Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Schindler's List

Anonymous
    Guest

Schindler's List - Page 3 Empty Re: Schindler's List

Post by Guest Sat Jan 27, 2018 7:06 pm

ostap bender wrote:samo ovde moze da ide uporedo rasprava o poteru i sindleru.

najbolji film o holokaustu je noc i magla alane renea. vetrovi rata odnosno rat i scanja su uspeli ujedno  trenutku da u sapunicu ubace uzas holokausta.

inace super je kako zuper provlaci rokfelera kroz holokaust. antisemitizam prve klase.

hari poter knjiga za decu. ali jednom nedeljno gledam zatupavelog mladjeg punoletnika koji je odrastao uz hp i koji je samuveren u svoju neznalacku genijalnost dok smo mi svi ostali muglovi koji ga pritiskaju bzvze zato sto mislimo da je uzasno kada neko misli da su impresionisti radili u vizantiji a da vucica doji bracu grim. mislim verovatno nije do hp ali bojim se da te knjige pruzaju osecaj lazne intelektualne sitosti.

To. Kroz (kvalitetnu) sapunicu obrađena tema o holkaustu, fazu po fazu, sve do gasnih komora.

Da uprostim, drugačiije i ne znam.

Scene iz gasne komore u SL - Napetost dok nagurani u komoru čekaju da iz tuševa krene otrovni gas ali ipak puste vodu = Holivud(TM)

Scene iz gasne komore u WAR- Šišanje žena, vriska, goli ljudi i žene različite životne dobi, plus djeca. Pobunu/otpor svemu tome vidimo tek kad stražari zatvore vrata nakrcane komore. Nema vode iz tuševa ni holivudskog tvista. Kroz metalne otvore na komori, jezivog zvuka i i još jezivijeg izgleda, padaju limenke sa otrovnim gasom koji par sekundi kasnije kreće da izbija iz limenki i da se širi komorom. Sapunica ali bez jeftinog tvista i trikova, samo rekonstrukcija onog što se dešavaloo.

Krenula mi je suza na prvo gledanje SL kad je ubijena curica u crvenom kaputiću ali znam ja zaplakati i na patetičnije scene. Dešava se to meni još otkad sam prvi put plakao radi filmskog junaka kad je poginuo Dača u Užičkoj Republici.
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Sat Jan 27, 2018 7:11 pm

ostap bender wrote:

hari poter knjiga za decu. ali jednom nedeljno gledam zatupavelog mladjeg punoletnika koji je odrastao uz hp i koji je samuveren u svoju neznalacku genijalnost dok smo mi svi ostali muglovi koji ga pritiskaju bzvze zato sto mislimo da je uzasno kada neko misli da su impresionisti radili u vizantiji a da vucica doji bracu grim. mislim verovatno nije do hp ali bojim se da te knjige pruzaju osecaj lazne intelektualne sitosti.

Znam da će me mnogi sad zamrzeti, ali - zar nije isto tako i sa Gospodarom prstenova? Ja sam jednom morao da se branim od užasnih napada, pošto sam neoprezno u razgovoru rekao da mi je Hobit bio super kad sam ga čitao kao dete, a da mi je Gospodar prstenova bio dosadan, jer sam u to vreme (dvadesetak godina), odavno već čitao, na primer, Dostojevskog. Napadoše me, jer, kažu - Gospodar prstenova nije za decu, samo je Hobit, sve uz tvrdnje da je Tolkin ništa manje vredan od Dostojevskog. Schindler's List - Page 3 1143415371

Mislim, ja stvarno ne želim nešto da pljujem po Tolkinu, jer se ni Gospodara prstenova, ni Hobita ne sećam skoro uopšte - samo se pitam - da li  se dečija literatura (ma kako dobra bila) koristi za lažnu superiornost ljudi koji malo čitaju, hm.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Jan 27, 2018 7:12 pm

Najtragicnija filmska smrt mog detinjstva, kad pogine Bambino u Mostu Hajrudina Krvavca.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Jan 27, 2018 7:24 pm

Anđe'o wrote:

da li  se dečija literatura (ma kako dobra bila) koristi za lažnu superiornost ljudi koji malo čitaju, hm.

Ne.
    boomer crook

Post by boomer crook Sat Jan 27, 2018 7:30 pm

@andjeo: mislim da je le gvinova to lepo objasnila. i hobit i gospodar prstenova su literatura. hari poter je tinejdzerski patos neposredovano pretvoren u roman ispunjena zelje izabranosti i jasno eksternalizovanog zla. ne mislim da je literatura trka konja ili da treba porediti tolkina i dostojevskog. ili dostojevskog i borhesa. ili borhesa i konrada. ili dika i lema.  fantazija ili fantastika nisu nuzno manje vredna literatura ali hp eto jeste.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook Sat Jan 27, 2018 7:34 pm

na primer kod endea imamo sve: i smrt roditelja, i otudjenost, i eskapizam i kao bekstvo zarobljenika i kao ludilo dezertera iz stvarnosti i fikciju kao zaborav i kao isceljenje. 

takodje ne bih prezirao avanturu samu po sebi.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Sotir

Post by Sotir Sat Jan 27, 2018 7:34 pm

Ovo što si napisao o zlu je više o LoTR nego o HPu.
    U prvom je zlo potpuno nerealno prikazano, u HPu zapanjjujuće realno.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Jan 27, 2018 7:35 pm

Ja mislim da nisi u pravu. U odnosima između likova, Hari ima sve što je takvoj knjizi potrebno. Začinjeno magijom, ali što bi magija smetala? Žanr ne znači ništa.
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Sat Jan 27, 2018 7:39 pm

ostap bender wrote:@andjeo: mislim da je le gvinova to lepo objasnila. i hobit i gospodar prstenova su literatura. hari poter je tinejdzerski patos neposredovano pretvoren u roman ispunjena zelje izabranosti i jasno eksternalizovanog zla. ne mislim da je literatura trka konja ili da treba porediti tolkina i dostojevskog. ili dostojevskog i borhesa. ili borhesa i konrada. ili dika i lema.  fantazija ili fantastika nisu nuzno manje vredna literatura ali hp eto jeste.

E, da, i to sam dobio kao argument - GP je epska fantastika, pa nije manje vredan. Mislim, ja i ne tvrdim da je nešto manje vredno zato što je fantastika. Ja imam problem sa književnošću (filmom, takođe) za decu i omladinu - smeta mi utilitarnost. GP se ne doživljava kao nešto za decu i omladinu, izgleda? Meni je tako izgledalo kada sam čitao.

Post by Nino Quincampoix Sat Jan 27, 2018 7:39 pm

Ti Ostape mrziš to što nisi išao u Hogwarts već u TŠ Franjo Ogulinac - Seljo, i to što nisi učio transfiguraciju već te je Šuvar terao da se usavršavaš u metaloglodanju. Schindler's List - Page 3 1317743302
    boomer crook

Post by boomer crook Sat Jan 27, 2018 7:46 pm

ne slazem se. sve je u pravu alan mur kada se na kraju lige, u poslednjoj knjizi, ispostavi da je hp (naravno bez imena) antihrist. 

ja sam isao u skolu aragorn i krakatilo (zapravo josip broz tito ali to je isto)

_____
    boomer crook

Post by boomer crook Sat Jan 27, 2018 7:54 pm

Anđe'o wrote:
    ostap bender wrote:@andjeo: mislim da je le gvinova to lepo objasnila. i hobit i gospodar prstenova su literatura. hari poter je tinejdzerski patos neposredovano pretvoren u roman ispunjena zelje izabranosti i jasno eksternalizovanog zla. ne mislim da je literatura trka konja ili da treba porediti tolkina i dostojevskog. ili dostojevskog i borhesa. ili borhesa i konrada. ili dika i lema.  fantazija ili fantastika nisu nuzno manje vredna literatura ali hp eto jeste.

E, da, i to sam dobio kao argument - GP je epska fantastika, pa nije manje vredan. Mislim, ja i ne tvrdim da je nešto manje vredno zato što je fantastika. Ja imam problem sa književnošću (filmom, takođe) za decu i omladinu - smeta mi utilitarnost. GP se ne doživljava kao nešto za decu i omladinu, izgleda? Meni je tako izgledalo kada sam čitao.

pa deca i omladina su ljudi.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Jan 27, 2018 8:04 pm

ostap bender wrote:na primer kod endea imamo sve: i smrt roditelja, i otudjenost, i eskapizam i kao bekstvo zarobljenika i kao ludilo dezertera iz stvarnosti i fikciju kao zaborav i kao isceljenje. 

endeove knjige su blago za hp
    boomer crook

Post by boomer crook Sat Jan 27, 2018 8:06 pm

mislim serem ja. meni su svi tinejdzeri taj jedan. hp nisam ni citao.

_____
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Sat Jan 27, 2018 8:09 pm

ostap bender wrote:
    Anđe'o wrote:

pa deca i omladina su ljudi.

Nisu, prvo su deca, pa omladina, pa onda ljudi. Schindler's List - Page 3 1143415371 Rekao bih da postoji razlika između žanra (sf, epska fantastika, itd - žanr je određen afinitetom konzumenta, koji slabo zavisi od godina) i nečega što je ograničeno uzrastom konzumenta. Što je uzrast konzumenta eksplicitniji, to tehnologija i zanat imaju više uticaja na neko konkretno delo.

Koliko postoji maloletnih istoričara umetnosti?
    boomer crook

Post by boomer crook Sat Jan 27, 2018 8:20 pm

mnogi su mladi duhom! 

ali kakve to veze ima? gp npr. nije didaktican. to je jedna prica u kojoj se mnoge teme preplicu. ta prica je ispricana dobro, te teme su 'velike' i ticu se ljudkog identiteta, odnosa istorije i mita, prolaznosti i, na kraju krajeva, odnosa fikcije i stvarnosti. ne vidim tu nista lose. ne moras da citas ako neces, ne moras da mislis da je dobra knjiga ali moras da prihvatis da nije niska knjizevnost. bas kao ni, recimo, carobnjak zemljomorja.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Jan 27, 2018 8:23 pm

ostap bender wrote:ne slazem se. sve je u pravu alan mur kada se na kraju lige, u poslednjoj knjizi, ispostavi da je hp (naravno bez imena) antihrist. 
    Ма то је натезање, и то баш беспотребно. ХП је имао потенцијал да буде једна врло зајебана антихришћанска и елитистичка прича (има ту нпр. и елемената расизма), но Џеј Кеј има и таленат и светоназор некога ко пише трач-рубрику у каквим провинцијалним новинама, те је на крају испала Фарма, ко кога оговара и ко је коме сместио. Т.ј. ја Фарму никада нисам гледао баш као што ти ниси читао ХП, те смо егал.  Schindler's List - Page 3 1233199462
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Sat Jan 27, 2018 8:38 pm

Inače, provalio sam da je HP trenutno (ne znam koliko dugo već) veliki hit u Kini. Svi klinci čitaju.
    bela maca

Post by bela maca Sat Jan 27, 2018 8:44 pm

to je najprodavanija knjiga u nastavcima svih vremena, pa bih rekla da je već 20 godina tako Schindler's List - Page 3 1143415371

_____
    most of us probably not getting better
    but not getting better together

Post by beatakeshi Sat Jan 27, 2018 8:59 pm

Ali kako ste za 3 strane stigli od Špilberga, Šindlera i holokausta do popularnosti Hari Potera u Kini Schindler's List - Page 3 3579118792
    Pa posle Kravar troluje Schindler's List - Page 3 2952840586
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Jan 27, 2018 9:00 pm

Harry Potter and the Righteous Gentile
    Sotir

Post by Sotir Sat Jan 27, 2018 9:55 pm

Hubert de Montmirail wrote:Ti Ostape mrziš to što nisi išao u Hogwarts već u TŠ Franjo Ogulinac - Seljo, i to što nisi učio transfiguraciju već te je Šuvar terao da se usavršavaš u metaloglodanju. Schindler's List - Page 3 1317743302  
    Hteo bi da ide u Durmstrang, a ne bi ga primili ni u Haflpaf.
    Zuper

Post by Zuper Sat Jan 27, 2018 10:21 pm

ostap bender wrote:inace super je kako zuper provlaci rokfelera kroz holokaust. antisemitizam prve klase.

Naravno da je super zuper ali nije mi jasno sta si hteo da kazes osim da mi ucitas antisemitizam, koji ne postoji, pa se posle cudis?!
    Meni je jasno da tebi Rotsild i Rokefeler zvuci slicno ali to nije isto.
    Postoji dobra verovatnoca da matori nije umro 1937 da bi bio kao Henri Ford ili Volt Dizni, ti veliki mrzitelji nacizma u SAD, posto je i sam bio delom Nemac.
    Konretno, Rokefeler fondija je '30-ih pomagala u Nemackoj insititut za eugeniku koji su korisrili nacisti
    To su ovi danas sto promovisu demorkatiju "divljim zemljama"...
    Schindler's List - Page 3 4101625831

Uzgred, je l' Holivud snimio film o tome kako su Jevreji odbijani da udju u SAD ili UK krajem '30-ih?
    To bila jedna lepa tema za obraditi ali ne znam zasto se o tome ne snima i ne prica a snimaju razne Potere Harije...
    Schindler's List - Page 3 2304934895
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Sat Jan 27, 2018 10:57 pm

Arkady Ivanovich wrote:
    ostap bender wrote:na primer kod endea imamo sve: i smrt roditelja, i otudjenost, i eskapizam i kao bekstvo zarobljenika i kao ludilo dezertera iz stvarnosti i fikciju kao zaborav i kao isceljenje. 

endeove knjige su blago za hp

+milion, bas sam hteo "beskrajnu pricu" da navedem kao primer knjige u kojoj sam uzivao kao odrasla nacitana osoba.

sto se tice lotr-a, mislim o tim knjigama isto sto i majkl murkok i cajna mjevil.

_____
    I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Sat Jan 27, 2018 11:10 pm

ostap bender wrote:samo ovde moze da ide uporedo rasprava o poteru i sindleru.

najbolji film o holokaustu je noc i magla alane renea. vetrovi rata odnosno rat i scanja su uspeli ujedno  trenutku da u sapunicu ubace uzas holokausta.

drugim recima, najbolji film o holokaustu je dokumentarac. da li je nemoguce umetnicki obraditi holokaust i uopste bilo koji nepojmljivo uzasan dogadjaj prikazati realisticno? da li prikazivanje detalja uzasa predstavlja profanaciju? cemu to osim ako cilj nije sokiranje gledaoca?

_____
    I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds

Post by Sponsored content

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 4:35 am