No Country wrote:Да, код Јовића постоји та теза да је распад државе био “by design”. То је, по мени, доста натегнуто. Оно због чега је та књига значајна је пре свега историјска фактографија: кад се шта дешавало, којим редом, и са каквим узрочно-последичним везама и резултатима. Југославија је у предвечерје ратова из 90-тих била темељно сјебана: економски, политички, уставно-правно, финансијски, идеолошки, како год хоћеш. Што је све сасвим недвосмислена “заслуга” 40+ година неприкосновене власти СКЈ/КПЈ.
Међутим, тада долази до дотичног “квалитативног” скока који је несумњиво омогућен како јадним стањем ствари у СФРЈ тако, и још и мало више, драматичним тренутком у светској политици: падом зида, почетком краја империје СССР-а. Е, али то није све, него ту ради и један моменат лудила, који није сасвим рационално-логично-последичан, а није вала много ни чачкан - јер се ту да ишчачкати једна много погана ствар. Да је народ, наиме, хтео ту ствар.
E to je to.
Gargantua wrote:Koju stvar i koji narod, ne kapiram.
Jugosloveni, raspad? Msm taj nivo objašnjenja stvarno ne funkcioniše tako.
Šta, narod, Jugosloveni - to je sve nedovoljno sociološki utemeljeno?
Mislim, prvo znam da me niko ne čita, svima sam na ignoru, a osim toga nije ovo ispit pa da se mora sve elaborirati i dokazivati, jasno je da sam ja autistički sebi u bradu napisao nešto, što sam mogao i hodniku neke zgrade isprd određenih prostorija.
Hteo sam da prebolim ustezanje da kažem da je raspad bio glup i greška.
Nije to bljutava jugonistalgija u stilu "bravar je bio bolji" s večitim okretanjem da li neki doušnik sluša, nije ni ono uošingtonsko objašnjenje "yoi know, that Yugoslavi of yours had to crumble sooner or later..." zbog jelte kako da ne, ugrađenih protivrečnosti.
Gle, kako se tu Zuper i Garhantua prećutno podržavaju u neprincipijelnoj koalicjiji.
Ne, ja govorim o onoj "energiji koja je došla iz šume" (S. Šnajder), o onom zanosu koji još isijava iz ostarelih tela u dokumentarcu o Titu Lordana Zafranovića (zbog koga je ona odrtina Vrdoljak i napravio igrano-dokumentarnu seriju Tito i novu verziju Operacije stadion) ja govorim o osećaju dok gledam napuštenu fabriku sa zvezdom petokrakom i slike s ORA i osećam taj zanos izgradnje.
To nije: ni espreso u Trstu ni farnmerke ni ovo ni ono, već osećaj nekog ko se skućio i ima budućnost i radi i ima smisao.
Gargantuovsko ušingtonovsko razglabanje je - ono što reče Žižeg povodom filma o letu na Mesec - samo astorologija inteligentnih zapadnjaka kojima treba da je sve objašnjeno i okrunjeno "da je tako moralo biti", pa od metodologije ne vide ljudsku trepavicu.
Dalje, šta je vanije u poratzu Jugoslavije: slabost poraženog ili snaga pobednika?
Ali mi se , naravno, ne možemo složiti ni oko toga ko su stranke u sukobu, a možda ni ko je dobitnik (u miru?!).
Zuper wrote:
Celu ste istoriju izmastali po vasim pescanicima...
Nemoj ti da mi osvetljavaš 8. sednicu, to je kao kada antikomunista priča o Golom otoku (igor Mandić).
Ja sam je gledao u direktnom prenosu, u svom svilenom šlafroku, u papučama (koje još nisu smrdele), uz viski star 20 godina.
Znam i za Radu Lambadu i za Dragišu Pavlovića i Ivana Stojanovića i još ono malo retkih koji su nalogu Draže (Markovića, dakako) pokušavali da spreče propast, čitao sam Mrtvouzice na vreme, i nije to bilo tako kao što si rekao.
("Šta bi bilo kad bi bilo.")
Boli me duša što je Jugoslavija skršena kao Gvatemala u režiji Cije, i rešio sam da se ne ustručavam da to kažem, jer sam godinama strepeo od obe struje, i zuperovske i gargantuovske, od tzv. "građanske" i tzv. "okupane inteligencije u čistim gaćama" (N.S.).
Ne, nisam tek prekjuče otkrio streljanja 1944. kao Velikić, pa bogamu još je Selenić to lepo opisao u "Timoru mortisu", ali šteta što baba Borka nije pisala romane, šteta što Miladin Životić nije pisao romane. Ali, s onu stranu jugonostalgije i s onu stranu streljanja i s onu stranu "ugrađenih gređaka u ustavu i krivice SKJ", ne dam da mi se natura kako je to moralo biti.
Narod je poslušao zavodljivu čarobnu frulu.