Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Srednji vek

Nektivni Ugnelj

Srednji vek - Page 4 Empty Re: Srednji vek

Post by Nektivni Ugnelj Mon Dec 02, 2019 10:27 pm

to je napisao ja od pre jedno 20tak godina  Srednji vek - Page 4 1861198401
    kondo

Post by kondo Mon Dec 02, 2019 11:15 pm

Santino wrote:bugari su smislili cirilicu though.

molim vas, vulgari 

Srednji vek - Page 4 45140586

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Dec 03, 2019 12:12 pm

Rek'o Putin u vreme "makedonskog scenarija" pre par godina da su Makedonci tvorci kirilice.

Srednji vek - Page 4 2460015778
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Dec 03, 2019 1:11 pm

Eto, svi srecni  Srednji vek - Page 4 1861198401 Osim Bugara, koji staroslovenski koji se koristio u recimo crkvi u Rumuniji tokom 16-17. veka i dalje zovu srednjebugarski  Srednji vek - Page 4 1233199462
    Zuper

Post by Zuper Tue Dec 03, 2019 2:29 pm

Rumunija je moderni koncept nastao iz zapadne kuhinje(francuzi, britanci i nemci) nakon Krimskog rata kako bi se smanjio ruski uticaj.
    Tada su poceli da im turaju Romula i Rema po trgovima i dovode svapske vladare.
    To je bila Vlaska i uvek se zvala Vlaska(Wallachia) do 1866

Sa time u vezi, na toj teritoriji je bilo puno slovenskog uticaja, cak i srpskog, i to bas u crkvi.
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 2:57 pm

KinderLad wrote:Eto, svi srecni  Srednji vek - Page 4 1861198401 Osim Bugara, koji staroslovenski koji se koristio u recimo crkvi u Rumuniji tokom 16-17. veka i dalje zovu srednjebugarski  Srednji vek - Page 4 1233199462

pa oni i crkvenoslovenski zovu starobugarski.

nemoj misliti da ga mi ne bismo zvali starosrpski da imamo i najmanje osnove za to.

_____
    I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Dec 03, 2019 2:58 pm

Zvala se Vlaška dok nije postala Rumunija, ujedinjenjem Vlaške sa drugim oblastima.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Dec 03, 2019 4:38 pm

Santino wrote:
    KinderLad wrote:Eto, svi srecni  Srednji vek - Page 4 1861198401 Osim Bugara, koji staroslovenski koji se koristio u recimo crkvi u Rumuniji tokom 16-17. veka i dalje zovu srednjebugarski  Srednji vek - Page 4 1233199462

nemoj misliti da ga mi ne bismo zvali starosrpski da imamo i najmanje osnove za to.

to je, otprilike, kao kad ne bismo danas zvanicno priznavali da postoji hrvatski jezik tj kad bi bio zvanican stav da su svi jezici stokavskog narecja - srpski.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Dec 03, 2019 4:39 pm

Zuper wrote:Rumunija je moderni koncept nastao iz zapadne kuhinje(francuzi, britanci i nemci) nakon Krimskog rata kako bi se smanjio ruski uticaj.

Sa time u vezi, na toj teritoriji je bilo puno slovenskog uticaja, cak i srpskog, i to bas u crkvi.

jedan deo se zvao vlaska. i u onom delu koji se nije zvao vlaska se isto koristio taj isti crkveni jezik.
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 5:20 pm

KinderLad wrote:
    Santino wrote:

to je, otprilike, kao kad ne bismo danas zvanicno priznavali da postoji hrvatski jezik tj kad bi bio zvanican stav da su svi jezici stokavskog narecja - srpski.

poredis babe i zabe.

_____
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Dec 03, 2019 5:20 pm

Zuper wrote:Rumunija je moderni koncept nastao iz zapadne kuhinje(francuzi, britanci i nemci) nakon Krimskog rata kako bi se smanjio ruski uticaj.

Zanimljivo da su te kuhinje radile jedno 200 godina ranije kada pojedini pametni i skolovani ljudi krecu da pisu o jedinstvenom narodu u Erdelju, Vlaskoj i Moldaviji koji giovori istim jezikom i ima iste anticke korene. Srednji vek - Page 4 1399639816 A lokalni vladari u Erdelju u srednjem veku nazivaju se "ugarovlaskim knezevima". 

Formiranje nacija u 19 veku je ipak sekularna stvar, gde se istice posebnost u odnosu na druge. Zato je formiranje moderne rumuinske nacije emancipacija i od slovenskih uticaja ali i katolicanstva iz religijskih i politickih razloga. I zato je Francuska uzor.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Dec 03, 2019 5:26 pm

Ja to sto sam video Rumuna, a ima ih ovde jelte koji mogu kvalifikovanije da govore, ono sto je golim okom vidljivo je da to nismo "mi". Prijateljski nastrojen narod, ali razlika je ogromna (20cm otprilike Srednji vek - Page 4 1399639816 )
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 5:54 pm

zadnji rumun kojeg sam upoznao (u srbiji) bio je neki naci. brani hitlera koji je hteo samo da spasi evropu od komunjara i jako ga brine i boli odnos srbije prema rumunima odnosno takozvanim vlasima. to ne moze da nam oprosti.

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Dec 03, 2019 6:04 pm

pravo cudo da naci ima takve stavove
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 6:15 pm

ne, iz tih stavova sam zakljucio da je naci. a tipa nasmejan pristojan lik, evropejac takoreci, veoma prijateljski raspolozen tridesetogodisnjak.

_____
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 6:17 pm

univerzitetski obrazovan, cak bih rekao da radi za njihovu neku nevladinu organizaciju ako se dobro secam.

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Dec 03, 2019 6:23 pm

Santino wrote:ne, iz tih stavova sam zakljucio da je naci. a tipa nasmejan pristojan lik, evropejac takoreci, veoma prijateljski raspolozen tridesetogodisnjak.

ne znam kako da to kažem, ali ako neko voli hitlera, nije potpuno nezamislivo da je nacionalista
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 6:27 pm

o jbt.  Srednji vek - Page 4 3579118792 whatever, mate.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Dec 03, 2019 6:49 pm

pošto su najebali tokom čaušeskua & rusa, nekim rumunima je to relativizovalo WWII švabe

čuo sam od nekoliko rumuna kako je sve bilo po slovu zakona dok su bili nemci, a onda dođoše rusi i uzeše kravu

pored toga, više puta sam se sreo sa jakim antisemitizmom

naravno, ne mogu ništa da generalizujem iz tih slučajeva
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Dec 03, 2019 6:52 pm

Srednji vek - Page 4 800px-Wars_of_tsar_Simeon_Ist
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 6:55 pm

ukratko, nisu nama rumuni nikakvi prijatelji niti ista slicno, a ni mi njima. kod nas je rumunija sinonim za raspad, sirotinju i nazadnost. rumunima se u najboljem slucaju smejemo sa visine i govorimo kako su ipak dobri, nisu nas nikad napali.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Dec 03, 2019 7:03 pm

to nije baš tačno, na stranu predrasude ljudi koji nikada nisu kročili u rumuniju

tokom više od 10 godina nisam imao nijednu jedinu neprijatnost u rumuniji, taman su prijateljski raspoloženi koliko to i dolikuje, ne svrše u gaće što je došao neko iz srbije, ali su srdačni i sasvim ok za svaki mogući razgovor

u julius mal dolaze redovno autobusi iz srbije i to ne zato što su raspad, sirotinja i nazadni

ako poredim, normalniji je odnos rumuna nego bugara, bez obzira na povremeno bratko
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Dec 03, 2019 7:20 pm

Mr. Moonlight wrote:to nije baš tačno, na stranu predrasude ljudi koji nikada nisu kročili u rumuniju

tokom više od 10 godina nisam imao nijednu jedinu neprijatnost u rumuniji, taman su prijateljski raspoloženi koliko to i dolikuje, ne svrše u gaće što je došao neko iz srbije, ali su srdačni i sasvim ok za svaki mogući razgovor

u julius mal dolaze redovno autobusi iz srbije i to ne zato što su raspad, sirotinja i nazadni

ako poredim, normalniji je odnos rumuna nego bugara, bez obzira na povremeno bratko

Код Бугара србофобију шири део стааре елите и германофили ("Прави Блгарин не може да буде србоман"). Народ је, као у Румунији, у највећем броју случајева ок према Србима. Чак и део оних чији су преци протеривани из Македоније (Вардарске, Егејске) и  Тракије.

Занимљива је и љубав дела нове  пољске и румунске деснице према десничарима Србима , без обзира на њихову русофобију. Породично-патриотске вредности, нетрпељивост према муслиманима...
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 8:21 pm

Mr. Moonlight wrote:to nije baš tačno, na stranu predrasude ljudi koji nikada nisu kročili u rumuniju

pa na njih mislim, na koga drugog. kod nas ljudi nemaju blagog pojma o rumuniji. pricam kakva je popularna percepcija rumuna kod nas.

_____
    Zuper

Post by Zuper Tue Dec 03, 2019 8:24 pm

Bungee jump wrote:

Zanimljivo da su te kuhinje radile jedno 200 godina ranije kada pojedini pametni i skolovani ljudi krecu da pisu o jedinstvenom narodu u Erdelju, Vlaskoj i Moldaviji koji giovori istim jezikom i ima iste anticke korene. Srednji vek - Page 4 1399639816 A lokalni vladari u Erdelju u srednjem veku nazivaju se "ugarovlaskim knezevima". 

Formiranje nacija u 19 veku je ipak sekularna stvar, gde se istice posebnost u odnosu na druge. Zato je formiranje moderne rumuinske nacije emancipacija i od slovenskih uticaja ali i katolicanstva iz religijskih i politickih razloga. I zato je Francuska uzor.

Koliko ja znam Francuska ulece u Rumuniju nakon Krimskog rata. Do Krimskog rata je Vlaska ruska interesna zona koju su oni oslobodili/osvojili od Osmanlija.
    Nakon Krimskog rata se stvara oblast koja se zove Rumunija(nikada pre toga nije postojala pod tim imenom) dolazi do sukoba nemacke i francuske struje a mislim da svabe pobeduju sa postavljanjem nihovog kralja za vladara Rumunije.
    Tokom tog perioda sve se radi da se eliminise jak slovenski uticak u Vlaskoj.
    Pa se izmislja prica da je Vlaska nekakav naslednik Rimljana, te se guraju Romul i Rem, latinizacija, reforma crkve...

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 5:16 pm