otto katz wrote: KinderLad wrote:Znam, skapirao sam. Ali pravi istu gresku kao i nesrecni Snyder - zaboravlja na primer Skandinaviju. Ili, ne znam, Svajcarsku.
I za njih vrijedi: If the empire was large, powerful and self-confident enough, it could allow itself, within certain limits, of course, to defend tolerance, freedom of speech and a diversity of opinion, and even to protect certain civil rights.
S time što riječ imperija treba zamijeniti društvenim poretkom. Skandinavski liberalizam kao sloboda životnog stila se razvijao u okviru snažno kohezivnih protestantskih zajednica u kojima su pojedinci odgajani u smislu odgovornosti prema kolektivu tokom cijelog života. Ti liberalni životni stilovi nisu uključivali i pravo na izbor uživanja, napr. alkohol, tako da se uglavnom svodilo na to hoće li se čovjek odlučiti na skupljanje poštanskih markica ili rezbarije u drvetu u slobodno vrijeme kad ne služi zajednici ni bogu.
Liberalizam je isto što i teorija da je zemlja okrugla.
Ja verujem da je zemlja okrugla, ali ne bih umeo to da dokažem. Svaki ravnozemljaš bi me nadbio u argumentima. Da li je to bilo zato što nisam bio ljubimac fizike ili što se u školama nisu naročito trudili da to detaljnije objasne, tek, da je zemlja okrugla je ono u šta je verujem, ali ne znam kako da objasnim.
Isto je i sa liberaizmom. Iz nekog razloga ja anvijam za njega i verujem da je to dobar „sistem“, društveni poerdak, šta li, ali da objasnim zašto je bolji od konzervativizma, diktature, tradicionalizma, nazadnjaštva, despotije i sve po redu – ne bih znao. Verovatno bih počeo s nekim slobodama koje su meni važne, a iskusni nazadnjak bi me poklopio „pa to, i još bolje, imaš i kod tog i tog diktatora...“.
I da je zemlja okrugla i liberalizam su nešto što znamo iz druge, treće, četrvte ruke, prepirčano u hrestomatijama.
Ako se okruglost zemlje kao i Darvinova teorija i učila u školama i izučavala na prirodoslovnim fakultetima, liberalizam se nikada nije. Najpre, imali smo preča posla, bratsvo i jedinstvo, diktaturu proletarijata, samoupravljanje, vlast radničke klase, avangardu i borbu protiv anarholiberalizma, tehnomenadžerstva i nacionalizma i šovinizma.
Liberalizam je bio dostupan onima koji su se sami odvažili u avanturu čitanja na stranim jezicima. Nešto fakultativno, „van nastavnog plana i programa“, i o tome se diskutovalo u krugovima istomišljenika. Liberalizam je bio stvar želje.
Nama, kojima su pradeda i prababa bili u Hercegovini i Crnoj Gori, nas je deda mećao na koleno i pričao „sine, demokratija ti je muvlji med, ima da te CIA kolima zgazi u Vašingtonu“, i urođen nam je strah od nepoznatog, kada čujemo da neko zboti o liberalizmu, mi mislimo to čika nudi bombone da bi nas kidnapovao i jebao u dupe.
Ponekad do nas dopru proplamsaji tog velikog, nepristupačnog znanja, kroz subverzivni citat u knjizi Tirketa ili kroz samoironički intervju Vojina Dimitrijevića, kroz prevode nekih knjiga npr „Istorija mučenja“ i slično, kroz dele Tomasa de Kvinsija, i slično.
Zato je kod znanje retka pojava, ono postoji kod samoukih čitača, u sekti preučenih politički korektnih duhovnih aristokrata (i tu se uzalud presipa iz šupljeg u prazno po forumima, džaba faks i doktorati), ili, s drugim predznakom, u grupi opslužitelja staljinista posle Tita (Vladušić, Vukadinović, Antonić, akademik Mih Marković - neki su primeri), ili kod nekih potomaka socijalističke klase, koji su privilegije iskoristili da se zaista obrazuju „napolju“. Ostalo – većina, pučina – samo je samoupravljanje zamenilo kursevima na Birou rada. Ili su se preselili kod rođaka gastarbajtera i tamo peru klozete i taksiraju i konobaripu i žive od socijalne pomoći. (Retki uspešnici kriju uspeh kao zmija noge da ne navuku sebi bedu na vrata.)
I takvi, mi pučina, prosejani negativnom selekcijom posle odlaska elite... Mi ćemo se večito iznenađivati nad slobodama i bosonogim strancima (jer mi u cipelama idemo i na plažu), i tom pristupu da ništa nije sveto, uvek će nas plašiti te strane žene koje lako daju, uvek ćemo se osvrtati oko sebe da nas neko ne prihapsi.
Ovo za Skandinaviju si fulao, tako bi govorio Vladušić ili deda staljinista.