Liberalizam
- Post n°176
Re: Liberalizam
Pa ne misle oni njihovu interpretaciju da uzmu, nego da koncipiraju svoju. Problem im je u tome što je svaki nacionalizam na kraju dana opet nacionalizam.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°177
Летећи Полип wrote:Pa ne misle oni njihovu interpretaciju da uzmu, nego da koncipiraju svoju. Problem im je u tome što je svaki nacionalizam na kraju dana opet nacionalizam.
Mmm, pa ne. Prvo vise nisam siguran da to misle, drugo, nacionalizam ipak, bar teoretski, moze i dalje imati nekakav emancipujuci potencijal, ali sigurno ne ako ga vezes i crpis iz bitke u XIV veku, manastirima i balkanskoj rekonkisti. Ili na herojima Vijetnama/Košara (nebutno što dva rata nisu baš za totalno poredjenje).
- Guest
- Post n°178
Ali pitanje je u odnosu na koga/šte se nacija danas emancipuje? Ko sputava američku naciju?
Naciji treba eksternalija za definisanje. Msm aktuelni pokušaj odgovora je - Kina. Moš misliti.
Naciji treba eksternalija za definisanje. Msm aktuelni pokušaj odgovora je - Kina. Moš misliti.
- Post n°179
Bendegúz Somogyi wrote:Ali pitanje je u odnosu na koga/šte se nacija danas emancipuje? Ko sputava američku naciju?
Mislim, da nije uvek neophodno. Moze biti uslovljeno spoljnim faktorima, ali moze istovremeno biti i self-referencing. U stvari ono sto recimo srpski svetosavski nacionalisti (da ih tako nazovem) uzimaju kao osnivacki mit je bilo upravo to - self-referencing uslovljen delimicno spoljnim faktorima, a delimicno unutrasnjim potrebama dela elite. Govorim o danasnjoj percepciji, ne definisem precizno sta se desavalo u srednjem veku, u savremenim (onovremenim terminima se svakako to tako ne moze definisati, to je jasno). Hocu da kazem da ako nista drugo dijalektika je u pitanju.
- Post n°180
Mislim izvinjavam se sto rabim coveka preko svake mere, ali upravo je on, koliko god da se ne slazem uvek, poslednjih godina na engleskom govornom podrucju dao food for thought na liberalnom centru ili blagom desnom centru u vezi sa ovim pitanjima (Kotkin): "who are we, what do we stand for?" To ne treba, a nije ni moguce, odrediti samo eksternalijama
- Post n°181
ja zapravo ne znam sta je srpski nacionalizam danas. odnosno potpuno mi je jasno ali ne razumem kako taj ceo niz politickih odluka i njihovih posledica misle da inkorporiraju bilo liberali bilo levicari.
sta to znaci u spoljnoj politici? odnosu prema susedima? ekonomskoj politici? kako se to definise nacionalni interes? kako to da vucic i dalje ostaje "nacionalista", i to ne samo u percepciji svojih biraca vec i dela kooptirane desne opozicije a vodi politiku sustinski slicnu tadicevoj?
mislim srpski nacionalizam je sada ono "dogodine u prizrenu a sta cemo tamo da radimo pojma nemamo".
sta to znaci u spoljnoj politici? odnosu prema susedima? ekonomskoj politici? kako se to definise nacionalni interes? kako to da vucic i dalje ostaje "nacionalista", i to ne samo u percepciji svojih biraca vec i dela kooptirane desne opozicije a vodi politiku sustinski slicnu tadicevoj?
mislim srpski nacionalizam je sada ono "dogodine u prizrenu a sta cemo tamo da radimo pojma nemamo".
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°182
trenutno, i tu su u pravu autori, nacionalizam prezivljava i uspeva samo kao resantiman i likovanje nad liberalnom elitom. nesto kao navijanje za zvezdu u kosarci.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°183
erős paprika wrote:ja zapravo ne znam sta je srpski nacionalizam danas. odnosno potpuno mi je jasno ali ne razumem kako taj ceo niz politickih odluka i njihovih posledica misle da inkorporiraju bilo liberali bilo levicari.
Pas koji juri auto
- Post n°184
da. mislim ne znam sta su mastarije psa ali mastarije, makar dela nacionalista, su genocidne.
_____
- Post n°185
erős paprika wrote:trenutno, i tu su u pravu autori, nacionalizam prezivljava i uspeva samo kao resantiman i likovanje nad liberalnom elitom. nesto kao navijanje za zvezdu u kosarci.
Srpski nacionalizam danas je prevashodno antemuralis orthodoxorum i tu nema nikakvog emancipatorskog potencijala, taj odgovor na pitanje kososštasmos je totalna slepa ulica i samopovredjivanje (uz povredjivanje drugih)
- Post n°186
erős paprika wrote:da. mislim ne znam sta su mastarije psa ali mastarije, makar dela nacionalista, su genocidne.
Apsolutno, pa svaka rekonkista je takva, i u mislima
- Post n°187
Mór Thököly wrote:erős paprika wrote:trenutno, i tu su u pravu autori, nacionalizam prezivljava i uspeva samo kao resantiman i likovanje nad liberalnom elitom. nesto kao navijanje za zvezdu u kosarci.
Srpski nacionalizam danas je prevashodno antemuralis orthodoxorum i tu nema nikakvog emancipatorskog potencijala, taj odgovor na pitanje kososštasmos je totalna slepa ulica i samopovredjivanje (uz povredjivanje drugih)
Ustaska kultura danas, sto bi reko Buden, istina za hrvatski nacionalizam.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°188
sve 5. samo desilo se da je od sredine osamdesetih srpski nacionalni interes redefinisan sa maksimalistickih i neretko potpuno sovinistickih pozicija koje su tretirale jugoslovensku politiku prethodnih srpskih rukovodstava kao "izdajnicku". to je potpuni poraz za svakoga ko valjda zeli dobro srpskom narodu.
_____
- Guest
- Post n°189
Pa jeste.
Pitanje je kako je došao u poziciju da bude u suštini separatistički i u tom kontekstu maksimalistički/šovenski.
Isto tako mislim, na tragu onoga što si napisao gore, da je to u suštini "razbarušena" resentimanska politika, želja za trčanjem odvezanih pertli, bez predstave kuda i zašto.
Ali i to je pitanje koje traži odgovor, mislim da se ne može pobeći od toga.
Pitanje je kako je došao u poziciju da bude u suštini separatistički i u tom kontekstu maksimalistički/šovenski.
Isto tako mislim, na tragu onoga što si napisao gore, da je to u suštini "razbarušena" resentimanska politika, želja za trčanjem odvezanih pertli, bez predstave kuda i zašto.
Ali i to je pitanje koje traži odgovor, mislim da se ne može pobeći od toga.
- Post n°190
erős paprika wrote:sve 5. samo desilo se da je od sredine osamdesetih srpski nacionalni interes redefinisan sa maksimalistickih i neretko potpuno sovinistickih pozicija koje su tretirale jugoslovensku politiku prethodnih srpskih rukovodstava kao "izdajnicku". to je potpuni poraz za svakoga ko valjda zeli dobro srpskom narodu.
pa da. o tome i pricam sve vreme. to je urfasizam zapravo, jedna vrsta. Ali potrebno je naglasiti da je to od sredine 80tih. I potrebno je naglasiti koja su njegova izvorista i da to nije nista "starostavno" nego da skoro sve potice iz 20. veka i da je jednim delom, ne sasvim, ali jednim delom, negacija srpske (takodje srpske) intelektualne, politicke, pa cak i duhovne i kulturne tradicije prethodnih epoha. Napominjem - jednoim delom. Ali to je ono - sta ce se iz "tracnica" nasledja izvuci kao definisuce, to je ta unutrasnja bitka za nacionalni narativ.
Jer ta vertikala ide otprilike ovako: Lazar-Zeka buljubaša-Lazarević. Fora je u tome što su Lazar i Lazarević bili (poraženi)gospodari, a Zeka Buljubaša borac za slobodu. I ličnu, pre svega ličnu to jest. Uprostio sam maksimalno, ali nadam se da I'm getting my point across.
- Post n°191
Mislim, moram da kažem da sam suštinski najpesimističniji za Mađare. Oni bukvalni nemaju drugu tradiciju, a da je "nacionalna" od onoga sto je Orban onde napisao i meni ni teoretski nije jasno kao će liberali tamo bilo šta da redefinišu i taj narativ prosto mora da se "slomi". Najbolje mirom, opstajanjem EU i preko tog evropskog zajednickog narativa (koji Orban vešto uklapa u svoj, ali to ima svoje granice). Jer drugačije ne bi valjalo.
- Post n°192
Pa aj nek slome na prazne džepove.
_____
~~~~~
- Post n°193
Pa ne, dzepovi ce im tek biti prazni u Madjarskoj ako bi se kontinent raspao. Sve je to super dok keš nije preveliki problem.
- Post n°194
Mór Thököly wrote:Pa ne, dzepovi ce im tek biti prazni u Madjarskoj ako bi se kontinent raspao. Sve je to super dok keš nije preveliki problem.
Kratkoročno sigurno. Na duge staze, to niko ne zna.
_____
~~~~~
- Post n°195
pa ono dugorocno je SVE moguce ali to nije nikakva mudrost.
_____
- Guest
- Post n°196
Српски национализам је такође, и увелико, то подразумевајуће нешто, једна неопходна хоклица на којој има да стоје сви који у тој земљи хоће да се баве политиком. Као што амерички председник мора да иде у цркву, тако српски мора да буде националиста. Наравно, критеријуми су страховито ниски, довољно је да се с времена на време продереш и буснеш о груди јуначке, а најбоље је ако удариш у тању жицу, српска суза нема родитеља, Косово и тај вез. Што је све дабоме скаредно и апсурдно и доказано контрапродуктивно, ал’ ко те пита, заправо итекако учвршћује један митски наратив на коме се читава та скаламерија од државе држи, јер нема више на било чему другом да се држи. И тако већ јако, јако дуго.erős paprika wrote:ja zapravo ne znam sta je srpski nacionalizam danas. odnosno potpuno mi je jasno ali ne razumem kako taj ceo niz politickih odluka i njihovih posledica misle da inkorporiraju bilo liberali bilo levicari.
Иначе да вас похвалим, све заједно, за све што сте написали на последњој страни ове теме.
- Post n°197
jel to ista Srbija kao ova u kojoj ja zivim ili neka druga?
_____
????
- Post n°198
Da se ne lažemo, u pravu je. Ne može se vladati Srbijom bez poklonjenja Kosovu.
_____
~~~~~
- Post n°200
Nemoj zajebavati.
Mislim, ovde te mrko gledaju ako te uhvate da slušaš stranu muziku umesto domaće, a kamoli da nisi nacionalista.
Mislim, ovde te mrko gledaju ako te uhvate da slušaš stranu muziku umesto domaće, a kamoli da nisi nacionalista.
_____
~~~~~