Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Srednji vek

Sergen Yalçın

Srednji vek - Page 5 Empty Re: Srednji vek

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 8:29 pm

govore, doduse, romanski jezik, zar ne?

_____
    I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds
    Zuper

Post by Zuper Tue Dec 03, 2019 8:34 pm

To sto danas govore je jedno a bilo bi lepo videti kako je izgledao i koji je sve govor je koriscen pre npr. 250 godina po Vlaskoj.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Dec 03, 2019 8:39 pm

To što danas govore je poteklo od toga što su govorili pre 250 god.
    Zuper

Post by Zuper Tue Dec 03, 2019 8:47 pm

Nego je l tacno da je SPC bila nadlezna za dobar deo banata pa i vlaske? Da se u rumunskim crkvama sluzilo na staroslovenskom i dosta koristila cirilica?

Uzgred, veliki broj Srba je po rumunskom Banatu je nastradao nakon Rezolucije IB 1948.
    Doduse to ove u Beogradu nije interesovalo pa su se ubrzo poceli druziti sa Causeskom kao rod rodjeni.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Dec 03, 2019 8:51 pm

Šta znači to veliki broj Srba? Srbi u Rumuniji nisu nikada bili problem zato što ih je tamo malo. Ima srpskih sela, a u urbanim sredinama su potpuno utopljeni. Mađari su bili opasnost, pa su raseljeni iz pograničnih područja ka sredini, mahom po Transilvaniji. Oko Temišvara ima par sela i bugarskih katolika, ali i oni nestaju. Turci su u delu iza Mamaje, ali nema ih nešto značajnije. Ne znam tačne cifre, verovatno zna gugl.
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 8:53 pm

Zuper wrote:To sto danas govore je jedno a bilo bi lepo videti kako je izgledao i koji je sve govor je koriscen pre npr. 250 godina po Vlaskoj.

covece, vlasi u srbiji govore romanski jezik.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Dec 03, 2019 9:00 pm

To čak i nije bitno - Srbi su očuvali srpski jezik u Ruminiji, malo anahron obično, niko ih nije naterao išta da zaborave. Vlaški deo Rumunije je najmnogoljudniji (nisam siguran 100%, pišem na osnovu oblasti), kako bi njih naterao da zaborave ko su i šta su i postanu Rumuni, da to već nisu bili?
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 9:10 pm

kakvi srbi u rumuniji,ajte molim vas. kao srbi u trstu.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Dec 03, 2019 9:16 pm

postoji jedan peđa, ja ga zovem peđa rumun

kaže on meni - kako možeš tako, mi se ovde borimo još od čarnojevića da ostanemo srbi, a ti me zoveš rumun?

Moon: pokaži pasoš!

PR: marš u pičku materinu

Moon: uspeli ste, jezik očuvan!

ovo je bilo prema istinitom događaju
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Dec 03, 2019 9:22 pm

Zuper wrote:
    Bungee jump wrote:

Zanimljivo da su te kuhinje radile jedno 200 godina ranije kada pojedini pametni i skolovani ljudi krecu da pisu o jedinstvenom narodu u Erdelju, Vlaskoj i Moldaviji koji giovori istim jezikom i ima iste anticke korene. Srednji vek - Page 5 1399639816 A lokalni vladari u Erdelju u srednjem veku nazivaju se "ugarovlaskim knezevima". 

Formiranje nacija u 19 veku je ipak sekularna stvar, gde se istice posebnost u odnosu na druge. Zato je formiranje moderne rumuinske nacije emancipacija i od slovenskih uticaja ali i katolicanstva iz religijskih i politickih razloga. I zato je Francuska uzor.

Koliko ja znam Francuska ulece u Rumuniju nakon Krimskog rata. Do Krimskog rata je Vlaska ruska interesna zona koju su oni oslobodili/osvojili od Osmanlija.
    Nakon Krimskog rata se stvara oblast koja se zove Rumunija(nikada pre toga nije postojala pod tim imenom) dolazi do sukoba nemacke i francuske struje a mislim da svabe pobeduju sa postavljanjem nihovog kralja za vladara Rumunije.
    Tokom tog perioda sve se radi da se eliminise jak slovenski uticak u Vlaskoj.
    Pa se izmislja prica da je Vlaska nekakav naslednik Rimljana, te se guraju Romul i Rem, latinizacija, reforma crkve...

A koliko ja vidim, svaka tvoja interpretacija je srbo-rusocentricna. Imali su i oni svoje Jovane Rajice pre Jovana Rajica, Zupo, samo treba da pozelis da se obavestis malo.

I nekako si mnogo ljut na katolicku Austriju i Hungariju, pa tek oni su imali interesa (posebno prvi) da tokom 18 i 19 veka guraju srpsku crkvu kao pravoslavnog hegemona po danasnjoj Vojvodini i Transilvaniji, jer im se bas nije dopadalo da im mitropolit Vlaske ordinira sa svojim svestenstvom i siri nacionalni uticaj. I pogledaj malo nacionalni sastav Srpske Vojvodine. Sta mislis, koji narod je bio najbrojniji u istoj?
    Sotir

Post by Sotir Tue Dec 03, 2019 9:43 pm

Мени је фирма сарађивала са преводиоцима из Темишвара. Са румунског и немачког на српски. Радили одлично, а говорили су баш анахроно, али и врло чисто. Ја сам се осећао као да говорим искварен језик сваки пут кад би се чули телефоном. Као да су са друге стране жице савременици Вука и Доситеја
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Dec 03, 2019 9:45 pm

Dositeja!
    Zuper

Post by Zuper Tue Dec 03, 2019 9:48 pm

Bungee jump wrote:
    Zuper wrote:

Koliko ja znam Francuska ulece u Rumuniju nakon Krimskog rata. Do Krimskog rata je Vlaska ruska interesna zona koju su oni oslobodili/osvojili od Osmanlija.
    Nakon Krimskog rata se stvara oblast koja se zove Rumunija(nikada pre toga nije postojala pod tim imenom) dolazi do sukoba nemacke i francuske struje a mislim da svabe pobeduju sa postavljanjem nihovog kralja za vladara Rumunije.
    Tokom tog perioda sve se radi da se eliminise jak slovenski uticak u Vlaskoj.
    Pa se izmislja prica da je Vlaska nekakav naslednik Rimljana, te se guraju Romul i Rem, latinizacija, reforma crkve...

A koliko ja vidim, svaka tvoja interpretacija je srbo-rusocentricna. Imali su i oni svoje Jovane Rajice pre Jovana Rajica, Zupo, samo treba da pozelis da se obavestis malo.

I nekako si mnogo ljut na katolicku Austriju i Hungariju, pa tek oni su imali interesa (posebno prvi) da tokom 18 i 19 veka guraju srpsku crkvu kao pravoslavnog hegemona po danasnjoj Vojvodini i Transilvaniji, jer im se bas nije dopadalo da im mitropolit Vlaske ordinira sa svojim svestenstvom i siri nacionalni uticaj. I pogledaj malo nacionalni sastav Srpske Vojvodine. Sta mislis, koji narod je bio najbrojniji u istoj?

Nije bila spska Vojvodina. To je bio vestacki konstrukt govana iz Beca jer je Vojvodstvu Srpskom nakalemljen i rumunski deo sa istoka pa se zvalo Vojvodstvo Srpsko i Tamiski Banat. To su radile beclije da Srbi ne bi suvise ojacali i da drze stalnu podelu u oblasti. Tako su oduvek vladali.
    Sto se tice demografije, je l se tu racuna i Vojna Krajina?
    SPC je bila nadlezna za celu oblast koliko znam pa su odnosi sa Rumunima bili losi.
    Ali to sve nije odgvor na moje pitanja o upotrebi crkvenoslovenskog na bogosluzenjima u rumunskim crkvama.
    Kada to nestade?
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Dec 03, 2019 9:52 pm

Ja samo da dodam da je  u Vlaskoj sasvim sigurno bio uvek solidan broj onih koji su govorili nekim vulgarnim latinitetom inace je, jelte, nikad niko ne bi ni nazvao Valahijom ili (Velikom) Vlaskom. Srba nikad nije bilo nesto mnogo u danasnjoj Rumuniji (mada ih je Causesku realno cistio...). Medjutim, bilo ih je dosta na istaknutim mestima tokom ranijih vekova, a mislim da je u jednom momentu (mrzi me da proveravam kojim procentom teritorije tacno) srpska crkva prakticno pokrivala skoro celu danasnju Rumunijusve od danasnje Rumunije sto nije Vlaska. Medjutim iako Srba u recimo Banatu nikad nije bilo mnogo, u odredjenim periodima su cinili solidan procenat stanovnistva jer je istog tj stanovnistva inace bilo vrlo malo.
    Sotir

Post by Sotir Tue Dec 03, 2019 9:55 pm

Belodedici je legenda.
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Dec 03, 2019 10:02 pm

Zuper wrote:
    Bungee jump wrote:

Nije bila spska Vojvodina. To je bio vestacki konstrukt govana iz Beca jer je Vojvodstvu Srpskom nakalemljen i rumunski deo sa istoka pa se zvalo Vojvodstvo Srpsko i Tamiski Banat. To su radile beclije da Srbi ne bi suvise ojacali i da drze stalnu podelu u oblasti. Tako su oduvek vladali.
    Sto se tice demografije, je l se tu racuna i Vojna Krajina?
    SPC je bila nadlezna za celu oblast koliko znam pa su odnosi sa Rumunima bili losi.
    Ali to sve nije odgvor na moje pitanja o upotrebi crkvenoslovenskog na bogosluzenjima u rumunskim crkvama.
    Kada to nestade?

Nije bila Srpska Vojvodina? A zasto, jer je Rusi nisu stvarali? Srednji vek - Page 5 1233199462  A sta bi ti, u to vreme, da budes sa Madjarima, da te hungarizuju, da budes kao vojvodjanski Srbin protiv interesa srpske crkve, Beca, ali i Rusa? E, Zupo, Zupo....

U to vreme interesi Beca poklopili su se sa srpskim i hrvatskim. Vojvodina je vrlo bitna, jer je i kao ukinuta bila deo stecenih prava kojima se stalno tezilo. A u Tamiskom Banatu bilo je oko1 50k Srba, Rumuna negde 2,5 vise.

Sto se tice crkvenoslovenskog, valjda su Rumuni u vreme stvaranja moderne nacije imali pravo da liturgiju drze na svom jeziku? Ili je i to mucki udar prozelitista iz Rima?
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Dec 03, 2019 10:04 pm

KinderLad wrote:Ja samo da dodam da je  u Vlaskoj sasvim sigurno bio uvek solidan broj onih koji su govorili nekim vulgarnim latinitetom inace je, jelte, nikad niko ne bi ni nazvao Valahijom ili (Velikom) Vlaskom. Srba nikad nije bilo nesto mnogo u danasnjoj Rumuniji (mada ih je Causesku realno cistio...). Medjutim, bilo ih je dosta na istaknutim mestima tokom ranijih vekova, a mislim da je u jednom momentu (mrzi me da proveravam kojim procentom teritorije tacno) srpska crkva prakticno pokrivala skoro celu danasnju Rumunijusve od danasnje Rumunije sto nije Vlaska. Medjutim iako Srba u recimo Banatu nikad nije bilo mnogo, u odredjenim periodima su cinili solidan procenat stanovnistva jer je istog tj stanovnistva inace bilo vrlo malo.

Pokrivala je danasnju Transilvaniju. Oko 1730.
    Zuper

Post by Zuper Tue Dec 03, 2019 10:24 pm

Da nije bilo Rusa ne bi ni bilo Vojvodine. I tu Bec nikakavu ulogu nije imao, da su se oni pitali Madjari bi bili nezavisni 1848 a Vojvodina bez Srba...vec su nas Madjari bili probili kod Srbobrana(odakle je i dobio ime)...samo ruska intervencija da spasi one jajare iz Beca je sprecila Ugare u naumu.
    Kao da je ta Austrija nekada vojno nesto samostalno uradila...rasla je na krvi slovena...da zahvale Osmanlijama za ono sto su bili.

Starovlaski sad i autonomasi trebaju da nose ruske zastave, bez Rusa ne bi bilo Vojvodine.

Sto se tice pozicije SPC u Vojvodstvu nakon 1848 on nije bio dobar bas zbog saginjanju Becu.

Dakle u Vlaskoj se koristio slovenski jezik u crkvenoj upotrebi.
    Kako se fomirao moderni rumunski jezik je za posebnu temu.

Last edited by Zuper on Tue Dec 03, 2019 10:31 pm; edited 1 time in total
    Zuper

Post by Zuper Tue Dec 03, 2019 10:30 pm

Uzgred, djambo, koji je najstariji dokument napisan na rumunskom(i o kojem veku je rec) i kojim pismom je napisan?
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Dec 03, 2019 10:34 pm

I u administraciji. Ali ono sto nije jasno je na koga si ti ljut sve vreme?
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 10:49 pm

KinderLad wrote:Ja samo da dodam da je  u Vlaskoj sasvim sigurno bio uvek solidan broj onih koji su govorili nekim vulgarnim latinitetom inace je, jelte, nikad niko ne bi ni nazvao Valahijom ili (Velikom) Vlaskom. 

odlicno primeceno. vlah je stari slovenski naziv za romanske narode. pa danas se na poljskom italija kaze -Włochy (Republika Włoska), a italijani su Włosi

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Dec 03, 2019 10:51 pm

Santino wrote:
    KinderLad wrote:Ja samo da dodam da je  u Vlaskoj sasvim sigurno bio uvek solidan broj onih koji su govorili nekim vulgarnim latinitetom inace je, jelte, nikad niko ne bi ni nazvao Valahijom ili (Velikom) Vlaskom. 

odlicno primeceno. vlah je stari slovenski naziv za romanske narode. pa danas se na poljskom italija kaze -Włochy (Republika Włoska), a italijani su Włosi

Vlah je germanski naziv. 

Sloveni su ga preuzeli
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Dec 03, 2019 10:51 pm

Zuper wrote:Da nije bilo Rusa ne bi ni bilo Vojvodine. I tu Bec nikakavu ulogu nije imao, da su se oni pitali Madjari bi bili nezavisni 1848 a Vojvodina bez Srba...vec su nas Madjari bili probili kod Srbobrana(odakle je i dobio ime)...samo ruska intervencija da spasi one jajare iz Beca je sprecila Ugare u naumu.
    Kao da je ta Austrija nekada vojno nesto samostalno uradila...rasla je na krvi slovena...da zahvale Osmanlijama za ono sto su bili.

Starovlaski sad i autonomasi trebaju da nose ruske zastave, bez Rusa ne bi bilo Vojvodine.

Sto se tice pozicije SPC u Vojvodstvu nakon 1848 on nije bio dobar bas zbog saginjanju Becu.

Kako se fomirao moderni rumunski jezik je za posebnu temu.

Pa valjda znas epizodu kad je pobedjeno srpstvo vojvodjanstvo zakukalo Majcici za pomoc, a ova ih poslala direktno u Bec. Srednji vek - Page 5 1844795956 Vidis, za razliku od nekih kasnijih vremena, a posebno onih Milosevicevih, tada su Srbi znali da saberu dva i dva u velikoj politici, mozda zato sto su imali neke politicki pismene ljude.

Ovo oko jezika obrces kao pokvarenu plocu. Jedno je crkvena upotreba, a drugo upotreba u svakodnevnom govoru.

A oko prvih knjiga na rumunskom, mislim da je ovo:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest_Bible_of_1688

edit: Ima i starija, kraj 16 veka

https://ro.wikipedia.org/wiki/Palia_de_la_Or%C4%83%C8%99tie

Nacionalna emancipacija kroz uticaj protestantizma

Last edited by Bungee jump on Tue Dec 03, 2019 10:54 pm; edited 1 time in total
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 10:51 pm

Zuper wrote:Uzgred, djambo, koji je najstariji dokument napisan na rumunskom(i o kojem veku je rec) i kojim pismom je napisan?

a koji je najstariji dokument napisan na srpskom jeziku? pusti crkvenoslovenski. za srpski pitam.

_____
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Dec 03, 2019 10:52 pm

KinderLad wrote:
    Santino wrote:

Vlah je germanski naziv. 

Sloveni su ga preuzeli

ok, poenta je ista.

_____

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 11:31 pm