"Ја, робот" са Вилом Смитом. Филм је добро остарио, тј штогод да смо видели у њему и даље изгледа СФ, још није застарело. Смит такође, игра себе (ака химселфа лично) и то врло добро. Риба која игра Сузан Калвин (у ствари Келвин, али тако је у свим старим преводима Асимовог) исто није лоша, не глумата превише.
Прича је наводно само надахнута Асимовљевом серијом, али је задржала од ње све - оквир, правничку црту, ликове. Заплет се увек врти око три закона, који морају да се понављају као мантра само зато да се до пред крај не примети како им је једина намена да буду избушени. Дакле, 100% асимовљевска детективска прича.
Главна рупа је, као и увек, мали свемир, који се своди на 1 град. И ход мрвицу по мрвицу до Ивице и Марице, тј заплет мазнут од ФКДа, са трагом који претходни лик оставља потоњем, водећи га из оностраног за ручицу (в. "Резанац од плате" из претходне године).
_____ electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
паће wrote:Прича је наводно само надахнута Асимовљевом серијом, али је задржала од ње све - оквир, правничку црту, ликове. Заплет се увек врти око три закона, који морају да се понављају као мантра само зато да се до пред крај не примети како им је једина намена да буду избушени. Дакле, 100% асимовљевска детективска прича.
Ја се нешто не сећам да су код Асимова актери учествовали у физичким активностима. Прошетали би се од места А до места Б, а затим наставили да дрбе до некаквој логици. Чим сам видео акционе сцене у трејлеру, било ми је, охохо, Ал су унапредили Асимова.
У роботској серији стварно и нису, у задужбинској вала јесу и било је чак и јурњаве.
Побуна робота је мазнута пре свега од Чапека и Лема, Асимов је то гурао много нископрофилније, на фору да тиха вода брег рони а ситна интервенција у кључним тачкама постиже више него армија. Тј код Асимова нема побуне робота, постоје само појединачни правни случајеви. И то да је на крају целу Задужбину као измислио 1 робот, својим лукавим планом од самог почетка...
_____ electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
by nalog sa ženinog laptopa Mon Oct 07, 2019 3:58 pm
dvoumim se dal cekat faf krajem novembra pa u bioskopu ili skidat pa na tv-u. sta ti kazes?
_____ THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and sun. People have visited the moon, we have sent space probes to all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are picked up by children in the nursery.
Gledao, nije preterano dobar film. Previše je preachy (ne znam kako se to kaže na srpskom, paćifikuj ako oćeš), socijalno angažovan, društvena kritika koja je dosta neposredna, plitka i jasna, ali i napadna, za široke nepismene narodne mase. Umesto pesničke metafore imamo ideograme i emotikone za nepismene, nacrtano kao saobraćajni znaci.
Postoji ta jaka i jasna poruka filma:
KRAJ FILMA:
-SIROTINJA SMRDI! -MAJKU TI JEBEM U PIČKU DOKLE VIŠE IZBODE GA -UMRE
Ja volim kad je ta kritika malo suptilnija, razvodnjena, sa nešto više slojeva.
Ja kažem odličan. Ovde je on (za razliku od Snowpiercera) našao pravi environment za svoje parabole sa nešto slabije psihološki razvijenim likovima. Ovo je pomalo nekakav apsurd i to super funkcioniše. Najbolje od njegovih filmova koje sam gledao. U stvari, gledao sam samo 3, ali najpoznatija. Film ima napetost horora u dobrom delu, ali veoma malo krvi, što je jako simpatično, što se mene tiče.
Utvara wrote:Gledao, nije preterano dobar film. Previše je preachy (ne znam kako se to kaže na srpskom, paćifikuj ako oćeš), socijalno angažovan, društvena kritika koja je dosta neposredna, plitka i jasna, ali i napadna, za široke nepismene narodne mase. Umesto pesničke metafore imamo ideograme i emotikone za nepismene, nacrtano kao saobraćajni znaci.
Postoji ta jaka i jasna poruka filma:
KRAJ FILMA:
-SIROTINJA SMRDI! -MAJKU TI JEBEM U PIČKU DOKLE VIŠE IZBODE GA -UMRE
Ja volim kad je ta kritika malo suptilnija, razvodnjena, sa nešto više slojeva.
Pa mnogo je suptilnija od Snowpiercera.
Ne znam kako si shvatio da je poruka filma "sirotinja smrdi", teže malo.
Imaš slow-mo od 10 minuta gde ga buržuj nanjuši jelte? I ovaj popizdi i izbode ga? To je kulminacija celog filma. Naravno, dobar je film, lako se gleda, nije dosadan, ima hororične elemente, tenziju, saspens, postoji ta jaka, jasna poruka filma, daleko je ovo od lošeg filma.
СнегопртРЖ има милион рупа, није чак ни зглаван СФ него више онако нека мешавина. С једне стране трилогија Бразил-12 мајмуна-Нулта теорема, с друге клиника доктора Крека из Алана Форда. Што је више онако естетика и визуелна порука него што је радња, свемир и прича.
А порука, надам се, гласи "капитализам ће нас појести, осим ако побијемо говна и кренемо од нуле"?
edit - mislim, ja generalno ne marim za poruke, čak i kad bi mi se sviđai Snjegoprt. Parazit mi se sviđa, ali ne zbog poruke, nego zbog toga što je nekako uzbudljiv film, na dosta nekonvencionalan način i što te tera da razmišljaš o nekim stvarima.
Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile - ovo je nešto kao film o Ted Bandiju na Holmark kanalu - prosto je neverovatno da neko može da dođe na ideju da ispriča ovu priču na način koji joj praktično oduzima svu snagu. Ne gubite vreme na ovo, kada sam ja već izgubio.
Her Smell se drži na glumi Elisabeth Moss, dok mi rediteljski metodi Alex Ross Perry-ja opet nisu sasvim jasni, mada najjasniji do sada. Film zaista vredi gledati, ali treba imati jake živce, gledamo jedan košmar, jedno survavanje ličnosti, potpuno pucanje. Alex Ross Perry uz to budži muzikom, brujanjem, odsustvom eksterijera, ali treba mu ipak odati priznanje za hrabrost.
Јер... ово сам читао као клинац, имао сам можда 9-10 година, и попалио се ко куче, на ту другарску атмосферу и кул геџет што је имао шпијун Горјелов - нешто као кутија 10х10х15, а кад се отвори пола поклопца и преклопи преко друге половине, добије се некакав радио предајник са тастатуром! Осталог се уопште не сећам, осим да има прототип Веслија Крашера 20 година пре времена.
Филм је, с једне стране, чудо свог времена - грузијска техника и сцена,уз ту и тамо неколико ликова који успостављају сцену тако што седе сами и певају онако за себе нешто грузијско. Трака одлично очувана/обновљена, филмски трикови детињасто прости и наивни, а радња... ма пиш живи, нарочито оно кад траже паклену машину којегде по подморници, на слух. Завршава се правим антиклимаксом, јер мада су направили праву тврђаву светског злоће, из које се лансирају атомска торпеда да потапају бродове којегде (и сва торпеда крећу из истог места у исто време, а као треба да експлодирају истовремено у разним океанима... које гориво то користи да стигне тако далеко, нису смислили), оно на крају не експлодира уопште, само капетан прогласи победу и готово, нема ватромета. Борачка кореографија на нивоу забавишта... ма смејурија. И поврх свега нема оног предајника, бар га нисам видео у филму (а јес малкице сам прескакао ту и тамо).
Mr. Moonlight wrote:Dobar je Džoker. Ako zanemarim ono što ga čini dobrim, film je odlično urađen, muzika i sam tok su besprekorni. Ovaj film se gleda u bioskopu.
Neću da pišem ništa više, ne bih da spojlujem.
Film je remek delo, na svim nivoima. Izuzetan psihološki triler, socijalna drama, svakako težak i mučan za gledanje, ali sa dobrim dramaturškim razlogom. Majstorska režija i film koji se igra klišeima filmskog jezika da bi ih na kraju demontirao. Izuzetno ostvarenje. Isto sam napisao danas jednom prijatelju i neću više, baš da ne spojlujem.
Tajna je u tome da se u kino ide u slabo posecenim terminima. Kad su u pitanju bas popularni filmovi, onda se saceka poslednja nedelja prikazivanja, kad prodje hajp.
_____ "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
beatakeshi wrote:Od kada su se pojavili mobilni telefoni ništa nije za gledanje u bioskopu. Osim ako nisi sklon kavgi i podržavaš nasilje (kao Disident i ja).
namerno nisam dodao septicka jama sa sve kokicama, frfljanjem, mumlanjem, ostalom smrdljivom podrigivackom hranom koja nije za zatvoren prostor itd itd.
hint: u bioskope idite na velike pravosnazne praznike i sl, proletos za uskrs je tako moja draga gledala film sama u velikoj sali bionje.