i jebiga desi se rat i jugoslavija i sve ode u kurac. ona kolonizacija jugoslovenska nije nista pomogla. najbolju sansu je.kosovo imalo u sfrj, a i ona je poslala vojsku
moja sucut
Kondo wrote:Bluberi wrote:Kondo;
Trebali su na vreme ubiti onu komunjaru Tita.
za mene nije problem kod tita bila komunjarost nego 1. nedoslednost u jugoslovenstvu 2. elementarna nedemokraticnost, u smislu pristupa pojedinca informacijama bez ideoloske zavese.
za to nije moralo da ga se ubije.
zapravo bi sve moje stavove i želje objedinio dekret kojim se ukidaju narodi i narodnosti a ostavlja kao tag - jugosloven. obavezna sloboda veroispovesti. ko neće, može da ide u drugu zemlju, evo kosovari ako necete da se pisete kao jugosloven, izvolite u albaniju.
Almost. Не постоји хумано а националистичко решење националног питања, јер је бинарно: или смо сви једна нација, или треба иселити, покрстити, побити. Тако размишљају нацоши. А ти размисли добро где ти се то завукло под кожу, пошто си нас ономад убеђивао да није било одувек ту.Kondo wrote:ko govori o humanom rešenju. ne postoji humano rešenje koncepta kao što je nacionalno pitanje.
No Country wrote:Ма какви, да ли знаш колико Мексиканаца већ живи у САД? 36 милиона, 11% укупног становништва. Зид је потпуно друга прича - зид управо може да им направи Косово.
Не кажем да је канадски рецепт био икад применљив на СФРЈ, само сам дао пример “кровне нације”. Нама би вероватно далеко боље пасовао какав италијански или француски модел. Но нисмо хтели, и то је било то.
Kondo wrote:zapravo bi sve moje stavove i želje objedinio dekret kojim se ukidaju narodi i narodnosti a ostavlja kao tag - jugosloven. obavezna sloboda veroispovesti. ko neće, može da ide u drugu zemlju, evo kosovari ako necete da se pisete kao jugosloven, izvolite u albaniju.
Bluberi wrote:Ako kažeš da 1981. nije postojala Juga kao državni projekt, iz koje pozicije to govoriš?
No Country wrote:Постојало је - у попису. Нисам на то мислио, него на југословенство као државни пројекат, као (можда) могућу алтернативу локал-национализмима.Bluberi wrote:Mislim da je jugoslovenstvo postojalo kao opcija.Хех, они су сваки протест видели као контрареволуцију. Не можеш да кажеш: “они живе у лажи, и унутар тог склопа они су у праву”. То не иде тако. Коначно, ђаво јесте дошао по своје, сада се ипак неке ствари много боље виде.Quincy Endicott wrote:delimično se slažem, sutra ću više. u načelu Jugoslavija Albancima nije ponudila ni konstitutivnost ni mogućnost da postanu Jugosloveni, nudili su im samo to da im je u Jugoslaviji bolje nego što bi im bilo u Hodžinoj Albaniji
kada pišem da su bili u pravu, jesu bili u onoj meri u kojoj su oni bili ti (jedini) koji su tumačili političke, društvene i ekonomske procese u zemlji. politička filozofija SKJ definiše albanske proteste iz 1981. kao kontrarevoluciju
Но океј, до сутра. Капирам да је у ол’ Европи већ прилично касно.
Quincy Endicott wrote:Istinski Jugosloveni medj kumunistima su polako skrajnuti i do 80-ih ih vise nije bilo, nisu bili bitan faktor u jugoslovenskoj politici, ako izuzmemo frikove poput Jure Bilica, kojeg je kud_genijalci pomenuo. Verovatno je najveci Jugosloven u SKJ tokom 80-ih bio nesrecni Stipe Suvar.
beatakeshi wrote:Vidim da se preferiraju rešenja iz endehazije, lepo, lepo.
Jeste probali nekad da skinete te naočale sa nacionalističkom dioptrijom? Možda pomogne.
Hit za ovu nedelju: "Oluja" - Josipa Lisac.
No Country wrote:Almost. Не постоји хумано а националистичко решење националног питања, јер је бинарно: или смо сви једна нација, или треба иселити, покрстити, побити. Тако размишљају нацоши. А ти размисли добро где ти се то завукло под кожу, пошто си нас ономад убеђивао да није било одувек ту.Kondo wrote:ko govori o humanom rešenju. ne postoji humano rešenje koncepta kao što je nacionalno pitanje.
А иначе постоји. Хумано решење. Могућа је некаква кровна нација, нпр. канадска. Па постоје Канађани са цртицом (Chinese-Canadian, French Canadian, Indo-Canadian) и они без цртице, и потпуно су по свему равноправни. Није се дотле стигло ни брзо ни лако (ни увек хумано), али јесте могуће. Југославија је имала ту шансу, поготово социјалистичка, међутим није желела да је користи. Што је уосталом доста лако објашњиво, али је у крајњој линији било и погубно. Колико мултинационалних држава знамо без “кровне нације”, а где је мулти > 2?
Na šta konkretno misliš 1945.?Quincy Endicott wrote:beatakeshi wrote:Vidim da se preferiraju rešenja iz endehazije, lepo, lepo.
Jeste probali nekad da skinete te naočale sa nacionalističkom dioptrijom? Možda pomogne.
Hit za ovu nedelju: "Oluja" - Josipa Lisac.
ja se ne slazem sa kondom, ali mislim da je trebalo razmisljati o realnijem razgranicenju, i 1918. i 1945.
otto katz wrote:Na šta konkretno misliš 1945.?Quincy Endicott wrote:
ja se ne slazem sa kondom, ali mislim da je trebalo razmisljati o realnijem razgranicenju, i 1918. i 1945.
No Country wrote:Almost. Не постоји хумано а националистичко решење националног питања, јер је бинарно: или смо сви једна нација, или треба иселити, покрстити, побити. Тако размишљају нацоши. А ти размисли добро где ти се то завукло под кожу, пошто си нас ономад убеђивао да није било одувек ту.Kondo wrote:ko govori o humanom rešenju. ne postoji humano rešenje koncepta kao što je nacionalno pitanje.
А иначе постоји. Хумано решење. Могућа је некаква кровна нација, нпр. канадска. Па постоје Канађани са цртицом (Chinese-Canadian, French Canadian, Indo-Canadian) и они без цртице, и потпуно су по свему равноправни. Није се дотле стигло ни брзо ни лако (ни увек хумано), али јесте могуће. Југославија је имала ту шансу, поготово социјалистичка, међутим није желела да је користи. Што је уосталом доста лако објашњиво, али је у крајњој линији било и погубно. Колико мултинационалних држава знамо без “кровне нације”, а где је мулти > 2?