ostap bender wrote:samo ovde moze da ide uporedo rasprava o poteru i sindleru.
najbolji film o holokaustu je noc i magla alane renea. vetrovi rata odnosno rat i scanja su uspeli ujedno trenutku da u sapunicu ubace uzas holokausta.
inace super je kako zuper provlaci rokfelera kroz holokaust. antisemitizam prve klase.
hari poter knjiga za decu. ali jednom nedeljno gledam zatupavelog mladjeg punoletnika koji je odrastao uz hp i koji je samuveren u svoju neznalacku genijalnost dok smo mi svi ostali muglovi koji ga pritiskaju bzvze zato sto mislimo da je uzasno kada neko misli da su impresionisti radili u vizantiji a da vucica doji bracu grim. mislim verovatno nije do hp ali bojim se da te knjige pruzaju osecaj lazne intelektualne sitosti.
To. Kroz (kvalitetnu) sapunicu obrađena tema o holkaustu, fazu po fazu, sve do gasnih komora.
Da uprostim, drugačiije i ne znam.
Scene iz gasne komore u SL - Napetost dok nagurani u komoru čekaju da iz tuševa krene otrovni gas ali ipak puste vodu = Holivud(TM)
Scene iz gasne komore u WAR- Šišanje žena, vriska, goli ljudi i žene različite životne dobi, plus djeca. Pobunu/otpor svemu tome vidimo tek kad stražari zatvore vrata nakrcane komore. Nema vode iz tuševa ni holivudskog tvista. Kroz metalne otvore na komori, jezivog zvuka i i još jezivijeg izgleda, padaju limenke sa otrovnim gasom koji par sekundi kasnije kreće da izbija iz limenki i da se širi komorom. Sapunica ali bez jeftinog tvista i trikova, samo rekonstrukcija onog što se dešavaloo.
Krenula mi je suza na prvo gledanje SL kad je ubijena curica u crvenom kaputiću ali znam ja zaplakati i na patetičnije scene. Dešava se to meni još otkad sam prvi put plakao radi filmskog junaka kad je poginuo Dača u Užičkoj Republici.