Srednji vek
- Post n°76
Re: Srednji vek
to je napisao ja od pre jedno 20tak godina
- Post n°77
Santino wrote:bugari su smislili cirilicu though.
molim vas, vulgari
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°78
Rek'o Putin u vreme "makedonskog scenarija" pre par godina da su Makedonci tvorci kirilice.
- Post n°79
Eto, svi srecni Osim Bugara, koji staroslovenski koji se koristio u recimo crkvi u Rumuniji tokom 16-17. veka i dalje zovu srednjebugarski
- Post n°80
Rumunija je moderni koncept nastao iz zapadne kuhinje(francuzi, britanci i nemci) nakon Krimskog rata kako bi se smanjio ruski uticaj.
Tada su poceli da im turaju Romula i Rema po trgovima i dovode svapske vladare.
To je bila Vlaska i uvek se zvala Vlaska(Wallachia) do 1866
Sa time u vezi, na toj teritoriji je bilo puno slovenskog uticaja, cak i srpskog, i to bas u crkvi.
Sa time u vezi, na toj teritoriji je bilo puno slovenskog uticaja, cak i srpskog, i to bas u crkvi.
- Post n°81
KinderLad wrote:Eto, svi srecni Osim Bugara, koji staroslovenski koji se koristio u recimo crkvi u Rumuniji tokom 16-17. veka i dalje zovu srednjebugarski
pa oni i crkvenoslovenski zovu starobugarski.
nemoj misliti da ga mi ne bismo zvali starosrpski da imamo i najmanje osnove za to.
_____
I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds.
- Guest
- Post n°82
Zvala se Vlaška dok nije postala Rumunija, ujedinjenjem Vlaške sa drugim oblastima.
- Post n°83
Santino wrote:KinderLad wrote:Eto, svi srecni Osim Bugara, koji staroslovenski koji se koristio u recimo crkvi u Rumuniji tokom 16-17. veka i dalje zovu srednjebugarski
nemoj misliti da ga mi ne bismo zvali starosrpski da imamo i najmanje osnove za to.
to je, otprilike, kao kad ne bismo danas zvanicno priznavali da postoji hrvatski jezik tj kad bi bio zvanican stav da su svi jezici stokavskog narecja - srpski.
- Post n°84
Zuper wrote:Rumunija je moderni koncept nastao iz zapadne kuhinje(francuzi, britanci i nemci) nakon Krimskog rata kako bi se smanjio ruski uticaj.
jedan deo se zvao vlaska. i u onom delu koji se nije zvao vlaska se isto koristio taj isti crkveni jezik.
- Post n°85
KinderLad wrote:Santino wrote:
to je, otprilike, kao kad ne bismo danas zvanicno priznavali da postoji hrvatski jezik tj kad bi bio zvanican stav da su svi jezici stokavskog narecja - srpski.
poredis babe i zabe.
_____
- Post n°86
Zuper wrote:Rumunija je moderni koncept nastao iz zapadne kuhinje(francuzi, britanci i nemci) nakon Krimskog rata kako bi se smanjio ruski uticaj.
Zanimljivo da su te kuhinje radile jedno 200 godina ranije kada pojedini pametni i skolovani ljudi krecu da pisu o jedinstvenom narodu u Erdelju, Vlaskoj i Moldaviji koji giovori istim jezikom i ima iste anticke korene. A lokalni vladari u Erdelju u srednjem veku nazivaju se "ugarovlaskim knezevima".
Formiranje nacija u 19 veku je ipak sekularna stvar, gde se istice posebnost u odnosu na druge. Zato je formiranje moderne rumuinske nacije emancipacija i od slovenskih uticaja ali i katolicanstva iz religijskih i politickih razloga. I zato je Francuska uzor.
- Post n°87
Ja to sto sam video Rumuna, a ima ih ovde jelte koji mogu kvalifikovanije da govore, ono sto je golim okom vidljivo je da to nismo "mi". Prijateljski nastrojen narod, ali razlika je ogromna (20cm otprilike )
- Post n°88
zadnji rumun kojeg sam upoznao (u srbiji) bio je neki naci. brani hitlera koji je hteo samo da spasi evropu od komunjara i jako ga brine i boli odnos srbije prema rumunima odnosno takozvanim vlasima. to ne moze da nam oprosti.
_____
- Post n°90
ne, iz tih stavova sam zakljucio da je naci. a tipa nasmejan pristojan lik, evropejac takoreci, veoma prijateljski raspolozen tridesetogodisnjak.
_____
- Post n°91
univerzitetski obrazovan, cak bih rekao da radi za njihovu neku nevladinu organizaciju ako se dobro secam.
_____
- Post n°92
Santino wrote:ne, iz tih stavova sam zakljucio da je naci. a tipa nasmejan pristojan lik, evropejac takoreci, veoma prijateljski raspolozen tridesetogodisnjak.
ne znam kako da to kažem, ali ako neko voli hitlera, nije potpuno nezamislivo da je nacionalista
- Post n°93
o jbt. whatever, mate.
_____
- Guest
- Post n°94
pošto su najebali tokom čaušeskua & rusa, nekim rumunima je to relativizovalo WWII švabe
čuo sam od nekoliko rumuna kako je sve bilo po slovu zakona dok su bili nemci, a onda dođoše rusi i uzeše kravu
pored toga, više puta sam se sreo sa jakim antisemitizmom
naravno, ne mogu ništa da generalizujem iz tih slučajeva
čuo sam od nekoliko rumuna kako je sve bilo po slovu zakona dok su bili nemci, a onda dođoše rusi i uzeše kravu
pored toga, više puta sam se sreo sa jakim antisemitizmom
naravno, ne mogu ništa da generalizujem iz tih slučajeva
- Post n°95
KinderLad wrote:Eto, svi srecni Osim Bugara, koji staroslovenski koji se koristio u recimo crkvi u Rumuniji tokom 16-17. veka i dalje zovu srednjebugarski
- Post n°96
ukratko, nisu nama rumuni nikakvi prijatelji niti ista slicno, a ni mi njima. kod nas je rumunija sinonim za raspad, sirotinju i nazadnost. rumunima se u najboljem slucaju smejemo sa visine i govorimo kako su ipak dobri, nisu nas nikad napali.
_____
- Guest
- Post n°97
to nije baš tačno, na stranu predrasude ljudi koji nikada nisu kročili u rumuniju
tokom više od 10 godina nisam imao nijednu jedinu neprijatnost u rumuniji, taman su prijateljski raspoloženi koliko to i dolikuje, ne svrše u gaće što je došao neko iz srbije, ali su srdačni i sasvim ok za svaki mogući razgovor
u julius mal dolaze redovno autobusi iz srbije i to ne zato što su raspad, sirotinja i nazadni
ako poredim, normalniji je odnos rumuna nego bugara, bez obzira na povremeno bratko
tokom više od 10 godina nisam imao nijednu jedinu neprijatnost u rumuniji, taman su prijateljski raspoloženi koliko to i dolikuje, ne svrše u gaće što je došao neko iz srbije, ali su srdačni i sasvim ok za svaki mogući razgovor
u julius mal dolaze redovno autobusi iz srbije i to ne zato što su raspad, sirotinja i nazadni
ako poredim, normalniji je odnos rumuna nego bugara, bez obzira na povremeno bratko
- Post n°98
Mr. Moonlight wrote:to nije baš tačno, na stranu predrasude ljudi koji nikada nisu kročili u rumuniju
Код Бугара србофобију шири део стааре елите и германофили ("Прави Блгарин не може да буде србоман"). Народ је, као у Румунији, у највећем броју случајева ок према Србима. Чак и део оних чији су преци протеривани из Македоније (Вардарске, Егејске) и Тракије.
Занимљива је и љубав дела нове пољске и румунске деснице према десничарима Србима , без обзира на њихову русофобију. Породично-патриотске вредности, нетрпељивост према муслиманима...
- Post n°99
Mr. Moonlight wrote:to nije baš tačno, na stranu predrasude ljudi koji nikada nisu kročili u rumuniju
pa na njih mislim, na koga drugog. kod nas ljudi nemaju blagog pojma o rumuniji. pricam kakva je popularna percepcija rumuna kod nas.
_____
- Post n°100
Bungee jump wrote:Zuper wrote:Rumunija je moderni koncept nastao iz zapadne kuhinje(francuzi, britanci i nemci) nakon Krimskog rata kako bi se smanjio ruski uticaj.
Zanimljivo da su te kuhinje radile jedno 200 godina ranije kada pojedini pametni i skolovani ljudi krecu da pisu o jedinstvenom narodu u Erdelju, Vlaskoj i Moldaviji koji giovori istim jezikom i ima iste anticke korene. A lokalni vladari u Erdelju u srednjem veku nazivaju se "ugarovlaskim knezevima".
Formiranje nacija u 19 veku je ipak sekularna stvar, gde se istice posebnost u odnosu na druge. Zato je formiranje moderne rumuinske nacije emancipacija i od slovenskih uticaja ali i katolicanstva iz religijskih i politickih razloga. I zato je Francuska uzor.
Koliko ja znam Francuska ulece u Rumuniju nakon Krimskog rata. Do Krimskog rata je Vlaska ruska interesna zona koju su oni oslobodili/osvojili od Osmanlija.
Nakon Krimskog rata se stvara oblast koja se zove Rumunija(nikada pre toga nije postojala pod tim imenom) dolazi do sukoba nemacke i francuske struje a mislim da svabe pobeduju sa postavljanjem nihovog kralja za vladara Rumunije.
Tokom tog perioda sve se radi da se eliminise jak slovenski uticak u Vlaskoj.
Pa se izmislja prica da je Vlaska nekakav naslednik Rimljana, te se guraju Romul i Rem, latinizacija, reforma crkve...