Liberalizam
- Guest
- Post n°51
Re: Liberalizam
Либерализам би, макар онако како га ја схватам, требало да буде некаква препрека том процесу. И зато није згорег утврдити колико га је, и у тачно каквим примесама било, у источноевропским транзицијама.
- Post n°52
Pazi, "2:0 je najopasniji rezultat" je mnogo velika misao. Mnogo velika misao. Taj covek nije ni svestan kakvu je mudrost izgovorio.
- Guest
- Post n°53
Кад смо већ код опасних ствари, ни спортске метафоре нису баш risk-free.
- Guest
- Post n°54
https://youtu.be/faFrYhwt1Js?t=2242
evo deo odgovora ovde.
revolucija 1989. je bila drugačija jer nije zatrla svoje neprijatelje, optirala je više da ih preveri i da ih, izmenjene, uključi u sistem. dobra posledica takvog mekanog pristupa je da - u liberalnoj demokratiji - kada se gubi ne gubi se mnogo, ali loša vest je da kada se dobija ne dobija se mnogo.
dakle kako stvari da se promene na bolje ako je svaka promena ili premala, prespora, ili nemoguća. a nemoguća je zbog podele vlasti; hoćeš da promeniš ovaj zakon - e ne može jer ustavni sud je rekao ovo; hoćeš da promeniš ovo - e ne može jer je ova nezavisna agencija rekla drugačije. stoga je populaciji -
koja neće da živi u iluziji dobrog života - ponuđeno da svoje živote poboljša tako što će više vlasti dati političarima, i tu su se iliberalni snašli, uspeli su da tako postave temu.
evo deo odgovora ovde.
revolucija 1989. je bila drugačija jer nije zatrla svoje neprijatelje, optirala je više da ih preveri i da ih, izmenjene, uključi u sistem. dobra posledica takvog mekanog pristupa je da - u liberalnoj demokratiji - kada se gubi ne gubi se mnogo, ali loša vest je da kada se dobija ne dobija se mnogo.
dakle kako stvari da se promene na bolje ako je svaka promena ili premala, prespora, ili nemoguća. a nemoguća je zbog podele vlasti; hoćeš da promeniš ovaj zakon - e ne može jer ustavni sud je rekao ovo; hoćeš da promeniš ovo - e ne može jer je ova nezavisna agencija rekla drugačije. stoga je populaciji -
koja neće da živi u iluziji dobrog života - ponuđeno da svoje živote poboljša tako što će više vlasti dati političarima, i tu su se iliberalni snašli, uspeli su da tako postave temu.
- Post n°55
Gargantua wrote:https://youtu.be/faFrYhwt1Js?t=2242
evo deo odgovora ovde.
- Guest
- Post n°57
Занимљив му је овај део о распаду сложене заједнице, а о коме се (по Крастевљевој теорији) одлучује из центра. Ето, он се доста бавио распадом СССР-а и Југославије. О распаду СССР нису одлучивале балтичке републике, већ Руси, итд. Све сам чекао да негде помене и нас, изузев у уводној реченици, али јадац. Наравно да Срби у СФРЈ нису имали ни изблиза тако доминантну улогу као Руси у СССР. И растурање државе се дешавало насупрот жељама српске стране (а што никако не значи да није играла водећу улогу у њему).
У смислу аналогије са ЕУ коју Крастев повлачи, Немци свакако нису Руси. А ваља се надати да нису ни Срби.
У смислу аналогије са ЕУ коју Крастев повлачи, Немци свакако нису Руси. А ваља се надати да нису ни Срби.
- Post n°58
Mislih se dal da turim na Book reviews, ili ovde, pa aj ovde...
The Specter of Liberal Internationalism
Daniel Bessner
They present themselves as a policy vanguard. But think tanks like Brookings have become startlingly backward-looking and incapable of charting a new path for the United States in the twenty-first century.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°59
http://glineq.blogspot.rs/2017/05/the-hidden-dangers-of-fukuyama-like.htmlThis is where unfortunately the vulgarizers of Fukuyama terribly misled the young Western generation. Having had no direct experience of attractiveness and importance of nationalism, Fascism, populism, or Communism (the Orwell of “Homage to Catalonia” is never mentioned but the Orwell of the “Animal Farm” is known by all) they imagined that no rational human being could ever entertain such views. The imagined that such beliefs had to be imposed from without—by the use of extravagant force. So, they believed (in part because it also economically suited them as many of them came of age in the last decade of the 20th century), that the foreordained teleological march toward the system about which their parents and grandparents entertained serious doubts, could no longer be forestalled. When the march deviated from the planned course, they panicked. But they should not. They should look back at history: historia magistra vitae est.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°61
Haha, liberalna gospodja masta o masovnom hapsenju 50-ak hiljada ljudi kao sto je bilo navodno u Madjarskoj.
- Post n°62
Can Liberalism Save Itself?
by Jan-Werner Müller on 13 April 2018
The causes and consequences of what is often described as “the rise of populism” are matters of deep dispute. But if there is one thing everyone can agree on, it is that populism is primarily an … Read More
_____
- Post n°63
Popiša se ovaj na svu trojicu, a ništa svoje ne reče.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°64
_____
- Post n°65
Pa jebi ga. Sad bih ja morao da pročitam sve tri knjige, pa da uporedim. Ovaj prvi mi deluje interesenatan. Ovako sažeto mi deluje da vuče na moje gledište na situaciju. Skinuo sam, pa ću prelistati. Jašu sam čitao, i nije na mojim talasnim dužinama. Kapira probleme, ali bi da se jebe a da mu ne uđe. Boljka prisutna kod ogromne većine kritičara sistema, pa i kod tzv populista. Sistem je u suštini ok, ali samo treba ______________, pa da ne trokira više. Oće to, al kurac. Ovaj treći mi deluje kao standardna priča iz tradicionalistike desnice, samo sa preperi/nativizam/kibuci tvistom, koji izgleda postaje neki hip fazon među tim krugovima.
_____
~~~~~
- Post n°66
Pa da. Lusa je zapravo najmanje kritikovao i dao mu za pravo po puno pitanja, samo mu fali jaci teorijki okvir. Munka je kao malo pohvalio ali ga je zapravo rasturio, a Denina je satro. Meni se to cini kao fair assessment. Munk je bas ono Vox-ovac klasicni, da ne kazem wonk. Misli da je mnogo pametniji nego sto jeste, a zapravo opstemestas.
Hoce reci, nije Miler svu trojicu napljuvao. A nije bas ni da nije otkrio sopstvene karte. Mislim, ovo je prikaz, ne mora detaljno da izlaze sopstvenu poziciju, ali ipak jeste otkrio puno toga. Dovoljno da rekonstruises gde stoji.
Hoce reci, nije Miler svu trojicu napljuvao. A nije bas ni da nije otkrio sopstvene karte. Mislim, ovo je prikaz, ne mora detaljno da izlaze sopstvenu poziciju, ali ipak jeste otkrio puno toga. Dovoljno da rekonstruises gde stoji.
_____
- Post n°67
Ljudi, smislio sam novu rec za liberale, neoliberale, libekovce i taj sljam.
"Narcista"
"Narcista"
- Post n°68
It's a weirld.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°69
https://pescanik.net/postmoderna-iluzija/
_____
~~~~~
- Post n°70
U pravu je Hipsterhagen(tm) u dobroj meri. A čak i Žižek kada kaže da je moderna vrh koji još nije prevaziđen.
- Post n°71
_____
~~~~~
- Post n°72
https://pescanik.net/kraj-globalizacije/
_____
~~~~~
- Post n°73
"Tramp je uveo tarife" - јел' тај некад чуо за реч царина?
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°74
The George Soros philosophy – and its fatal flaw
_____
- Guest
- Post n°75
e da, dobar, video sam na n+1 nedavno.
btw jel ume neko da preporuči štogod dobro da se pročita na temu orbanomics?
btw jel ume neko da preporuči štogod dobro da se pročita na temu orbanomics?