropa je diversifikovana ekonomija koja svojom strukturom odražava društvene potencijale koji se razvijaju u procesima imigracije, razmene ljudi, ideja, radne snage, kapitala i finansija, i proširenjem. Pripadnost takvim procesima je privilegija. Privilegija je potencijal saradnje sa susedima koji su nam tako slični, brisanje granica, budućnost uspostavljanja racionalnih osnova pomirenja. Nadomak smo uspehu koji bi nas učinio globalno respektabilnim. Ali smisao tog uspeha nije predmet javne politike, medijskog izveštavanja, naučno-tehnološkog istraživanja i razvoja. Javnu politiku diktira putinovska rulja koja je ovladala sistemom, i nadomak je i onim sektorima koji su bili poslednja uporišta evropskog opredeljenja i racionalnih stavova. Stavova zasnovanih na logici savremenih demokratskih standarda, finansijskih institucija, integrativnih procesa, susedske saradnje, mirnog rešavanja sukoba.
Izuzev stručnih priloga koji se odnose na odnose sa EU institucijama, nekad i na reformske iskorake koje smo, nekad davno, nazivali lakirovkom, ni u Danasu više nema kreativnog prostora za evropske političke stavove i onu suštinsku podršku evropskoj integraciji koja poziva na dubine društvenih promena. Odnos vlasti i opozicije je odnos uvreda i floskula. Evropski stavovi su izloženi psovačkoj histeriji koja, između redova, nekad i eksplicitno, poziva na obračune koje će početi proterivanjem iz ovih novina. Time se potvrđuju njihova važnost i vrednost. Svejedno, Danas sam već jednom napustio u jednoj atmosferi legitimizacije dokazano najštetnijih političkih ideja. Srećom, ovi dani podsećaju na one koji su prethodili prethodnom padu režima.[/size]
[size=33]Kako je nestala Evropska unija?[/size]
Opredeljenje za Evropsku uniju ne prati podrška vlasti, opozicije, medija, duboke države, dubokog društva: ona je zla maćeha, ali na samrti.
27Piše: Nikola Samardžić18. januara 2019. 14.15
[size=11]Foto: Medija centar
Azijatske alternative navodno su utemeljene u tradicionalnom društvu. Svejedno ako je ta izvorna seljačko-čaršijska prošlost (ta ćosićevska fantazmagorija, već dugo na veštačkom disanju u kičeraju ninovske petparačke književnosti), trajala svega nekoliko decenija. Svejedno ako je primena te prošlosti usporila evropeizaciju i demokratizaciju, a Srbiju srozala na rub egzistencije, i uzdigla na stub srama zbog zločina i njihovog negiranja. Tu propalu politiku juče je podržao diktator Ruske Federacije, suočen s neuspesima svojih kampanja laži, podela i novih sukoba u neposrednom susedstvu, u Makedoniji, Grčkoj i Crnoj Gori. Od 2012. je i Rusiju i Srbiju napustilo više od jednog procenta radno najsposobnijih, najobrazovanijih i politički dalekovidih.
Evropa više nije opšti pojam koji dopušta manipulacije značenjem i sadržajem. Evropa, to su EU plus Švajcarska i Norveška, i sl. Svi ostali sistemi su u čekaonici, u institucionalnom čistilištu, ili na periferiji civilizacije. Evropa podrazumeva realizaciju ljudskih sloboda i prava, jasne i otvorene procedure i neumitnu primenu zakona. I sistemi razvijeniji od Srbije, u smislu demokratskih, institucionalnih tradicija i stručno-naučnih kapaciteta, realizovali su pripadnost Evropi aktivnom, angažovanom saradnjom sa evropskim političkim i ekonomskim jezgrom.
U Evropi nema divljačke korupcije i neostaljinističke propagande, nema nekažnjivih političkih progona, nema ekonomskih monopola i kontigenata. Evropa je diversifikovana ekonomija koja svojom strukturom odražava društvene potencijale koji se razvijaju u procesima imigracije, razmene ljudi, ideja, radne snage, kapitala i finansija, i proširenjem. Pripadnost takvim procesima je privilegija. Privilegija je potencijal saradnje sa susedima koji su nam tako slični, brisanje granica, budućnost uspostavljanja racionalnih osnova pomirenja. Nadomak smo uspehu koji bi nas učinio globalno respektabilnim. Ali smisao tog uspeha nije predmet javne politike, medijskog izveštavanja, naučno-tehnološkog istraživanja i razvoja. Javnu politiku diktira putinovska rulja koja je ovladala sistemom, i nadomak je i onim sektorima koji su bili poslednja uporišta evropskog opredeljenja i racionalnih stavova. Stavova zasnovanih na logici savremenih demokratskih standarda, finansijskih institucija, integrativnih procesa, susedske saradnje, mirnog rešavanja sukoba.
Izuzev stručnih priloga koji se odnose na odnose sa EU institucijama, nekad i na reformske iskorake koje smo, nekad davno, nazivali lakirovkom, ni u Danasu više nema kreativnog prostora za evropske političke stavove i onu suštinsku podršku evropskoj integraciji koja poziva na dubine društvenih promena. Odnos vlasti i opozicije je odnos uvreda i floskula. Evropski stavovi su izloženi psovačkoj histeriji koja, između redova, nekad i eksplicitno, poziva na obračune koje će početi proterivanjem iz ovih novina. Time se potvrđuju njihova važnost i vrednost. Svejedno, Danas sam već jednom napustio u jednoj atmosferi legitimizacije dokazano najštetnijih političkih ideja. Srećom, ovi dani podsećaju na one koji su prethodili prethodnom padu režima.[/size]
- Guest
- Post n°68
Jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas uputio je danas zahtev uredniku Informativnog programa RTS Nenadu Lj. Stefanoviću, tražeći da mu omogući pravo na demanti i da na Javnom servisu odgovori na laži koje je o njemu izrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštio je SZS.
Pismo Dragana Đilasa prenosimo u celosti.
„Poštovani gospodine Stefanoviću,
Budući da je Aleksandar Vučić u današnjem gostovanju na RTS ponovo izrekao laži o meni kako sam opljačkao 500 miliona evra, te da je tim lažima dodao i nove – da sam vređao i hteo da bijem decu, zahtevam da mi omogućite da u programu RTS odgovorim i demantujem izrečene laži. To zahtevam u skladu sa članom 83, članom 84, članom 91. i članom 96. Zakona o javnom informisanju i medijima.
Nikada nisam ništa ukrao, niti sam ikada osuđen ni za jedno krivično delo. Imao sam firmu najveću u ovom delu Evrope u biznisu kojim sam se bavio. Firmu sam prodao 2014, novac sam primio u Srbiji i platio porez. Koliki je porez platio bivši vlasnik Kopernikusa kada je prodao firmu, i to Telekomu? Nula. Ja sam platio dva miliona evra.
Što se tiče tvrdnji da sam napao decu, istina je sasvim drugačija.
U toku šetnje grupa lenjinista marksista okupljenih u udruženju Marks 21 je skandirala „Đilas, Vučić, govna ista“. Prošao sam pored njih u koloni bez reakcije.
Po završetku šetnje našao sam se sa svojom decom uzrasta 6 i 7 godina koja sa njihivom majkom i sa mnom šetaju skoro svaki put u prvom delu dok se ne umore. Otišli smo do knjižare Vulkan na početku Knez Mihailove. Na izlasku iz knjižare čekala me ta ista grupa od desetak ljudi koji su pred mojom decom počeli da skandiraju istu parolu. Rekao sam im da nije u redu da to viču kada sam sa decom i produžio, ali su oni nastavili. Stao sam pred njih, dok je Anu i Vuka njihova majka Iva odvela 15-ak metara dalje, i pitao ih da li njihovi roditelji znaju kako se ponašaju. Pošto nisu prestajali, opsovao sam ih, što naravno nije ispravno. U naš konflikt umešao se prijatelj koji je bio sa nama i jedan građanin koji je prolazio i video sta se dešava i razdvojili nas.
Ovi mladi ljudi koji sebe predstavljaju žrtvom, sačekali su me ispred knjižare i uputili mi pred malom decom i njihovom majkom uvrede, nazivajući me rečima koje će mediji imati problem da citiraju. Moja reakcija je bila krajnje ljudska. Nije trebalo da psujem, žao mi je zbog toga, ali pitam svakoga kako bi se on poneo da mu se desi nešto ovako. To što se bavim politikom ne daje mi pravo nikoga da vređam, ali ne daje pravo ni drugima da se ovako ponašaju posebno kada sam na ulici sa svojom porodicom.
Nikoga nisam hteo da bijem, kako je to slagao Aleksandar Vučić.
Ko njega pred decom vređa ne znam, a ne znam ni da li je tačno, pošto čovek stalno laže. Ako je tako, iskreno mi je žao i osuđujem takvo ponašanje. Ono što znam, jeste da ja njegovu decu ne pominjem, a on moju pominje stalno.
Za sve što se desi meni ili mojoj porodici, smatraću odgovornim lično Aleksandra Vučića, jer je on tvorac kampanje laži u vezi sa mnom koju u delo sprovodi nekad sam a nekad preko saradnika i medija koje kontroliše. Od izmišljenih pljački preko laži o vlasništvu medija do toga da sam saradnik Haradinaja i stranih ambasada.
Gospodine Stefanoviću, to što meni ne dozvoljavate da odgovorim i demantujem laži koje o meni na RTS-u izgovara Aleksandar Vučić, čini vas saučesnikom ugrožavanja bezbednosti mene i moje dece. Ako nastavite sa tom praksom, između vas i Željka Mitrovića, koji je učestvovao u kampanji protiv Olivera Ivanovića, nema nikakve razlike.“
- Post n°69
Mene je preletačević Ljušić naterao na razmišljanje o Vučićevom potpisu za Kosovo. Ja mislim da Ljušić pokazuje da to neće ići, tj da je to ipak prevelika stvar, i da se zauzima nova pozicija za nacionalističku akademiju. Oko potpisa može lako biti ustanka i kolapsa u zemlji, to je linija koja ujedinjuje mnogo širi politički spektar, mnogo sveta će ustati protiv toga - praktično svako ko nije uhljeb.
Da je to brzo uradio u prve 2-3 godine vlasti, možda bi i prošlo, danas kada Haradinaj može u Prištini da ga dočeka sa istim transparentom kao Makabi cigane u Tel Avivu - "Who the fuck you are" - i niko ga više ne uzima za ozbiljno apsolutno nizašta, nema šanse. Zapravo mislim da on to fizički neće preživeti, roknuće ga neki ludak tipa onog što je ubio Jicaka Rabina, koji je za razliku od ovog bio stvari heroj jevrejske borbe za nezavisnu državu.
Da je to brzo uradio u prve 2-3 godine vlasti, možda bi i prošlo, danas kada Haradinaj može u Prištini da ga dočeka sa istim transparentom kao Makabi cigane u Tel Avivu - "Who the fuck you are" - i niko ga više ne uzima za ozbiljno apsolutno nizašta, nema šanse. Zapravo mislim da on to fizički neće preživeti, roknuće ga neki ludak tipa onog što je ubio Jicaka Rabina, koji je za razliku od ovog bio stvari heroj jevrejske borbe za nezavisnu državu.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Guest
- Post n°70
ja mislim da Radoša Lj. savršeno zabole za Kosovo. a da taj potpis znači nešto u tom smislu, prvi bi npr. Ković bio na spisku potpisnika.
nije beznačajno što je Ljušić potpisao, ali to je sve lična računica (koja jeste indikativna i po širi kontekst jer pre 2 godine nema šanse da bi mu se ime tu našlo).
nije beznačajno što je Ljušić potpisao, ali to je sve lična računica (koja jeste indikativna i po širi kontekst jer pre 2 godine nema šanse da bi mu se ime tu našlo).
- Post n°71
Jel su Ljuša i Džoni potpisivali onaj apel 1000 za Vučića? Ne mogu da se setim.
_____
- Post n°72
simbolika radosa ljusica u srpskoj politici
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Post n°73
William Murderface wrote:Jel su Ljuša i Džoni potpisivali onaj apel 1000 za Vučića? Ne mogu da se setim.
rados je
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Post n°74
Samo da zapisem...
Kada vam neko preplaši decu agresivnom sačekušom i uvredljivim povicima, kako biste reagovali?
— Marinika Tepić (@MarinikaTepic) January 20, 2019
...i gore!
Nisam homofob, ali jesam roditelj. https://t.co/NOGJ3wLbe3
- Guest
- Post n°75
Kako je Časlav iskusno istrolovao u ime DSS
http://www.dss.rs/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B4%D1%80-%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D0%B8-%D1%87%D0%BB%D0%B0%D0%BD/
http://www.dss.rs/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B4%D1%80-%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D0%B8-%D1%87%D0%BB%D0%B0%D0%BD/