Indy wrote:Xexoxical Endarchy wrote:+1
ujedno i odgovor na pitanje zasto se cabaret voltaire masovno slusao u beogradu a nije rush
Haha, prvobitno sam hteo da odgovorim da se "Rush nije slušao zato što ga nje puštao Sloba Konjović". Ali, onda sam shvatio da je to više odgovor zašto ja nisam slušao Rush. (I niko iz mog društva, a mi smo intravenozno unosili King Crimson, Yes, Genesis, Jethro Tull ili Mahavishnu Orchestra... Rush je tu prirodno pripadao.)
Hteo bih da kažem da se Rush dosta razlikovao od ostalih prog velikana iz 70tih, jer su imali tu hard rok crtu izraženu kroz gitarske tonove Lajfsona, dok drugi nisu: Yes i Genesis su zvučali kao neki kompleksni simfonijski rok, King Crimson - kao neki eksperimentalni džez-rok, Tull - kao neki unikatni folk-rok, ELP - kao neki derivat klasične barokne muzike (u 20.veku) itd. Mislim svi prog bendovi su se generalno razlikovali po zvuku jedni od drugih.
Tokom vremena Rush je na Zapadu stekao dosta širu publiku od ostalih prog velikana, možda upravo zbog tog hard rok elementa. Jednostavno veliki broj ljudi koji nisu posebno zainteresovani za prog rok kao stil muzike, gotive Rush i ne pominju termin "prog rok" kada pričaju o njima.