No Country wrote:Постоји школа мишљења по којој је нацизам искључиво оно што се дешавало у Хитлеровој Немачкој, и не може да се мапира ни на шта друго. Са друге стране, реч је жива, па чак се користи и у шаљивом контексту: the soup nazi, the grammar nazi (don’t we know one?), etc.KinderLad wrote:
Apsolutno, ali to nije rezultat odluke da se Albanci imaju zbrisati s lica zemlje no matter what. Znas sta je nacizam? Nacizam je da je Srbija prionula na unistavanje (fizicko unistavanje) kosovskih albanaca, a posle toga imala nameru da lepo unisti i albance u albaniji i ukine Albaniju kao drzavu. E to je nacizam. Nacizam je kad se ti i ja vratimo kuci (ako se vratimo) sa demonsracija da nas tamo sutradan pokupi specijalna policija i odvede u logor i najverovatnije strelja. Nije meni problem za Milosevica toliko, nego to sto pises je degradacija nacizma.
Ја овде израз користим пре свега као провокацију, покушавајући да докажем да се у Србији (дабоме, не само и искључиво у Србији) касних 80-тих десила једна страховита и срамотна кретња, где је јавност масовно закорачила на стазу мржње, “расне” надмоћи, осећаја жртве и из тог осећаја изведене жеље за осветом. Маса је тражила рат и крв, и помало је (повише) иронично што је тој својој потреби углавном давала одушке кроз прокси-ратове (у Хрватској и у Босни), а када је била у прилици да непосредно учествује - онда је такође масовно бежала (од регрутације). Ту се уврежио тај “мали фашизам” (ето доброг израза!), где цинично мрзимо и презиремо све око себе, где нам је читав свет крив и опсесивно нам ради о глави - а где смо такође слободни да никада не учествујемо у борби, јер су све битке уназад изгубљене, сад само чекамо да нам Путин заврши посао, а ако он омане... стижу Кинези! Као што видиш, прешао сам на презент, јер та, нацошка, кретња никада није поништена, него је временом мигрирала у тачно ово што имамо сада.
To sto ti ovde opisujes je sovinisticki resantiman. To je gradivni deo nacizma/fasizma, potreban, ali apsolutno ne i dovoljan. Ali dovoljno los + ozbiljna optuzba. "Nacizam" samo cini da optuzba izgleda ridikjuls.
Ako hoces te paralele, nekakav ekvivalent Srbiji su mnogo pre centralne sile iz WW1, nego bilo sta iz WW2. Ali, kazem, Milosevicev rezim zahteva, mislim, posebno ime.